KärlekTankarTips

Sommarens 10 budord 

Nu stänger jag fabriken och tar min första ordentliga bloggsemester på evigheter. Det har känts läskigt att ta beslutet att koppla bort helt men nu kastar jag mig ut och ser vart jag hamnar. Min förhoppning är att det ska börja klia i fingrarna och att jag ska sakna att gå in här och prata av mig med er. Att jag ska komma med ny inspiration och sug på bloggen. Men, här ser jag till att grunda mig, jag förbereder mig också på att jag kanske inte alls kommer känna så. Att jag kanske inte får ny energi, lust och inspo utan bara är samma gamla Paula. Eller att jag kanske kommer fram till att jag vill göra något annat. Jag är förberedd på att jag inte ska ha för mkt tankar och idéer om vad bloggsemester ska ge mig utan bara vila i nuet och njuta av att ta dagarna som de kommer.
Som ett sista inlägg inför pausen vill jag summera med en lista över semesterns 10 budord – lite upprepning från tidigare inlägg men jag vill skicka med både mig själv och er detta: 

1. Det är okej att göra ingenting alls! 

Även om det känns som att man slösar tid på att ha noll i kalendern är det ju faktiskt exakt det som behövs ibland. Jag kan känna att vi missar värdefull tid när vi bara skrotar hemma och dagen bara går men vi spenderar ju faktiskt den tiden ihop. Stressa inte upp dig över att tiden kommer, finns och går – den är precis som den ska.

2. Ett bad löser allt!

Känner du ändå lite skamsenhet över att ungarna inte blivit rastade alls under dagen och att ”men herregud vi måste ju göra NÅGOT” – ta ett dopp. Ett kvällsdopp sätter guldkant på en sommardag och blir ett magiskt avslut på dagen. Det tar inte mycket tid i anspråk (för det är kallt!) men skapar en stämning som är svårslagen.

3. En glass om dagen är bra för magen! 

I vanliga fall ser jag helst att glass och godis hålls till helgen och inte blir vardagsmat. Men vad är väl ett sommarlov utan glass i stora lass och lite extra gotte en ljus sommarkväll? Striktheten i rutinerna med lördagsgodis och fredagsmys får göra entré till höstterminen, nu njuter vi! 

4. Se världen ur barnens perspektiv!

Just för att komma ner i stressnivå och sänka prestationerna under sommaren, öva dig i att se på saker från barnens nivå. Visst är lekland, vattenland, tivolin och allt sånt magiskt men för ett barn kan en promenad till affären för att köpa glass vara äventyr. Eller en tipsrunda i det egna området. Eller att få bygga en koja i vardagsrummet och titta på film där inne. Sänk kraven på vad du som vuxen tycker är ”rolig aktivitet för barnen” och var lyhörd för deras fantasi!

5. Planera ihop!

Hör lite ihop med punkten ovan men gör en önskelista för sommaren där alla får vara med och bidra. Kanske kan alla i familjen få en varsin dag? Eller så plockar ni hejvilt från listan med önskemål. Planera in lite egentid och partid för föräldrarna också om det är möjligt, det kan vara välbehövligt i semesterkaoset! Just här tror jag verkligen du som förälder kan få upp ögonen för vad som är ”en lyckad sommar” för barnen – det kan vara något så litet som att få äta våfflor.

6. Mat i magen, räddar dagen!

Om det är något jag lärt mig under mina år som mamma är det att se till att ha gott om snacks med mig. Blodsockerdippar kan förstöra hela aktiviteten och för att underlätta för alla är det bra att se till att alla är mätta och glada och redo för äventyr!

7. Släpp det! 

Det är nog fler än jag som kan känna igen sig i att fastna i ett suckande och ”vad var det jag sa” när saker kör ihop sig i samband med resor eller dagsutflykter. Typ när pass blir glömda, bilen inte var tankad så man måste leta bensinstation med puls, solkrämen blev kvar på stranden eller vad det nu kan vara. Är någon skadad? Blir det enorma ekonomiska konsekvenser? Mår någon dåligt pga det? Inte – ryck på axlarna och släpp det. Att sucka och pusta och vara neggig kan sätta stämningen för resten av resan…

8. Instagram är inte verkligheten!

Eller visst sker sakerna på Instagram och ibland är en solnedgång just sådär vacker som den är på Instagram. Men kom ihåg att Instagram inte berättar allt. Det visar inte bråken, irritationen, suckarna, tjatet eller vad det nu kan vara. Det visar bara en kort sekund av ett större sammanhang. Det är lätt att smila upp sig för en bild – det betyder inte att a l l a andra har det så mycket roligare och bättre än dig.

9. Se varandra i sommarlovshjulet!

Det är lätt att fastna i att sommarlovet ska vara så bra som möjligt för barnen och det roddas och planeras och åks iväg åt håll och kanter för att dom små ska ha det toppen. Sen ska det diskas, städas, plockas och handlas helt hysteriskt mycket när alla är hemma hela tiden och inte spenderar halva dagarna på förskola/skola. Det är kanske inte bäddat för romantik för dig och din partner och det är ju ett faktum att många väljer att skilja sig efter semestern. Men glöm inte bort varandra under semestern och låt inte allt ”roddande” slita ner relationen. Ge en kram, säg att den andre är bra, visa att du ser vad den andre gör och ta lite tid till varandra. Det kommer vara en investering för framtiden.

10. Stanna upp och njut! 

En dag kommer du minnas tillbaka till kanske just precis den här dagen, den här sommaren. Försök koppla bort allt det där andra bruset och hitta tillfällen att stanna upp och njuta av det du har precis framför dig. Kanske barn som leker fint med tillsammans och ropar på mamma, kanske din partner som kommer gående för att berätta något, en doft av salta bad och solkräm. Det är kanske inte alltid världens grejer som händer, men det är livet! Och det lever du bara en gång!

 

15 Kommentarer

 1. J

  Det här var verkligen så himla värdefullt att få läsa just nu. Med 3 bråkiga barn hemma och en fjärde liten nyfödd tryter orken och samvetet om att de inte får det sommarlov man önskat gnager ständigt. Detta gav mig både lugn och inspiration, i morgon ska det skrivas listor och njutas av det lilla! Tack!

 2. Didi

  Ha en trevlig semester, njut och vila upp dig. Antar att du fortsätter med Instagram i alla fall eller hur?
  Men jag hoppas verkligen, verkligen (!) att du kommer tillbaka till bloggen. 🙏🏾
  Jag är mer en bloggläsare alla gånger, än Instagram och annat.
  Trevlig semester

   1. Marie

    Hanna, hoppas du slutar umgås med de i din omkrets som inte håller sig hemma. Löjligt o avfölja pga en resa som är tillåten

 3. Josefin

  Tack Paula! Denna lista gjorde att jag plötsligt känner mig betydligt lugnare och mindre stressad över sommarlovet och alla krav. Är bra att bli påmind om att sänka ribban ibland. Du är en klok kvinna och ett föredöme och förebild för oss andra. Ha ett superhärligt sommarlov och njut av semestern! Stor kram

Visa alla 15 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting