AllmäntDagens fråga

Resa fast barnen är på förskolan

Det finns några frågor som alltid dyker upp i bloggen och alltid generar kommentarer. Det är kropp/utseende och det är förskolan, det är sen gammalt och något jag vant mig vid. I min resa till Costa Rica nu kom en kommentar som undrar om det här räknas som en jobbresa, för annars är det ju svårt att ha barn på förskolan. 

Först och främst verkar det vara olika i olika kommuner – det där i när man får ha barn i förskolan och inte. Här i Stockholm har jag inte uppfattat att det är fel att ha barn på förskolan om en förälder är borta oavsett om det är jobb eller semester och den andre hemma och jobbar som vanligt. Eller finns det någon annan i Stockholm som hört annorlunda?
Sen så på svaret om det här är en jobbresa så är det så diffust som ja och nej. Resan är inte i syfte att jobba men jag jobbar ju under resan. Om jag hade stängt ner mina kanaler i en veckas tid hade jag nog sett det här som semester men jag fortsätter ju med min dagliga uppdatering precis som jag gör hemma. Min arbetsdag pågår även om jag är borta och njuter en hel massa. Jag behöver inte vara här för mitt arbete utan det är för mig själv, men jag har inte tagit ”semester” och stängt av. Jag är så tacksam i att det här jobbet ger mig möjligheten att jobba flexibelt på riktigt – att kunna ta kontoret med mig till stranden för en vecka och tanka energi och glädje. Det är frihet på riktigt och jag tackar min lyckliga stjärna på himlen.

Något jag ofta kommer till som också blir ifrågasatt är att det här jobbet har gett mig mycket tid till mina barn. Vissa av er tycker inte det stämmer eftersom våra barn går på förskolan och verkar vara där lika mycket som alla andra ungar. Men jag har kunnat vara hemma mycket. Våra barn har regelbundna tider på förskolan för att vi ihop med förskolan tror att det är det bästa upplägget och för att struktur är bra. Men vi ruckar också på rutinerna när det behövs. Jag kan blixtsnabbt hämta om ett barn är sjukt eller bara ledsen och har en dålig dag. Jag har tagit lediga fredagar länge med barnen och verkligen myst gärnet hemma. Jag hämtar ofta barnen vid 14-tiden och pysslar hemma eller leker ute innan det är dags för vardagsbestyren. Om jag hade haft ett annat jobb, där jag kanske hade behövt vara på kontoret 8-17 varje dag exklusivt restiden hade dagarna varit mycket längre för våra småttingar. Vi hade behövt jäkta på ett annat sätt. Visst hade det gått bra det med, för det är ju dom allra flesta lever, men jag är tacksam över flexibiliteten vi haft och har nu när barnen är små. Förstår ni hur jag tänker?

 

 

 

25 Kommentarer

 1. My

  Det var inget hackade utan en fråga-här får man inte vara ledig alls och ha barnen på förskolan så tydligen väldigt annorlunda i sthlm och en del andra kommuner.

 2. Andrea

  I Malmö kommun är lediga föräldrar = lediga barn. Tror att det alltid jar fungerat så och tog för givet att det var en tumregel man gick på överallt. Hade tydligen fel 🙂 För mig personligen känns det konstigt att lämna mina barn på förskola om jag själv reser iväg, de är ju inga barnvakter. De gånger som jag har åkt iväg har barnen istället varit hos mormor/morfar eller farmor/farfar. Förstår dock om inte alla har den möjligheten.

 3. Johanna

  Jag jobbar på förskola, Malmö. Hos oss får barnet vara där om du är bortrest, dock får inte barnen vara där om du har semester hemma eller är ledig en dag mitt i veckan.
  Jag tror att du får frågor angående förskolan då jag tror att det mer handlar om den ohållbara situationen i förskolan..för stora barngrupper, pedagoger som ibland går på knä för att klara dagen, pedagoger som går in i väggen, inga vikarier, ingen rast, etc. Då kan det vara provocerande att se när föräldrar är och tränar/handlar/fikar exempelvis. Men sedan är ju ditt jobb inte som ett vanligt jobb heller, ni jobbar ju ”dygnet runt” så att säga!

 4. S

  Jag studerar på universitet och hoppas verkligen mitt barn får vara på förskolan när jag sitter hemma och pluggar annars blir det sena nätter ?
  Har dock hört att andra i skolan har haft problem med det där och varit tvungen och hämtat hem barnen när de sitter hemma och skriver. Så för dom kan jag förstå att det svider när dom hör att andra får ha dom på förskolan för det blir ett väldigt långt dygn för dom.

 5. Elin

  Oj det lät trist! Vilken förskola går dina barn på egentligen? Mina barn går också på förskola i Umeå och har inte alls samma policy som dina barns förskola. Så att säga att så ser ”reglarna ut i Umeå” är ju jättekonstigt när du uppenbarligen inte har någon aning. Kanske dags för dig att byta förskola?

 6. Karin

  Jag förstår verkligen inte detta eviga mamma-hackande.
  Såklart att barnen ska vara på förskolan när du är utomlands. Fattar inte hur folk tänker!?
  Så kul att du uppdaterar ofta fast du är utomlands!

 7. Isabella

  Wow de va de dummaste ja hört! 🙂 vilken tur att man inte bor i Umeå där pedagogerna känner sig som barnvakter när de är tack vare oss föräldrar dom har jobb och får lön! 🙂 🙂

 8. Hanna

  I Stockholm får du ha barnen på förskolan även om båda föräldrarna är lediga och kvar hemma. Det finns inga regler kring det. Det är upp till föräldrarna att bestämma

 9. Jennie

  Inget emot Paula, men vår förskola har också lediga föräldrar = lediga barn, vilket jag ju i vissa fall tycker är dumt. Som exempelvis när min mosters man har 1 vecka ledigt på hösten då han åker och jagar i Norrland. Då blev de en hel del diskussioner om att barnen ska då vara lediga om han har semester men han kan ju inte ta med en 1 åring och en 3-4 åring på jakt liksom och min moster behöver ju jobba. Så i en sån situation tycker jag att den policyn är lite onödigt hård, vet inte hur de blev om de kanske såg lite mellan fingrarna, och låtsades som de inte visste att han hade semester. Du ser ut att ha de riktigt härligt iallafall, tänkt om alla hade den förutsättningen på egen tid ?? lite avis är man allt. Njut och ha de bra.

 10. Nathalie

  Rwn och skär avundsjuka säger jag bara! Herregud. Klart barnen ska vara på förskolan om du är utomlands och Hugo dessutom jobbar. Ska han vara ledig och hemma med barnen för att du är utomlands och gör ditt? Helt sjukt tankesätt enligt mig. Och om Hugo så är ledig 3 av 5 dagar den tiden du är borta och barnen är på förskola spelar det väl inte heller någon roll, dom är ju och har kul på förskolan. Jisses vad ni får skit för något som i stort sätt väldigt många gör bara för att ni är så ” tappade ordet… sociala… ” heja er! Njut av allt i erat liv och vardag. Ni är värda det ni lever i för ni har kämpat och uppnått det själva! Heja heja! Hälsningar/ 2 barns mamma

 11. Malin

  I vår kommun så blir de nästan skogstokiga om man tittar in i affären och handlar en mjölk, innan man hämtar barnen. Även om affären är där jag jobbar. Och att en förälder reser utan barnen är nog inte heller acceptabelt, då får försöka man ”smussla” lite.

 12. Ellen

  Hur är det då när den ena föräldern är på tex jakt? Gäller samma regler då? Ofta brukar det gå bra för den ena föräldern att vara ledig för jakt men ett jäkla liv om den andra är ledig av nån anledning..

 13. Annelie

  I vår kommun räknas semesterdagar som ”intjänad arbetstid” dvs barnen har rätt att få gå på förskolan när man själv har semester. Jag frågade detta i samband med att jag och min mamma skulle 5 dagar till Barcelona för att fira hennes 60-årsdag. Min sambo var såklart hemma och jobbade som vanligt, och barnen fick självklart gå på förskolan. Men även om jag och min sambo skulle vilja åka på semester ihop och barnen tex skulle vara hemma med farmor och farfar, så har de rätt till att gå på förskolan. Det kan ju faktiskt vara så att en weekend ihop utan barn kan vara nyttigt för förhållandet utan att det betyder att man inte älskar att umgås med sina barn. Blir så trött på sådana där kommentarer.

 14. Sara

  Ja, fast i detta fall är ju ena föräldern inte ledig så då gäller inte denna ”regeln”. Så otroligt jäkla tröttsamt med detta drev som uppstår så fort en förälder är ledig (o den andra jobbar) och barnen går på förskola. Det ska letas fel överallt av denna mammamaffia. Hade båda föräldrarna varit lediga då förstår jag att det är fel att barnen går på förskola.

 15. Jenny

  Precis som du själv skriver så jobbar du ju varje dag så tycker det är märkligt att folk ifrågasätter det. Dessutom är det i många kommuner tillåtet att ha barnen på förskola trots semester. Blir ju lite konstigt om en inte kan resa bort utan att ens partner måste vara hemma från jobbet för att ta hand om barnen. Tror ni spendera mycket tid med era barn och det gör ni helt rätt i. Då tycker jag det är mer märkligt med dom som till exempel jobbar helg och därmed har ledig dag i veckan och ändå lämnar in barn på föris då. Då vill iallafall jag ta igen tiden jag missat med dottern på helgen, förskolan är ju ingen barnvakt utan till för att en ska kunna jobba, studera mm. Mitt i veckan är ju perfekt om en vill hitta på något också då det inte är lika mycket folk på till exempel badhuset.
  Tack för en bra blogg Paula!

 16. Marie

  När ska folk förstå att det är BRA för barn att vara på förskolan. Go Paula för att du ständigt står till svars! Fler som du!

 17. Nina

  Nu förstår JAG hur du menar, men vill bara säga att vara influenser är också ett jobb/yrke. Många som stör sig på att Hugo och Paula ”inte jobbar på riktigt”..tycker jag verkligen de gör?

 18. Malin

  Alltså, hur orkar du?! Hur orkar folk bry sig så mycket? Vad är det för fel på folk? Jag åkte på weekend förra sommaren, MED min man. Farfar hade kidsen och dom gick på förskolan fredag och måndag. Ooops.

 19. Lisa

  Jag tycker du är fantastisk som uppdaterar som vanligt på din träningsresa. Har två små godingar som är 3 och 4 år. Träning för mig ger mig energi och styrka, att orka med vardagen och livet. Jag jobbar även kvällar som hovmästare på en restaurang. Så tack för att du uppdaterar som vanligt, du ger mig inspiration och ork när jag sovit 4 timmar, för att sen gå upp med mina hjärtan till dagis, och sen gå och träna när jag helst av allt vill gå hem och sova igen. Tack, och kör på. Du gör ett grymt jobb! ?

 20. Maja

  Nu jobbar jag själv på förskolan och jag tycker faktiskt det är helt sjukt att du ska behöva ”försvara dig” herregud. Du är på resa. Hugo är ju hemma med tjejerna och han jobbar ju. Förstår inte problemet…Alla för alltid det bästa för dina barn. Dina har verkligen en fördel med att kunna få gå hem 2 ibland tex.

 21. Jessica

  Du ska inte ens behöva ”försvara” dig. Det är avundsjuka människor som påpekar sådant. ALLA som gläds med dig FÖRSTÅR. Du är en fantastisk människa och mamma. Fortsätt att vara den fantastiska människa DU är! Jag har beundrat och följt dig och din styrka i alla dessa år som du funnits offentligt. Du är bäst Paula!

 22. Therese

  Alltså jag förstår inte hur folk hela tiden orkar ifrågasätta och varför framför allt du hela tiden ska behöva förklara?

  Du är på resa, Hugo är hemma med barnen. Hugo jobbar och barnen är på förskolan när han arbetar. Förstår inte vad som är så konstigt? Bara för att man fått barn så betyder det inte att den ena eller andra föräldern inte kan åka iväg på semester. ??‍♀️
  Ska Hugo då, som är hemma och arbetar behöva ta semester för att ta hand om barnen hemma när Paula är på semester, trots att barnen har en förskoleplats och Hugo ska arbeta? Det verkar ju helt galet!

 23. caevli

  Tycker det låter helt fantastiskt. Vill ha det precis som dig när jag får barn. Njut, du verkar vara en grym mamma ❤️

 24. Mathilda

  I Umeå är ”reglerna” så att är föräldrarna lediga så är barnen lediga! Detta är för att de som jobbar på förskolan inte är barnvakt åt barnen!:) men i vissa fall så är det bra ifall barnen får in en rutin och kan därför vara där varje dag men lite kortare, även fast en förälder är hemma!:)

Visa alla 25 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting