Tankar

Får man dricka alkohol med barnen?

Midsommar är en favorithögtid för många, mig inkluderad. Jag älskar julen också men det härliga med midsommar är att det inte är lika många ”måsten”. Man har det bara härligt ihop på något sätt. En het potatis på midsommar är frågan om alkohol och barn. Får man dricka alkohol när barn är med eller ska man skippa nubbe, vin och öl helt? 

Jag tycker att det är okej med alkohol tillsammans med barn men i måttliga mängder och efter ens egna förmåga att tolerera alkohol. Personligen kan jag tycka att 1-2 glas vin på en middag där barnen finns med är okej för min del. På den mängden blir jag inte full eller verkar berusad och jag har full kontroll på situationen. Jag skulle inte lägga till en nubbe eller två på det för det blir för mycket för mig och min tolerans för alkohol. Då väntar jag på ett barnfritt tillfälle. För mig är alkohol inget fult som måste gömmas från barn – så länge man har kontroll på det och inte blir full. Jag tänker att det är avdramatiserande att se sina föräldrar ta ett glas vin eller öl ibland och att alkohol inte blir en lika stor grej av det. Om man smysslar eller gör det till något dolt tror jag att det blir mer spännande för barna sen när dem kommer till tonår. Men mitt ställningstagande är ju också baserat på att ingen i vår familj eller direkta närhet har problem med alkoholen. Jag har förståelse för att om man har det i närheten blir det svårare att att ha med det på ett avspänt sätt. Då förstår jag också att det kan vara svårt att se gränsen för vad som är kontrollerad mängd och gränsen för när det blir obehagligt för barnen. Usch jag får ont i magen när jag tänker på barn som får se sina föräldrar bli fulla, kanske ramla och göra illa sig eller bara vara gränslösa på något sätt. Jag önskar alla barn trygga högtider och trygga vardagar – alltid.

Den här midsommaren drack jag inte en droppe men hade trevligt ändå. Även om det hade varit gott med ett glas rött men jag tog det kvällen innan när vi var ute med min syster. Men jag tycker som sagt att man absolut kan ta ett glas trots barnen är med så länge man håller sig till måttliga mängder och känner att man har full kontroll över situationen. Sen att alltid vara lyhörd för barnens upplevelser och lyssna på hur dem upplever eller på något sätt visar att det är jobbigt.

Hur ställer ni andra er till alkohol och barn på högtider? Dela gärna med er av era tankar!

29 Kommentarer

 1. Larissa

  Jag växte upp i en italiensk släkt där alla dricker måttligt på släkt träffar men redan när jag var ca 4 år gammal kom jag ihåg att även om de drack lite och var glada ingen skrik så märker man som barn att folk dricker och sånt gillat jag inte sen tänk om det händer en olycka och man måste in till akuten med sina barn just när folk druckit . Då riskerar man ju en anmälan för även om ni som privat personer tycker dricka ät okej framför barn så gör inte myndigheter det . Hur ska de då de ut om 3 eller 3 onyktra vuxna kommer in till akuten med barn?

 2. Erina

  Håller med dig men har ytterst sällan druckit alkohol sedan min son kom för 2,5 år sedan. När han kom visade det sig att min svärmor är alkolist och det har tagit hårt på familjen. Hon hade vart det länge men i samband med min graviditet träffade hon en ny man som också är alkolist och det hela eskalerade. Är så otroligt mån om att skydda mina barn från denna sjukdom som är hemsk.
  Kommer precis som du från en familj utan alkoholrelaterade problem och har vuxit upp i trygghet trotts att alkohol vart en självklar del av många sociala tillställningar. Mina föräldrar drack aldrig hemma själva. Men på middagar och annat fanns en avslappnad inställning till alkohol. Precis som någon annan svarat så kunde mina föräldrar festa till det (nån gång per år/varannat år) ordentligt till sena kvällen även om vi barn var med och jag minns det som något glädjefyllt som jag också skulle vilja kunna göra när mina barn är lite större. Ser heller ingen skam i att ta en nubbe utan för mig är det tradition som jag gärna vill ta del av i framtiden men iom min svärmor är jag oerhört restriktiv mot alkohol. Något som jag är ledsen för och ska bearbeta. Känns mer stigmatiserande att vara nykterist än att dricka måttligt någon gång framför barnen precis som du säger. Även om nykterhet är att föredra framför redlöshet. Ärligt talat är jag så förvirrad i den här frågan… jul vill jag gärna hålla vit men annars är jag nog öppen i grunden även om jag inte provat att dricka när mitt barn är med än… en annan del av problematiken är nog att vi var först ut bland vännerna att skaffa barn och många av dem inte klarar av att dricka bland våra barn. Det har gjort att vi inte deltar när alkohol är inblandat. Min sambo är med ibland utan oss men jag är väldigt sällan med. Ska försöka att vara med ibland på mina villkor för annars blir jag rätt ensam och festlighet är inget fel i sig som sagt.

 3. Mia

  Vi kör noll alkohol och lider inte av det, läsk, alkoholfri cider eller limevatten är lika gott.
  Det finns ju otaliga studier på att barn reagerar och känner av att stämningen ändras (=rädsla) även om man inte är berusad el själv tycker att man är påverkad. När barnen blivit tonåringar så ksm jag däremot tycka att 1 glas är ok just för att de inte är lika sårbara och påvisa ett normalt drickande.

 4. Ewelina

  Funderar mest varför högtider ska förknippas med att dricka. Förstår inte det vitkiga i att ”måste” få ta sig en öl, nubbe eller glas vin till jul, midsommar och påsk. Som att det är löner speciellt? Är det så viktigt kan man lika gärna dra i sig ett vinglas en sketen onsdag. Sorligt hur synen på högtider börjar bli – ett tillfälle för att dricka ”det är ju trots allt midsommar” sjukt.

 5. Amanda

  Jag har växt upp med en mamma med missbruk, både alkohol och tabletter som ofta kombinerades under högtider, födelsedagar och dylikt och har lämnat mig med både hemska minnen och en avsky mot alkohol. För mig med den bakgrunden finns det inte en chans att min son ska se mig eller sin pappa påverkade på något sätt. Jag som själv alltid håller mig nykter ser hur alla andra som dricker beter sig, folk som tycker att dom beter sig som vanligt men som man ändå kan förstå att dom har druckit.
  Såklart får alla göra som dom vill och tycker känns bra men jag önskar att det fanns en allmän inställning om att ha nolltolerans mot alkohol i samband med barn under 16 år, för att även om de flesta kanske kan hantera alkoholen så är det SÅ många barn som jag, som får växa upp med en förälder/föräldrar som inte kan hantera det. Kanske hade dom inte druckit så mycket på högtider och allmänna tillställningar om det inte varit så accepterat att dricka framför sina barn? Bara en tanke.

 6. Elin

  Vi ska ha en alkoholfri bröllopsfest! DET är en snackis vill jag lova och jag ska erkänna att jag varit nervös inför att festen skall verka tråkig.
  Vi kommer rent smakmässigt ha vin, bubbel osv fast alkoholfritt så är det ngn som säger att de enbart dricker för smakens skull, så lär ju inte de lida.

  Sen blev min bror förskräckt! Hur ska han klara hålla tal nu utan ett glad vin i kroppen, det kommer ju ändå 120’gäster.

  Vi kommer ha barn med på bröllopet och jag har egentligen inget emot att folk dricker och föreslog att efter middagen kunde gästerna själva få handla i baren men min sambo vägrar.

  Dels så säger han att visst, vinföräldrar kan hantera det men det finns ju andra vuxna som blir högljudda och gapiga eller ska stå och diskutera i all evighet med ngn annan som fått ett glas för mkt. Det vill han inte att ungar ska se.

  Sen så tränar han lika mkt som Hugo och dricker inte alkohol själv och sa att det vore kul att utmana svenskarna, som kan vara ganska stela, kan de ha kul och bjuda på sig själva utan att behöva ta tre öl först?

  Vi är inte riktigt överrens mannen och jag men det är superviktigt för honom så nu är det bestämt. Hoppas verkligen folk vågar ha kul ändå.

   1. Jenny

    Fast just med smaken så håller jag inte med! Finns inte ett enda alkoholfritt rödvin ute sim smakar just rödvin..
    jag dricker just vin mycket för smaken och att det höjer smakerna med olika maträtter, dock finns det goda bubbel alkoholfria, men festen kanske blir lite kortare än vanligt, men inte sämre! ❤️

 7. Emma W

  Jag är uppväxt med en alkoholist, även om det ”bara” var min styvpappa. Far själv illa idag när vuxna människor är fulla. Är 25 och har inga barn än. Men tänker som du att 1-2 glas vin är okej men inte mer. Tycker så fruktansvärt synd om barnen när vi är på tillställningar och föräldrar blir fulla ?

 8. Sofie

  Tänker lika. Vi dricker men oerhört små mängder och väldigt sällan. Kan dela en öl (maken gillar finöl från mindre bryggerier) för att det är gott eller ta ett glas vin då och då. Förstår att det kan finnas andra behov och känslor i en familj där problem med alkohol förekommer. Båda våra föräldrapar dricker mycket måttligt så vi fortsätter i samma spår.

 9. Nancy

  Mina föräldrar är från Chile.. och jag samt mina syskon o kusiner är uppvuxna med alla stora familjefester,julfirande o nyår där det de vuxna drack massa med alkohol medan vi alla barn lekte (åldrarna var mellan 7-15år) men vi upplevde aldrig det som nåt läskigt eller jobbigt.. dom blev aldrig odrägliga. Dom blev bara jätte glada o det dansades till 03 och det var hur kul som helst.. nu har vi alla egna barn och tyvärr så sker inte samma fester men visst har man druckit i samband när barnen är med och samma sak där.. ingen blir odräglig eller FÖR FULL barnen dansar och har hur kul som helst dom med.

 10. S

  Jag tycker man kan ta ett glas eller två men jag trivs bäst när jag och sambon delar upp det att ena inte dricker.

  När hans sida av släkten drar ihop en familjemiddag, vilket händer rätt ofta så ska det alltid drickas vin till maten och sedan ska man ha whiskey till efterrätten och glöm inte den där lilla shoten till kaffet. Jag kan bli irriterad för att en viss person blir alltid märkbart påverkad och sluddrig, vet inte varför men det är något som stör mig. Kanske just för att det finns barn med..

  Det känns onödigt på något vis.

 11. Josefin

  Jag växte upp med en alkoholist till pappa(nykterist nu) som blev full varje midsommar, jag har dock förträngt det mesta och det tog läääääänge innan jag ens kunde hantera människor som drack så jag personligen är väldigt anti alkohol i traditioner med familjen – hade jag firat midsommar med kompisar hade jag inte brytt mig det minsta. Men just med släkt och barn – a big nono, men alla har ju olika bakgrunder och funkar det så funkar det! Men det är tyvärr många barn som far illa eller blir påverkade av för alkoholiserade föräldrar på högtider :/

 12. L

  Tycker inte det är okej att dricka alkohol med barn omkring. Tänk om man går till toaletten och barnet kollar på tv och helt plötsligt kommer man tillbaka och ser att barnet har spillt eller försökt smaka på alkohol. Och hen kanske trodde att det va saft istället. Enligt mig finns det många farliga saker som kan hända. Om barnet skulle fråga vad man dricker, ska man då ljuga eller istället säga att det är en ”vuxen drink” nä tycker barn inte behöver veta om alkohol. Det kommer ju senare när de är i tonåren om de vill dricka alkohol.

 13. cass

  Jag tänker också precis lika. Mina släktingar och familj har alltid tagit en öl/ ett glas vin till maten på jul, midsommar osv. Men jag har ALDRIG varit med om att någon av dem blivit fulla eller börjat bete sig konstigt. Jag behövde aldrig oroa mig och idag när jag har egna barn oroar jag mig inte för att någon ska bli för full eller bete sig illa för jag vet att alla dricker måttligt och har en sund relation till alkohol.

 14. Li

  Tycker inte barn och alkohol hör ihop, Barn märker skillnad på föräldern även efter 1-2 glas alkohol. Men det är min uppfattning och alla är olika ?

 15. Ida

  Jag som har växt upp med en alkoholiserad förälder kan tycka att det är svårt ibland, både jag och pappan till min son kan ta en öl eller ett glas vin men oftast när vår son sover. Någon av oss kan dock dricka om vi är på en tillställning om vår sån är med. Men då är alltid någon av oss nykter och den andra dricker sig aldrig full.

  Jag tycker det kan vara svårt att veta vart man ska dra gränsen, dock tänker jag som du att om man smusslar med det blir det något som är spännande för barnen och då känns det som att chansen är större för att barnen dricker i tidig ålder eller att de får en dålig relation till alkohol.

 16. Madeleine

  Jag är uppvuxen i familj utan alkohol, ingen av mina föräldrar drack, inte morföräldrar, farföräldrar eller någon vuxen i min närhet. Jag såg det aldrig, det var ingen självklar bild att på midsommarbordet skulle det stå öl eller dylikt. Det är jag väldigt tacksam över, jag dricker inte som vuxen för jag tycker inte det är gott och det tillför mig inget. Det är inget jag aktivt avstår utan alkohol behövs inte i mitt liv och det är jag tacksam för till mina föräldrar. Säger absolut inte att alla föräldrar borde göra så men för mig var det uppskattat 🙂

 17. maja

  jag valde att inte dricka något denna midsommar inte förra heller.våra 2 första med barn ,känns bra.jag gillade inte högtider som barn just pga alkoholen.. sen åkte vi hem tidigare innan festen drog igång på allvar senare på kvällen. är de en vanlig middag kan jag ta ett glas vin/öl.men sen räcker de ?

 18. Ebba

  Jag är 22 år och har aldrig sett mina föräldrar berusade. Dock har jag sett de tagit 1 eller 2 glas vin men aldrig mera. Detta har gjort att jag haft en bra relation till alkohol. Började inte dricka förens jag var 18 och förstått att man ha väldigt roligt och trevligt utan alkohol. Bra inlägg!

 19. Leyla

  Så kul att läsa då jag precis själv skrev ett inlägg om ”min syn på alkohol” på min blogg. Gå gärna in och läs! Jag skrev dock inte om alkohol i barns närhet utan syftade mer på min allmänna syn om det. Men jag tycker också att det är okej med något glas så länge man som du beskriver har kontroll på situationen. I min familj har vi tex aldrig haft alkohol på julafton när jag var liten och det är därför heller inget jag valt att införa nu när jag själv har familj osv. Skulle bara kännas konstigt 🙂

 20. Kimberly

  Jag har inte egna barn men är uppvuxen med en f.d. alkoholist. Min mamma. Det var ingen rolig uppväxt & när jag får barn så kommer inte alkoholen tas fram, oavsett vad. Man kan ha roligt utan alkohol inblandat.

 21. J

  Jag har tre barn & är nu gravid med vårt fjärde barn. Äldsta är 5 år så har i stort sett vart gravid eller ammat under dessa år sen vi fick barn haha. Men de tillfällena jag har kunnat dricka är endast när barnen inte är med. Tycker att 1-2 glas vin är så onödigt att jag hellre då avstår och istället dricker ett gott alkoholfritt bubbel 🙂 Jag vill alltid ha 100 % kontroll. Min man däremot kan ta 1-2 öl vid festligare sammanhang och det är inget som smusslas med. Tycker verkligen inte att vi vuxna ska visa oss berusade framför barn!

 22. Ida

  Jag dricker inte framför min son. Har aldrig gjort. Jag har alltid varit emot det men kan inte säga varför.. Kanske för att jag själv vantrivs nykter ibland alkoholpåverkade människor. Ett glas vin hade inte gjort mig full men det glaset känns så onödigt på nått vis. Jag tycker inte det är så gott.

Visa alla 29 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting