Paulas Bistro

Intervju med Zeinas Kitchen

 

Det första jag noterar hos Zeina är hennes värme och otroligt glada blick. Trots hennes stora framgångar och vunna priser är hon ödmjuk. Jag upplever att hon genuint vill lära mig. 

Zeina driver en utav Sveriges största bloggar på Zeinas Kitchen, vunnit ”Allt om Mat:s stora matpris, släppt kokböcker, är tv-kock, medverkat i diverse matlagningsprogram och arbetat som lärare på Fryshuset där hon höll i matlagningskurser för ungdomar.

Och nu är matgurun här, i Paulas Bistro. Under vår matlagning frågade jag Zeina hur allting började. Hon berättade att bloggen startades som ”en rolig grej”.

Det var under hennes studier på komvux som hon upptäckte att hon var gravid. År 2014 var hon föräldraledig och kände sig uttråkad och rastlös. Hennes storasyster kände redan till sin systers talang och uppmuntrade Zeina att gå med i en matgrupp på Facebook för att kunna dela med sig av sina rätter.

Zeina kommer ursprungligen från Libanon men tillbringade sina första levnadsår i Sierra Leone i Västafrika pga inbördeskrig. Hon berättar att hennes föräldrar älskade att experimentera med maten och inspirerades från världens alla hörn, och att det är där hennes passion föddes.

Tillslut gick Zeina med i matgruppen vilket ledde till att hon sedan startade sin blogg för att kunna samla alla recept. På bara några månader hade Zeina tusentals med besökare och kort efter blev hon nominerad till ”Matbloggspriset” vilket hon vann och kunde titulera sig som ”Sveriges bästa matblogg 2015”.

En himla tur att ”en rolig grej” lett till succén Zeinas Kitchen.

-Vad kännetecknar din mat?

Jag tänker att jag tar mina läsare med mig på smakresa i mitt kök. Min mat beskrivs alltid som färgglad och smakrik.

-Vad inspirerar dig?

Vad inspirerar mig… Det som inspirerar mig mest är mina barn. Dom ger mig glöden till att KÄMPA. Det är dom jag gör allt för och min största trygghet när livet känns tufft.

-Ett roligt matminne? 

Jag var nygift i Venedig på Smekmånad. Jag minns inte vad som hade hänt men jag var sur på min man innan en middag. Vi skulle ut och äta och jag var fortfarande lite tjurig. I protest väljer jag att beställa in det dyraste dom har på menyn. Menyn var på italienska men rätten fanns med bland skaldjur ”så det blir nog bra” tänkte jag.

Tallrikar med mat vi har beställt kommer in. Rätten framför mig är en svart pasta och när vi börjar äta börjar min man att skratta men jag är fortfarande tjurig och nonchalant. Till slut tappar jag det. ”Vad är det? Vad skrattar du åt!?”.

Min man ber mig att titta i spegeln och först då upptäcker jag att hela min mun är blå, och mina tänder! Den svarta pastan var gjord av bläcket från en bläckfisk och då brast även jag ut i skratt. ”Karma” minns vi matminnet som idag.

-Har du någon favoritingrediens?

Utan citron hade mitt liv varit surt.

-Din absoluta favoriträtt?

En mustig gryta som har kokat länge, länge med en bit bröd. Vad grytan innehåller spelar ingen större roll.

-Något du INTE gillar?

Näe. Jag är INTE kräsen. Jag har smakat på allt!

-Vad beställer du på restaurang? 

Det bästa jag vet är att smaka något jag aldrig har smakat. Gärna något annorlunda, någon smakkombination. Jag slutar aldrig att jobba utan är ständigt på jakt efter nya smaker och inspiration och tar därför gärna något nytt när jag äter på restaurang.

-Dina bästa tips till barnfamiljen?

Något som underlättar livet enormt är att planera era middagar! I vardagen är man både tidspressad och trött. Planera veckovis för att inte hamna i kylskåpsrafsningen. Utsätt inte dig själv onödigt lidande med sjunkande stämning för hela familjen.

Och inkludera barnen med små knep i matlagningen! Jag brukar inkludera mina barn i smakningen och kryddningen. ”Vilken krydda tycker du saknas?”. Duka, välj bestick och ge barnen möjlighet att kanske en gång i veckan få bestämma maträtt.

För mig känns det viktigt att stunden runt middagen blir en njutning. Låt alla vara runt middagsbordet och gör middagen till en mysig stund. Checka av familjehälsan.

Det enda tipset som jag kunde bidra med under matlagningen var att använda skidglasögon när man hackar gul lök för att slippa börja gråta.

Avslutande 5 snabba:

Favoritkrydda?

Egenmald svartpeppar.

Favoritgodis?

Jag gillar sura grejer. Och choklad!

Konstigast du har ätit?

Lammtestiklar!

Vad finns alltid i ditt kylskåp? 

Alltid.. –SMÖR! SMÖR. ÄR. LIVET.

Mat i håret eller hår i maten?

Mat i håret!

3 Kommentarer

×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting