TankarTips

Så undviker du att bli bitter

 

Du är så j*vla bitter Paula. Lägg bara av”. Jag kan lätt bli irriterad på Hugo. Det är ingen annan som kan trigga igång mig på det sättet Hugo kan. Och mitt i explosionen vet jag inte hur jag ska uttrycka mig. Missarna, bristen på kommunikation, vikten i att ge och TA.

Jag kan känna missnöje med att det hamnar på mig att sköta markservicen. Att han måste träna för att fixa elitnivån. Jag köper det men är jag då oärlig och tar disken, tar barnen, tar matlagningen utan att ta plats tillbaka. Med ärlighet, att jag sätter tydliga gränser och tar MIN plats – då funkar det

Jag har blivit mycket, mycket bättre på att tydliggöra mina behov jag har lärt mig HUR jag kan uttrycka mig när jag blivit för trött. Jag har lärt mig att säga till INNAN explosionen. På så sätt slipper jag att lägga onödig energi på att störa mig på Hugo och det jag känner att han missar. Vi blir lyhörda och lär oss att kommunicera efter varje konflikt.

– Bitter är det sista jag vill bli, såhär kommer lite konkreta tips för att undvika att bli bitter;

Säg ifrån en vanlig dag, alltså inte när det redan har blivit infekterat. Jag tummar inte på att lära flickorna att ta del av markservicen. Jag hjälper till att plocka undan i lekrummet mot att vi gör det tillsammans och dom har stenkoll på vart diskmaskinen är.

Bekräfta dig själv efter varje prestation. ”Vad jag är grym!”.

Ett misslyckande är inte hela världen. Inte heller dina mindre bra egenskaper. För att slippa bli bitter tror jag att man måste börja med att vara snäll mot sig själv, vara förlåtande mot sig själv för att vara kapabel till att vara förlåtande mot andra.

Konsten att förlåta handla om att kunna gå vidare utan ett begär för hämnd.

Att välja vad man fokuserar på ett val man själv gör. Var tacksam för det du har. Människor som utsetts för svårigheter gör ofta en mental resa där man helt plötsligt värdesätter saker vi tar för givet. Det är ett ypperligt tillfälle att fira tiden du har fått vid en födelsedag för inte ens livet kan vi ta för givet. Visa tacksamhet ofta.

Det är bevisat att det finaste vi kan ge oss själva är att vi är hjälpsamma mot andra. Var egoistiskt på ett smart sätt och så frön i din omgivning att du är hjälpsam.

Man talar ofta om att man har höga krav på sig själv, men vi har också höga krav på vår omgivning. Istället för att vara missunnsam, var empatisk. Sänk ribban.

Hopplöshet gör oss blinda för lösningar. Försök att alltid vara lösningsorienterad.

Att älta det som hänt hjälper dig inte i längden. Det är svårt att förändra något som redan har hänt. När man är klar med att tycka synd om sig själv är det dags att acceptera, släppa och gå vidare.

Dyk ner i jobbet, intressen och vänner för att tänka på annat. Det gör att man håller sig ovanför ytan.

Läs självhjälpande böcker. Är man deprimerad så bör man söka vård så man får samtalshjälp eller medicinsk hjälp.

Har du levt på minus med lite glädje i livet? Ta reda på hur du vill leva, vad du längtar efter och vad du vill göra. Livsval tar tid så ta god tid på dig.

Jag är både en impulsiv person och återhållsam. Jag blir glad av plötsliga händelser. Vi var hemma hos Hugos föräldrar förra helgen och när vi skulle åka hem sa Molly att hon ville sova över. ”Båda kan sova över. Stick och hitta på något ni två, kom tillbaka imorgon bitti”. 40 minuter senare satt vi i bio salongen.

Har du känt dig bitter någon gång? Har du ytterligare tips på hur man kan undvika att bli det?

921DE975-DFCF-4952-8708-FCE28F1DAB6E

 

 

Kommentarer

 1. Jessi

  Jag måste bara tipsa om Dennis Westerbergs bok ”bara en tanke”. Jag upplever att livspusslet inte går ihop alltid och att det kan göra mig oerhört stressad och får nästintill panikattacker. Särskilt exploderar det mot min sambo. Jag har också av olika anledningar gått runt med en inre stress och känsla med dåligt samvete, att man inte är riktigt i stunden när jag är med min sambo och hans 4åriga dotter/min bonusdotter. Vi båda har gått runt med lätt irritation hängandes i luften. Men den här boken ändrar på riktigt sitt tankesätt!! Ge den en chans nu när ni är i Maldiverna, sätt den på ljudbok och njut! Blev själv tipsad om den och efter bara en minut av att ha lyssnat är jag fast! Den är balsam för själen och livsförändrande!

 2. Klara

  Ibland måste man få vara lite bitter, de flesta människor har en anledning till att vara bittra när de är det. Om du får ta större delen av markservicen hemma är det till exempel inte konstigt att du blir bitter på det, eller om du får tjata för att andra saker ska bli gjorda på hemmaplan. Sen håller jag med om att det är självklart mycket roligare och mer tillfredsställande att inte vara bitter, men går man hela tiden runt och är nöjd sker inte några förändringar.

 3. Tiina

  Superbra inlägg! mer sånt, mer äkthet! Älskar att du är så ärlig och vågar vara det. Jag älskar att vara ”kvinnan” i förhållandet. T

 4. Ellie, om mig och min mitt-i-livet-kris

  Det är faktiskt helt okej att med jämna mellanrum vara bitter, fram för allt om det gäller i en familj där den ena parten får ta ett större ansvar för hushållssysslorna. Absolut ska man försöka ta diskussionen en ”vanlig” dag för att inte det ska gå käpprätt åt helvetet. Men jag tycker faktiskt att han borde skärpa sig. Om min sambo sa till mig att jag är så jävla bitter skulle det bli krig, det skulle jag inte tolerera.

 5. Sussi

  Om man ska träna på elitnivå får man se över sin situation. Kan man både ha små barn, göra karriär, träna på elitnivå OCH vara en närvarande och bra pojkvän/pappa? Inte? Få kanske man ska jobba halvtid eller skära ner på ambitionerna med träningen? Så funkar det för kvinnorna 100% av gångerna, så varför inte för männen? Viss ska man stötta varandra i ett förhållande, men börjar en i förhållandet bli bitter är det inte ett jämlikt förhållande vi pratar om. Då gör någon mer av allt den tråkiga markservicen än den andra, och varför ska det vara så? Det är bådas barn. Jag ör stenhård med min man och han har nu börjat märka hur lata och självcentrerade män i hans omgivning är. Framförallt dom med barn, men även dom andra.

 6. Fiona

  Håller med Lady D och Tina. Att du upplevs som bitter enligt Hugo är ju just för att du är missnöjd med arbetsfördelning eller dylikt. HUR kan du få det till att du borde sansa dig istället för att Hugo borde steppa upp gamet? Tänk på vad det sänder för signaler till dina döttrar. Att mamma ska laga mat och ta hand om barnen medans det är ok att pappa är ute och ägnar sig åt intressen. Du är inte rättvis mot dig själv Paula!

 7. Bitterfittan

  Jag har en gammal vän som ältar pch ältar och ältar över ett förhållande som inte kommer att leda någonstans, eller över sin ekonomiska situation (som är så dålig så hon i bland inte har råd med mat. Men ett par skor, byxor eller blus finns det alltod en extra slant till).

  Jag satt ner foten för lääängesedan! Jag sa helt enkelt att jag inte orkade höra allt tjat om och om igen. Låter hårt fast tänk er att någon ringer er flera gånger/dag och tjatar om samma sak i flera månader.. val som hon kunde göra annorlunda!

  Jag satt ner foten en gång, tio gånger, många gånger. Det värsta är att personen är så självupptagen så hon lyssnar inte på mig oavsett om det är kul eller något ledsamt jag berättar (jag ältar inte).. utan hon vill bara prata om samma sak (ekonomi och hennes kille vid sidan av)..

  Det värsta är att hon inte är likadan mpt andra utan de gör andra saker i hop.

  Jag har blivit en riktig bitterfitta när jag pratar med henne.. jag måste säga upp kontakten (vilket jag har funderat på väldigt länge).. nu är det dags! Jag är en glad person jag vill inte vara bitter även bara på en person.

 8. Tina

  Att säga dessa ord till något och dessutom till sin blivande fru och mamma till barnen är inte respekt. Hugo respekterar inte dig, han är nedlåtande mot dig,. Du skulle ifrågasätta honom och inte göra ett långt inlägg om hur du inte ska bli bitter som han säger till dig.

 9. Ronja

  Eller så tar ni gemensamt ansvar för hem, barn och hushåll? Då slipper du också bli bitter. Konstigaste inlägget jag läst? Har du absolut ingen koll på vilket samhällsproblem detta är!?
  Det är verkligen på tiden att ändra på denna skitstruktur som bränner ut och gör kvinnor sjuka.

  1. Annika

   Verkligen.
   blev lite ledsen av inledningen på detta inlägg för det känns som att mannen har hållhaken. Vi kvinnor lägger ner så mycket energi på att förhålla oss till hur vi blir bemötta av män, dom bara ”är som dom är”. Som om dom är oföränderliga och vi bara måååste förstå och anpassa oss..

 10. Lady Dahmer

  En bitter kvinna är oattraktiv. En bitter kvinna är en dålig kvinna. Vi ska liksom stå ut i patriarkatet OCH hålla humöret uppe trots att vi blir förtryckta och hon är endast knullbar om hon ska straffknullas. Om ens då. Och oknullbar vill ju ingen vara. Vi är så drillade i att alltid vara till lags att t.o.m när vi är förbannade och utsatta så kryper det i kroppen om vårt missnöje påpekas. Vi ska liksom stå ut i patriarkatet OCH hålla humöret uppe trots att vi blir förtryckta. ”Jag är inte bitter!”

  Jag är iallafall bitter som satan och nej det var ju skitdåligt och bra med tips, men att det används som ett ord att trycka ner kvinnor som reagerar på den skit män gör eller inte gör i många fall är så jävla skevt. Tillåt dig själv vara bitter och arg Paula och fräs ifrån när Hugo förminskar din reaktion på att han inte kan steppa upp. <3

  1. Marita

   Jag haaaaaaatar när jag får höra att jag är bitter bara för att jag råkar säga att något inte är bra eller påpekar att fördelningen på sysslorna hemma är skev. Så just uttrycket bitter får mig verkligen att gå i taket!!

 11. Em

  Det är bra om du (eller bättre Hugo) också lär dina tjejer att det är inte upp till tjejen i ett förhållande att ta hand om hushållet. De kommer att göra som dig och förvänta sig samma saker av en kille som du gör.

  1. Karen

   Jag har själv inga barn, men något jag ser hos många småbarnsföräldrar är att de prioriterar bort sig själva så mycket att det tillslut brister på ett eller annat sätt. Om jag i framtiden får barn tillsammans med min man kommer det bli ett stående schema om lediga f.m, e.m eller dagar för ens ”egna hobby”.

   Säg att X tränar 8 timmar i veckan, då ska jag få samma tid tillgodo den veckan och göra vad jag vill på. Inte för att man kanske behöver det just då, utan för att man i framtiden inte ska kunna slänga det i ens partners ansikte, det måste kännas rättvist från början, annars tror jag det är lätthänt att man tar på sig för mycket, speciellt som kvinna, vi ska ’alltid’ klara av allting och helst på samma gång. Egentid ser jag som otroligt viktig och det ska fördelas jämnt mellan båda parterna, därav tror jag ett schema blir mest rättvist.. Bara mina tankar just nu..

  2. Mathilda

   Absolut Em! Jag och min man har inga barn än men vi har faktiskt börjat med ”varannan gång” systemet, måndagar lagar jag middag medans han dammsuger och tisdagar lagar han middag medans jag viker tvätt osv. Hoppas det håller när man har barn haha😂

×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com