Tankar

Första kraschen av många eller undanflykter?

Oh lord vad det stormat i influencervärlden senaste tiden! Jag hajade till i veckan när jag sig rubriker om Isabella Löwengrip och fastnade speciellt vid det här uttalandet:
“Jag tror att hela branschen har kommit till en punkt där man har börjat ifrågasätta influcermarketing. Jag tror att det här var första kraschen”. Det fick mig nästan att sätta kaffet i halsen och jag vill bara skrika ”nähä!” rakt ut som om jag vore Tiki när Molly retas. Jag tycker det var ett oschysst uttalande mot oss branschkollegor när problemet inte ligger i branschen utan i hur hon valt att göra med sina egna kanaler.

Jag tror absolut inte influencer marketing är på väg bort, att influencers är en ”mättad bransch” som ifrågasätts och att det här är den första av många kraschar. Det låter som undanflykter i mina öron. Jag tror dock branschen har kommit till den punkten när man inte längre kan smussla och skarva utan kräver samma transparens som i andra kanaler för marknadsföring. Branschen har blivit så etablerad att det kommer bli ett bortfall av dom som inte ”sköter sig” eller hur man ska säga. Influencer marketing är ständigt på uppgång och även om det kan vara svårt för vissa att tro på så är det ett kostnadseffektivt och bra att att göra reklam på. Om man gör rätt matchning och om man är transparent. Nu utgår jag självklart från mig själv och mina lärdomar i den här branschen men jag tycker det är A och O att dels bara göra samarbeten man känner passar med sitt varumärke och sen att vara transparent. Transparent både mot läsarna och mot samarbetspartners. Jag tar alltid skärmdumpar på min statistik i Google Analytics, finns på bloggportalen med mina siffror öppet och tar skärmdumpar på all statistik på Instagram. Det är inga konstigheter och inga svårigheter. Jag är inte den största och har inte miljoner följare men jag är banne mig stolt över varenda en av mina följare/läsare och den statistik jag kan visa upp!  På Google analytics kan man se hur många sidvisningar jag har, hur många unika besökare, hur länge folk är inne på bloggen osv. I sponsrade inlägg kan jag få ut statistik på hur läsningar, visningar osv det specifika inlägget fått. Inga konstigheter att mäta! Sen är det viktigt att ha koll på vad en unik besökare är – det är en unik IP-adress så det kan mycket väl vara så att en besökare går in på bloggen via datorn hemma och sen på mobilen ute på stan – då blir en besökare 2 unika besökare. Det tycker jag också är viktigt att vara transparent i mot kunder (och också kundens ansvar att ha koll på ex. Google Analytics som är ett väldigt vanligt verktyg idag, alla mediaköpare borde ha koll på det om ni frågar mig).

Jag tror den största svårigheten när det kommer till att mäta resultat i kampanjer med influencers är att företagen inte själva riktigt bestämt vad de är ute efter. Jag har märkt att vissa tycker att influencers är ”inne” så då ska man köra på det men man vet inte riktigt varför. Om de vill skapa igenkänning av dom, göra sälj, marknadsföra en ny produkt osv. Många vill ha ALLT och det är då det kan bli svårt att mäta. Om man vill driva sälj är till exempel det bästa att ha en kampanjkod så man kan se exakta antal köp. Vill man skapa igenkänning av varumärket är det räckvidd man vill åt och då kollar man kanske hellre på sidvisningar och unika besökare. Jag ska inte nörda ner mig för mycket men jag tror utmaningen för företagen är att vara mer strukturerade i sina köp och ha tydliga mål med kampanjerna. Och självklart begära ut statistik som går att få ut. Jag tycker inte man kan gömma sig bakom att influencer markering är ”så nytt” och mystiskt längre utan jag ser det som rätt etablerat nu!

Jag är otroligt tacksam över att jag har möjligheten att jobba med det här och det möjliggörs av er, mina läsare. Det är jag ödmjuk inför och jag har ständigt vetskapen om att det en dag kan vara över. Jag kan inte hänga mig kvar som influencer för all framtid och mina läsare kan försvinna från en dag till en annan. Jag försöker självklart jobba för att det inte ska hända, jag försöker hålla min uppdatering vid liv och göra varierande innehåll, jag försöker tänka kreativt i mina samarbeten för att det ska kännas kul för er och tackar nej till sånt jag inte gillar och inte tror skulle vara kul för er. Men om det skulle vara så att min blogg rasar tror jag inte det är för att branschen är mättad – då är det helt jag som inte lyckats nå ut till er. Jag tycker det är viktigt att behålla fötterna på jorden och vara tacksam för det man har och inte alltid sträva efter att nå höjder inga annan kommit till. Något jag vet att ni vill att jag ska bli bättre på är att svara på kommentarer, jag tar ofta upp kommentarer i blogginlägg och ser det som att det blir en kommunikation på det viset men samtidigt hör jag vad ni säger. Jag ska försöka bli bättre på korta svar direkt i kommentarerna istället, jag ska jobba på det!

 

31 Kommentarer

 1. Jonna

  Åh så härligt att se att många andra tänker som jag själv?? Jag tänker att influencer-yrket är en yta till stor del. Att visa upp sig med olika produkter etc, och dessutom dra in sina barn i det? Tänk om de i vuxen ålder börjar ifrågasätta sina föräldrar/influencern. Blir tufft att säga att man sålde barnens integritet för pengar…
  Men det jag känner mest är att denna ständiga exponering får normalt fungerande friska människor att må dåligt till slut. För vi matas med denna uppolerade blanka yta, där allt är tillrättalagt och perfekt. För även en ”normalfungerande” förnuftig människa blir påverkad. Och den psykiska ohälsan ökar lavinartat, och jag tror att sociala medier bidrar enormt till det. Vi matas av perfektion från människor som många ser upp till, som blir ”goals”. Och många kan bara drömma om ett liv som Paula tex. Hur många får lämna barn på dagis för att gå och träna? Eller kan resa, äta ute och köpa kläder, SPA-vistelser för att man vill ”unna sig” som Paula säger. Det blir en drömvärld, av dold överkonsumtion och miljöförstöring, som människor tillslut mår dåligt av….

 2. Pauline

  Jag tycker detta är lite knepigt. Tycker det är avkopplande att läsa bloggar ibland och förstår att det ligger arbete bakom varje inlägg, ibland mer och ibland mindre. Men alla dessa samarbeten och sponsrade inlägg. När en influenser (oavsett vem) skriver om en produkt eller tjänst så slår jag automatiskt dövörat till. Det är bara reklam, inte konstruktivt alls. Alltså, jag fattar att ni ska ha betalt för ert jobb men kan inte ta dessa samarbeten och reklaminlägg på allvar. Där tror jag att för många sponsrade inlägg hos många influencers varit till nackdel för hela branchen. Jag är lärare och till och med mina elever (åk 8) säger att influencers reklam inte är trovärdigt eftersom de får pengar för att säga/skriva något. Även om jag tycker att det finns otroligt härliga influencers att följa som gör ett kanonjobb så tröttnar jag snabbt på andras liv om event, fika, familjeliv och prylar, prylar, prylar. Till slut känns de mesta som en tillgjord fasad. Lika med reality-tv. Det var kul med Wahlgrens värld i början, sen kom lailaland, Parneviks, graf systrarna osv och allt känns tillgjort och gjort för att vara bra Tv utan egentlig handling. Längtar efter något mer genuint och vettigt. Vi får för mycket feelgood liksom. Sorry, kom ifrån ämnet lite.

  Det bästa med din blogg är att du diskuterar olika händelser och fenomen. Gillar även inlägg om saker nu gör på hemmaplan. Sådant som varken uppmuntrar till shopping eller resor/hotellvistelser.

  Vill inte på något sätt klanka ner på ditt arbete eller dig som person. Du känns mer genuin än många andra i ”din” bransch och du verkar vara en skön person med vettiga åsikter. Tror dock att influencer-branchen är lärt att tappa bort sig själv i.

 3. Jessica

  Jag tror tvärt om att det bara börjat. Jag tror att influensers är vår framtid på många sätt, det är ju på det viset mer eller mindre alla som jobbar med något som gör dem offentliga marknadsför sig själva och kompletterar det de ”egentligen” jobbar med. Tex musiker som använder instagram för att göra reklam för sig själva, kommunicera med sin publik samt tjäna in extra pengar på samarbeten som komplement till spelningar och släppta låtar. Plus alla de som helt och håller jobbar som influensers. Kan inte tänka mig att det skulle kunna vara påväg bort. Det är ju ett otroligt effektivt sätt att marknadsföra och sälja produkter också just för att man upplever att man ”blir tipsad av en kompis” trots att man vet att det är ett betalt samarbete. Det blir så mycket mer trovärdigt för en eventuell köpare än att se en opersonlig reklam på tv eller så.

  Många här låter som ett gäng gubbar som ojar sig över samhällets utveckling och inte vill tro på det nya? Lite ”internet är bara en fluga” över det hela.

  1. Lenni

   Jo, om man redan har ett yrke, så är sociala medier en obetalbar kanal för marknadsföring (om man nu är ärlig om sin statistik).
   Men om man bara visar upp sina outfits, träning, mat, barn och hem, utan att egentligen kunna/ha utbildning i annat än att kommunicera genom sina kanaler och ha samarbeten? Det börjar bli tråkigt.

 4. Lenni

  Tycker det är fascinerande med influencers. Att visa upp sig själv, sina närmaste, sitt hem till allmän beskådan. Har funderat hur man blir en stor influencer – man måste ju kunna relateras till, ha förmågan att tilltala stor skara människor genom bilder, till en viss grad genom texter. Då är utbildning och intelligens inte så viktiga. För mig är influencers lika med underhållare (hovnarr är väl lite för nedlåtande). Visar upp sig själva och behöver respons och stöd från publiken om de ska överleva. Klart de anpassar sitt tänk och beteende så att de förlänger sin livslängd hos åskådarna. De fyller ju sitt syfte, men gör de något bestående? Njae, oftast inte, tycker jag iaf. Hit kommer jag för att se exempel på konsumtion och det som eftersträvas i alla tider – bra utseende, fin familj och hem samt resor. Med lagom mycket struggle i vardagen. Tänker alltid hur lång tid det måste ta att arrangera bilder till samarbeten, och hur tillgjorda de ser ut (för mig). Hur texterna kryllas av autocorrect fel, eftersom de skrivs i mobilen, och det ska minsann gå snabbt. Hur man ska spotta ut åsikter om aktuella händelser.

  Önskar att det fanns mer bloggare som inte vissar upp sitt privatliv, utan skriver vettigt om sitt jobb – lärare, undersköterskor, forskare, läkare osv. Som inspirerar i vardagen, tar itu med småsaker varenda dag. Det är så befriande tex att lyssna på poddar som presenterar mer än bara åsikter om dittan och dattan! Klart sådant kräver mycker mer arbete och man kan inte uppdatera 3 ggr om dagen.
  Tror att det kommer att vända – har redan märkt i min omgivning att folk tröttnar på stora instagrammare och bloggare. Man ser ju mönstret och hur förutsägbart inflencers jobbar.

 5. Jossan

  Alltså om en bloggare anser att influencer-världen har kraschat.. Varför fortsätta blogga efter det uttalandet? Låter bara som ett sätt att skrämma andra kollegor. Du har rätt i ditt inlägg och som du skriver låter det som att PR & marknadsföring vore nåt för dig att fördjupa dig ?

  1. Madde

   Fast så säger hon ju inte, skrämmas? ”man har börjat ifrågasätta influencermarketing” säger hon ju och så är det ju, det är väl det den där Camilla gör, hon skriver ju ner och ifrågasätter influencer, reklam och samarbeten och säger att influencer är på väg ut… men när Bella säger det så är det fel, och den där CC sitter och tar bort kommentarer på sin blogg som försvarar Bella och ifrågasätter cc, så sjukt och så fult. Paula: ”Jag tycker det var ett oschysst uttalande mot oss branschkollegor när problemet inte ligger i branschen utan i hur hon valt att göra med sina egna kanaler.” tycker att det var ett ganska oschysst uttalande av dig, vadå hur hon valt att göra menar du att det inte beror på lite hjälp utifrån med all smutskastning och personer som hånar och kämpar med att förstöra för Bella och hennes samarbeten. Har du inte koll på det? Är det okej som Camilla håller på tycker du, detta drev, mobbning och hetsjakt på Bella? Om du utsatts för det hur hade det känts? Jag har väntat på att någon av er bloggare ska säga ifrån och stå upp lite för Bella, för det är hon som får ta skit för allt vad andra också gör, hon får skit för vad hon än gör och inte gör, allt vänds till fel och det är inget annat än mobbing och fruktansvärt att se. Hade du sagt ifrån om det hade du växt i mina ögon… Sen det du säger om att unika är ju svårt att mäta exakt och Bella har ju tydligen visat siffror på antal sidvisningar istället vilket väl ska vara bättre och mer rätt och hon är ju troligen transparent med det mot kunder. Finns andra som inte har sin statistik öppen på bloggportalen och andra ställen, Kissie har väl inte heller det m fl. Det kan ju vara så också att de inte anser att blogportalen är förlitliga siffror så varför vara där. Men tycker också att Bella verkligen borde visa sina siffror öppet med tanke på allt tjafs och skit hon får, tror de är höga också. Minns att hon enligt bloggportalen låg på över 1,3 miljoner för ett par år sedan. Ha en fin dag.

 6. Amanda

  Klok analys! Delar dina åsikter och ditt synsätt. Det kommer nog bli en gallring inom branschen framöver. Det kommer i sin tur säkert gynna er som arbetar seriöst i den väldigt mycket också. Du gör ett väldigt bra jobb och det märks tydligt! Fortsätter gärna följa dig framöver ?

 7. Julia

  Riktigt bra skrivet Paula! Men jag tror verkligen inte att din blogg kommer dö ut för att du är en sån himla fin och inspirerande tjej på alla sätt och vis och det handlar nog mycket om att vara ödmjuk och möta sina läsare som du säger och gör tycker jag och inte bara köra på sitt rejs. Tycker det finns många ointressanta och nonchalanta influensers där ute som jag inte tror kommer kunna hålla sig kvar så länge då läsarna ser igenom det falska. Tror det man vill se o ha mer av i dagens samhälle är det äkta och genuina, tror det är det och närheten, att man får följa dig i ups and downs här i livet och du delar med dig av så mycket, det är nog det de flesta söker sig till idag när det kommer till influensers. Tycker du kämpar på bra Paula och tycker du ska fortsätta så som du är. Du är verkligen en sån grym powerwomen som jag tror många fler än jag ser upp till och inspireras av dagligen! Om jag bara får välja att följa en, då är det dig, utan att tveka! Så tvivla aldrig på dig själv. Du kommer gå långt, du och din fina familj ihop, riktigt dreamteam. Massa styrkekramar till dig ?

 8. Hanna

  Jag tror att människor tillslut kommer att tröttna. Att vara influencer är egentligen att vara en levande reklampelare. Tycker att alla influencers borde skaffa sig en utbildning av något slag då jag tror det blir jobbigt sen när det inte länge går att leva på, på samma sätt. Tycker man redan märker att folk lessnar. Alla influencers gör samma sak. Tränar, skriver böcker om när dom tränar, skaffar barn och gör värsta grejen och samarbeten av det, lägger upp 250 bilder om året på sig själva i olika bikinis när dom reser sponsrade resor, gifter sig och får allt sponsrat. Alla, exakt samma sak i princip. Gärna fläker ut detaljer om sitt privatliv också!
  En influencer är egentligen en person som blir känd utan att (oftast) ha talang för något särskilt. Märkligt fenomen egentligen…
  För några år sen kanske människor var mer intresserade av sångerskor, talangfulla skådespelare eller konstnärer.
  Inser när jag skriver detta att jag låter bitter på influencers. Men det skulle jag säga att jag inte är. Visst jag skulle gärna åka på gratisresor! Men inte om jag var tvungen att jobba som influencer.

  Angående Isabella. Ja hon gjorde mindre kloka val om man ska uttrycka sig snällt. Men var det inte bara några veckor sen du försvarade henne här i din blogg?

  Summa kardemumma: Var inte orolig! Du kommer säkert kunna leva på att vara influencer ett tag till. Men är det verkligen detta du vill göra? Resten av livet? Känns det meningsfullt?

  Ta hand om dig!

  1. Ellen

   som Person kan man ha två tankar/känslor i kroppen samtidigt. Man kan tycka att det är synd om blondinbella just nu samtidigt som man kritiserar hennes sätt att agera, som Paula (som är i samma bransch och nog verkligen vet vad hon pratar om) gör i detta inlägg. Det är lite det som gör en till människa. Haj!

  2. Paula Rosas
   Paula Rosas

   Det jag skrev i mitt tidigare inlägg om Isabella är att jag inte förstår de som gottar sig i hennes olycka och det står jag helt fast vid idag, jag hoppas allt reder upp sig för henne. Det jag ville ta upp i det här inlägget var hennes uttalande om branschen som jag inte håller med om!

   1. H

    Fast du ”gottar ju dig” i hennes olycka nu också när du säger att du minsann aldrig skulle hamna där hon hamnat (det man kan utläsa av det du skrivit här) och att det som hänt henne enbart är hennes fel. Du som är så genuiiiin i dina samarbeten skulle ju aldrig hamna där!
    Så nej det är inte helt olika saker.

 9. Leoni

  Håller med, helt rätt! Det är okej att göra fel och lära sig av sina misstag, men för att bli ”förlåten” måste man också ta på sig skulden och äga den, inte skylla på diverse omständigheter eller ännu mer hittepå att gömma sig bakom som jag kan tycka att bloggerskan i fråga har gjort/gör.

 10. Ida

  Jag HOPPAS att influceryrket dör ut. Den gör inget gott alls för världen. Det är verkligen ett onödigt yrke, ändå kan jag inte slita mig.

  1. N

   Hoppas jag också!! Tycker hela grejen är så fruktansvärt tragisk och patetisk. Leva sitt liv genom en mobiltelefon istället för att leva ett riktigt liv. Att exponera sina barn etc tycker jag också är
   Fruktansvärt. All cred till Blondinbella i det avseendet, hon har aldrig utnyttjat sina barn för att få följare iallafall! De får vara privata och vara just BARN. Jag är helt mätt på influensers och tror också att branschen kommer ”dö” mer och mer. Fler och fler människor tar ju bort sina Instagramkontot för att det är en helt fejkad värld där allt handlar om konsumtion.

    1. Nathalie

     Barnen har aldrig visats. Hon respekterar barnens integritet, till skillnad från väldigt många andra. Det är verkligen SUNT ??????

  2. Maria

   Håller med. det gör verkligen nada för världen. Andra yrken har betydelse och behövs för att få ett företag/ liv att fungera.

Visa alla 31 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting