Träning

Vad säger egentligen din vilopuls?

Vilopuls

Den puls man brukar ha på morgonen när man vaknar eller när man har vilat och är riktigt avkopplad, kallas vilopuls. Ett av de bästa måtten på hur god kondition man har är just vilopulsen. Har man en normal kondition bör vilopulsen ligga på omkring 60 (genomsnittet i sverige är ca 70-75). Ska det kallas att man har en bra kondition så bör ens vilopuls ligga på runt 50 (tävlingsidrottare, tex löpare, orienterare, längskiddåkare, kan ha en vilopuls på 30-40).

Vad är en normal vilopuls?

En genomsnittlig vilopuls ligger på mellan 50 och cirka 90 slag per minut och påverkas av olika faktorer, varav de två största är hur vältränad du är och om du röker eller snusar. Nikotin får vilopulsen att gå upp och en god kondition gör att den går ner. Och om du har en låg vilopuls minskar du risken rejält att drabbas av hjärtinfarkt. Du bör ligga någonstans mellan 60 och 75 slag per minut eller lägre.

Hur mäter jag min vilopuls?

Du kan mäta din vilopuls på olika sätt, det mest rättvisande är att sova med en pulsklocka som registrerar din puls hela natten och sedan titta på det lägsta värdet. Du kan också kolla av din puls direkt när du har vaknat, om du inte råkar vakna häftigt eller av en mardröm. Vaknar du med en lugn puls, titta på en klocka, lägg fingertopparna på halsen eller handleden och räkna hur många slag du får på 15 sekunder. Den siffran multiplicerar du sedan med fyra.

Hur sänker jag min vilopuls?

Generellt kan man säga att en låg vilopuls är lika med bra fysisk form. Det beror på att hjärtat blir starkare och bättre på att transportera ut mer blod i kroppen för varje slag ju mer man tränar. Därför behöver ett vältränat hjärta inte slå lika många gånger som ett otränat hjärta.

För att sänka vilopulsen snabbare är det viktigt att du verkligen tränar tufft. Medeltuff träning sänker också vilopulsen, men långsammare. Intervaller är rena rama styrketräningen för hjärtat och gör att din vilopuls sjunker snabbare, så se till att pressa upp pulsen till 90 procent av ditt max några minuter under ett par pass i veckan så ska du se att det händer grejer!

Vilopuls för kvinnor mellan 18-45 år:

Vältränad:

18-25 år: 54-60

26-35 år: 54-59

36:45 år: 54-59

Utmärkt:

18-25 år: 61-65

26-35 år: 60-64

36:45 år: 60-64

Bra:

18-25 år: 66-69

26-35 år: 65-68

36:45 år: 65-68

Över genomsnittet:

18-25 år: 70-73

26-35 år: 69-72

36:45 år: 70-73

Genomsnitt:

18-25 år: 74-78

26-35 år: 73-76

36:45 år: 74-78

Under genomsnitt:

18-25 år: 79-84

26-35 år: 77-82

36:45 år: 79-84

Dålig:

18-25 år: 85+

26-35 år: 83+

36:45 år: 85+

Tabell tager från aktivtraning.se

Min vilopuls har legat stabil denna vecka

18 Kommentarer

 1. J

  Hej! Vad spännande att läsa! Jag har också snöat in på puls just nu sen jag skaffade min fitbit.
  Är 32 år, har två små barn och försöker träna så mycket jag orkar och kan. Är föräldraledig så det blir långa, snabba promenader nästan varje dag och sen löp-pass ca 2-3 gånger i veckan. Min kondition är väl hyfsad, springer milen på 50.

  Har en vilopuls som ligger kring 55. Jag kan se att den går ner till 46 ibland när jag sover men antar att den räknar ut medelvärdet på ett dygn? När jag vaknar/samt sitter och vilar i soffan på kvällen ligger den oftast mellan 50-55.

  Jag funderar också på samband mellan vilopuls och maxpuls. Kommer också ganska lätt upp i maxpuls (enligt fitbit) vid träning (kring 180). Men känner ofta då att jag orkar mycket mer så blir så osäker på om den stämmer eller om maxpulsen egentligen är högre.
  Vilken puls har du när du tar ut dig mest?

  Aja ursäkta tusen frågor, hur som haver spännande att läsa och grattis till formen! Verkligen bra jobbat 🙂

 2. Hanna

  Alltså alla dina skrytinlägg börjar bli så jäkla tråkiga.
  Jag har en fitbit exakt likadan som du har. Min vilopuls ligger mellan 46-54 och jag är ingen elitidrottare av något slag. Tränar lagom.
  Detta var tyvärr sista gången jag läste din blogg!
  Hej

 3. J

  Hej, ja stress under en längre tid kan ha en negativ inverkan på både hjärtfrekvens och blodtryck, och i sin tur ha en negativ verkan på hjärt- och kärlsystemet.

 4. Em

  Det viktigaste är ändå den individuella vilopulsen. När jag var överviktig och hade aldrig tränat i mitt liv hade jag en vilopuls på 55-56. Nu när jag är normalviktig och tränar regelbundet både styrka och kondition är min vilopuls nere kring 48. Så att säga att någon med vilopuls 55 är vältränad går inte. Viktigt att förstå hur otroligt indivudellt det är!

 5. Lina

  Hej Paula! Intressant med pulsen. Använder mig också av en likadan klocka som dig och tycker den är kanon! Tänkte bara på vilopulsen om du vet varför den vissa mornar är högre? Ligger oftast jämnt men ibland sticker den uppåt 🙂 Är det beroende på drömmar ex eller stress? Önskar dig en fin helg 😃

 6. E

  Det viktigaste är ändå den individuella vilopulsen. När jag var överviktig och hade aldrig tränat i mitt liv hade jag en vilopuls på 55-56. Nu när jag är normalviktig och tränar regelbundet både styrka och kondition är min vilopuls nere kring 48. Så att säga att någon med vilopuls 55 är vältränad går inte. Viktigt att förstå hur otroligt indivudellt det är!

 7. Sandra

  Min vilopuls är hög, men jag anser inte att jag har dålig kondition, jag har tränat ridning i över 20 år. Jag har läst att vilopulsen är högre om man som mig har under det normala blodtrycket, jag kan ha som lägst 93/59. Vad tror du?

 8. Emma

  Fått mycket kritik för att den räknar stegen galet. Överdriver. Flera som menar på samma sak. Jag som hade bestämt mig. Snark.

 9. Ll

  Hej!
  Du som har funderat på att bli sjuksköterska. Tror du inte fysioterapeut skulle vara något för dig, så kan du jobba inom träning t ex??

 10. Ronja

  Hej! Vet du ifall stress också påverkar vilopulsen? Inte plötslig stress som att man är sen till jobbet etc.. Utan en mer generell stress, att man i allmänhet är en stressad person? Tack för en bra blogg, trevlig helg! 🙂

 11. Jonna

  Hur ser din puls ut under ett träningspass? Kan du inte visa en bild på ett ”vanligt” pass. Hur länge kör du i genomsnitt och hur mkt kalorier bränner du av enligt klockan på ett pass?:)

 12. Johanna

  Kul att du skriver om pulsen!! Något som det verkligen går att nörda ned sig i.
  Jag tänker också att det är viktigt att poängtera att pulsen, både vilopuls och maxpuls är väldigt individuell. Det finns personer som är långt i från elitidrottare som har väldigt låg vilopuls och tvärtom (exempelvis jag som har haft vilopuls på 31, men inte direkt kan klassas som en elitidrottare). Måtten som anges är generella och kan ses som bra riktvärden, men i åtanke vid jämförelse med sin egen puls bör man även beakta den stora genetiska variationen som finns i individers vilopuls.

 13. Caroline

  Är så sugen på att köpa en pulsklocka, blir nog en fitbit charge 3. Men min kille är emot att sova med den, alla elektroniska prylar tycker han ska ligga långt ifrån huvudkudden haha. Vi har alltid våra telefoner en bit ifrån sängen. Vad tänker du om det? Kan det vara ”farligt”?

  1. Paula Rosas
   Paula Rosas

   Hej Caroline!

   Vi sover inte heller med elektronik i sängen. Klockan sover jag dock med varje natt just för att jag vill tracka min sömn. Du får nog komma på svaret själv, vad som är rätt och fel för just dig😘

   Kram,
   Paula

Visa alla 18 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com