Tips

Vi hänger i VR världen

I samarbete med Trygg-Hansa

Vi har börjat julpynta här hemma, jag och barnen. Vi har planterat hyacinter, hängt upp julstjärnan i fönstret och ställt fram lite tomtar. Det är så mysigt att pyssla med barnen och göra i ordning för jul. Inför julen blir jag också lite ljustokig. Jag vill ha tända ljus hela tiden, gärna doftljus som luktar äpple och kanel. Men med små händer i hemmet är det lätt att en olycka kan ske och det är en av mina stora rädslor.

Att vårat hem skulle stå i lågor med alla våra minnen och saker. Eller ännu värre med oss i. Usch. Visste du att det brinner i 17 svenska hem varje dag? Och att den siffran är nästan den dubbla i december när vi julmyser som mest? Trots att det är så vanligt att det brinner i våra hem är det nästan ingen som har koll på hur man ska agera när olyckan slår till. Vi brandövar i skolan men i hemmet då?

Visste du att barn ofta gömmer sig under sängen, i garderoben eller under bord när det brinner? Den biologiska instinkten gör att rädslan paralyserar dom och då gömmer dom sig från eld och rök. Det gör det extra viktigt att brandöva hemma med de små. Trygg-Hansa har tagit fram en brandövning i VR som gör att man kan förbereda sig på hur man ska agera om det börjar brinna hemma. Det här testade jag hemma med barnen och Hugo så vi har koll på läget.

Vi följde Trygg-Hansas lista över hur man brandövar hemma när vi körde VR-världen:

• Gör en utrymningsplan och låt gärna barnen vara med i planeringen. Gå igenom husets alla utrymningsvägar.
CHECK,- barnen har stenkoll på dörrar och fönster.

• Om möjligt – se till att ha minst två utrymningsvägar för alla i familjen, minst en per våningsplan.
CHECK,- vi sover ju på källarplan och har en dörr dit och en på entreplan. Plus fönster som går att öppna.

• Prata om att röken är farlig och att man därför aldrig ska gå ut i ett rökfyllt trapphus.
CHECK – Molly och Leonore vet att rök är ajaj och bläblä.

• Visa hur man gör för att krypa under röken.
CHECK – vi kryper som hunden Pålle om det är rök i luften.

• Visa också hur brandsläckaren fungerar och hur man använder brandfilten för att skydda sig och kväva mindre eldar. Lär också barnen hur brandvarnaren låter.
NJA CHECK – barnen tyckte mest brandsläckaren var rolig och att man kunde leka kurragömma under filten. Här får vi öva lite mer på allvaret!

• Det är mycket viktigt att ni bestämmer en tydlig uppsamlingsplats vid brand. Om alla går dit vet ni när alla är ute – och ni behöver inte gå in igen för att kolla om någon saknas.
CHECK – vi ses ute på framsidan av huset, precis utanför tomten om faran är framme. Det vet alla!

Vi blev alla helt svettiga av brandövningen och fick en hel del skratt också. Vi lyckades få in lite lek i allvaret och göra lärandet till något roligt. Toppen med lekfull lärning med VR-glasögon!

Trygg-Hansa har också tagit fram en lista på fem saker som är viktiga för ett brandsäkert hem, kolla igenom så att du har allt:
1. Brandsläckare
2. Brandvarnare
3. Brandfilt
4. En utrymningsplan
5. En uppsamlingsplats

Vill du också brandöva hemma?

Jag har fått chansen att tävla ut en brandfilt och VR-glasögon till en familj.
Allt du behöver göra är att kommentera varför just du ska vinna under inlägget.
Jag drar en vinnare om en vecka. Lycka till! =)

74292A9D-0AB0-45CB-A292-6F74DA59FCAB

Advertisement

15 Kommentarer

 1. Linn

  Jag skulle vilja brandöva då jag har två små flickor här hemma, 1 som snart blir 2år och en nyfödd så säkerheten är våran största prio. Vi har nyss köpt hus så vi har inte riktigt tänkt så långt. Att få denna möjlighet kommer få våran familj att verkligen se allvaret i det hela och kunna skydda det värdefullaste vi har. Det vill säga våra 2 flickor.

 2. Malin davidsson

  Hej! Vi flyttade till vårt hus för snart ett år sedan, har ännu inte pratat om brand eller hur man ska göra. Vi har två våningar med utgångar och flertal dörrar och fönster ut. Våra flickor är 2 och 4 och jag vill gärna att dom lär sig redan nu hur man ska bete sig och göra för att hjälpa sig självmant även hjälpa och förklarar för andra, tillexempel sina kompisar på förskola.

 3. Mikaela

  Vi ska bygga hus nästa höst och kommer ha en kamin. När jag läste det här inlägget insåg jag att vi inte haft en tanke på brandsläckare osv. Så jag skulle gärna vinna 🙂

 4. Jessika

  Som ensamstående till en son har man inte strid råd med allt, så detta skulle vara en underbar julklapp till honom! Något han alltid önskat sig!

 5. jenny

  Jag skulle vilja vinna detta till min syster med familj. De bor i ett hus med två barn varav en med adhd som har svårt att ta in ”tråkig information”. Jag tror att vi hade kunnat göra det till en riktigt rolig grej för bägge barnen så att moster kan sova tryggt om natten. (Moster är en fattig student). Speciellt efter att en olycka skedde i grannhuset för ett tag sedan. 💛 håller tummar och tår!

 6. Ingrid

  Jag skulle vilja vinna till min bror och hans fantastiska familj. De har 3 biologiska barn i åldern 8,7 och 5. För ca 3 år sedan dog min brors frus syster i en brand, hon var mamma. För 2 år sedan på julafton dog pappan till hennes barn. Nu bor det barnet hos min bror, hon passar perfekt in, för nu är det 8,7,6 och 5 år. Dom har kämpat och kämpar fortfarande för att tjejen ska få en stabil grund. En brandövning vore kanske ett steg i rätt väg då hon pratar om hennes döda mamma och brand.

 7. Mimmi

  Jag skulle vilja ge VRglasögonen till min pojkvän som precis blivit sjukskriven pga axeloperation, viktigast för honom var att han fortfarande kunde spela Xbox under sjukskrivningen, och jag tror att han skulle få extra kul med dessa!

 8. Sanna

  Åh, vilken fantastiskt och viktig tävling! Här hemma kände jag mig lite skamsen när jag läste listan på fem saker man borde ha hemma för ett brandsäkert hem. Faktum är att vi bara har en enda av dessa fem saker, och det känns ju riktigt dumt särskilt med tanke på att min brors hem brann ner för bara några år sedan. Han klarade sig dock lyckligtvis!

  Den här vinsten skulle med andra ord komma väl till hands, och ge mig en spark i baken att brandsäkra och se över mitt hem lite extra. När kollade jag exempelvis brandvarnaren senast? Det var nog ett bra tag sedan. Kanske behövs batterierna bytas..

  Kram Sanna

 9. Sandra

  Vår lilla husmus ger vår son små uppdrag fram till jul och ett av uppdragen är just att brandöva. Eftersom han bara är 3 år tror jag att detta skulle ge honom mycket större förståelse! Dessutom har vi precis börjat prata om att vi måste investera i en brandfilt.

 10. Annicka

  Älskar att du har såhär viktiga och seriösa tävlingar – tack! 😍
  Jag skulle vilja vinna för att ge detta, och brandöva med mina syskonbarn. De är tre fantastiska grabbar som bor i ett stort hus – och de behöver lära sig hur man agerar vid brand. De är de viktigaste de har, deras säkerhet är allt! ❤

 11. Maria

  Vi har pratat mycket om brandsäkerhet här hemma. Vi har en brandfilt i trappan ner till källaren. Min lilla kille vill ha en filt på övervåningen också så han kan rädda våra tre katter om det börjar brinna.
  Så den här tävlingen kom ju i perfekt tid 👍🏻😊
  Kram Maria

 12. Jenny

  Jag skulle gärna vinna dessa vr-glasögon så jag kan brandöva med sonen på 3 år. Vi bor högst upp i ett våningshus och i ett område där det brunnit väldigt ofta i husen runt om oss på sistone, så att få öva med honom om faran skulle vara framme i vårat hus vore guld värt

Visa alla 15 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com