Dagens frågaTräning

Tre frågor gällande kost och träning

 

Vad roligt att se lite träningsrelaterade fåror. Dessa tre har jag fångat upp i kommentarsfältet denna vecka:

Kan du inte skriva mer om din kost? Satsar också, har två små barn och tycker det är svårt att hinna med och göra mat som alla gillar. Gjorde ni fler middagar? Vägde du din mat?

Åh spännande att du är mitt uppe i satsningen! Heja dig! Jag förstår vad du menar, det var knepigt att få ihop specialkost och familjepusslet men god planering räddade mig.

På valborg startade jag en 10 veckors kostperiod. Jag ville bli av med fett men samtidigt öka i muskler. Kalle tog fram ett kostschema till mig, där det var ca 300 kalorier i underskott. Min kost bestod då av mycket fett så trots underskottet kände jag mig aldrig hungrig! Det var många mål om dagen, så det funkade bra för mig. I början tog jag låder från Meal prep innan jag kom in i att göra dom själv.

Tips ett: Vill du ha ett kostschema bör du ta kontakt med fysiolog som kan utforma ett efter just dig. Vi är olika och har olika förutsättningar så det är inte säkert att det som funkar för mig funkar för dig och vise versa.

Jag hade också ”prepp-dagar”. Söndag kväll gjorde jag matlådor fram till torsdag och på torsdagskvällar gjorde jag låder till söndag. Vi handlar mat på nätet och det blev enkelt att synka min mat och familjens. En paradrätt under denna period var rotfrukter i ugn (välj själv vilka), kyckling och kvargsås. Kvargen finns kvar än idag, det är bara att hiva ner det som finns hemma och blanda. Jag tycker det är gott med fetaost och vitlök.

Det var mycket att hålla reda på, framför allt under sommaren när man är ute på mycket äventyr. Jag hade dock bestämt mig för att genomföra 10 veckor och gick alltid upp tidigare och förberedde min mat för dagen i matlådor så att det bara var att ta med ut på äventyren.

En picknick i parken i somras

Idag har jag byggt upp en stark kropp och behöver inte kostschemat. Frukosten ur den finns kvar i mitt liv, likaså mellanmålen. Fick en större förståelse för mats betydelse efter resan och har kvar tänket. Idag vet jag att kolhydrater inte är farligt och något jag käkar varje dag. För ett år sen undvek jag kolhydrater och trodde att det enbart var protein som jag behövde. Kolhydrater, protein och fett är livsviktiga näringsämnen som vi alla behöver för att funka långsiktigt.

Vilket proteinpulver dricker du?

Jag kör vassleprotein från Holistic med vanilj smak. Bästa! Minst skit i denna:

Hur ofta tränar du och hur mycket anser du att man bör träna varje muskelgrupp per vecka för att öka muskelmassa?

Nu svarar jag igen utifrån mitt egna perspektiv och upplägg. Det är klokt att man får hjälp i början även med träningen så en tränare kan se dig och höra dig på ett individuellt sätt.

Jag kör två styrkepass i veckan. Ofta fördelat mellan överkropp och underkropp. Sedan kör jag tre pass i veckan som är helkropp. Kondition och förbränning får jag från thaiboxning och löpningen. Fredagar är den dag som är öppen i mitt träningsschema. Den dagen har jag ingenting bestämt, utan kör på feeling. Tränar gärna med Hugo om han har tid, nu på fredag kör jag discofredag på wörkout.

För att öka i muskelmassa bör msn köra kontinuerlig styrketräning. Varva mellan reps och max.

8 Kommentarer

 1. Nathalie

  Hej! Jag är en tvåbarnsmamma på 27 år som inte har tränat sedan jag var 15 (spelade fotboll då). Är extremt oaktiv som person och får nästan ingen vardagsmotion alls (inte ens promenader, är en riktigt lat och bekväm människa). Jag skulle så gärna vilja börja träna, men vet inte riktigt hur jag ska börja. Har noll koll på hur man använder maskiner som finns på gymmet osv. Jag är 160 cm lång och väger runt 52 kg, är väldigt ”petite” trots noll motion så vill inte gå ner i vikt av träningen. Behöver bli starkare och framförallt piggare. Var sjutton börjar man?

  1. Jessica

   Jag är inte Paula men jag har gjort likande resa. Gammal fotbollspelare som slutade i tonåren och därefter inte rört på mig så mycket. Bestämde mig för att köpa ett gymkort och ja det är skit läskigt men gö det bara. I början gick jag bara på gåbandet, kände mig så uttittad och passade inte alls in. Jag ville bara åka hem men viljan fanns där.

   Mina tips är att
   1. köp några pass med PT om möjligheten finns
   2 vissa gym har info-pass där dom går igenom alla maskiner för nya besökare. Utnyttja det.
   3. Kolla youtube. Titta hur man gör övningar, i många videos beskriver dom exakt hur du ska hålla rygg och bål etc i övningarna
   4. Börja försiktig. Kör lätta vikter i början. Om du Kör tungt men inte rätt kan det skada. Kör lätt, prova dig fram vad som känns bra och sen öka i vikt.
   5. Träna med en kompis i början om det känns lättare
   6. VÅGA

   Jag har lärt mig genom youtube och genom att titta på andra. Har aldrig köpt PT timmar eller haft någon som lärt mig. Gick ner 15 kilo för att sen biffa upp mig ordentligt. Är självlärd. Det går om man vill. ycka till!!!

   Min hälsoresa är det bästa som hänt mig. Mår sååå bra i kropp och själ.

 2. Emma

  Jag är så sjukt sjukt inspirerad av dig och du utstrålar sån glädje och lycka. Du är så som jag skulle vilja vara en förebild utav dess like! Jag älskar när du lägger upp på storys och nya inlägg på insta!
  Jag har en fråga är nere i en sådan down period eller svacka helt enkelt och försöker att ta mig upp igen att hitta glädjen i livet och framför allt glädjen till att komma igång med träningen och kosten! Det är på kvällarna som jag ligger i sängen och är tokladdad med att gå upp tidigt och träna och äta bra. Men när dagen väl kommer försvinner all motivation och det blir ingenting. Jag äter istället onyttigt och träningen uteblir. Har du några bra tips på att hitta glädjen igen?!

Visa alla 8 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com