Dagens fråga

Lära barn grundläggande respekt för sig själva och andra

Jag blev tagen av frukosten med Childhood imorse. Vi har länge vetat om att siffran för sexuella övergrepp på barn är alldeles för hög– 1 av 5 barn! Den siffran ska bli noll. Det känns ändå som att vi håller på att göra en förändring. Vi, vår generation bryter tystnaden. Se bara på #metoo och dess styrka. Det enar kvinnor och vi visar nu nolltolerans för de som tidigare har skrattats bort. Vi tar kampen nu och vi gör den för våra barn. Så att den generationen inte ska tiga. Inte lida i tystnad. Generationen som ska tas på allvar och där nej betyder just nej.

Hela dagen har jag funderat på hur jag kan förbereda mina barn på framtida situationer. Alla hittar någonstans en början till sin sexualitet. Jag minns när jag gick på föris och en pojke på min avdelningen visade snoppen för mig inne på toaletten. ”Vill du känna?”. I mellanstadiet tog killarna mig på brösten. I högstadiet rusade killarna in i vårt omklädningsrum på gympan. Hur ska jag, som mamma förbereda mina döttrar för det här? Att det kan hända dom också?

För några veckor sen var jag på en föreläsningen med Elaine. Det handlade om presentation. Hur vi presenterar oss själva och hur vi presenterar inom vårt arbete. Hon bad oss öva in lite olika presentationer av oss beroende på till vem eller vad vi presenterar oss för. Jag tänker att jag ska lära mina döttrar att säga nej på olika sätt och det viktigaste i allt det här är att vi pratar. När något väl händer vill jag att det ska tändas en liten lampa i deras huvud. ”Det här känner jag till. Det här har vi pratat om hemma”.

Det handlar egentligen om att vi grundläggande lära våra barn respekt för sig själva och för deras omgivning. Likaväl som det handlar om barnets egna kropp handlar det också om att respektera andra och att man vet vart gräsen går. Att man behandlar andra som man vill bli behandlad själv. Små röster måste få verktyg till att lära sig att utrycka sig. Det får dom med hjälp av trygga vuxna. Du kanske är en trygg vuxen för andra barn än dina egna också? Det är det vuxna ansvaret att stå upp för barnen, oavsett om det är våra egna eller andras.

Konkreta tips:

-Prata, prata och prata. Lär barnet hur hen ska gå tillväga när hen hamnar i en situation.
-Läs böcker där man upplyser vikten i ordet nej- t.ex. ”Vilda säger nej”.
-Bygg upp ett förtroende så att barnet vågar säga till dig när hen har gjort fel också. Bli inte arg.
-Öva in fraser över ”Nej, stopp, jag vill inte, jag bestämmer över min kropp, gränser, respekt, jag behöver vuxenhjälp”.

Jag vill som sagt tro att vi ändå ger barnen nya verktyg och att de kommer att säga ifrån på ett annat sätt än vad vi gjorde som små. Barnen är vår framtid, så vi bör ta vara på dom och skydda dom från ont med små enkla verktyg som börjar i dialogen <3

Gissa vad jag och Molly ska prata om ikväll innan vi går och lägger oss? Mission: lära flickebarnet grundläggande respekt för sig själv och andra!

1Sandra_Rogers_Photography_(50)

8 Kommentarer

 1. A

  Jag kommer fortfarande ihåg när jag var kanske 4 år sa mamma: ”Du vet var gränserna för simdräkten går? Om någon rör dig innanför gränserna så ska du säga nej och berätta det för mig.” Också väldigt enkelt tips och något som barn förstår! Kommer fortfarande ihåg det 20 år senare..

 2. Alicia

  Bra skrivet ,Paula. Men tyvärr inte är allt så enkelt som kan verka. Första barn som var utsatta av sexuella övergrepp var utsatta av någon närstående/förälder. Det pågår oftast i den ”cirkel av förtroende” då blir det svårt och ta sig ut. Snackar av min egen erfarenhet.

 3. Maria

  Min mamma har lärt mig och min syster något viktigt sen vi var små, kort och enkelt. ”Gör aldrig något du inte vill eller känner dig trygg med”/ ”vad du än gjort/hur illa det än är berätta ändå så vi kan försöka ställa det tillrätta”. Hela mitt liv sen jag började träffa killar eller sånna sammanhang som varit typiskt tonåren så har jag burit med mig det. vi har alltid haft så bra kommunikation med min mamma och pratar fortfarande varje dag.

 4. Lin

  På dotter s förskolan lär de sig säga stop när
  De i te vill. Stop när de inte vill kramas ex. Vi har också sagt till henne att hon inte behöver krama släktingar och liknande om hon knte villå

 5. Maria

  Jag rekommenderar tryggboken. Den kan du läsa redan nu för Molly. Jag har köpt den åt min son men han sitter inte still än så jag får vänta tills han blir över två iaf. Väldigt bra bok där barnet får vara med och reflektera hur olika känslor känns.

 6. Lisa

  Har ett boktips för dig och barnen! Den heter ”Godnattsagor för rebelltjejer: 100 berättelser om fantastiska kvinnor” och är skriven av Elena Favilli och Francesca Cavallo =)

Visa alla 8 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting