Jag vill stå upp för mina medmänniskor | Paula Uribe
paulas

Paula Uribe

Annons

Jag vill stå upp för mina medmänniskor

Inlägg i samarbete med ZOÉGAS

Bild 149

Som jag tidigare nämt samarbetar jag återigen med bästa ZOÉGAS! Det känns såklart väldigt roligt och jag ser fram emot mer givande kunskap inom kaffeindustrin och initiativet ”Coffee By Women”. Under förra året var vi på plats i Kenya för att få träffa de verkliga bönderna. Vi fick besöka kaffeodlingar och vi blev inbjudna till verkliga människors hem. En man visade mig att bakom Mount Kenya fanns det elefanter och att han personligen gärna ville visa mig de vilda djuren. Alla frågade när vi skulle komma tillbaka, och jag förälskade mig i barnen. De var nyfikna. Satte sig i mitt knä och kände på mitt hår. Jag visade dom min telefon och vi sjöng tillsammans. Jag på svenska, dom på swahili. Vi förstod inte varandra genom tal, men vi förstod varandra genom skrattet. Det är en resa som jag aldrig kommer att glömma. Den var intressant, rolig, givande och tung på en och samma gång.

Bild 28

I år kommer vi inte att resa till Kenya, men vi kommer att under Maj månad resa till Helsingborg där ZOÉGAS fabrik och rosteri ligger. Det är jag, Mona och Magdalena Graaf som kommer att göra den resan. I augusti kommer ni att hitta oss tre i Göteborg på festivalen ”Way out west”. Också tillsammans med ZOÉGAS. Så ryck gärna tag i mig så får jag bjuda på en kopp kaffe!

Tillbaka till ”Coffee by women”. Vad går initiativet verkligen ut på och varför väljer jag att lyfta detta? Syftet och den viktigaste poängen i detta hållbarhetssyfte är att kaffebonden ska få en lönsam peng. Allt handlar om att få den enskilda bondens liv att bli bättre genom att ge mer betalt. Det kan vi alla känna igen oss i,vad får dig att öka motivationen till ditt arbete? Att du tycker att det är roligt? Lönsamt? Ger dig mat på bordet? Ger dina barn kläder? Ger dina barn en chans till att gå i skolan? Svar ja. Försörjningsmöjligheten ökar arbetsmotivationen. Sedan 2011 har man erbjudit bönder och odlare möjligheten till bättre kunskap för att kunna odla mer hållbart och bättre kvalitet. Av olika anledningar har män drivit kaffeodlingarna och haft höga positioner inom kaffeodling. Målet med initiativet är att minst 30% av kaffebönderna som utbildats i kaffehållbarheten ska vara kvinnor- för både män och kvinnor behövs för att stärka upp kaffets framtid. Visste du att högkvalitativt kaffet riskerar att bli en lyxvara redan vid 2020?

PB295655

Genom kostnadsfria utbildningar, tilldelning av kostnadsfria kaffeplantor och utökade resurser har gett en kaffekvalitet som gynnar alla i ledet. Bonden får bättre betalt och kaffets säljs för en dyrare peng. Vad är då det vinnande konceptet? Hemligheten är att kvinnor arbetar mer kooperativt. Här delar bönderna med sig av sin kunskap mellan varandra, vilket är underbart. Sitter man på en kunskap, eller en kontakt eller vad det nu kan vara. Dela med dig utav det. Inom det kooperativa arbetet så tenderar kvinnorna att inom kvinnorna att investera sina inkomster långsiktigt i kaffeodlingen, sina arbeten, sin familj eller någon annan sidosyssla som stärker familjens inkomst.

Ett gäng med kaffeplantor

PC016195

Kaffebönder 1

ZOÉGAS bönor och dess unika smak kommer till stor del från Östafrika. För att kaffebönderna inte ska välja att odla annat vill ZOÉGAS och Nestlé att varje bonde ska ha en säker inkomst. Det är därför som jag vill arbeta med detta projekt. För att också kunna bidra med kunskap om hur verkligheten ser ut. För att vi i Sverige inte ska klaga på att kaffet kostar mycket. Jag har sett arbetet från plockat bär till aktionen i Nairobi. Du ska bara veta vilket arbete som ligger bakom vår morgonkopp med kaffe.. Vi vill öka kunskapsnivån kring hållbart kaffe för att kunna möta efterfrågan på marknaden. Det ska inte vara en ”quick-fix” där bonden inte får betalt. Det SKA vara motiverande att arbeta, oavsett vad man arbetar med. Det ska finnas glädje och utvecklingspotential. Och det är precis det som finns inom hållbarhetsinitiativet ”Coffee By Women”.

Du får gärna läsa mer om initiativet inne på ZOÉGAS hemsida här. 

PB305994 PB306065

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
paulas

Kommentera

  1. Amanda

    Fantastiskt samarbete!!
    Vad härligt att ni ska komma till Helsingborg, hett tips om bra restaurang är sillen och makrillen nere vid vattnet! Där serverar dom givetvis zoegas och fantastisk mat! 🙂 älskar din blogg! ❤

  2. Jessica

    Jag älskar era noga utvalda samarbeten som matchar med vad ni tror på, intressen och som faktiskt gör skillnad!! Det visar på stor integritet och proffsighet! 😍💕

Annons