Tankar

Let’s talk about botox,baby

Det var många som reagerade på mitt inlägg om att mitt hår blev bortbränt i torsdags. Några tyckte att det är löjligt att bry sig om en så ytlig sak men hur vi ser ut är ju en stor del i vem vi är och hur vi känner oss. Sen har vi olika saker som är viktiga för oss i vårt utseende – för mig är det att jag är manisk med mitt hår. Jag kan inte förklara varför men det har alltid varit så. Mitt självförtroende sitter mycket i något så litet som håret på mitt huvud, är det inte konstigt?

Det fick mig att tänka på det här med botox. Elaine är starkt emot botox och tycker att det tar bort alla ens ansiktsuttryck och att det borde komma med en varning för att man kommer bli omöjlig att läsa av. Samtidigt får Therese Lindgren massor av kritik för att hon ska ha gjort botox. Jag känner att jag ligger någonstans i mitten i åsikterna kring botox. Visst är det vackert med skrattrynkor på en person som levt och bär sina fina minnen med sig i ansiktet? Rynkor behöver inte ses som något fult man måste ta bort, de som kan bära upp sina rynkor med stolthet ska göra det. Samtidigt tycker jag inte man ska behöva skämmas om man inte känner stolthet för sina rynkor och vill göra något åt det – för dem är det fint att möjligheten finns. Det här känns som ett snårigt ämne och jag tycker det är viktigt att tänka på vad främst jag signalerar till mina döttrar, det vore hemskt om dem kände ett krav att ta bort alla linjer och rynkor i ansiktet när de blir äldre. Men det går inte att hymla med att vi lever i ett samhälle där yta betyder mycket. Vi färgar håret, tar bort kroppshåret, tar hål i öronen och sminkar oss för att ändra våra utseenden till hur vi vill ha dem. Varför är det okej men inte botox?

Något jag tycker har saknats i snacket om botox är att det inte alltid handlar om att bli helt slät och uttryckslös. Dels är den största konsumtionen av botox faktiskt som läkemedel – om man har problem med överdrivna svettningar, kronisk huvudvärk eller någon muskelkramp. Den lilla del som är ’skönhetskonsumption’ innebär inte heller alltid att man blir helt stel i ansiktet. Jag känner flera i mina ålder som gjort botox och det är inget man ser om man inte vet det. ’Men varför göra om det inte syns då?’  Ja det syns ju om man Vet om sagt – en i min närhet är bara 26 men har väldigt starka ansiktsmuskler som gör att hen redan fått en ’argrynka’ som störde hen. Den botoxas och visst blir det stelare just där i det området men hen har kvar all annan mimik och har mycket uttryck i ansiktet. Det är ingen stel porslinsdocka man pratar med. Jag tänker för egen del att om saker som botox görs rätt så är det så diskret att det inte märks. En bra behandlare gör inte att man tappar alla uttryck – den säger nej när det räcker. För min del är det inte aktuellt att spruta in något i ansiktet just nu, jag känner inte att jag har det behovet. Men jag utesluter inte att jag kanske ändrar mig längre fram – det är ju inget permanent utan går bort efter ett tag, så om man är missnöjd, varför inte testa? Då kommer det dock vara A och O att det görs lite i taget och att det inte blir någon ’stel docka’.

Vad tänker ni om botox? Är det tvärt nej eller finns det nyanser i debatten?

24 Kommentarer

 1. Skeptisk

  Jag närmar mig 50 och skulle aldrig spruta in gifter i mitt ansikte eller skönhetsoperera/lyfta mig. Jag brukar säga att de som funderar på sådant, istället bör gå till psykolog för att förbättra sin självkänsla.

 2. Martina

  ”Varför dessa hårda reaktioner?” Vill man göra det är det upp till en själv, ingen annan, MEN jag kan inte låta bli att tycka efter min omgivning och så väl okända fokuserar på vad man hatar i sitt utseende i stället för att omfamna, älska den man är och dom ”komplex” man har. Jag förstår att man vill vara och känna sig snygg i sitt eget skinn men jag kan inte låta bli att tycka ”fuck off”. Om man ständigt är missnöjd med sig själv, strävar efter göra botox, fransförlägning, operera brösten, gå ner i vikt, bli mer ”rippad” osv kommer man aldrig nöja sig, att det alltid skulle finnas något att bättra på hos sig själv i stället för att en gång älska den man är, sitt utseende som man föddes med. Kalla mig hård, dum i huvudet men om man ständigt förändrar sitt utseende, klagar, vad sänder det ut till unga tjejer, sina döttrar? NEJ jag tycker att man borde fokusera mer på den människor är inombords i stället för dess utsida.

 3. Hanni

  Jag fyller 28 år om några månader och började med botox för cirka 3 år sedan. Hade ettt djupt streck mellan ögonbrynen i avslappnad läge och såg alltid arg ut. Nu har den försvunnit. Jag gör även skrattrynkor och pannan för att JAG VILL.

 4. Sophia

  Men alltså måste vi prata om det över huvudtaget? Varför inte bara lägga ner samtliga diskussioner kring vad kvinnor väljer att göra och inte göra med sina kroppar. Det är varje individs val och orka hålla på att analysera det? Låt varje kvinna bestämma över sin kropp och tänk varken för eller emot säger jag!

 5. Mrs c

  Jag har varit ”emot” skönhetsoperationer och olika typer av ingrepp och tyckt att man ska älska och acceptera sig själv oavsett men har numera en väldigt öppen syn på det, speciellt botox(vilket inte har förändrat mig på något plan, still the same men något slätare ) dels för att jag själv har gjort botox pga av väldigt starka ansiktsmuskler. Min panna är även osymmetrisk pga av en skada för några år sedan och Tack vare botoxen har jag symmetri. Jag tycker att botox är helt fantastiskt och kommer fortsätta med det. Känslan av att inte behöva prata med ansiktet är, för mig otroligt skönt, sen sitter sminket mycket bättre (speciellt om man tidigare haft väldigt djupa rynkor). Dock upplever inte alla samma sak, vissa har känt sig ”instängda ”i sitt ansikte medan andra inte förstår varför man överhuvudtaget ska ta bort rynkor. Alla människor är olika och värderar olika saker. Vissa mår så pass dåligt över Sina rynkor. Kan då tex botox få hen att må bättre, få bättre självförtroende så varför inte ? Kvinnor idag ska alltid ta så mycket skit för vad de gör eller inte gör, tycker vi ska vara mer öppna och mindre dömande mot varandra. Gällande uttrycksfullhet så anser jag att det inte bara sitter i ansiktet utan även i vårt språk och kroppsspråk (men jag måste erkänna att jag var smått orolig över att mina barn inte skulle ta mig på allvar om jag sa att -mamma är arg!) i många delar av världen används botox i betydligt tidigare åldrar hos kvinnor än trenden i Sverige just i det förebyggande syftet (rätt eller fel kan diskuteras , mer samhällskrav på unga tjejer…ja). Och ja visst åldras med värdighet kan man väl ändå göra ,bara lite slätare ;)för Åldern och dess värdighet är betydligt mer såsom erfarenhet , visdom och kunskap, kanske bättre ålderstecken än russinutseendet 😜Det viktigaste tycker jag är att man inte ska förändra utan förbättra sig själv, oavsett ingrepp, sen om det rätt eller fel är upp till varje person att avgöra. Vårt utseende är inte bara en yta vi visar upp , utan också en representation av oss själva. Är det då mer rätt att förbättra sig själv genom tex träning (där man verkligen kan förändra kroppen) snyggare kläder, och smink tex än botox ?🤔

 6. Malin

  Paula, kan du övertyga mig om varför jag bode kolla på game of thrones? Behöver en ny serie att titta på men är tveksam till den. Hit me!!

 7. Mikaela

  Jag gör botox var 12e vecka hos neurolog som behandling mot kronisk migrän. Jag avskyr de 33 injektionerna det innebär, men mitt liv var knappt värt att leva före botoxen med all den migränen jag led av och jag är evigt tacksam att jag vågade prova. Ingen som inte vet att jag gör botox skulle märka det i mitt ansikte.

  1. Sara

   Samma här. Oxå för kronisk migrän. Älskar botox då det gett tillbaka mitt liv. Innan hade jag migrän 20 dagar av 30.
   mitt utseende har inte ändrats. Kan inte rynka pannan bara, men har absolut kvar alla uttryck.

 8. botox

  Testade botox i pannan för några veckor sedan första gången. Rynkorna i pannan är som bortblåsta, men ingen har märkt någon skillnad, förutom jag själv och jag älskar det

 9. Nora

  Hm alltså. Många gånger när du ska berätta om vad du tycker om saker så gör du aldrig någon direkt analys utan säger bara som det är. Ja det är klart man gör botox för att känna sig finare? Men det är väl problematiken kring VAD som får oss att tjäna oss finare som är själva problemet ” den unga flickan”, att åldras är fullt. Och sen jämför du smink med botox med reflektion som ”så varför skulle botox inte vara okej om smink är”. Men smink och botox handlar om samma sorts kvinnoförtryck som kapitalismen tjänar på oss. De skapar ett idenal som de sedan tjänar pengar på, och det är väl man ska ifrågasätta?

  1. Ellen

   Håller med! Det är strukturerna vi ska ifrågasätta. Vi måste vara medvetna om VARFÖR ”det är okej” att flickor och kvinnor korrigerar sitt utseende.

 10. Nora

  Hm alltså. Många gånger när du ska berätta om vad du tycker om saker så gör du aldrig någon direkt analys utan säger bara som det är. Ja det är klart man gör botox för att känna sig finare? Men det är väl problematiken kring VAD som får oss att tjäna oss finare som är själva problemet ” den unga flickan”, att åldras är fullt. Och sen jämför du smink med botox med reflektion som ”så varför skulle botox inte vara okej om smink är”. Men smink och botox handlar om samma sorts kvinnoförtryck som kapitalismen tjänar på oss. De skapar ett ideal som de sedan tjänar pengar på, och det är väl man ska ifrågasätta?

 11. Josefine

  Jag är 32 År och får sedan 6 år tillbaka botox för min migrän och huvudvärk, och denna har förändrat mitt liv. Innan jag började med detta hade jag huvudvärk och migrän 5-6 dagar i veckan. Outhärdligt med andra ord. Nu håller det sig istället till veckan jag har mens (hormonell migrän där botox ej hjälper). Så jag kan nog inte med ord beskriva hur tacksam jag är för botoxen, min livskvalité har förbättrats något enormt. Dock får ju jag Min botox av neurolog, och han sticker ju enligt ett medicinskt stickschema. Ja, min botox har resulterat i att jag är slät i pannan (hade en liten antydan till rynka där innan), men att säga att mina ansiktsuttryck ör stela är helt fel. Botox ÄR från början medicinskt, och det är ett nervgift, Intet att förglömma. Jag tycker kritiken mot botox är fel och det blir så skevt då jag vet att den hjälper enormt många med migrän och huvudvärk.

 12. Malin O

  Helt och hållet nej! Varje dos är dessutom testad på djur så det är inget jag kan stå bakom. Visst inom läkemedelsindustrin testas det mesta på djur tyvärr för det har inte forskats fram nya och mer tillförlitliga alternativ men som estetisk produkt är det absolut inte okej eller försvarbart med djurtester!
  Tycker också det är skillnad på botox och hål i öronen, färga håret osv för botox är ju ett nervgift, främst till för att behandla vissa skador/åkommor och ska inte missbrukas på andra områden som att släta ut rynkor tycker jag.

 13. Nathalie

  Klokt inlägg. Dock blir det nog lite fel när du uttrycker: ”ta bort rynkor” det är ju det som inte går. Du kan inte ta bort rynkor med botox. Bara förebygga uppkomsten. Därför gör folk det i ung ålder. Så att man ”förskjuter åldrandet”. Gör man botox en gång i livet så kanske du förskjuter åldringsprocessen med några månader. Efter det kan du ju röra musklerna igen. Och rynkor kan komma.

 14. Ida

  Jag är en person som alltid har ”pratat” väldigt mycket med just pannan och har länge haft spänningshuvudvärk. Vid två tillfällen har jag varit mammaledig och då har just den huvudvärken försvunnit för att sedan komma tillbaka igen när jag börjat jobba. Jag har nästan alltid jobbat på ställen som kräver ett glatt ansikte ut mot kund 9h om dagen och det blev SÅ tydligt nu när jag bytte jobb (från ett icke så krävande glatt ansikte) att det är just pannan som orsakar spänningshuvudvärken. Ända sedan jag började där (för 3v sedan) så har jag haft så ont och haft yrsel att jag inte ens har kunnat ha mina glasögon för trycket blev för stort i ansiktet. Hur som helst tog jag modet till mig och provade botox för en vecka sedan. Och även om det slutgiltiga resultatet inte kommer förens efter 7-10 dagar så upphörde min huvudvärk redan dag 2 och dag 4 provade jag att ha mina glasögon vilket gick galant🙏🏼 Jag upplever att botox är ett rätt laddat ord och lite skrämmande, 2 år tog det mig att ta beslutet, som jag för övrigt känner är helt rätt. Men jag håller med ang ansiktsuttrycket, aldrig skulle jag vilja ta bort alla mina uttryck.

  1. Mrs C

   Jag har varit ”emot” skönhetsoperationer och olika typer av ingrepp och tyckt att man ska älska och acceptera sig själv oavsett men har numera en väldigt öppen syn på det, speciellt botox(vilket inte har förändrat mig på något plan, still the same men något slätare ) dels för att jag själv har gjort botox pga av väldigt starka ansiktsmuskler. Min panna är även osymmetrisk pga av en skada för några år sedan och Tack vare botoxen har jag symmetri. Jag tycker att botox är helt fantastiskt och kommer fortsätta med det. Känslan av att inte behöva prata med ansiktet är, för mig otroligt skönt, sen sitter sminket mycket bättre (speciellt om man tidigare haft väldigt djupa rynkor). Dock upplever inte alla samma sak, vissa har känt sig ”instängda ”i sitt ansikte medan andra inte förstår varför man överhuvudtaget ska ta bort rynkor. Alla människor är olika och värderar olika saker. Vissa mår så pass dåligt över Sina rynkor. Kan då tex botox få hen att må bättre, få bättre självförtroende så varför inte ? Kvinnor idag ska alltid ta så mycket skit för vad de gör eller inte gör, tycker vi ska vara mer öppna och mindre dömande mot varandra. Gällande uttrycksfullhet så anser jag att det inte bara sitter i ansiktet utan även i vårt språk och kroppsspråk (men jag måste erkänna att jag var smått orolig över att mina barn inte skulle ta mig på allvar om jag sa att -mamma är arg!) i många delar av världen används botox i betydligt tidigare åldrar hos kvinnor än trenden i Sverige just i det förebyggande syftet (rätt eller fel kan diskuteras , mer samhällskrav på unga tjejer…ja). Och ja visst åldras med värdighet kan man väl ändå göra ,bara lite slätare ;)för Åldern och dess värdighet är betydligt mer såsom erfarenhet , visdom och kunskap, kanske bättre ålderstecken än russinutseendet 😜Det viktigaste tycker jag är att man inte ska förändra utan förbättra sig själv, oavsett ingrepp, sen om det rätt eller fel är upp till varje person att avgöra. Vårt utseende är inte bara en yta vi visar upp , utan också en representation av oss själva. Är det då mer rätt att förbättra sig själv genom tex träning (där man verkligen kan förändra kroppen) snyggare kläder, och smink tex än botox ?🤔

 15. cass

  måste vi verkligen prata om Botox? bröstförstoring? läppförstoring? m.m Visst alla har rätt, såklart, att göra som hen vill. Men måste vi normalisera ännu mer ”krav” på tjejer/kvinnor. Har man komplex som påverkar ens liv, som kan åtgärdas med Botox eller bröstförstoring så go for it. Men att botoxa för man känner för det, som att färga håret. Nja..

Visa alla 24 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com