Tankar

”Fina tjejer snusar inte”

Jag vart SÅ lack idag?

Jag: Hej. En mini catch spearmint tack

Killen i kiosken skrattar

Jag: Vadå?

Killen i kiosken: Fina tjejer snusar inte

Jag: Tjejer gör vad fan dom vill

Tog mitt snus och gick därifrån ilsken som ett bi. Nu är absolut INTE min tanke att på något sätt romantisera snus, nikotin eller ett beroende. Jag vet om att det är dåligt och en last som jag absolut inte är stolt över men det är jag som äger det valet. Ingen annan. Och absolut inte en kille i en kiosk som har ideér om hur ”fina tjejer” bör göra och inte göra.

Dagens händelse fick mig att minnas

När jag var en ung och skör tonåring sa min kompis något till mig som satt kvar länge. ”Du har en kropp som alla killar vill ligga med men det är synd att du har finnar”. Vilken hormonell tonåring har inte finnar?

Mitt självförtroende försvann och min väns ord blev min sanning. Duger jag bara för att liggas med? Vad menar hon? Det kanske var så traumatiskt för mig att jag än idag, snart 30 år fyllda slungas tillbaka till dåligt självförtroende när jag får sämre hy?

Jag har under min uppväxt och som tjej också blivit präglad av killars och mäns tankar och tyckte om just ”fina tjejer”. Fina tjejer bör göra si och inte göra så. Och där har jag kommit längre med mitt självförtroende och känner ”tjejer gör vad dom vill”. Till och med snusar.

Det är sorgligt att vi kvinnor ständigt möter killar/män med ett tragiskt maktbehov. Att dessa ”lilla gumman” pikar och kommentarer aldrig upphör. Hade killen i kiosken sagt så till en betalande kund om han var man? ”Fina killar snusar inte”. Jag tror inte det.

Nu hoppas inte jag att mina döttrar kommer att börja snusa när dom är vuxna, men jag kommer att göra allt i makt för att dom aldrig ska ursäkta sig för att dom tillhör ett visst kön. Och att det är DOM som äger valen i DERAS liv. Ingen annan.

Det finns inga riktlinjer till hur man får/bör vara beroende på vilket kön man tillhör. Killar gör vad dom vill, tjejer gör vad dom vill (ni fattar min poäng) och det styrs endast på individnivå.

-Idag hamnade Elaine Eksvärds bok ”Härskarteknik” högst upp på min köplista (perfekt bok att ha med i min läsutmaning om att läsa 10 böcker i år).

Jag tror tyvärr att detta aldrig kommer att sluta, utan jag tror snarare att man måste vässa sina motståndsstrategier. Lära sig tekniker för att bemöta ett maktbehov. Vad tror du?

//Imorgon börjar jag med baksnus

19 Kommentarer

 1. Åsa

  Jag tycker du borde skicka in ett klagomål, verkligen inte OK att en anställd ska lägga en sådan kommentar. Företag vill ju ha återkommande kunder/gäster, och det lär de inte få om människor inom serviceyrket beter sig såhär.

 2. Malin

  Även om det är hans privata åsikt, att ”fina tjejer” inte skall snusa, så borde han hållt det inom sig, bitit sig i läppen och inte sagt nåt till dig.
  Högst oproffsigt av en kille som jobbar inom serviceyrket.

  Jag hade sökt upp ägaren av kiosken och berättat vad killen gjorde så han kan få en känga och inte göra om det! Suck!

 3. Emma

  Det var absolut inte ett okej agerande av killen i kiosken, var individ äger sina egna val.

  Men när du skriver inlägg likt dessa, hur du påverkas och hur ditt självförtroende så många år senare fortfarande fått sig en törn av vad någon en gång sa till dig, så kan jag inte låta bli att undra om du också reflekterar över vad du en gång sagt till andra? Om du funderar över hur du (tillsammans med andra) trasat sönder människor som kanske inte hade den kroppen som du hade och ”alla killar ville ligga med”? Hur dina ord likt knivhugg skapat sår i andra människors själar? Som trots att det gått så många många år fortfarande får känslan av att det vänder sig i magen när de hör ditt namn. Jag hoppas att du också rannsakar dig själv när du dömer andra och att du lär dina döttrar att bete sig annorlunda mot sina skolkamrater än vad du gjorde…

 4. Mikaela

  Den kommentaren va inte ok någonstans och bra svarat av dig!Det är ofta killar/män försöker förminska oss tjejer/kvinnor och det ska de ge tusan i.Jag har fått starkare åsikter den senaste tiden att t om min sambo kallade mig radikal feminist häromdan men tro sjutton det när samhället ser ut som det gör.

  Angående den vännen du hade så va det tyvärr ingen vän för så säger man inte.

 5. Josefine

  För mig handlar det om att inte bli triggad. Har jag blivit triggad är jag ju ”där” männnen vill att jag ska vara. Då kliver jag ner i fällan.
  Kan jag ha en sån tillit till mig själv att oavsett vilken kommentar en man/kille ger mig så kan jag se honom i ögonen med respekt och bara vända på klacken och må bra. Den bästa hämden är att må bra. Så tänker jag.

 6. Johanna

  Vilken idiot. Ingen som styr över vad en själv gör för val.
  Jag snusar med, för jag ville komma ifrån rökning men beroendet av nikotin är för stort för att sluta därav snus. Jag får många blickar och flin av just män när jag ska köpa snus, medans kvinnor i kassan ger mig det jag ska köpa sen är det bra.

  Angående din läsning, jag, min mamma och min moster har skapat en bokklubb, en gång i månaden träffas vi och ska prata igenom månadens bok tillsammans med lite gott tillbehör och god dricka, på detta sätt kommer vi in i läsningen igen och målet med 10 böcker för mig detta året går igenom? win win situation både bokläsning och kvalitetstid utan barn?

 7. Josefine

  Åh herregud, det får mig att tänka på den gången jag och mina tjejkompisar skulle äta kebab efter krogen. Mannen i kassan svarade ”ni kommer bli tjocka tjejer!” när vi sagt vad vi ville beställa. Kebab får tydligen bara män äta, för vi tjejer kan bli tjocka. Och det vore ju förfärligt…! Hade lust att beställa extra sås, fem läsk och lite pommes BARA för att!

  1. ErikaJ

   Men liksom, det är ju inte så att man köper kebab för att man tror att det ingår i en diet där man ska gå ner i vikt!! Idiot.

 8. StrongerLife

  Vilken jädrans skitkommentar! Tjejer gör verkligen va fan de vill, vem är han att säga vad vi gör och inte gör.. shit vad irriterande.
  Tråkigt kommentar från din ”vän” också. Låter rätt elakt. Hade någon sagt så till mina barn så hade jag bett de att tänka igenom om den personen verkligen är en vän och vill de väl. En vän lyfter, inte sänker.

  Tror det kommer att ta otroligt läskigt många år innan vi slutar få en stämpel på vad tjejer bör göra och inte göra… tyvärr

 9. S

  Åh så irriterande med ”fina flickor” kommentarer. Kommer ihåg när jag var 18-19 år och beställde en öl i baren. En kille som stod bredvid sa då att jag som var så snygg inte skulle dricka öl för att det är osexigt med tjejer som dricker det.

  Jag tror på att kontra med ”hur menar du nu!” Och låta personen fastna i sitt eget svar. Om personen svarar så fortsätter man att ställa om ”nu vet jag inte riktigt om jag förstår hur du menar” eller ”jag skulle verkligen vilja förstå vad du menar, kan du försöka förklara igen”. Tillslut har personen fastnat i sitt eget resonemang och får sig förhoppningsvis en tankeställare.

  Hade jag varit hans arbetsgivare så hade jag velat att kunden berättade för mig vad som hände. Jag hade inte velat att någon anställd förstörde mitt varumärke på sättet som den personen gör.

 10. Sara

  Lössnus*… Äh skit i andra. Vill du så gör du, du är vuxen och kan fatta egna beslut. Helt okej! Borsta av dig att han var en idiot och gå framåt i livet med ett hopp om att allt kan bara bli bättre ☺️

Visa alla 19 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting