Tips

Så gör du för att måla en kalkvägg

 

 

I annonssamarbete med Vårby Färghall/tapethandeln.se

 

Gud vad jag är stolt över mig själv! Jag bestämde mig för att utmana mig själv, och måla om väggen i matsalen! Jag ska inte ljuga, det var nervöst. Men jag fick den allra bästa tänkbara hjälpen och vägledningen utav Vårby Färghall och det vart ju riktigt bra!

Så här såg det ut innan:

Jag som person föredrar att fysiskt ta mig till en butik för att diskutera och få rådgivning, och Vårby Färghall har både en massa i materialväg men kan också konsultera. Jag förklarade läget, att jag hade en fondvägg där jag önskade kalkfärg.

Steg 1: I det första steget till att måla om är det viktigt att se till att det blir en bra grundning. Jag kontrollerade att tapeten satt fast överallt. I vårt fall hade vi bara ett lager med tapet och vi beslöt oss för att tapeten inte behövde rivas (vilket det kan behöva göras om det är flera lager med tapet).

Det viktigaste i det första steget är att se till att underlaget är rent, fast och torrt innan man börjar måla! Och jag grundade med JOTUN Kvist- & Spärrgrund. Detta för att spärra in underlaget, dvs den förra tapeten.

Steg 2: I mellansteget målade jag väggen med LADY BALANCE väggfärg i samma kulör som min valda kalkfärg, ”VALLMOFRÖ”. Denna färg grundade jag väggen med, för att det skulle räcka att måla på kalkfärgen endast en gång.

Varför jag valde en väggfärg i samma kulör efter Vårby Färghalls rådgivning handlade egentligen bara om att komma billigare och smidigare undan. Kalkfärgen är dyrare, och kräver mer färg eftersom att man i det sista steget använder sig utav en pensel. Men väggfärgen applicerar man med rulle, och den kräver mindre färg.

Steg 3: Efter ett par timmars vila så väggfärgen fick torka var det dags att måla på kalkfärgen! Jag använde mig utav LADY MINERALS och kulören ”VALLMOFRÖ”. Till detta använde jag mig av en pensel, man kan själv välja hur många lager man vill applicera men rekommenderat är en till två. Det viktigaste i steg tre är att man tänker på HUR man målar med penseln, tänk att penseln ska korsstrykas.

En hjälpande hand i detta projekt har varit denna film som jag rekommenderar alla som vill måla med kalkfärg att titta på:

Efterbilder:

Jag är så himla nöjd över resultatet och mig själv. Det känns roligt att jag utmanade mig själv och att färgen blev så bra. Nu är matsalen redo för att ta emot vår nya tavla som vi har köpt. Och TACK till Vårby Färghall för er expertis och vägledning!

-Skulle du också vilja måla med kalkfärg, kan du använda min kod ”PAULA10” för att få 10% rabatt på de produkter du behöver för att måla en vägg med Kalkfärg hos tapethandeln.se och Vårby Färghall.

Produkterna du behöver för att måla en kalkfärg (allt ligger länkat under rubrikerna på färgen): 

-Jotun Kvist & Spärrgrund

Jotun Lady Balance

Jotun Lady Minerals Kalkfärg

Jotun Lady Minerals Sealer (om du målat en vägg som kan utsättas för vattenstänk t ex i ett kök).

Hos Vårby färghall finns också ett jättestort sortiment av tapeter, färg och golv. Glöm inte bort att följa dem på instagram för att ta del av fler erbjudanden och på så sätt hänga med i de senaste trenderna inom inrednings och kulörvärlden på @varbyfarghall och @tapethandeln.se

Hälsa från mig om ni har vägarna förbi! Rabattkoden är giltig fram till 30/11-19.

-Se deras utbud HÄR

8 Kommentarer

 1. Sofia

  Personligen tycker jag bara att det ser konstigt ut. Antingen är det en kalkvägg eller inte…lika illa som att sätta upp plattor med ”marmoreffekt” i badrummet.

 2. Maria

  Vårt hus vi flyttar till har flera kalkväggar. Personligen tycker jag väggarna ser ojämna ut med kalkfärg men är fina i skymning/mörker. Vi ska dock måla över alla kalkväggar då hon som bott i huset har blandat egna kalkfärger och har 1 miljard tavlor/väggfasta möbler så vi kommer behöva börja om från början ändå. Målar man i X hela väggen?

 3. Emma

  Åhhh sååå fint!! ??? men en fundering; om man någon gång i framtiden vill måla över färgen? Går det eller måste man skrapa bort den?

  1. Louise

   Man tar ett fint slippapper och tar bort ev ojämnheter, sen målar man en gång med Kvist och Spärrgrund. Efter det går det bra att måla eller tapetsera ☺️

Visa alla 8 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting