Dagens fråga

Känner jag mig girig?

Får man ställa en fråga utan att bli halshuggen av andra läsare här? Tycker du Paula att det känns bra/kul att så mycket av det ni gör är sponsrat/samarbeten? Jag tänker renovering, resor, kalas, julklappar osv. Nu senast så frågade du om fitbit, och bara någon dag senare så har du fått hem en. Jag förstår ju att det är en del av det du tjänar pengar på och att du ”måste” göra samarbeten, men det kan kännas lite girigt på något sätt tycker jag. Jag vill vara tydlig med att jag inte menar något illa mot dig, utan jag är bara nyfiken på vad du tycker och tänker. Jag vet att du köper saker själv och tipsar utan att ha samarbeten också. Det känns som många influensers vill ha saker hela tiden och fiskar spons och kan aldrig köpa saker själva (säger inte att du är så, utan generellt). Åter igen, menar inget illa utan tycker bara att det skulle vara intressant att höra dina tankar kring det hela. Ber om ursäkt för att kommentaren kanske låter lite hård, det är inte menat så.

Det här tycker jag var en intressant fråga och jag förstår också grunden i frågan. Jag kan förstå att man som läsare dels tycker det känns orättvist att influensers får hem en massa spons ”bara sådär” och också att man ifrågasätter hur äkta det är när produkterna visas upp. Så hur känner jag själv, säljer jag ut mitt liv för produkter och upplevelser?

Mitt privatliv och mitt yrkesliv har en suddig gräns, mitt yrke bygger på att jag delar med mig av min vardag (utvalda delar) och mina ”kulisser” är till exempel mitt hem. För att kunna göra content och visa upp i syfte att marknadsföra – för det är ju just det influencer marketing är, marknadsföringsjobb – får företagen och dom köpta platserna ta upp platserna i mitt hem. För min del känns det naturligt i dagsläget men det gör också att ett krav för mig i mina samarbeten/när jag blir sponsrad är att jag ska tycka om sakerna genuint för annars vill jag ju inte ha hem dom. Jag har lyxen i att faktiskt kunna välja mellan samarbeten och tacka nej när jag känner att det inte är något som jag faktiskt gillar. Det betyder inte att företaget eller produkten jag tackar nej till är dålig men att det inte känns som en perfekt matchning för just mig. När det är rätt matchning mellan företag och influencer tycker jag det känns väldigt tacksamt att kunna kombinera nytta med nöje och att det är en lyx att kunna avsätta pengar för något annat än ”nödvändiga köp” som ändå skulle gjorts. Som vintergarderoberna till barnen eller träningskläder till mig. Men för den sakens skull så begränsar jag inte min/familjens konsumtion till samarbeten. Mycket av det vi gör sker på eget initiativ och bokas på vanligt sätt (än så länge är nog vår resa till Maldiverna vår allra dyraste resa hittills och den betalade vi själva och tyckte det var helt värt den löjligt stora pengen för wow vilken upplevelse det var). Mycket av det som visas i bloggen är sådant jag/vi köper själva också (Hugo har ju exempelvis mode som hobby och han gör nästan aldrig samarbeten längre utan shoppar loss på egen hand) och jag gillar även att köpa saker och testa utan att det är samarbeten just för att göra det ännu mer transparent (som nyheter i snackshyllan, sminknyheter jag blivit lockad av på Instagram eller modetrender jag bara måste hoppa på). För min egen del känner jag att det finns en balans mellan samarbeten/spons och egen konsumtion. Sen syns ju båda i mina kanaler så det är klart det kan kännas svårt för en utomstående att se den skillnaden.

För mig känns det heller inte oärligt eller ”fejk” att företag ibland varierar. Självklart skulle det kännas knepigt om jag ex. samarbetade med ALLA olika pulsklockor som finns och varje gång sa att ”det HÄR är min absoluta favorit som jag alltid använder”. Då blir det ju verkligen inte äkta. Men även som vanlig konsument gillar jag att pröva olika varumärken emellanåt och jag tycker inte det blir fel i att exempelvis använda träningskläder från olika märken. Så länge jag genuint gillar det jag tipsar om tycker jag inte det blir konstigt att variera varumärken. Det är väl få vanliga konsumenter som envetet bara använder ett enda varumärke hela livet? Dom flesta av oss har våra favoriter som vi varierar mellan och kanske håller fast vid att tights kör jag alltid från X men toppar tycker Y gör himla snygga. Att man byter jacka från en säsong till en annan och kanske då har något annat varumärke året efter gör ju inte att den första jackan man hade inte var något man gillade på riktigt. Dom flesta av oss tycker om att variera oss!

När det kommer till just pulsklockor har jag varit en trogen konsument till dom i flera år. Jag har haft olika modeller och slitit dom med hälsan. För inte så länge sen fick jag förfrågan om ett samarbete som inkluderade dom men just då vid tillfället var jag nöjd med klockan jag hade och såg inte behovet av att uppdatera mig. Så då tackade jag nej.

Jag förstår också att företag är lyhörda till influencers och ser möjligheter att marknadsföra sig ”billigt” genom att skicka ut produkter när det finns behov till dom – det blir ju också en bra synk när det faktiskt finns ett behov och att det är ett varumärke som tidigare är känt hos profilen.

Vi har alla olika nivåer av integritet och stolthet men jag tror det är väldigt många som gärna skulle kombinera ex. renovering med att dessutom få lön för det, istället för att bara är något som dränerar kontot. Det är ju såklart orättvist att vissa har möjligheten till det men det sker ju också på bekostnad av ex. att vara helt privat på sin fritid eller att inte få oombedda kommentarer angående hur man väljer att renovera (say hello to my little friend Pistron 😂). Personligen känner jag mig inte girig när det kommer till samarbeten och att kunna plocka guldkornen i att kombinera vardagslivet med jobbet. Jag skulle aldrig göra det på bekostnad av mina egna preferenser och är nog ganska kräsen till vad jag faktiskt kan tänka mig att bli sponsrad i. Jag skulle aldrig till exempel gå med på ett upplägg med en renovering där jag inte tycker om upplägget bara för att få det betalt, då betalar jag hellre själv för att få välja utifrån mitt egna tycke. Om det däremot är en matchning som funkar ser jag inget problem med att kombinera det hela. Så tänker jag helt enkelt! ☺️

 

 

9 Kommentarer

 1. Sara

  Bryr mig inte alls om integritetsaspekten av spons eller typ att influensers är ”köpta”, men däremot erkänner jag avundsjuka när CSN är slut sen länge och man är inne på 5e nudel-middagen för veckan och ser influensers få hem massa lyxig sponsmat i mängder. Folk svälter liksom, och influensers som i allra högsta grad har råd att köpa egen mat får hem gratis mat i sånna mängder att det inte går att äta upp (typ Sandra Beijer som fick 30 paket vegetariska köttbullar nyligen). Det är ju inte ert ”fel” att ni får de buden såklart haha men gud vad mycket större nytta den maten kunde ha gjort på annat håll

  1. Rebecca

   Jag tänker på det här så ofta, håller med dig till fullo. Jag fattar grejen med spons, men varför ska de som inte behöver få barnens vinterkläder betalda säsong efter säsong få det? Jag menar influencers skulle faktiskt rent teoretiskt kunna betala för barnens kläder från PoP och ändå göra reklam och erbjuda rabattkod.

 2. Maja

  Brukar tänka på ett klipp från Kardashians där Kim har fått ett free yoga membership i posten och Scott säger ”thank god, you wouldn’t have been able to afford it”. Tänk om ”vanliga” människor skulle få såna utskick ibland, vilken lycka! Men då får ju inte företagen den reklamen dom vill ha 🤷🏻‍♀️

 3. Mickan

  En följdfråga till detta 🙂 hur tänker du kring barnen här? Jag har själv två barn i samma ålder som era barn och tycker det är klurigt att lära barn värdet av pengar. Våra barn får mycket mer och oftare saker än vad jag fick som liten, det är svårt att inte dras in i köphets och ge dom mycket av det dom vill ha. Men vi försöker verkligen ha gränser, dom får spara pengar och köpa något dom verkligen velat ha för dom pengarna. Och vissa saker får dom önska sig och vänta på. Jag tänker att den biten måste bli svårare när företag hela tiden skickar grejer gratis och dessutom först till er som influencers. Nu förstår jag också att det sker mer bakom kulisserna än vad som framgår i sociala medier, men är du inte orolig över barnens uppfattning? Att det skapar någon form av ha-begär och en förväntan av att alltid få saker och få dom först? Skulle vara intressant att höra era tankar kring detta, just för att jag själv tycker det är svårt i dagens samhälle att inte dras med i allt barn vill ha. Tycker du svarade klokt kring detta med pulsklockan och därför kände jag att jag vågar ställa denna fråga också 🙂

 4. Frida

  Det som jag tycker har förändrats och som jag känner mig skeptisk till är att det känns som att du söker samarbetspartners genom bloggen. Tex med pulsklockan så var det ett inlägg att ”Åh nej nu är den sönder” och sen ett par dagar senare så har du två nya pulsklockan. Eller du pratar om suget/planen/funderingen på att renovera ett visst rum och plötsligt har du olika samarbetspartners till det. Jag vet inte varför men jag tycker det ger en dålig eftersmak… men gillar verkligen bloggen i övrigt.

  1. Emilia

   Håller med. Det var jag som ställde frågan i inlägget, och det var det du skriver som jag tänkte på när jag skrev att det känns girigt.

  2. Paula Rosas

   Jag förstår hur du tänker men upplever det inte så själv. Jag skriver ganska ofiltrerat om min vardag och då om tanken på renovering dykt upp ventilerar jag den. Sen i just det här fallet exempelvis så kan jag själv efter det kontakta den samarbetspartner jag haft tidigare och jag varit nöjd med och fråga om dom vill köra ett liknande upplägg och presenterar mitt ”case” som en egen säljpitch. Det är inte att jag genom bloggen fiskar efter spons utan snarare så dyker tanken upp för mig själv och sen går jag själv vidare med processen. Jag skäms inte över att jag jobbar med marknadsföring och hymlar inte med det, om jag då identifierar luckor som kan fyllas genuint i mitt liv ser jag ingen krock i att själv ta initiativ till kampanjer. Jag tycker snarare det känns mer genuint än om jag haft noll tanke på renoveringar och plötsligt ska måla om huset eller liknande 🙂

 5. Therese

  Tack för att du svarar på såna här typer av frågor. Och att du argumenterar runt frågan med egna frågeställningar. All cred till dig för din ärlighet och integritet. 👌🏻🥰

Visa alla 9 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting