Tankar

En pedofil i parken

Långbro park är vår ”hemma park”, där är vi nästan lika ofta som vi är vår egna trädgård. Vi går dit för att mata änder, cykla och springa av oss. Vi går ofta dit en sväng efter föris och det känns som en trygg plats att vara på. Tills vi fick mail från förskolan om detta:

Det isade verkligen till i mig när jag läste det korta mailet och plötsligt känns parken inte lika trygg längre. Sen såg jag att även Elaine fått mailet och även det här:

Tanken på att det är minst två pedofiler som rör sig i vårt område gör mig så illa till mods. Eller jag förstår ju att det kan finnas bra många fler men som håller sig undan, men att det är i alla fall två stycken som är ute och försöker leva ut sina vidriga böjelser till barn gör att det vänder sig i magen på mig. Jag är så glad att han i parken blev upptäckt av vuxna och jag är så glad att pojken från Solbergaskolan sa nej till mannen och ringde sin mamma för stöd hela vägen hem. Men båda är fortfarande ute och rör sig och är en potensiell fara för barnen i trakten. Tidigare har jag alltid känt mig trygg i vårt område, här har jag själv växt upp och det känns så lugnt och säkert här. Men nu är det som en mörk skugga faller över trakten. Jag hoppas och tror dock att vi är många vuxna som är extra vaksamma från nu. Som håller ett öga öppet för vad som verkar udda och ger en dålig magkänsla. Finns det något sätt man kan organisera sig typ som med grannsamverkan?

Hur pratar man med barnen om något sånt här på ett bra sätt? Vi är noga med ”stopp min kropp” sedan tidigare men vi har inte pratat om att vuxna kan vara…intresserade av barn på ett sånt sätt. Hur gör man det utan att göra dem rädda för omgivningen eller säga ”för mycket?” Och när vågar man egnetligen släppa ut barnen på egen hand? Självklart skulle vi inte låta Molly gå själv ännu men för eller senare kommer hon vilja göra saker själv, gå hem till en kompis eller ta sig till skolan själv. Alla barn brukar ju vilja känna sig vuxna och självständiga och när är det OK att låta dem gå en bit själva eller ta bussen till skolan själv? Ge mig gärna era tankar på ämnet!

Kommentarer

 1. Jo

  Jag är uppvuxen på landet. Det var 5 km till busshållplatsen så man har fått gå. Oftast så stannade någon bil som man hoppade in i, då var man inte helt säker på vem det var som stannade men man hoppade glatt in ändå. ( idag är jag 27) Jag inser ju nu att det aldrig skulle gå i dag. Människor är alldeles för onda.

 2. Sara

  Ooh vad hemskt! Jag misstänker att det är samma person som jag såg förut på Rosenlundsparken. Han stod bredvid en cykel och tog bilder på små barn. Jag förvarnade en del föräldrar som var där men han försvann så fort han blev upptäckt.

 3. Nicole

  Jag har arbetat som aupair och i famlijerna jag var hos var vi stenhårda med att lära dom att t.ex. inte gå in i främmande bilar – någonsin. Inte gå med främlingar. Hur de ska agera i en situation om någon kommer upp till dom i parken eller så (även fast de aldrig heller var ensamma så kan man tappa blicken från dom någon sekund) och försökte få dom att lära sig hur de ska agera om de skulle komma ifrån föräldrarna eller mig.

  Antar att det är allt man kan göra? Verkligen få dom att förstå hur de ska agera i olika situationer. Agerar man för hårt kan de ju bli rädda för att ens göra normala saker och det blir ju inte rätt heller.

 4. Julia

  Usch tycker sånt här är så himla läskigt men samtidigt väldigt sorgligt då alla män drabbas. Minns en dag när jag var ute med pappa på väg mot pizzerian och vi ser en liten tjej falla omkull med cykeln och hon verkar göra illa sig. Pappa ber då mig gå fram till flickan för att se så att allting gick bra för att det kan se dåligt ut om en äldre man ses tillsammans med en liten flicka som gråter. Jag förstår ju varför, och det är ju en skyddsmekanism men det är så synd att min snälla pappa inte vågar gå fram till ett barn som är ensamt och gråter för att han är rätt att förknippas med pedofiler. Det är inte konstigt, pedifiler finns mitt bland oss och vi måste vara vaksamma, men tråkigt 🙁

 5. Bella

  Ni som säger att det kunde vara en ”vanlig” man som erbjudet ett barn han inte känner och vise versa skjuts i sin bil från en hållplats… Hur tänker ni??? Skulle ni själva hoppa in i en okänd mans bil om han erbjöd er skjuts från en busshållplats och tänka ”nä men, vilken schyst snubbe”… Tror inte det.

  1. Tess

   Tror inte att det är just de att man menar att dom borde göra det. Utan mer att det kanske är så att personen i fråga inte är en pedofil, men det betyder ju inte att man inte ska vara försiktig.

 6. L

  Alla föräldrar måste prata om de där med sina barn. Tyvärr pratade inte mina föräldrar om att jag inte ska prata med främlingar. Kommer ihåg att jag va typ 9 år och cyklade ensam. Plötsligt va det en man som cyklade bredvid mig och sa till mig att han ville visa mig nånting. Jag trodde på att alla människor ville mig gott och inget ont så jag följde med honom i en stuga och där visste jag direkt att han lurade mig för han visade inte nånting utan han bara stod där och tvång pussade mig och det va hemskt för mig. Min mamma letade efter mig eftersom jag inte va hemma i tid. Tillslut hittade hon mig och skrek efter mig och jag gick ut från fönstret och grät och va i chock. Om inte min mamma såg mig så kunde det ha gått mycket illa till och jag kanske inte skulle vara vid liv idag. Så snälla föräldrar prata om det här med era barn det är så viktig !!

 7. 26 år & 3 barns mamma

  När jag var ca 8 år åkte vi och skulle handla i en butik i staden nära oss. Jag stod vid glassdisken och skulle fråga mamma om en glass. Men mamma kom lite efter mig och då står en äldre man och ta mig på armen och fråga om jag vill ha glass. Tydligen så tog han mig ”på brösten också som inte fanns då, men bara själva grejen ”
  Mamma stod och stirrade på honom och tillslut gick han.
  Han hade en tom kundvagn och försökte på något sätt locka med mig ut ur butiken. Tacka gudarna att mamma var i närheten. Det anmäldes senare för sexuellt ofredande.

  Har 3 barn och den äldsta är 10 år vi bor i en håla med ca 2000 invånare och 5 min till skolan. Han började gå till skolan vid 7 års ålder idag så cyklar han till alla ställen själv. Jag litar på honom, men kommer han hem lite försent så blir jag sjukt orolig. Man vet ju på ett sätt hur långt det tar för dom och komma hem. En gång dröjde den 45 min ifrån innebandyn och jag hann ringa och be om hjälp att leta efter honom av familjemedlemmar men han kom hem innan dom han ut. Men han fick en tillaälgse nä han kom hem. Aldrig varit så orolig 😔

 8. 3 barns mamma

  När jag var ca 8 år åkte vi och skulle handla i en butik i staden nära oss. Jag stod vid glassdisken och skulle fråga mamma om en glass. Men mamma kom lite efter mig och då står en äldre man och ta mig på armen och fråga om jag vill ha glass. Tydligen så tog han mig ”på brösten också som inte fanns då, men bara själva grejen ”
  Mamma stod och stirrade på honom och tillslut gick han.
  Han hade en tom kundvagn och försökte på något sätt locka med mig ut ur butiken. Tacka gudarna att mamma var i närheten. Det anmäldes senare för sexuellt ofredande.

  Har 3 barn och den äldsta är 10 år vi bor i en håla med ca 2000 invånare och 5 min till skolan. Han började gå till skolan vid 7 års ålder idag så cyklar han till alla ställen själv. Jag litar på honom, men kommer han hem lite försent så blir jag sjukt orolig. Man vet ju på ett sätt hur långt det tar för dom och komma hem. En gång dröjde den 45 min ifrån innebandyn och jag hann ringa och be om hjälp att leta efter honom av familjemedlemmar men han kom hem innan dom han ut. Men han fick en tillaälgse nä han kom hem. Aldrig varit så orolig 😔

 9. Eli

  I vissa fall tror jag att det är bra som barn att få veta sanningen. När vi var mindre och min syster gick i 6års kom det in en man i skolans lokaler och lurade med sig två tjejer till toaletten där han visade sitt kön för dom. Det här fick vi alla veta, vi var lite äldre än Molly är idag, men min syster och hennes kompisar var bara 6 år. Den upplevelsen har vi alla burit med oss. Vi fick tidigt veta att man inte ska prata med vuxna man inte känner och framförallt aldrig följa med, och vi visste att det berodde på att vissa gör dumma äckliga saker. Vilket är hemsk, men vem vet vad som hade kunnat hända om inte alla fick veta det 🙁 kram på er fina familj!

 10. Linnea

  Lösenord för barnen. Barnen får bara följa med om en vuxen kan säga ett fsmiljelösenord. Kan de vuxna inte lösenordet så ropar man på hjälp från någon vuxen och/eller ringer hem. Min son är 6 till sommaren och kommer få en gps klocka i sommar, där kan han med en knapptryckning ringa ett ”SOS”-nummer som man kopplar till en föräldrars telefon.

 11. Estefania R

  Hemskt med pedofiler och ett viktigt ämne tar du upp!
  Barnet mognar olika snabbt och med vissa kan man tidigt prata om tråkiga saker som detta och med andra barn får man vänta lite med det. Hur ska man veta när det är rätt tillfälle att prata om elaka/sjuka människor? Man får känna efter och framförallt känna sina barn/elever/syskonbarn väl för att veta när de är beredda att prata, ställa frågor och känna att dem får vara en del av det viktiga samtalet och bli medvetna om deras tankar kring svårare ämnen. Det viktiga är att barns bekvämlighetszoner att vara redo att ta in ett tufft samtal eller lära sig nya saker kan vara i olika åldrar. Men forskning visar att de första 7 åren är de viktigaste åren i livet.
  Mvh
  Steffi

 12. Brianna

  Måste stoppa denna äckliga människor,Alla föräldrar ta hand sina barn, prata med barn om tror inte att ökanda säger,öppna inte dörren om att var ensamma hemma.
  Bra att informera oss Paula.

 13. Johanna Ulf

  När min äldsta dotter var 6 år så började jag prata med henne om ”skumma vuxna”
  Där vi diskuterade att vanliga främmande vuxna aldrig ber barn om hjälp, men att skumme vuxna ofta gör det. Att skumma vuxna ofta vill visa saker längre bort. Och att skumma vuxna ofta har en massa hemligheter. Och jag sa även att det finns vuxna som vill barn illa. Jag diskuterade med henne om vad hon tror att skumma vuxna kan vilja prata om och vad vanliga vuxna pratar med barn om. Där hon alltid skall tänka på om den vuxna verkar vara som vuxna är mest.
  Jag var också tydlig med att OM något händer mamma eller pappa så skulle vi ALDRIG låta någon vuxen som hon aldrig sett förut hämta henne. Detta ältar jag varje vecka med henne, för jag är totalt livrädd över detta. Att någon vuxen kan dra nytta av att barn är naiva och godtrogna, det gör mig illamående.

 14. H

  Hej!
  Usch vad otäckt alltså.
  Jag undrar hur ni är så säkra på att mannen i den gröna bilen är en pedofil och inte bara en vanlig man som ville vara snäll för pojken missade bussen?? Källa?

  Älskar dig och din familj! Otroligt vackra & underbara allihopa.

 15. Carro

  Jag tänker att förr eller senare behöver de få veta att det finns människor runt oss som inte vill vårt bästa, på olika sätt. Min äldsta var kanske fem eller sex när jag berättade att någon (kan vara en kvinna också, även om det statistiskt är vanligare bland män) kan vilja locka med henne genom att visa bild på eller berätta om kattungar, hundvalpar elle är löfte om godis alt som någon länkat, säga att de är deras föräldrar som skickat dem. I så fall kan man tala om att ingen okänd någonsin skulle få hämta dem från förskolan, plocka upp dem vid vägkanten etc. Om man kan vara förberedd samt boosta dem med kroppslig och mental integritet så kan mycket vara vunnet den dagen de kanske behöver det.

 16. Felicia

  Fyfan vilja jävla människor det finns.. har läst lite om att man ska ge ett lösenord till baren ifall något sånt skulle hända! Ifall någon kör upp bredvid och säger att ”mamma och pappa ligger på sjukhuset” och då ska barnet fråga om lösenordet.. väldigt bra idé!

 17. Tess

  Hoppas han som tog kort på barnen åker fast, inte alls tryggt att ha sånna upp bland barn områden.
  Den här mannen vid skolan hade ju lika gärna kunnat vara en trevlig med människa som såg att han missade bussen. Så att anta att denna är en pedofil är nog lite fel skulle jag säga. Samtidigt som man absolut måste vara försiktig.
  Men vi måste även vara försiktiga med att anklaga någon för att vara pedofil, vilket är en farlig stämpel.
  Tänkte lite på att han verkar åkt därifrån när han fick ett nej.
  men ändå självklart otäckt för pojken.

 18. Leoni

  Usch vrider sig i magen på mig..!! Minns så väl mitt första möte med känslan av att nägot inte stämde. Mina föräldrar pratade tidigt om att aldrig följa med någon jag inte känner osv.

  Jag var 6 år och cyklade runt på vår gård utanför radhuset i Väsby, pappa stod och diskade och dörren var vidöppen. Vi bodde i ett lugnt område med 99% barnfamiljer. I närheten låg en liten parkering som jag cyklade förbi, det stod en röd bil där – En man vevade ner rutan och vinkade till mig. Jag tittade på honom och han gestikulerade då åt mig att komma närmare (jag var väl ca 10-15 meter från honom). Jag kände direkt att något inte stämde, jag visste inte vad men något inom mig sa ”cykla hem” så jag vände om, sprang in till pappa och berättade vad som hade hänt. Minns det höga plasket när pappa släpper en kastrull i diskhon och springer förbi mig ut på gatan utan skor mot parkeringen. När pappa kom tillbaka grät han och kramade mig länge. Vi har pratat jätte mycket om den händelsen, vad som kunde ha hänt och så.. Dessa jäkla människor.. Hoppas att dom åker fast. Kram

 19. Mikaela

  Är ni inte med i Älvsjö villaförening?
  Det händer mycket nu.I fredags tog polisen en rattfyllerist i närområdet.

 20. Frida

  Läste igår i tidningen om en 10-årig flicka i Övik som var ute och gick med hunden på kvällen (föräldrarna var inte hemma), då märkte hon att hon var förföljd av en bil. En man körde upp vid sidan, tog kort på flickan och sa att hon måste följa med i bilen för att hennes föräldrar låg på sjukhus och han skulle köra dit henne, men flickan blev livrädd och sprang därifrån, ringde sina föräldrar som kom hem då och kunde anmäla. SÅ JÄVLA HEMSKT! 🙁

  Länk till artikeln om ni vill läsa själva:
  https://www.vk.se/2312456/forsokte-lura-in-tioaring-i-sin-bil

×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com