Dagens frågaTankar

Större inköp för eget bruk

Tema ”ekonomi” har hängt kvar sedan jag lyfte frågan angående att ha något att luta sig tillbaka mot. Jag delade med mig av vår sanning och hur vi lever med en gemensam ekonomi.

Hur gör ni ifall ni vill göra ett större inköp för eget bruk (t.ex. dyr väska)? Betalas dessa inköp också som ”gemensamt” eller betalar ni var för sig från egna konton?

Jag och Hugo har inga egna konton. Eller jo Hugo visade ett gammalt konto som han hade typ 200 kronor på från när han var ung men de vi använder är vårt gemensamma (gissa om det blir en nöt att knäcka när det närmar sig Hugos födelsedag och jag vill mörka trasaktion på hans födelsedagspresent).

Varför jag lyfter denna fråga är för att det aldrig har hänt och för att jag tycker att det är intressant. Större inköp från gemensam kassa kan jag tänka skapar dialog och till och med konflikt. Hur resonerar man då för att det ändå ska gå jämt ut och att båda parter gynnas istället för att en går drabbad.

Jag personligen har inte gjort ett större inköp för eget bruk t.ex. en dyr väska. De fina väskor som jag har, har jag fått av Hugo. Och det beror helt och hållet på att intresset för dyra väskor inte riktigt funnits hos mig. Dyra prylar överlag har aldrig intresserat mig på samma sätt som det gör för Hugo.

Han ser ett värde i dyra prylar, som investeringar. Han är otroligt duktig på att hitta saker på andra handsmarknaden och jag tror att han aldrig någonsin har gjort en dålig affär. Hugo har mitt fulla förtroende och jag litar blint på att han vet vad han sysslar med så jag ser inte hans investeringar som ett slösande. Å andra sidan är jag Hugos största supporter och tycker att han är värd allt unnande. Jag är inte den som blir arg eller missunnsam men jag vet också att vi båda två delar samma värderingar om vad som är viktigast på riktigt och det är barnens välmående och vår trygghet som familj. Allt annat är bonus men inte viktigt på riktigt.

Så svaret på frågan är att större inköp för eget bruk dras från gemensamt konto hos oss. Givetvis i en dialog sinsemellan. Jag fyller 30 nu i sommar och jag har faktiskt span på något dyrt för eget bruk. Detta vill jag inte önska mig utan ge till mig själv i 30 årspresent. Och det fina med Hugo är att när jag berättade om detta för honom sa han ”Självklart älskling. Det är du mer än värd”.

Hur gör ni? Hur gör ni med gemensam ekonomi när det handlar om ett större inköp för eget bruk?

20 Kommentarer

 1. Amanda

  Vi har inte gemensamt konto än, men vi hanterar pengarna som det. Spelar ingen roll vem som betalar vad, var pengarna kommer in osv. Tex jag kan betala en ny snöskoter, den står på honom, när den säljs åker pengarna in på hans konto. Ska jag köpa något dyrt kan han eller jag betala, det kvittar. Givetvis är vi överräns om alla inköp o så 😊

 2. Ulrika

  Vill bara hylla dig Paula för att du tar upp och diskuterar dessa ämnen! Så viktigt för kvinnor (framförallt unga) att få inblick i hur folks ekonomi fungerar, hur man kan ha ett hälsosamt tillgångssätt till ekonomi framförallt i en relation! Kanske en idé att diskutera dessa saker /intervjua med en bankrådgivare till exempel? Så vi kan få råd från en expert också. Tex hur ska man tänka omkring pension, föräldraledighet, gemensamt sparande/investeringar, om man har pengar sedan innan (en i kommentarerna har tex gjort avtal omkring pengar från innan relationen vs pengar under relationen), hur gör man med hus, avbetalning av lån (ska man gemensamt betala av sin partners studielån tex?). Superintressant att läsa om hur andra gör, och det är verkligen ett ämne där det finns många variationer, och det är inget något man så ofta pratar om! Detta är extra viktigt om man har växt upp i en familj där man inte pratar om ekonomi, eller som har dålig ekonomi. Kan vara väldigt relevant också om man kommer från en annan bakgrund än sin partner, med andra ekonomiska möjligheter sedan innan.

 3. Emilia

  Vad är det för skillnad om du önskar dig av Hugo eller köper själv om pengarna ändå kommer från samma konto?

 4. Hanna

  Vår lön kommer in på varsitt konto och sedan för vi över till ett gemensamt konto där allt gemensamt dras. Boende, bil, mat, Netflix osv osv. Vi för över lika mycket då vi tjänar lika mycket.
  Resterande gör vi som vi vill med. Har valt att göra så då min man har dyrare intressen än jag har.
  Fungerar hur bra som helst för oss.

 5. Maria

  Vi har också gemensamt spar och boendekonto. Till vår son ska försöka sätta över större delen eller hela barnbidraget varje månad till ett sparkonto som båda når.
  Vi har aldrig haft intresset av gemensam ekonomi, tycker man har rätt till sina egna pengar även som gift sen varierar det ju. Nu är jag 100% föräldraledig i ett år och min man tjänar som vanligt och ska bli befordrad efter sommaren så han betalar tex all utemat och nöjen etc medan vi betalar lika av alla fasta utgifter. Jag kollar mina konton typ varje dag och min man aldrig. Skulle aldrig gå att hålla en överraskning från mig.

 6. Emelie

  Känns det inte lite som att man typ köpt sina egna presenter/köpt till den andre för dennes pengar när man har helt gemensamt? 😛

  1. Sara

   Jag och min man har det lika dant och jag förstår hur du tänker men mitt svar på frågan är nej. Visst hade jag kunnat köpa saken själv eftersom det är av våra gemensamma pengar som det betalas med men känslan av att nin man lagt ner tid och energi på att köpa en present åt mig är det som jag tänker på när jag får någonting, inte att jag ”egentligen” betalt hälften.

 7. Sara

  Vi har egna pengar som vi inte rör, alltså
  Pengar vi kom in med i förhållandet, då jag satt på ex antal miljoner från mina lgh affärer så var absolut inte något jag ville dela!

  Det vi gjort är att jag investerat pengar i min killes företag så företaget vuxit rejält, vilket ger mig en bra avkastning.
  Inte nog med avkastningen har vi skrivit skuldebrev på exakt allt samt samboavtal.
  Kan inte tänka mig leva en sekund utan alla mina avtal mef allt och alla 😂 måste ha det på de torra.
  Vi har gemensam ekonomi, med pengar vi gör i nuläget inte pengar som vi gjort innan vi träffades.

  Och vill jag köpa en dyr väska eller något liknande, så gör jag bara det.

  Min kille kan impulsköps dyra klockor och bilar, jag säger inget om det.

  Nu i sommar kmr jag köpa lgh utomlands som han absolut INTE vill! Ne men då gör jag det med egna pengar och då är den min!

  Vi har två barn och hållt ihop i 6år.
  Det funkar galant.

 8. Jonna

  Jag och ett ex hade gemensamt konto, men det var alltid tjafs on pengar från hans sida, även om vi hade kommit överens att 2000 kr vardera varje månad var spendera pengar. Vi hade väldigt olika intresse vi ville spendera pengar på, det blev ofta att han fick över sin ”gräns” och nallade av mina 2000 kr. En av många anledningar han är ett ex 😂 jag och min nuvarande har separata konto, men ett gemensamt där vi för in pengar på varje lön till räkningar, hus osv. Har inget pengatjafs, hjälper varandra om den andre har mindre lön, blivit arbetslös osv.

 9. Therese

  Vi har gemensamt konto, allt ut och in på samma konto.
  Man handlar det man vill och behöver, men är det över 1000kr så frågar man den andra, ofta är det impulsköp och dessa köp är bra att diskutera innan.
  Angående större köp inför födelsedagar o liknande så betalar vi på klarna eller liknande och betalar sen dagen efter man gett presenten, så den andra inte råkar se varifrån man handlat. Innan pandemin så brukade jag ta ut pengar kontant o köpa i butik.
  Vi har aldrig under våra 8 år tillsammans nånsin haft ett enda tjafs eller bråk om pengar, vi har exakt samma tankar kring sparande, nödvändiga o icke nödvändiga köp osv.. Sparar gör vi i aktier och dessa äger vi 50% var 🙂

 10. lisa

  Tycker också gemensam ekonomi är bäst. Känslan av att jag och min partner skulle ha varsin ekonomi känns lite som att man är beredd på att i slutändan kommer det inte hålla och att man inte kommer vara med varandra för alltid.
  Jag tycker gemensam ekonomi är ett 100%-igt måste om man ska vara i ett förhållande som man känner är menat för att hålla.
  Separat ekonomi för mig känns så kallt och ”o familjärt”.

  1. Bibbi

   Nej men va? Så konstigt sätt att se på en relation, att det är ekonomin som avgör om det ska hålla eller inte. Jag har varit i samma relation i 11 år, jag har inte en aning om vad min kille har på sitt konto och vise versa. Vi är två vuxna människor som är fria att sköta våra pengar separat och köpa vad fan vi vill utan att den andra ska veta om det. Kära och 100% säkra på att det är vi? JA!!!!

   1. lisa

    Fast jag ser det lite som att man är en familj och att man håller allt gemensamt inom en familj. Inget är ditt eller mitt. som mitt Landställe, eller din bil etc..

 11. Anna

  Helt klart separata konton! Upp till var och en av oss vad vi vill köpa. Gemensamma saker köpes gemensamt. Kan inte tänkt mig att inte ha ett eget konto.

 12. Lisa

  Tycker det är väldigt intressant med ekonomi diskussionerna, att man tycker så olika och ingenting är rätt eller fel ☺️ jag tänker bara, om ni hade haft sämre ekonomi, haft svårt att få de gå runt osv. Tror du det hade blivit mer konflikter då kring inköp osv? Känns enklare att kunna ”unna” den andra om man kanske inte behöver tänka på pengar.

  1. Camilla

   + på denna!

   Jag tänker likadant att det är lätt att ha gemensam ekonomi om man har en bra ekonomi och inte behöver tänka på pengar? Om man däremot har precis så det räcker till, eller att en vill spara till en resa och den andra spenderar och man måste VÄLJA. Då blir det svårt! Skulle vara intressant om du Paula (eller Hugo) tagit så lätt på det hela då 😊

 13. M

  Vi har gemensam ekonomi och större inköp diskuteras innan. Dock har det aldrig hänt att vi sagt nej. Men ibland har vi behövt tänka till ”du kanske kan vänta två månader innan du köper det? Min lön kommer inte vara så bra nästa månad eller att har du glömt den här utgiften nästa månad du kanske kan vänta lite ” exempelvis.

 14. Marlene

  Vi har ett gemensamt spar/boendekonto. I övrigt varsina konton. Alla gemensamma utgifter och utgifter kring barnen delar vi lika. Det som sedan blir kvar av våra totala inkomster fördelas som följer 1/3 till mitt sparkonto, 1/3 till hans sparkonto och 1/3 till det gemensamma sparkontot.

  Vi är dock inte så strikta när vi kategoriserar utgifterna, det gör inget om en egen utgift hamnar på det gemensamma.

Visa alla 20 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting