Dagens frågaTankar

Våra tankar kring jul

Jag vet att vi bara är vid midsommar, men vi har redan börjat prata om julen här hemma? Förra året firade vi jul i Vietnam, det var mysigt men något jag aldrig mer vill göra igen

-På julen vill jag vara omringad av våra stora familjer också

-Jag älskar allt med julen

-Tycker den traditionella julen är mysigast

-Jag är en sucker för julbord

Jag saknade julgranen, Kalle kl 15, julbordet, familjen, tomten, glöggen och julklappspelet. Vi fick aldrig riktigt någon julkänsla på julafton i Vietnam. Det var som dom andra dagarna. ”Vi badar och solar”.

En bild från stranden på julafton

Så vi kommer att fira jul hemma i Sverige i år, men vi skulle ändå vilja komma runt jobbet med att fira just jul. Mycket kvalitativ tid försvinner i att förbereda och fixa. På jul vill jag inte vara värdinna, då vill jag vara Paula som firar jul med sin familj.

-Så vi tänker att vi struntar i julbord hemma, och går ut och äter den tillsammans med familjerna!

Visst finns det restauranger som serverar julbord på självaste julafton? Då tänkte vi att vi ersätter julbordet hemma med en buffé av goda desserter. Och då måste man lägga ned kärlek i den, färdigköpta pepparkakor kommer inte att vara godkänt?

Efter julafton är jag redo för en vinterresa. Nyårsafton spelar inte alls lika stor roll som julen. Det nya för i år är att vi kommer att ha en skolplikt att förhålla oss till men vi har faktiskt börjat kika på resmål och biljetter på juldagen.

Just nu är vi överens om att vi inte vill åka till Asien igen på ett tag. Andra sidan lockar mer. Vi har tittat på Västindien och hittade en topp tre lista över öarna där:

1.Dominikanska Republiken

2.Aruba

3.Barbados

Både Dominikanska och Aruba lockar både mig och Hugo och får oss att sväva iväg i drömmar.

Men vad tror ni om vårt upplägg för julen? Hur firar ni? Och någon som har varit i Västindien? Är det stor eller ingen skillnad på öarna?

41 Kommentarer

 1. Hannah

  Aruba, alla dar i veckan! (Bästa är att flyga direkt med Ving)
  Har varit där två gånger och bott på samma hotell – Divi Aruba All inclusive. Bor man där får man också utnyttja all inclusive på grannhotellet Tamarijn, tillsammans har dom 2 bufférestauranger (som kör olika teman varje kväll så maten blir aldrig uttjatad, färsk fisk och kött som dom grillar på din begäran) och typ 6 A’la carte. Jag skulle säga att det är den högsta standarden av all inclusive man kan bo på. För er som har barn är hotellet super också! Aruba är väldigt litet men det gör det också enkelt att hyra bil och ta sig runt och se hela ön – finns trots allt en del att göra. Eagle Beach (en av världens finaste stränder) ligger på gångavstånd från Divi. Listan kan göras lång, men Aruba slår alla resmål jag varit på. Har även varit på Dominikanska Republiken och gillade det men märkte tyvärr av att det är ett farligt land – man behövde guide för att gå runt i staden där vi var.

 2. Sofia

  Vi var på bröllopsresa till Aruba 2015, vi älskade ön. Lungt, skönt,sjuuuukt fina stränder, supergo mat. Min ena vän va där nu och jämfört när vi var där var priserna sjukt höga, speciellt i mataffärer.
  Förbered er på att det är en liten ö, vi blev lite rastlösa efter 14 dagar, men man blir väl iofs alltid lite rastlös när hemresan är på ingång? Folket är sjukt trevliga, ingen kriminalitet , staden är supertrevlig med affärer och restauranger.

 3. issa

  hej hej, bodde i Barbados i ett halv år, och detta e vad jag kan berätta (jag har två små barn):

  Negativt:
  – allt är relativt dyrt
  – INGA bra restauranger
  – snabb maten är inte heller särskillt god
  – finns väldigt lite att göra förutom att bada/sola
  – folk är ganska otrevliga

  Positivt:
  – fiiiina stränder
  – varmt
  – säkert
  – bra musik
  – liten och enkel flygplats
  – direkt flyg från miami eller europa.

 4. Elin

  På jul vill jag inte vara värdinna?
  Men fira bara jul ni fyra. Ni är ju eran egen familj. Man måste inte umgås med mormor farmor och alla andra. Käka lite skinka och bara vara. Baren är glada ändå med mamma o pappa. Ett tips från en som tröttnat på att känna ett stressmoment för att man ska umgås med övrig släkt. Ni är ni..
  sen vet jag bara utav bekants att Aruba ska va himmelriket.

 5. Reseguiden

  Ett tips, åk hellre till Mexico! Ni som gillar att se och göra lite också hade älskat det. Åk båt över till Isla mujeres eller Hollbox och åk golfbil runt ön, se sköldpaddefarmen och njut av världens godaste tapas på stranden. Underbart land med mycket att se och göra utöver vackra paradisstränder. Dominikanska hade jag undvikit framförallt med småbarn men även annars, tråkig ö.

 6. K

  Två bekanta till mig var i Dominikanska republiken varav den ena kom hem sjuk och fortsatte vara sjuk flera månader tills sjukvården konstaterade tuberkulos!!! Så jag skulle inte åka dit med mitt barn utan vaccin mot det känner jag

 7. Minna

  Jag har både vart på Aruba och Dominikanska! Väldigt olika resor för oss och olika öar.

  På Aruba bodde vi på Eagle Beach, bästa stranden med små lugna mysiga hotell. Magiskt hav och strand osv.
  Mer vuxenkänsla på just det hotellet. Men själva ön hur mysig och liten och härlig som helst. Otroligt TRYGG och noll krimininellt. Det polisen gör är typ jaga djur som rymt skojades det om.
  Älskade Aruba! Staden var liten men små restauranger, shopping ( LV, Gucci mm ) finns och lite annat smått. När vi var där prickade vi in Karnevaltiden i februari, också häftigt!

  På Dominikanska, stranden/området Punta Cana var det stor all inclusive hotell. Monster stora hotell med allt på hotellet. Utanför ingenting, jo – stora golfbanor.
  Där var det mer rörelse, liv och live-shower på kvällarna och stora lyxiga buffeér och restauranger.
  Några utflykter fanns ut på havet mm, men man åkte liksom inte till någon stad och kikade runt. Hotell eller utflykter!
  Det jag älskade med Punta Cana var vårt hotell, vi prickade in ett grymt hotell! Hotel Grand Bavaro Beach. Vunnit massa priser!
  Jacuzzi på rummet, all mat var i världsklass och solskydd framme vid solstolarna och grymma pooler.

 8. Sara

  Åk inte till dominikanska!!!! Massa dödsfall av turister där. Min bror och familj var där det var dyrt, mycket kriminalitet. Rekomenderar med barn STARKT aruba så billigt, god mat, engelsk talande, bra shopping såå fint samt mexico isla del holbox .. så aruba samt mexico!!

 9. Sara

  Åk inte till dominikanska!!!! Massa dödsfall av turister där. Min bror och familj var där det var dyrt, mycket kriminalitet. Rekomenderar med barn STARKT aruba så billigt, god mat, engelsk talande, bra shopping såå fint samt mexico isla del holbox

 10. Marte

  Anbefaler heller ikke Dominikanske. Som mange skriver her så følte vi oss helt innestengt på resorten. To uker var alt for lenge. Vi savnet å kunne bevege oss fritt og føle at vi var på eventyr. Man blir lei så mye folk og all inklusive mat. Ville mye heller dratt til Mexico.

 11. Isabell

  Jag älskar Aruba, var där 2007 och wow vilken ö. Hyra en jeep och upptäcka ön eller åka på en guidad jeepsafari och få se grottor med fladdermöss. Åka ut med båt är ett måste och besöka babybeach.
  Ni kommer inte ångra er om ni åker dit

 12. Jessica

  Jag har bott och jobbat på Dominikanska Republiken i 1 år och jag har en helt annan bild av den ön än kommentarerna här inne. Jag trivdes jättebra, körde bil och tog mig runt på egen hand utan problem. Ön är så vacker och magisk med sin storslagna gröna natur och vackra stränder. I orten Cabarete så finns det mycket surfing och bra restauranger på stranden. Nere i den södra delen i ex. Punta Cana så är det mest stora enorma hotell. Jag tror att som turist så kan man känna sig inlåst på en stor resort, men det beror på vad man vill ha ut av semestern och hur man är som person. Många gillar Dominikanska folkets värme och positivitet och hotellen har allt och lite till så man behöver inte lämna egentligen.. allt beror som sagt på vad för typ av semester man vill ha.
  Personligen skulle jag välja Mexico (som turist) Playa del Carmen tycker jag är bra för sina stora fina hotell men du kan lätt promenera in till Playa del Carmen för restauranger och shopping.
  Ta gärna några dagar i Tulum också och boka ett litet boutique hotell på stranden, det är så vackert.

 13. Gia

  Skippa dominikanska! Det har skett en massa konstiga dödsfall där på sistone, ta hand om er Paula! Glad midsommar ?

 14. Maria

  Barbados var fantastiskt börjar var där 2006. Så ett tag sen helt outforskat och fantastiskt på alla sett men inte maten. Friterat och mer friterat. Dominikanske jae jag tyvärr hört för mycket dåligt kring för att vilja åka. Aruba sa min vän med barn att det var sjukt tepkigr för barnen ?

 15. Sofie

  Vi har ätit ute 2 jular och det är SÅ skönt att slippa stressen kring maten och disken efter. Vi har bara förberett goda efterrätter. Och det har varit precis lika bra som att äta hemma, om inte bättre!

 16. Karin

  Vi kommer att spendera julen i Schweiz med makens sida av släkten. Kommer säkert att bli härligt men kommer att sakna min familj och vara traditioner.
  Vi har tittat på resor på höstlovet och sportlovet (vi kommer också att ha ett barn i förskoleklass och ha skolplikten att förhålla oss till). Åker väldigt gärna tillbaka till Förenade Arabemiraten. Det är ett tips!

 17. Emma

  Jag har varit på Dominikanska för 2 år sedan. Var tyvärr inte särskilt imponerad, stranden var inte så fin som på bilder. Många fina resorts menoch segregerat som många skriver. Det fanns knappt nåt att göra utanför hotellet. Var på ett fint 5-stjärnigt resort där man kunde rida häst men hästarna såg så vanskötta ut.

  Och med tanke på allt som står i tidningar just nu då flera turister dött där så är det nog inte bästa valet 🙂 personligen hade jag aldrig åkt tillbaka och rekommenderar inte det.

 18. Sofie

  Om öarna: beror helt på vad man vill ha. Dominikanska aldrig pga det som står i övriga kommentarer. Övriga: ok och vackra men små och superexploaterade. Är man fine med det och vill strand, barn, snorkel så kör. Min absoluta favorit i Västindien är Guadeloupe för den är större och inte lika exploaterad det går att se ngt annat än hotell och hur livet faktiskt är. Men det där är som sagt olika vad man vill ha.

  Om upplägg: ja. Varje år men skulle absolut avråda från att åka 25e. Blir för stressigt inpå julafton svårt att slappna av . Vi brukar åka 26-29 ngn gång och tagit extra dgr ledigt för barnen (2 till 3 styck). Skolplikt i all ära, det är förskoleklass vi pratar om. De kommer gå en miljon dgr i skolan ändå.

  1. Sofie

   Ok ja som fler skrivit Dominica är superfint och kan nås från Guadeloupe. Har dessutom fantastisk snorkling som även små barn enkelt kan delta i från strand . Dock mer äventyrs än strandliv så inte en hel semester. Har världens största kokande sjö (fast blir nog meckig att nå med barn då rakt in i regnskogen fyra timmar?). Dominica är oxå den enda ö i Västindien där urbefolkning finns kvar

 19. Johanna

  Har varit i Dominikanska Republiken 2ggr och det är verkligen ett paradis, super fina stränder. Första gången jag var där upplevde jag det som svårt att röra sig utanför resorten men vid det andra tillfället tyckte jag det hade ändrats. Skulle dock inte vilja köra bil där utan boka hellre taxi för att ta sig runt. Som det näms i tidigare kommentarer så är det ganska segregerat där och fattigt men fina resorter om man är ute efter total avkoppling..Men om ni gillar äventyr, sol, bad och paradisstränder så skulle jag VERKLIGEN rekommendera Mexico! Mitt absolut bästa resmål hitills? Kanon fina stränder, finns såå mkt att se och göra där (har varit 2ggr men ännu inte hunnit se allt). Lycka till med letandet efter er resa!?

 20. N

  De karibiska öarna är mest sol och bad! Finns ingenting annat… Så för rastlösa själar kanske inte det bästa resmålet! Åk med Royal Caribbean till Karibien istället, helt fantastiska fartyg! Kolla in Oasis of the seas

 21. Angelica

  Förstår stressen kring jul att vara värdinna, men det är ju ändå något med att äta julmaten hemma i lugn och ro.
  Tips 1
  Enkel jullunch, olika julbröd, julknäcke, ostar, julskinka, sill, ägghalvor, m.m
  Tips 2
  Knytis till middagen. Alla tar med något.

  Och desserten håller jag med om att de ska va hembakat, men det är ju inge problem känns som man bakar sig igenom hela december ?

 22. Caroline

  Jsg gillar dig Paula, du är en bra förebild! Men tänk lite på miljön också när ni planerar era resor, jag gillar också att resa till exotiska länder men känner också en extrem ånget över vad det är för planet vi ger vill våra barn. Långresor betyder stora utsläpp… du får gärna berätta hur du tänker där.

  1. Sofia

   Jag håller med, det är långa vinterresor, det är weekends frekvent under året, du flyger helt klart mer än genomsnittet Paula vilket känns obrytt med tanke på klimatet. I så många andra frågor är du så klok, vis och vettig och det är också därför jag läser din blogg. Men just när det kommer till resandet tycks du inte ha en lika ödmjuk syn, att upptäcka nya platser är underbart och det är en lyx att kunna resa, men det är tyvärr inte bara positiva aspekter bakom resandet och dessa pratar du sällan om, varför är det så?

  2. Jenny

   Hahaha… Å så kom denna kommentaren om miljön. Undrade hur många minuter det skulle ta.

   Vill man inte svara på det Paula undrar, dvs hur man gör med julmaten och tips på öar, så ge fan i att kommentera. Suck, suck och åter suck.

   Mitt tips Paula är läs på om öarna, hur är det med tex blåst? Aktiviteter, då jag vet att ni är en aktiv familj.

   Ang julmaten, knytis hemma. Tycker julkänslan försvinner när man äter ute på julafton även fast man äter julmat.

 23. Nina

  Så himla mysigt! ? Men ett stort NEJ till Dominikanska. Jag kände mig instängd och nästan förskräckt när vi var där. Visst, det var fint men jag kan inte med ett rent samvete befinna mig på så exploaterade ställen… Jag sade valt Aruba

 24. Sandra

  Hejsan! Glad midsommar till er☀️☀️
  Jag rekommenderar St marteen så häftigt, speciellt när man får se när flygens landar nästa på beachen, kolla youtube.. kram

 25. Anna

  Hej,

  Avråder från Dominikanska. Har många vänner som varit halvnöjda och dessutom läskigt med alla dödsfall sista tiden ?

  Jag rekommenderar St Thomas, Bahamas och Aruba. Man känner sig trygg, god mat och magiska stränder.

  Vi funderar på Dubai i vinter (igen! Älskar Dubai eller någon, för oss, ny karibisk ö)

  Trevlig midsommar

  Anna

 26. Moa

  Har varit på kryssning i Västindien och kan verkligen rekommendera det! Man får uppleva många olika öar under samma resa. Favorit öarna för sol och bad var helt klart Barbados och Bahamas. Om man gillar utflykter och äventyr mer skulle jag rekommendera Dominica (inte Dominikanska, detta är en annan ö), där fanns vattenfall, sötvattenkällor och en vattengrotta där de spelade in en del av Pirates of The Carribean! Båten gick ifrån Fort Lauderdale i Florida.

 27. Mikaela

  När jag va höggravid med mitt yngsta barn vågade inte vi åka till vår släkt (en bit bort) så nära inpå bf så min man kom i sista stund på att vi skulle äta julbord ute på julafton.Medger att jag va skeptisk men jag blev positivt överraskad.Nu va det några år sedan men det va fullt med folk.Så mitt tips är att boka i god tid.Dels finns det ställen runtom i stan som har öppet för julbord och så finns det herrgårdar som har julbord med övernattning.Hoppas att ni hittar ett fint alternativ.

 28. Li

  Jag skulle inte rekommendera Dominikanska, vackert men väldigt segregerat. Fina resorter och otroligt fattigt land i övrigt. Vi fick rådet att inte gå utanför resorten, pga osäkerheten och även om jag inte upplevde det som farligt på andra sidan murarna som omgav resorten så känns det lite konstigt. Dessutom är det många som blir magsjuka pga deras vattenrening, men det är ju säkert inte dominikanska ensam om. Jag rekommenderar däremot Turks and Caicos, det är precis så som jag föreställt mig Karibien. Helt fantastiskt!

  1. Elin

   Har samma erfarenhet av dominikanska republiken. Härligt väder och fin resort men gick inte att ens gå och handla lite mat.

 29. Louise

  Jag var på Dominikanska i februari/mars, i Punta Cana. Där finns bara STORA charterhotell och man gör inga utflykter själv utan man bokar via hotellet eller företag som arrangerar utflykter och som hämtar med buss på hotellen. Taxi är svindyrt och det går inte att cykla runt och det är lååånga avstånd till allt, heller inte nåt speciellt utbud av restauranger utan det är all inklusive som gäller. Utflykter är också dyra, räkna med minst 1500 per utflykt. Finns inga bra köpcentrum eller så. MEN, TOTAL AVKOPPLING. Fina stränder och fint hav! Beror så mycket vad man är ute efter. Trots att jag och sambon hängde mest på hotellet och gjorde typ bara 4 utflykter så ångrar jag inte ens sekund att vi åkte dit, dock hade 10 dagar räckt. Rekommenderar dock Mexiko (Tulum & Holbox) istället, om ni inte varit där! Det var magiskt!

 30. Emma

  Hej, jag har varit på Curaçao (grannön till Aruba). Är än idag mitt absoluta favoritresmål av alla ställen jag varit på (den vinner 100 gånger över Hawaii som jag också varit på). Var inte alls mycket turister då (2008) vilket jag älskade, SUPERFINA stränder och vatten. Man kunde betala och simma tillsammans med delfiner i havet. De var måna om delfinerna där så de hade mycket vatten och hav, vill inte gynna den industrin annars. Men här kändes de som att dem faktiskt brydde dig om djuren. Ön är inte jättestor, det finns inte jättemycket att göra utöver bad, sol, snorkling. Men SÅÅÅ fint. Man kan ta en roadtripp till norra ön, där är det klippigt och stora vågor (går inte att bada). Jag bodde på hotellet lions dive & beach resort. Bra läge och flera restauranger nära med god mat (mycket fisk & fågel). Supergod frukt som var alldeles färsk varje dag. Åh kan inte rekommenderat detta varmt nog. Bra med flyg dit också, KLM flyger!!

 31. Lisa / Let's go explore

  Jag har inga problem med att vara borta under julen… men varannat år. Varannat år frossar jag i hemma-vinter-jul! Numera är vi dock nästan alltid i vår Åre-lägenhet under jul och det har jag svårt att slita mig (oss) ifrån.

  Jag har hört rätt dåligt om Dominikanska republiken faktiskt. Kan tipsa om Guadeloupe sm är fantastiskt! Grym karibisk ö. Har en del på min blogg om den ön (länk ovan).
  Vi har också haft ett fullt avsnitt om Karibien och dess olika öar i Att resa-podden. Finns såklart på Spotify etc men annars länk här: http://attresapodden.se/072-att-resa-till-karibien-och-guadeloupe/

  Aruba är klart bra, och även Dominiqua och Martinique.

 32. StrongerMama

  Jag håller med dig helt och hållet. Alltså att vara hemma på julafton är ju lite tradition. Och kan även vara kul för barnen att vara med mor och far föräldrar. Men nyår är inte lika petigt och då åker jag gärna bort.

 33. Ella

  Varit på dominikanska, upplever det som lite krångligt att ta sig runt. Jag skulle inte själv vilja köra bil där. Vi tog taxi samt åkte på några anordnade utflykter. Vi var på norra sidan och det fanns inte så mycket utanför hotellområdet. Åkte till södra sidan en dag och där var det mer karibienkänsla ( vita stränder och riktigt turkost vatten). Jag skulle dock åka dit igen, men med barn tycker jag själv att det finns bättre öar än dominikanska ?.

Visa alla 41 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting