Tankar

Imorgon smäller det

 

Imorgon ska jag gå på konsultationen för en eventuell bröstoperation.

Här kommer ett urval av mina frågor:

-Hur ser rehabiliteringen ut?
-Hur lång tid tar det innan jag läker så jag kan fortsätta att styrketräna?
-Vilka risker/komplikationer finns?
-Kan jag enbart lyfta brösten? Kontra lyfta och fylla?
-Vad händer med brösten om jag ammar igen? Bör jag vänta och se om vi får fler barn?

 

Det känns viktigt för mig att känna mig trygg och hellre ställa en fråga för mycket eller en gång extra. Just nu tycker jag bara att det känns extremt obehagligt att jag imorgon ska ställa mig toppless framför en främmande människa som ska se och känna på mina bröst, min Akilles häl gällande mig själv. Instinktivt kommer jag att skylla mig, det vet jag!

Jag har inte tänkt på konsultationen eller mina bröst utseende sen förra veckan. I min vardag dyker inte dumma tankar upp. Det är nakenhet och bikinis som det blir tuffare. Personligen så föredrar jag små bröst, kan inte se mig själv i två bomber. Det är inte jag. Kan jag förklara det så imorgon? Att en eventuell bröstoperation om det nu innebär ett lyft, implantat eller båda är för min egna känsla? Att jag egentligen bara vill fylla tomrummet som amningen lämnat kvar?

-Vart jag än landar i det här känns det bra med en villkorslös konsultation. Väljer att se det lite som att gå till gynekologen. Obekväma situationer men som i slutändan för med sig något gott. Jag hoppas att jag imorgon får svar till mig själv: vill jag detta för min egna skull eller för yttre påverkan samt ideal?

Läs mina tidigare inlägg gällande min kluvenhet om brösten HÄR och HÄR

// Fick en fråga om jag skulle amma vårt tredje barn om jag valde att göra en bröstoperation. Svar: Givetvis!

31 Kommentarer

 1. Hanna

  Får jag bara ställa en fråga? Vad menar Du när du säger för din egen skull? För jag har alltid tyckt att det uttrycket låter så urvattnat.. Jag menar hur skulle det kunna va för din egen skull? Helt och hållet? Vi är alla påverkade av ideal och normer hur gärna vi än vill tro att vi inte är det, och på riktigt om idealet var något annat och alla hade skrivit till dig att du hade de snyggaste brösten när du visar dina bikinibilder så tror jag inte du hade känt samma behov. Vem lägger sig på ett operationsbord och skär i en fullt fungerande och frisk kropp bara för ”sin egen skull”?? PS, någon tjänar grova pengar på våra osäkerheter och komplex och jag skriver inte detta för att vara elak, har själv tänkt massa gånger förut att jag ville operer brösten, men någonstans måste man dra en gräns och det är ”för min egen skull”!

  1. Fia

   Håller med! Hade ingen annan någonsin sagt eller lagt värderingar i bröst så hade ingen opererat. Tyvärr med en operation visar det bara att man inte känner sig tillräcklig om man inte är perfekt, önskar alla som opererar istället lägger 40 000 kr på terapi istället, så borde man komma långt med sina komplex och så kanske i framtiden är det ingen som behöver opereras för utseendets skull.

 2. L

  Jag opererade mig för cirka 8 år sedan. Totalt har jag gjort 4 operationer. Hade aldrig gjort om det jag visste hur mkt krångel det skulle innebära.
  Jag har haft extrem otur.
  Ett tips är att läsa på om breastimplantillness och ta med det i beräkningen då du bestämmer dig om det blir operation eller ej.
  Maila gärna mig om du har några frågor. Kram till dig!

 3. Lisa

  Jag opererade mig för cirka 8 år sedan. Totalt har jag gjort 4 operationer. Hade aldrig gjort om det jag visste hur mkt krångel det skulle innebära.
  Jag har haft extrem otur.
  Ett tips är att läsa på om breastimplantillness och ta med det i beräkningen då du bestämmer dig om det blir operation eller ej.
  Maila gärna mig om du har några frågor. Kram till dig!

 4. Åsa

  Något jag tror många kvinnor inte uppmärksammas om i samband med bröstoperation är att senare i livet när man screenas för bröstcancer (mammografi) är det nästan omöjligt att se något pga implantaten. På en mammobild lyser implantatet upp, vilket gör att det är svårt att de cancer (som det ut som små, lite ljusate, noder). Väldigt viktigt att upplysa kvinnor om detta!

 5. Tessan

  Jag lyfte mina bröst för ett år sen (utan implantat) och det är bland det bästa jag gjort. Nu hänger de inte längre utan är på rätt plats. Det är otroligt skönt. Du ska göra som du vill så länge du är nöjd.
  Kram

 6. Madde

  Jag har opererat brösten.. Valde droppformade inlägg och dom blev superbra o det ser naturligt ut. Bästa jag gjort. Kan äntligen ha bikinis och fina klänningar, Dom läkte fort, inga komplikationer och jag hade inte så ont. Det är självklart olika för alla, talar bara för mig själv. Gör det som känns rätt för dig. Alla har en åsikt om vad som är rätt och fel hela tiden men det är DIN kropp. Ditt val. Gå på konsulationen. Ställ frågor. Klämm o känn på dom olika implantaten. Ha inte dåligt samvete Paula. Plastikoperationer är otroligt vanligt idag. Oavsett vad du väljer att göra så kommer du forfarande vara lika fin både på in och utsidan. Du har mitt stöd med eller utan bröst 🙂 Ha en fin kväll Kram Madde

 7. Marika

  Hej paula♥️ kan du snälla snälla snälla skriva de svaren du får på frågorna sen? Är själv super kluven och vill ha fler barn, men är det någon mening med att op då.. Så super tacksam om du vill göra det😍 kram marika

 8. Malin

  Jag gjorde en bröstförstoring när jag var 19, pga att mitt ena bröst inte växte alls. Är 28 idag. Jag träffade min nuvarande man nör jag var 14 och han älskade mig oavsett. Men jag gjorde det för min egen skull. Jag la i små naturliga implantat och faktiskt så blev dom bara bättre efter amning av två barn. De blev med fylliga och naturliga. Jag tycker att du bara ska göra det för din egen skull, oavsett vad andra säger eller har för åsikter. Kör! Livet är för kort för att må dåligt över en sådan sak.

 9. Hanna

  Jag tycker att du gör rätt i att operera brösten när du känner som du gör. Jag valde att operera mina bröst när mitt första barn var 11mån och jag ångrar mig inte.. sen fick jag mitt andra barn ca 1 år efter operationen och brösten förändrades sig inte av graviditeten så det är jag glad över..det jag kan ångra idag var att jag inte gjorde operationen tidigare för jag har alltid ogillat mina små bröst. Jag var 29år när jag gjorde den..

 10. Olivia

  Vill bara lägga in en kommentar om träning och brösten. Det är ju så olika hur kroppen tar en operation, jag opererade mina bröst för ca 6 år sedan (silikon under muskeln), sedan dess är jag extremt svag i bröstmusklerna. När jag tar i ”flyttas” brösten åt sidan. Bänkpress är bara att glömma.. kirurgen uppmanade mig att stretcha och sedan skulle det blir bra, men det är likadant fortfarande. Vill bara berätta så du har hört hur det kan bli, vissa får ju inte den komplikationen såklart men jag fick det. Det var inget kirurgen berättade om kunde hända heller.

  Hoppas du kommer fram till en beslut som gör dig nöjd! Kram

 11. Emma

  Hej,
  Brukar aldrig kommentera men följer din blogg slaviskt haha. Älskar din familj och din och Hugos relation är för mig #couplegoals helt ärligt. Tycker det är synd att du vill ändra på brösten, men SÅKLART ska du göra det om det hade förbättrat din egen bild av dig själv. Men en av anledningarna till att jag störtdiggar dig är just för att du är så genuin och äkta. Jag har själv små bröst och alltid haft komplex över det, och för MIG se andra som rockar små bröst och verkar bekväma med det älskar jag. Det mår jag bra av. Sen lider jag inte av mina små bröst idag som jag gjorde när jag var i puberteten/tonåren. Idag tycker jag det är praktiskt. Ser det positiva i det som att sova på mage, skumpar inte när jag springer (vilket jag älskar att göra). Men som sagt du ska ju självklart göra det som är bäst för dig! Hoppas konsulatationen går super. Trevlig tisdag :))

 12. A

  Tomrummet som amningen lämnat kvar tror jag personligen inte fylls ut genom silikon. Allt sitter i huvudet, självkänslan självförtroendet.

 13. Anna

  Jag gjorde en bröstförstoring för tre år sedan, då var jag 29. Jag har aldrig fött barn men har alltid känt att brösten inte passade mig. Små hängande påsar på min övrigt smala kropp. Hade svårt att gå upp i vikt och göra något åt det den naturliga vägen.
  Min kirurg var underbar, lyssnade på mina önskningar om slutresultat, la beslutet helt i mina egna händer. Jag ville ha ett naturligt resultat och bara fylla ut skinnet jag redan hade. Jag har inte ångrat en sekund att jag opererade mig. Det var mitt eget beslut, jag mådde dåligt av att visa mig utan bh, blev ledsen att att se mina vissna bröst. Ingen har någonsin kommenterat att de är fula/små utan det var bara i mitt egna huvud.
  Efter operationen så mår jag såå bra i mig själv, jag behöver aldrig mer skämmas över att ta av mig tröjan och ingen kan se att de är opererade för de passar in såå bra på min kropp och är absolut inga bomber.
  För mig var det en vardagsångest som försvann, för mig kändes livet för kort för att varje dag ha ångest för mitt utseende.
  Jag förskönar absolut inte operationer, det krävs såklart lång eftertanke. Men jag kände mig mer som mig själv efter operationen och kunde äntligen efter många många år slappna av. (Jag hade gått i tankarna om operation i mer än tio år. Det ända jag ångrar är att jag faktiskt inte gjorde det tidigare).

 14. Nora

  Hej Paula de är många som tar bort sina nu för tiden pga att de mår illa hela tiden de får finnar de kan inte träna för kan inte andas bra jag hade inte gjort de om jag var du 🙂

 15. Eva

  Visst är det helt okej att göra sina bröst om man vill, men det du inte skrivit upp är ju att det faktiskt är en omfattande operation som tär på kroppen. Titta på mer filmer där de opererar brösten o se om du verkligen vill utsätta din kropp för det i onödan. Bröst är inte som att tex dra ut en tand. Och också att du måste operera igen då implantaten inte håller för evigt.

 16. Sandra

  Jag personligen tycker att runda fotbollar är något av det fulaste jag vet.
  Ändå ska jag på konsultation för lyft och inlägg nästa vecka.
  Jag vill bara ha tillbaka mina bröst. Ingen ska ens kunna se att jag gjort någonting.

 17. Felicia

  Hej Paulina!
  Har läst din blogg väldigt länge! Du är en sån härlig person ☺️ har läst ditt senaste inlägg om bröstoperation, jag har opererat mina bröst och jag är super nöjd ☺️! Men när man läser din text märker man att du är väldigt osäker.. så jag skulle rekommendera att du gör ristestet hemma och fyller upp dom så som du är sugen på! Eller om du får låna hem ett par bröst och så går du runt i dom i några dagar! Så får du verkligen känna efter om det är du eller inte ☺️ all lycka till!

 18. E

  Fråga om breast implant illness! Fråga om det är cancerframkallande, vad är procenterna.. Jag är i efterhand och läser om allt sånt, att det oberoende av implantat är ”toxic bags” som kroppen arbetat emot och det pågår en inflammation i kroppen från att du sätter in implantaten för kroppen försöker stöta bort. Att texturerade implantat är farligast fast de är bäst emot andra vanliga problem man kan få.. Är så illa till mods efter jag läser allt sånt här så jag undrar om man borde ha bort implantaten för hälsans skull?? Nån annan som läst allt detta..!? Var ivf säker på allt med det här före Paula, jag önskar jag läst om allt detta, tror inte jag hade gjort op förra året då.. ❤️

 19. Ramona

  Jag vill bara att du ska veta att om du gör bröstoperation och sen ammar så kommer de förändras i form. Man brukar rekommendera att göra bröstoperation efter att man är klar med barn eller amning alla fall. Brösten förändras oavsett om man ammar eller inte eftersom dem ändrar storlek o form så det är onödigt att göra en bröstoperation om målet är att få en viss form o storlek för det kommer ändå förändras. Jag skulle rekommenderad att du läser på innan och kollar vad andra har upplevt som har gjort bröstoperation och sedan ammat istället för att lita på en klinik som bara vill tjäna.

  Kliniker är privata o du betalar för operationen vilket betyder att de kommer göra allt för att sälja och kanske inte är ärliga med sina svar som tex amning osv. Detta är något kliniker inte nämner och då blir många besvikna efteråt.

  Lycka till och tråkigt att höra att du blir påverkad av sociala medier!

  1. Sofia

   Går du till en seriös klinik vill de inte enbart sälja utan vill ditt bästa. Min plastikkirurg ville absolut inte göra en op på mig om jag inte hade varit klar med barn!

 20. Lilla Anna.

  Jobbat på bb och de som förstorat brösten får veta det ska funka och amma, men det går sällan bra så var inte säker på det. Då är det bättre vänta till efter barn tre tycker jag.

  1. Julia vikberg

   Jag opererade mina bröst för 4,5 år sedan och la i 495 cc och jag har ammat ett år utan problem, med massor av mjölk.

  2. Sandra

   Okunnighet! Jag och många jag känner har opererat brösten och har ammat. Jag har ammat 2 barn utan några som helst problem, tvärtom. Mycket och härlig mjölk. Och mina bröst är fortfarande supersnygga. Gillar dem mer nu än när dem va nygjorda. Så det är olika för alla men dra inte alla över en kant på grund av okunnighet eller avundsjuka.

   1. lovisa

    jag jobbar på bb nu som undersköterska, har jobbat här i 4 år. för dom allra flesta fungerar amning trotts att dom gjort en bröstförstoring, men för vissa rinner inte mjölken till, då mjölkgångarna kan bli förstörda vid ingreppet. det är dock mycket vanligare att man får problem vid amningen för dom som förminskat brösten. jag vet inte om dom berättar dessa risker innan operation. väldigt många mammor som inte verkar ha fått den informationen, och som blir besvikna och ledsna när dom inte får någon mjölkproduktion.

 21. Felicia

  Du kan ställa vilka frågor du vill! Jag ställde alla dom frågor du skrivit i inlägget plus typ 27 frågor till. Ingen fråga är ju dum, för jag fick ju mina svar!
  Jag valde att operera min bröst endast för min egen skull. Jag trivdes inte när JAG kollade på MIG SJÄLV i spegeln, jag skyllde mig själv framför min egen spegelbild. Jag valde att göra dom lite mer naturliga i form och valde en storlek som passar min kropp. Alltså, i proportion till resterande kropp.
  Jag har aldrig ångrat mitt val och den dagen mina döttrar frågar eller får reda på att deras mamma opererat sina bröst kommer jag svara att jag gjorde det för mig själv, att man inte måste göra det men det är inte tabu att göra det heller och att mina bröst är precis som alla andras. Jag menar, jag matade mina barn genom dom precis som alla andra. Det viktigaste är att trivas i sin egen kropp, oavsett hur den ser ut. Du är grym och så cool som är så öppen med allt det här!

 22. Fia

  Måste bara säga angående din sista fråga som du skrivit upp, jag gjorde mina bröst innan jag fick barn, har ammat båda två. Och jag gillar mina bröst mycket mer efter amningen, dom ser mycket mer naturliga ut nu efter amning!

  1. Sanna

   Samma här! Efter operationen såg brösten självklart lite konstgjorda ut, efter amning skulle jag säga att de ser mycket naturligare ut och jag är ännu nöjdare! 🙂

   När det gäller träning Av bröst kan jag säga att jag inte tränar bröst efter min operation. Där avgör självklart placeringen och jag har mina implantat bakom muskeln, går bra att träna bröst ändå men skulle säga att det känns rätt obehagligt då du hela tiden känner inplantatet!

   Hur som är min operation bland det bästa jag gjort! Är så glad att kag gjorde det!

Visa alla 31 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com