Dagens frågaTankar

Har Molly fått en telefon?

Njaa är väl svaret på den frågan!

Det som hände i helgen var att hon tjatade hål på mitt och Hugos huvud. Hon fick nys om Pokémon go utav grannpojken och ville så gärna att vi skulle ladda ner spelet på våra telefoner.

-Men varken jag eller Hugo kände oss komfortabla med det

Molly uttryckte sitt missnöje för min familj som råkade ha en telefon över som i princip låg och skräpade! Den gick att ladda upp och vips hade vi hittat en lösning till hur hon faktiskt kan få spela Pokémon go utan att vi behöver känna en större oro för att våra egna telefoner skulle gå sönder/tappas bort.

Personligen tycker jag att en sju åring är alldeles för liten för att ens kunna kräva det ansvar en egen telefon innebär. Både i tillgänglighet till sådant vi inte vill introducera än men också i att tappa bort/gå sönder.

Molly har inget behov utav en telefons funktioner än, hon befinner sig inte i situationer där vi inte kan nå henne. Än så länge är hon i vårt bo, och hon kommer inte att få testa sina egna vingar med att ha en egen telefon och dess funktioner.

Men nu har hon en Pokémon go telefon

Senast igår var vi på jakt och det var inga problem för henne att avsluta och komma tillbaka till nuet. Efter vår jakt ägnade vi oss återigen till sådant som vi brukar göra på eftermiddagarna. Umgås efter en dag på olika håll, göra läxor, leka, läsa osv. Det här spelet är nytt för oss och likaväl som jag är följsam gentemot hennes intressen kräver jag följsamhet tillbaka. Det glädjer mig att se mina barn utveckla nya intressen och få ta del av mångfalden. Likaväl som Molly har visat ett intresse och engagemang för spel visar hon samma entusiasm i basket, fotboll, golf, rita, bygga Lego, pricka föremål med en pistol, hoppa hopprep, experiment, läsning, bakning och cykling till exempel.

Molly är allt annat än omöjlig och har accepterat att även det nya intresset och spelet måste få ha lite förhållningsregler. Ser på denna Pokémon go telefon på samma sätt som jag ser på barnens paddor. Det är någonting som vi har, men som inte ligger framme. De ligger i en förvaringslåda som vi som familj kommunicerar om när det får tas fram. Jag hoppas att det ska gå lika smidigt den dagen en riktig telefon, med riktiga funktioner introduceras.

& på tal om det, när fick era kids en egen telefon?

12 Kommentarer

 1. Ajjjda

  Mina 6 åring har en av våra gamla som han tittar YouTube eller spelar på. Bra så trött på att han stal våra hela tiden. Storebror på 9 har telefon och ska få en ny nu när han fyller 9 år. Han vill inte ha fritids så han åker skolbuss. Och är hemma ca 2 h själv 1-3 gånger i veckan och vill gärna att han ska kunna höra av sig. Så man vet att han är hemma. och ibland skickar han söta sms till sin mormor också ☺️

 2. Sofia

  Min son har haft en telefon sen han var 6 år, han är autistisk. Han har den i väskan i skolan och hör av sig till mig vid behov, han åker buss också. Jag tycker inte man kan säga en allmän gräns, det är individuellt, beroende på barnet samt situation. Tex skilda föräldrar och allt vad det kan vara

 3. Nathalie Gustafsson

  År 2001 var jag 7år och fick min första telefon, Nokia 3310 som mamma & pappa fyllde på kontantkort 100:- i månaden. Jag fick den för att jag skulle åka buss till Göteborg från Jönköping, 2h själv. Pappa bodde där och mamma i Jönköping. Så mamma satte mig på bussen och pappa hämtade mig på bussen. 😄

 4. Nathalie

  När de va typ 2 😂 nä men skämt åsido. Vi hade gamla telefoner sån låg så när de var ca 2 hade de en telefon med barnspel på som användes när vi åker långa bilresor eller istället för plattan. De går alltså inte ringa med och liknande.. nu är de 5 och 3 och 4.åringen använder sin till Pokemon ibland och då är vi ju med och delar Internet från våra telefoner.

  Jag själv fick min första telefon år 2000 när jag var 10 år.

 5. Annica

  Jag fick min första vid 13-års ålder. Eller ja, jag köpte den själv av pengar jag sparat in, av en vän. Jag har sagt till min sjuåring att när det är dags att hon går själv till/från skolan, ja då är det dags för en diskussion ifall hon behöver en telefon vid det läget. Hon har ju även en lillasyster som är ett år yngre – så de två skulle ju ändå ha sällskap till/från skolan.

 6. Lisa

  I vårt område (Nacka) har det varit i 2:an de allra flesta fått (samma för båda barnen där äldsta nu är 12). Något som händer där, liksom. Sen är det inte förrän i 10-årsåldern de blir med inne i dem, kommunicerar med med kompisarna i den, har den med alltid osv.
  Har ingen fast telefon hemma så ett måste för det också (även om de kunde köra FaceTime på ipad innan). Telefon är frihet och våra barn är i en generation där de på riktigt umgås online, men bra att synka när det är dags att börja med andra så det blir hyfsat tajmat.

 7. Jessica

  Mina fick tidigt. Vid 5-6. Dock får de inte användas hur som helst. De har inte heller någon ipad utan har telefonerna till spel, lyssna på musik, lyssna på böcker osv.
  Jag är separerad från deras pappa så jag ville att de ska kunna kontakta den förälder de inte är hos när de vill utan att den andra föräldern måste engageras i det, att man kan få skicka sms som bara läses av den förälder det är skickat till osv. De har även relativt långt till skolan så vill kunna nå äldsta som ibland rör sig själv mellan skolan och hemmet ibland. Så de har också fått simkort till telefonerna tidigt, vid 7.
  Jag tycker att barn behöver lära sig digitala medel så ser inget problem i att de använder telefoner eller superplattor. Som förälder får man ha koll på vad de använder dem till och att användningen inte blir överdriven.

  1. Lisa

   I vårt område (Nacka) har det varit i 2:an de allra flesta fått (samma för båda barnen där äldsta nu är 12). Något som händer där, liksom. Sen är det inte förrän i 10-årsåldern de blir med inne i dem, kommunicerar med med kompisarna i den, har den med alltid osv.
   Har ingen fast telefon hemma så ett måste för det också (även om de kunde köra FaceTime på ipad innan). Telefon är frihet och våra barn är i en generation där de på riktigt umgås online, men bra att synka när det är dags att börja med andra så det blir hyfsat tajmat.

 8. T

  Min bonusdotter fick en i 9årspresent. Hon e ofta ute med vänner o leker, det är nice att kunna nå varann och så kan hon ringa/smsa sin mamma

 9. Didi

  Mina som är 10 år och 9 år, har mobiltelefon men bara i hemmet. De får spela på de men inte gå ut till skolan och så. Jag ser de hela vägen när de går till skolan så de behöver ingen telefon, vi bor 70 meter från skolan. Och det finns alltid någon hemma när de kommer hem så de behöver ingen mobil då heller.
  Men de har en som test och introduktion men de flesta apparna har åldersgräns 13 så det är lite svårt det där.

 10. Emma

  Jag fick min första mobiltelefon när jag gick i femman (tjänade själv ihop den genom att sälja jultidningar). Är 24 idag, så Det var ju kanske en liten annan tid då 😌

 11. Sandra Augustinson

  Syrran har tre killar, de fick sin första mobiltelefon när de var 10 år, hennes två första. Fabian blev 10 först och fick en, sen fick Isac sin när han blev 10. De är nu 18 och snart 16, nu har hon en liten sladdis på snart 7 men han får spela på hennes mobil eller på padda än så länge tills han blir 10 och får sin egen. Jag tycker att det är bra att alla får i samma ålder och han är mest för att leka och ränna än så länge så det kan vänta ♥️

Visa alla 12 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting