Allmänt

Just nu

Jag fick mitt körkort i mars. Det har hänt otroligt mycket i min körning sedan dess. Jag är bilskolelärd men körvanan och självsäkerheten har kommit under den tiden jag haft mitt körkort och kört själv i bilen. Alla som åker med mig säger att dem känner sig säkrare i min bil. Säker körning är viktigt för mig eftersom att jag oftast har Molly i bilen.

En sak som jag däremot helt har glömt är hur man fickparkerar. Jag och parkera är helt enkelt inte vänner. Min bilskolelärare hade ett sånt bra knep till hur man fickparkerar så jag känner att det är nödvändigt att jag får komma tillbaka och ta en lektion för att lära mig igen. Hugo säger att man lär sig fickparkera med tiden men nu har det gått så långt att jag slutat att försöka och så kan jag inte ha det.

20130902-170715.jpg

16 Kommentarer

 1. hanna

  Det finns ett superbra trick!
  Kör fram jämsides med bilen framför, börja sakta backa och lägga om ratten så bilens ”rumpa” börjar svänga inåt i fickan. När du se tittar i vänster backspegel och ser HALVA regnummerplåten på bilen bakom är det bara att svänga max tills du har kommit in och sen rakt bakåt! 🙂
  Funkar på alla bilar, alltid, stora som små 😉

  Fick tipset när jag körde budbil i sthlm city, då var det mkt fickparkering…. haha 😉

  Tjipp

 2. Milla

  Precis samma för mig, har haft körkort i 5 år men får ont i magen av fickparkering. Parkerar hellre någon annanstans och går lite längre haha!

 3. Kanie

  Här om dagen satt jag och bläddrade tillbaka i arkivet på din blogg och försökte leta upp inläggen när du höll på att ta ditt körkort. Jag håller själv på att ta körtkort och sitter med teorin, tänkte läsa lite hur du haft det och hur det gick för dig.
  Till en början hade jag extremt svårt att sätta mig i bilen och köra, jag var livrädd, men numera vill jag bara köra 🙂 Dock kan jag ha problem med växlingen ibland.
  Har du några konkreta tips du kan dela med dig av i bloggen för folk som vill/ska ta körkort? Det vore verkligen uppskattat =)

  Många kramar och fortsätt såsom du är, du är grym!

 4. Hanna E

  Jag lärde mig fickparkera av min mamma på en tom parkering när vi övningskörde, det var 1987. Då hade hon inte fickparkerat på över 20 år och när hon senast hade fickparkerat var det i vänstertrafik…
  Men som den underbara lärare hon är så lärde hon mig att fickparkera perfekt och det satt hyfsat bra när jag flyttade till Stockholm nästan 10 år efter att jag fått mitt körkort.
  Numera kör jag sällan så att jag behöver fickparkera, men det går om jag måste. Dock tycker jag att vår nuvarande bil (Saab 9-5 kombi) är väldigt svår att fickparkera för jag ser inte så bra var den slutar bak…
  Men det är bara att öva och ha tålamod varje gång man ska parkera så går det bra.

  Ett svar till Emilia, precis så är det med barn och inte bara när de är spädisar utan även senare.
  När jag trodde att mitt äldsta hade slutat komma in till oss på nätterna så började hen igen. Just nu har vi två barn som varvar att komma in till oss, nästan alltid något av dem, men sällan båda (dock händer det med, då går jag och lägger mig någon annanstans).

 5. Emilia

  Hej Paula! Hur ser era nätter ut nu? Jag har en 3,5 månaders kille som helt plötsligt vaknar minst 2 ggr per natt för att äta när jag precis trodde att vi hade fått till någon sorts rutin med nätterna med ett uppvak. Åh man blir ju knäpp. Så fort något börjar fungera så ändrar det sig igen 😉 kram från en annan trött mamma!

 6. MALIN

  Måste ju också bara skriva hur jag har lärt mig av min bilskola. Lite likt de ovan.
  1. Precis som de tidigare skrivit, ställ dig jämsides med bilen framför.
  2. Ratta fullt åt höger och börja backa försiktigt bakåt tills de ser bilen bakoms båda framljus (en annan lärare lärde mig även att man skulle se reg-skylten, men jag skulle köra på framljusen)
  3. Ratta så du har bilen rak och kör bakåt tills du anser att du kan komma in med nosen utan att slå i bilen framför.
  4. Ratta till vänster så du kommer in med nosen och då vänder du dig bak så du har koll på bilen bakom.

  Sen ska man förstås innan kolla att det är tillräckligt stor ruta 😉 och min lärare var noga med att jag inte skulle stressa, utan kanske mellan 2an och 3an av punkterna ovan stanna upp och kolla mig omkring vad som hände och så.
  Hoppas det var till någon hjälp, har iaf funkat varje gång för mig 🙂

 7. Fanny

  Bra där Paula! Vet allt för många, framförallt tjejer, som bara nöjer sig med att ”inte kunna”. Man blir ju helt handikappad i en stad som stockholm! Jag bestämde mig bara för att bli grym på det och började fickparkera så fort jag fick chansen, såg till att lära mig min bils storlek och hur det såg ut i speglar när jag hade si eller så lång bit kvar till bilen bakom. Jag undvek dessutom att ha folk som hjälpte till och vinka och hade sig, eftersom man inte behöver tänka själv då. Nu är jag GRYM på det och jag är så glad för det!

  Tänker inte ge mig på att försöka förklara för dig i skrift, som jag ser att många redan gjort, eftersom du skriver att du ska gå till trafikskolan. De kan garanterat förklara det mer korrekt och tydligare än någon här.

  Lycka till!

 8. Monika

  Jag AVSKYR att fickparkera med personbil! Men med min lastbil går det alltid hur bra som helst, och den är över 11m lång. Kanske beror på att jag sitter mer i lastbilen än personbilen? 🙂

 9. Ida

  Alla mina kompisar tjatar alltid om hur duktig jag är på att fickparkera! Det händer till och med att jag har fått fickparkera min sambos kompisars bilar haha.
  Det finns ett knep som ALLTID funkar. Tro mig, jag har parkerat med millimeter avstånd, men detta knep är liksom den enda anledningen till att jag klarar av det 😉
  Du har ju en ganska kort bil, så ställ dig precis i höjd med bilen bredvid den bil som är tänkt att stå framför dig när parkeringen är klar. Ställ dig så att du har din bilstjärt i höjd med den bilens stjärt, möjligtvis lite längre fram!
  Börja sedan ratta in bilen och backa bakåt, när du ser båda bakre bilens framlysen i din vänstra backapege, då börjar du ratta för fullt åt andra hållet för att ”räta upp” bilen. Det kommer att kännas som att du ska slå i din front i bilen framför – men tro mig, du gör inte det!

  Om inte detta funkar så ska jag fan betala dina körlektioner för det haha 😉

 10. Martina

  Tänk dig att du stannar till bredvid bilen du ska parkera bakom, ställ dig så att dina bakhjul är jämsides med bakhjulen på bilen bredvid (för att det ska bli lättare kan man tänka att bakhjulen sitter under ryggstödet/där bakdörren på bilen slutar), ratta därefter fullt åt höger och styr lätt med kopplingen tills det att du ser framlysena på bilen bakom i ytterspegeln. Ratta upp till raka hjul och styr med kopplingen tills det att du tycker att du är tillräckligt nära trottoarkanten (det ser du i den högra ytterspegeln), när du tycker att du är tillräckligt nära rattar du fullt åt vänster och då kommer du att glida in alldeles perfekt!

  Jag håller själv på med körkortet just nu och det allra senaste momentet jag tränade på var just fickparkering. Nu kan jag fickparkera utan minsta svårigheter men jag tror det handlar mycket om att våga också! Du fixar det!

 11. Aa

  Haft körkort sen 2005, fickparkerar ALDRIG 🙂 Bor i Sthlm! Går bra! 🙂 Kanske ska göra som du å faktiskt ta tag i saken. Dock är jag inte rädd att försöka 🙂

 12. J.

  Haha oj har nog faktiskt inte ens fickparkerat en endaste gång sedan jag fick körkort för snart ett år sedan. har för mig att man ställer sig vid sidan av bilen framför. Sedan svänger man in i luckan med full höger till man ser bilen bakoms regskylt (?) och sedan rätar man upp bilen. Hahah har jag föör mig. Asså gud nu känner ju jag mig kass här 😀 tur man inte måste fickparkera där jag bor. Antar att det är ganska stor skillnad gentemot stockholm. Där lär man la behöva vara rätt snabb också kan jag tänka mig. De gator där vi har fickparkeringar där jag bor är riktigt lugna gator där man kan ta tid på sig :p

 13. Bella

  Säger som S.. 🙂

  Jag brukar göra så här.

  1. Ställ dig bredvid den andra bilen.
  2. Backa fram tills du känner att du har andra bilens halv..
  3. Ratta åt vänster så bilen så du står snett samt backa.. Sen tittar på din högra backspegel ser registrerings skylten typ.. Sen rattar du åt höger…
  4. Ratta till höger så du känner att du har kommit in i fickan.. Sen rattar du lite fram och tillbaka höger vänster.. Backa lite försiktigt.. Och räta upp bilen!

  Klart! (Tror din trafiklärare har beskrivit ungefär som mig)

  Hoppas du förstår min lilla beskrivning! ^^ själv e jag väldigt kort.. Men så e iaf mitt tips! Man får testa sig fram som Hugo säger! 🙂

  Kram på dig och lycka till ^^

Visa alla 16 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting