AllmäntTips

Skippa skärmen i sommar

 

I annonssamarbete med STIGA Sports

Har ni läst att WHO kommit med riktlinjer kring barn och skärmtid? Barn under 2 år ska inte ha någon skärmtid alls och barn under 5 år ska ha max 1 h skärmtid om dagen. Handen upp alla som erkänna att det kanske blivit lite mer än så… Jag tycker det är intressant med skärmtid och ser både för- och nackdelar. Till viss del är skärmar en del i vår vardag och barnen kommer behöva ha digital kunskap tidigare än vår generation. Det hör till utvecklingen. Men jag ser risk i allt för mycket skärm i tidiga år och främst för hur det påverkar barnens aktivitet. Det WHO främst verkar fokusera på i riktlinjerna är minskat skärm för att man ska ha mer fysisk aktivitet, inte sitta stilla så mycket och få ordentligt med sömn och där är jag med på tåget.

I vår familj är aktivitet mer förekommande än stillasittande. Vi är uppe och igång hela familjen nästan hela tiden och då kan jag känna tillfredsställelse i att det inte gör något om paddorna åker fram en stund på morgonen eller att vi gemensamt gosar ihop oss i sängen för en fredagsfilm. Skärmar i måttlig dos! Nu när sommaren närmar sig känner jag mig dock trygg i att leken kommer flyttas ut och att vi börjar leva livet utomhus i friska luften. Vi har i samarbete med STIGA fått kitta upp oss med prylar för utelek som är kul för hela familjen och ger barnen en extra skjuts ut i trädgården!

Den här balanscykeln är en favorit hos Leo som försöker bli lika snabb som sin syster på två hjul. Än så länge har Molly ett försprång i åldern men jag ser stor skillnad i Leo när hon övar upp balansen man behöver ha på en cykel med den här. Den fina rosa hjälmen är också från STIGA och har ett EN1080-certifierat grönt spänne som förhindrar strypning om hon skulle fastna i leken vilket känns bra för vår vilda minsting. Det är en bra lekhjälm för alla sorters aktiviteter som håller bra för stötar och att kastas på marken.

Leonore har också fått en liten egen sparkcykel med tre hjul som är lite lättare att hålla balansen på för de minsta. Så stort plus med den lilla lilla korgen där fram, där det kan smusslas ner en liten vattenflaska eller något annat som absolut ska med på utflykten.

En utmaning för Molly i år är skateboard! Hon älskade skateparken i Spanien förra sommaren och vill bli grym på bräda – jag hejar på henne längst med vägen.

Viktigt med skydd när man har grejer som sätter balansen på test – skrapsår hör barndomen till men när det kommer till den här typen av utelek känner jag att säkerhet är A och O. Molly önskade sig inlines i födelsedagspresent i år så önskan blev självklart uppfylld. Nu övar både hon och Leo ute på gruset men Molly är snäppet mer bestämd i att lära sig.

Något som blivit en favorit hemma hos familjen Rosas är bordstennis! Det här minipingisbordet har redan givit oss många skratt och är minst lika kul för vuxna som för barn. Än så länge har vi mest kört vanlig pingis men snart tänkte jag introducera rundpingis för flickorna.

Med koden PAULAHUGO15 får ni 15% rabatt på hela sortimentet inne hos STIGA. Klicka här på länken för att shoppa loss!

 

9 Kommentarer

 1. Malin

  Barnkanalen sätter vi på 30 min på kvällen, då ska det kollas på draken. Finns ingen tid för skärm annars känner jag. Det ska lekas, cyklas, gå till lekparken, hälsa på släkt och vänner och i veckorna är dom på förskolan. Hur finns det tid för skärm flera timmar per dag? ?

 2. Malin

  Visst behöver barnen digitala kunskaper idagens värld men inte när de är ett år unga eller två eller tre… Våra mor och far föräldrar som inte i deras vildaste fantasi kunde veta att tabletter skulle existera en dag har lärt sig använda dem så jag är inte ett dugg orolig för att mina barn inte ska lära sig det. Vi har max 3h TV skärmtid i veckan för vår 5 och 6 åring (med undantag för tex ishockey VM ?). I-pads och telefoner har de aldrig haft tillgång till, den dagen kommer !

 3. Linda

  Äh döm inte föräldrar innan du har upplevt deras vardag, dom flesta gör så gott dom kan?❤️
  Personligen låter jag nog mina barn titta på tok för mycket på tv/mobil men känner att det är ok, vet att det inte kommer vara så för alltid utan blir så periodvis. Gör det för att få ihop vardagen med två små på 3 och 1 år. Finns så mycket ”rätt och fel” med föräldraskap nu för tiden att man blir tokig. Tänker så här, så länge mina barn verkar må bra och är lyckliga och så länge jag mår bra och är lycklig så är för mycket skärmtid, godis, halvfabrikat-middagar, sena kvällar eller vad de nu kan vara helt ok för mig.

 4. Sofia

  Vad spelar det för roll om födelsedagspresenten är sponsrad eller inte? Huvudsaken är väl att det är nått som barnet önskar sig, gillar och har användning för? Herregud det är ju grymt att få det sponrat! Tror alla barn 1000 gånger hellre får en present den älskar som är sponsrad än en tråkig och svindyr present som barnet aldrig vill se igen.

 5. Olivia

  Har aldrig förstått det här med att ge barnen sponsrade födelsedagspresenter. Herregud.. likt blondinbella.

 6. lissel

  Ska bli spännande att se hur det blir! Jag personligen är också väldigt aktiv av mig. På ett sätt känns tv mer okej. Äger ingen iPad vilket känns som den största boven hos småbarn? Ska iaf försöka undvika mobil och dylikt till 2 år ?? time Will till! ????

 7. Maria

  Jag är född 93 och min syster 90. När vi varsla fanns iof varken datorer eller iPads men vi såg aldrig på tv eller något innan jag var kanske 3-4 år och min syster 6-7 år. När vi var äldre fick vi se Bolibompa och möjligtvis Disneydags på fredagar aldrig annars. Vi var alltid ute och lekte tills det blev mörkt. Tycker faktiskt det är rätt hemskt med föräldrar som använder iPads som en del av barn vardag. Allt för att slippa underhålla själva.

  Bra val att köra mer lek och ute mycket än tv och skärm.

Visa alla 9 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting