Dagens fråga

Får man skylla sig själv när man exponerar barnen?

Jag fick syn på min bloggkollega Jessica Lagergren i Expressen och tog del av hennes upprördhet av att en bild på hennes dotter och Angelicas dotter användes i tv-programmet Breaking News. Med sammanhanget saker som är SD (?) och så hade Filip sagt något om att han hoppades att barnen på bild inte skulle bli våldtagna. Så osmakligt och jag förstår att Jessica blev upprörd. Att ta en bild ur sitt sammanhang utan tillåtelse och använda på en sånt sätt känns inte bra alls.

Såg också att flera kommenterade i hennes blogg att hon får skylla sig själv som lägger upp så mycket bilder på barnen i sin blogg och lever offentligt. Det tycker jag är ett konstigt sätt att resonera på. Det är som när folk ifrågasätter tjejer som blivit våldtagna med att så går det när man klär sig utmanande eller är för full. Oavsett vad man tycker om andras livsval (som att dela bilder eller ha kort kjol) är det inte okej att göra saker som är olagliga eller kränkande.

Och att ta andras bilder på det där sättet är faktiskt olagligt – det strider mot upphovsrätten att använda sig av andras bilder utan deras tillåtelse vilket Filip och Fredrik gjorde i deras program. Om man vill ha en bild på barn och en glassbil får man antingen fota det själv eller köpa från en bildbank. Inte göra ett bildsök och bara ta något som dyker upp. Som produktionsbolag måste man ta ansvaret för vad man sprider. Jag skulle inte heller vilja att bilder på våra barn tas upp i ett tv-program där de kopplas samman med SD och våldtäkter. Då skulle jag brinna av, få tag på den ansvariga och kräva en ursäkt och definitivt fakturera dem för övertrampet. Inte för att pengarna spelar roll men för att markera. Så jag tycker Jessica agerar helt rätt som sa ifrån och lyfte det här. Det verkar också som att hon fått en ursäkt och det är bra men jag tycker fortfarande att det är skrämmande att en tvproduktion inte agerar mer professionellt.

Jag fick en kommentar senast nu i veckan om vart gränsen för exponering av våra barn går och hur jag tänker kring att visa upp dem i deras vardagliga liv. Jag förstår att man kan ha tankar och funderingar om det hela om man inte har det jobb vi har. Vi försörjer oss på att visa upp våra liv för folk som vill vara med och ta del av det. Våra barn är en enormt stor del av våra liv och därför blir det naturligt att de syns mycket. Vi är stolta över våra barn, gläds i deras framsteg, har funderingar kring utveckling och en massa roliga samtal – det delar vi med er som följer för ni är ju också med i våra liv. För mig går gränsen kring exponeringen i att jag aldrig skulle visa barnen nakna. Jag skulle aldrig berätta utlämnande saker om sånt som bekymrar barnen. Och så fort jag skulle märka något som helst hot mot dem skulle det självklart vara en gräns som nås. Alla som jobbar med sociala medier tänker olika. Elaine visar inte sina barn på bild alls men berättar om situationer hemma med barnen och saker som rör deras utveckling och det respekterar jag.

Ju äldre barnen blir desto svårare blir det att ha med dem i sociala medier, helt klart. Den dag de säger nej kommer vi respektera det och därför har jag börjat tänka på vad jag ska göra sen. Det är ett steg i utbildning och att kunna arbeta med sociala medier på ett annat sätt i framtiden. Tills dess delar jag med mig av det finaste jag har i världen på ett sätt som känns okej för mig.

 

 

Kommentarer

 1. Jester

  Tack snälla Josse!! vad glad jag blir för så fina ord 3! Ja finns det andra resealternativ som är mer miljövänliga kan det ju vara en tanke så det håller jag med om3. Stor kram3

 2. D.

  Att exponera barn så som många sociala-medier kändisar gör är såklart gulligt då barnen är söta och roliga. Samtidigt är det dock väldigt korkat och t.o.m. farligt. Det är konstigt att bloggare, som vill framstå sig vara experter på sociala medier, inte vet riskerna med att lägga upp bilder på sina barn. Det finns så många krypterade sidor och liknande där offentliga bilder på barn delas bland pedofiler, där barns ansikten och/eller kroppar klipps ur bilden och klistras in i andra, icke-barnvänliga sammanhang. Ja, man ska få lägga upp vad man vill utan att någon ska utnyttja det. Men nu lever vi i den värld vi gör. Bara för att Paula, eller någon annan, säger att ingen har rätt att begå brott genom utnyttjande av andras bilder, betyder det inte att folk kommer avstå.

  Har man valt att offentligt lägga upp bilder på sitt/sina barn, har man även ansvaret för att ta reda på riskerna som medföljer. Obs att det inte är er själva ni skadar mest, utan era barn. Att de inte är tillräckligt stora för att förstå innebörden med offentliggörandet ännu ger inte er rätt att utsätta de för dessa risker. Okunskap kan inte vara en ursäkt i alla fall, särskilt när det rör sig om tredje personers trygghet.

 3. Annie

  Jag har en fråga, bara av ren nyfikenhet, Molly är ju såpass gammal att man kan prata med henne om lite viktigare saker. Frågar ni henne om lov? Vet hon om bloggen och att hon finns med och hur/på vilket sätt hon är med? Undrar för att min son som är 3år och 9 mån har börjat säga nej nu, till foto/film på ex insta. Så skulle vara spännande att veta om Molly sätter några gränser där? 🙂

 4. Izabella

  Tillägg: Oberoende av hur mycket man delar med sig av sina barn i sociala medier tycker jag inte att man på något vis ska behöva drabbas såsom Jessica gjorde. Oprofessionellt och osmakligt gjort av Filip och Fredrik!

 5. Izabella

  Jag har följt din blogg sen den började och detta just pga det lilla pyret som då växte inom dig. Det är intressant att läsa om och genererar läsare (=pengar) till era bloggar. Men jag vet inte om jag tycker det riktigt försvarar det. Tänker mig själv in i situationen, den sköra tonårsperioden t.ex, om alla då runt om mig kunde få tag i så mycket bilder och information om mig hade det kunnat kännas väldigt kränkande av min integritet, och då hade jag nog inte älskar argumentet att mina föräldrar tjänat pengar på mig på det sättet.

  Tro mig, hade blivit smått förkrossad om vi inte längre fick se Molly och Leo, men samtidigt skulle jag förstå om det togs bort från oss. Personligen hade jag gjort det åt det andra hållet, hållit barnen borta från bloggen tills de kan ha sin egen åsikt och inte tvärtom. Då är det ju redan lite försent eftersom flera år av bilder och utveckling redan kablats ut i era kanaler.

  Jag vet att ni är fantastiska föräldrar och gör det ni anser bäst för barnen. Detta är bara en fundering jag själv haft i samband med hur vi idag pratar om barns integritet och ”stopp min kropp”. Barn ska inte behöva kramas mot sin vilja och heller kanske ej visas upp offentligt mot sin framtida vilja?

 6. Erica

  Jag har barn i olika åldrar mellan 5-15 år. De äldsta 10,13 och 15 år skulle aldrig acceptera att jag,deras mamma la ut bilder på dom. Pinsamt att synas på morsans blogg lixom. En gammal tant som bloggar dessutom:/. Däremot yngsta barnet, han skulle varken veta el förstå vart han skulle publiceras , förrän den dagen han är så stor och ser sig själv uthängd . Nu snackar vi inte om att synas hos 200 vänner på instagram utan blottas till alla världens ögon .
  Inte skulle man sätta upp en bild på sin dotter i en Ica butik och beskriva bilden. Men att sprida den världsligt är tydligen inget konstigt !!?? Så länge barnen inte vet vad det handlar om och att det är till hjälp för ens egna inkomst. Kööör tills barnen får/kan säga sitt!!!;)

 7. Nikki

  Men alltså har du/ni någonsin frågat era barn om de vill vara med? Eller är tanken att de bara ska upptäcka det en dag själva.

 8. Johan Nilsson

  Det är enligt mig fel att exponera barn ja! Gör som blondinbella, hon har sunt förnuft och förhållningssätt till media och sina barn. Varför ska barnen drabbas så små i sociala medier redan nu?!. Finns ingen anledning. Och ja om man lägger upp bilder på sina barn får man såklart vänja sig med att andra använder dom i tv program eller tidningar. Varför bli upprörd för det när man själv exponerar sina barn.

  1. Emma

   Blondinbella exponerar ju barnen enormt? Vi får inte se deras ansikten men vi vet allt om deras utveckling, vad de blir ledsna av/funderar kring, hur det ser ut där de bor etc. och en väldig massa pikar till barnens far som inte är offentlig. Om du lyssnat på hennes framträdande i Schulman show framgår det också att det finns en hotbild mot henne och barnen och att hon tycker det är värt det. Nej du, om det är något BB inte har gällande exponering av barnen är det väl sunt förnuft?

×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com