Häslopeppa på sociala medier- do or don´t? | Paula Uribe
paulas

Paula Uribe

Annons

Häslopeppa på sociala medier- do or don´t?

Jag tänker mig alltid för hur jag vill förmedla något inom sociala medier. Alla som arbetar med sociala medier bär på ett socialt ansvar. Hur vi förmedlar, vad vi förmedlar och vad vi vill förmedla. Det fanns en tid där jag näst intill varje vecka visade upp min mage. Delade med mig av resultaten i mått, körde på som bara den utan att tänka på den andra sidan. Hur uppfattades detta? Jag kom i kontakt med socialt ansvar och ville inte förlora ödmjukheten gentemot mina medmänniskor.

Tillbaka till socialt ansvar, jag vill gärna skriva och förmedla saker på ett sätt som gör att jag uppfattas som din vän. En vän som inte vet bättre än vad du vet och som har förståelse för olikheter och förutsättningar. I mina samarbeten är jag källkritisk och skulle t.ex. aldrig att vilja samarbeta med Viktväktarna. Det funkar säkert för vissa men jag vill inte stå för hetsen. Hetsen slutade jag med efter Molly. Efter att jag började fundera på det här med socialt ansvar.

Det är just hälsopeppen som jag tycker är allra svårast att förmedla. I och med socialt ansvar och det faktum att jag tränar på som satan. Just i detta nu tränar jag mer än aldrig förr och har ett personligt mål om att få synligare magrutor till sommaren. Ett helt och hållet själviskt mål där jag enbart gör det för min skull. Igår satte jag personligt rekord i löpning. Fem km under 25 minuter. Där och då jublar jag, för att jag har så många gånger jobbat för att rubba mitt personliga mål i träningen. Mitt första mål var fem km under 30, och sedan jag satte det har jag velat springa fem km under 25 minuter. Det är lite som min livlina att hela tiden få tävla mot mig själv. Det är härligt att känna att jag åstadkommer enbart för mig själv.

Det är här jag vill hitta en balans, för att min vilja att inspirera och peppa kan tolkas på många olika sätt. Man kan bli peppad, eller ledsen. Det blev jag påmind om efter gårdagens post på instagram:

FullSizeRender 3 FullSizeRender 4

 

Jag bet mig i tungan och tänkte efter hur jag skulle skriva texten för att inte hetsa men samtidigt hälso/träningspeppa. Påminna om att inte tävla mot andra utan bara sig själv. Responsen är alltid olika och jag fick frågan varför jag då valde att lägga upp bilden där jag faktiskt visade magen. Innan gick jag igenom mitt galleri och testade med bilder på enbart mitt ansikte, bilder där jag är genomsvettig, bilder på när jag kör grisiga pass men valde bilden där jag kort och gott visade magen. Min eftertanke gick inte hela vägen fram och jag förstår att hälsopepp inom sociala medier kan ge ångest och avsmak. Det är fruktansvärt svårt att hitta en balans, därför kommer jag och Hugo ta upp detta ikväll när vi spelar in ett nytt avsnitt av podden.

 

Vad tänker du kring hälsopepp i sociala medier?

Läs Hugos tankar kring detta: hugorosas.se
Glöm inte att lyssna på nästa veckas poddavsnitt!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
paulas

Kommentera

 1. Ida

  skrev på hugos blogg om mina tanker gällande träning och ordet träning. Ska jag vara ärlig och ge min åsikt tycker jag att du är drömbilden av en person. Så otroligt medveten trots ung ålder. Kanske kan jag ana ett par (tusen) utsuddade inlägg, för att anvånda korrekta uttryck, vara neutral på ett tidsmedvetet sätt etc etc..men det är ju det som är grejjen, jobbet, yrket. Din önskan om att vilja utbilda dig mer inom sociala medier….fy fan vad du gör det bra!…bloggerska/boggare på 2010-talet är ett arbete…därför finns det inte så många halvstora bloggar längre. Bra eller dåligt vet jag inte, jag kanske saknar vardagsdagsbloggaren (men då började ju min internetresa med torgets chat -96), och jag fattar att jorden snurrar och vi utvecklas. Författare har varit ett yrke sedan antikens grekland. En blogg går egentligen inte ens att jämföra. Är man professionell för att man hanterar det svenska språket helt korrekt? Inte ens författare följer längre dessa regler…och i en blogg slutar folka att läsa efter andra raden…som sagt, jag saknar kanske vardagsbloggaren men uppskattar numera den professionella, och Paula, du är otroligt professionell i ditt yrke, vilket är sociala medier. Jag tycker även att du är duktig på din nisch att rikta dig till yngre, svenska kvinnor. Du har valt inriktning,, står för dina åsikter, ber om ursäkt då professionaliteten har saknats. Nej!! nu träningshetsar jag ju mindre bloggare att bli som du….aaah,,…den här träningshetsen alltså :p

 2. Nena

  Svinbra! Det ska visst peppad! o hetsas i måttlig mån! Sverige blir allt fetare o våra barn med. Kunskap är vad som krävs! Hårdare livsmedelslagar om vad tillverkare får stoppa ner i maten vi köper.
  Sverige har aldrig haft så mycket fall av sjukdom som är relaterat till fetma än nu.
  Inspiration är vad som behövs! Folk måste börja röra sig och ta ansvar för sin hälsa. Jag köper inte att man försöker stå bakom nån form av politiskt korrekt åsikt om att feta människor kan visst va hälsosamma osv. Det finns inte! Fett är ohälsosamt. Man ska kunna kalla en spade för en spade, man måste kunna säga att det fan inte är nyttigt mes pizza 2gånger i veckan och snabbmat, donken o halvfabrikat. På samma sak måste man kunna säga att det är hälsosamt att träna och röra på sig och att alla MÅSTE göra det. Finns ingen som klarar sig utan. Alla behöver inte träna crossfit 6gånger i veckan eller köra 4-5 pass i veckan… men man måste göra nåt! Det finns inget värre än morsor som lady dahmer som i princip förespråkar fetma o att alla ska få se ut som dom vill bara dom är lyckliga. Dessa hör inte ihop! Man ska va lycklig absolut. Men det är än så viktigt att vara hälsosam, särskilt när man har barn. Då ska man leva för dom och se till att vara hälsosam åtminstonde för Deras skull.

  Det är intr okej att vara gravt överviktig! Inte för sin egen skull, sina barn skull eller sina medmänniskors skull. Du har ett ansvar att ta hand om dig själv.

  Du får se ut precis som du vill. Fetma är inte ett sätt att se ut. Det är något är. Ingen bör vara överviktig.

 3. Tania

  Jag kan förstå att det är dina mål och att du inte vill hetsa på något sätt. Men jag hakar upp mig på att du ändå tycker Viktväktarna är fel? Precis som du har ett mål att få en vältränad mage så kan någon annan persons mål att bli av med några överviktskilon. Det är inte alla som vet hur man ska göra med tex mat för att gå ned i vikt. Jag tycker bara inte att man måste nedvärdera ett annat sätt att få vara hälsosam bara för att rentvå sitt eget. Jag som tränat och tävlat inom fitness vet dessutom att som kvinna måste man vara strikt med maten för att få fram de där sista musklerna så hur kan det vara ”bättre” än att ta hjälp av Viktväktarna? Tycker inte ditt instagram inlägg var något märkvärdigt men när du ska förklara dig med det här inlägget så hamna du ur spår i diskussionen tycker jag.

 4. Emilia

  Tänker att alla har ett gemensamt ansvar. Jag förstår hur det kan vara kul att peppa varandra och dela sina framgångar, samtidigt skapar ju denna typ av inlägg ångest, press och ideal som redan når oss i så stor utsträckning. Jag förstår att det kan kännas som en begränsning att känna att man inte kan dela med sig av vissa saker för att man inte kan kontrollera mottagandet, för så är det ju alltid. Du vet inte vad din bild ger upphov till för känslor. Samhället är redan så fullt av mathets, träningshets och utseendefixering och jag själv känner att denna typ av bilder gör mer skada än nytta i ett större sammanhang. Frågan är också – varför delar vi med oss av det vi gör? Vad fyller det för funktion? Finns det nackdelar och risker? Bör jag avstå? Vem är det du vill dela bilden med? Finns det avskiljda forum för det du vill dela? Även där finns ju dock tyvärr personer som påverkas av hetsen. Jag känner människor med både ortodexi, som tidigare haft ortodexi och andra som har andra typer av ätstörningar/kroppshets. Jag tror också att samhället totalt sett är väldigt ätstört och det finns normaliserade saker vi kan säga rätt ut som är helt störda egentligen, att vi kompenserar godis med träning, att ha förbud mot viss mat osv. Att vi är besatta av vad vi stoppar i oss och vad ANDRA stoppar i sig som om vi har med det att göra. Jag vet att du älskar att träna, men för vem är det viktigt att visa upp resultat i sociala medier? Dig? Andra? Det är svårt och jag är kluven, men bidrar saker till skadliga ideal har jag svårt att vara positiv till det ändå.

 5. maria

  Jag tycker absolut det är bra med träningspepp 🙂
  Jag tycker också att det är viktigt att man som bloggare inte tar för stort ansvar för sina läsare.
  Du måste ju ändå få vara dig själv.
  En del kanske blir super deppiga för att ni har köpt ett nytt hus och renoverat det precis som ni vill ha det medan vissa andra sliter ihjäl sig med två jobb och ändå inte klarar mer än att överleva vardagen, hur mår dom då när ni skriver om er renovering?
  Så kan man ju inte tänka tycker jag. Om du skulle försöka skriva rätt inlägg för alla, ja då skulle det nog inte bli några inlägg alls. Det finns alltid något som påverkar någon negativt. Det är ju din blogg, ditt liv och din personlighet som vi vill läsa om, personer som mår dåligt av sådana inlägg om träning (och allt annat som andra mår dåligt av) kanske behöver hjälp på annat sätt av tex psykolog eller liknande. Jag tror inte att ditt bloggande kommer ändra deras beteende. Det sitter nog djupare än vad ett blogginlägg kan påverka.
  Dvs fortsätt peppa 😀

 6. Malin

  Haha, de som skriver negativa saker och att detta är hets tränar uppenbarligen inte. För att lyckas med träningen behöver man sätta mål. Ett sexpack till sommaren, klara 20 chins eller springa en mil. Jag tycket det är toppen att du peppar andra till att träna. Jag själv är en aktiv människa och börjar bli allt mer orolig för hur dåligt tränade människor är i dag, de tränar aldrig, har ont överallt och är sjuka jämt. Mer pepp till folket och fler sexpack till sommaren!!

  1. e

   svar till Malin: herregud vad enkelspåriga tankar. försök öka din analysförmåga. jag tränar mer än de flesta men kan ÄNDÅ se att det råder en fruktansvärt ohälsosam träningshets i samhället som är nära förknippad med ätstörningar och självhat. vi har ett mycket större problem i samhället med folk som hatar sig själva, sina kroppar och ätstörningar än överviktiga. var femte flicka på förskolan (!!!!) vill banta, känner sig tjocka osv. det är som att säga att alla som säger att det råder osunda ideal för kvinnor skulle vara fula. hör du hur korkad du själv låter?

   oavsett om man är offentlig person eller ej (men ännu mer då såklart eftersom man når ut till fler) har man ett ansvar för vad man förmedlar. man kan vinkla sina inlägg på olika sätt. man kan prata om hur härlig träning är för det frigör endorfiner, får en att orka mer i en hektisk vardag o ett stillasittande jobb, och man kan prata om träning i form av att förändra sitt utseende, och hårt kopplat till strikt kost – vilket triggar folk till ätstörningar och självhat. och helt ärligt, vem fan bryr sig jättemycket om andras träningsresultat (pratar generellt nu, inte för att basha paula)? det är extremt självcentrerat att tro det. skriv en egen träningsdagbok över dina mål o resultat istället, varför måste allt vara offentligt? varför pracka på ngn sina träningsmål o resultat so inte bett om det?

   1. Malin

    Kan inte ens ta ditt svar seriöst. Vad är det för fel med att träna och vara hälsosam? Jag tycker det är intressant att se hur andra tränar för att bli peppad själv och hitta inspiration. Tycker inte du att det är intressant så läs då inte. Med ett hälsosamt liv kommer en hälsosam kropp. HÄLSOSAMT!!

    1. e

     Malin – Nej förstår att du inte kan bemöta mitt inlägg med din begränsade tankekapacitet, om man inte kan tänka längre än ”är du intresserad så läs inte” så finns det inget att diskutera. Suck

 7. Sessymessy

  Hej Paula,

  Jag funderar över varför det är ett mål för dig att få ett synligt 6-pack på magen istället för att träna för en sund och frisk kropp? I min värld blir det en hets och inte en hälsopepp när du delar med dig av dina mål som ett synligt 6-pack som egentligen inte har någonting alls med hälsa att göra utan mer en utseendefixering.

  Jag tycker du är absolut fantastiskt fin som du är med eller utan synliga rutor på magen ;0)

 8. p

  Jag läser inte såna inlägg pga att jag tycker att det är ointressant. Blir varken inspirerad eller peppad av den typen av inlägg. Men tar inte heller illa upp, scrollar bara förbi 🙂 Gillar i övrigt det mesta du skriver om, men det skulle vara tråkigt om träning/hälsa tog över din blogg för mycket (för min egen del), men det är ju din blogg och om det är en stor del a ditt liv så ska du ju skriva om det såklart 🙂
  Tack för en bra blogg 🙂

 9. Emelie

  Hej fina Paula,

  Jag såg att min kommentar hamnat med på den prinsscreenade bilden från din instagram angående träning. Jag hoppas innerligt att du förstod att min kommentar var av all välmening och pepp då jag, endast på ett positivt sätt, inspireras och peppas av dina träningsanlägg. Jag tycker dessutom inte att du ska behöva förklara dig för läsare som eve tuellt tolkar dina texter på ”fel” sätt, Jag tycker du är väldigt bra på att skriva och formulera dig på ett sunt och genomtänkt sätt. You go girl! Heja dig med träningen och att nå dina mål till sommaren! Stor kram

 10. Sjuksyrror - en blogg om studier till att bli sjuksköterska

  Jag tycker att du skriver bra och väljer dina ord väl. Jag tycker verkligen inte du ska vara orolig över att hetsa någon. För mig är det självklart att man ska ha personliga mål, när man har en blogg som är personlig tycker inte jag att det är något konstigt att dela med sig av det. Så länge man gör det på ett bra sätt och tänker efter innan och det tycker jag att du gör. Lycka till med ditt mål, jag är säker på att du kommer fixa det galant!! Kram.

 11. Bella

  Hej Paula!
  Jag har en fråga till dig,
  Hur var det för dig nu i efterhand att gå från mamma till ett barn till idag ha två barn. Jag väntar mitt andra barn som kommer nu o september. Du kan säkert förstå dom naturliga och vanliga frågorna man har. Men skulle vara så kul att någon som du kunde berätta hur det var för dig? Nu när Leonore har blivit lite äldre. Var det naturlig övergång? Hur kände du och var det som du trodde?

  All lycka till dig. Älskar din blogg och har hängt med från start!

  Kram Bella

 12. A

  Jag är en av många människor som lider av UNS ätstörning, alltså en ospecificerad ätstörning. Detta medför ett väldigt problematiskt förhållande till min kropp, mat och träning. Jag kan för tillfället inte träna, då detta drar igång en hel karusell med petande i maten, självhat och ångest. Jag förstår att människor tränar för att må bra, och tycker detta är fantastiskt och önskar att jag kunde göra detsamma, men för mig är ”träningspepp” enbart en trigger som får mig att må sämre och sämre. Särskilt människor som inte tränar för att må bra, utan som tränar för att förändra sin kropp och sitt utseende, För mig blir det en ständig påminnelse av att jag borde göra detsamma, förändra min kropp, bli smalare, få fler magrutor eftersom att jag inte duger som jag är.

 13. Lisa

  Jag tycker det är kul å inspirerande att läsa om din träning, hade gärna sett mer av det:) ja tränar rätt mycket med å det är jul å se hur andra lägger upp träningen styrka/kondition osv. Grymt mål du har satt upp. Kör hårt:)

 14. Majda

  Självklart ska man hölsopeppa, tack vare dig och många andra som delar sina tankar kring träning och hälsa så är vi många som hänger på och investerar mer tid i vår egen hälsa. Keep up the good work 👍🏼
  Känns som att jag kommenterar varenda inlägg men det går ju inte att inte göra det ⭐️

  http://nouw.com/miniochluna

 15. Rebecca

  Jag tror att alla fungerar olika! Själv blir jag otroligt peppad av sådana inlägg. Jag tänker att jag vill också springa 5km under 25 minuter, nu jävlar!! Tror dock att det är skillnad på hälsopepp och hälsohets. För min del är pepp när man pratar om mål så som du gör, att tillexempel se magrutor eller springa fort, det är för mig sunda mål! Hets för mig är när man pratar kalorier och hur många kilo man ska gå ner. Det är skillnad på något vis och när man plötsligt istället pratar om hur mycket man borde äta och hur mycket vågen ska visa som mål, då får jag lite ångest över hur jag själv gör, vad jag väger, och hur jag äter. Men springa fort, se resultat på muskelgrupper eller kunna göra 50 armhävningar, de ger mig pepp! Det är liksom inte lika fixerande på HUR man bör göra eller vad man gör fel. Ser fram emot podden, har älskat alla avsnitt hittills! 🙂

Annons