Tankar

”Du och ditt invandrarbarn har inget här och göra”

Jag och Molly var på konsum för att handla frukost till imorgon. Jag passade på att hämta ut ett paket som visade sig vara väldigt stort. Så jag och Molly konkade på korgen tillsammans. Vi stod i kön när en kvinna helt plötsligt ställde sig före oss.

 

Paula: Ursäkta men vi stod faktiskt i kön?

Kvinnan: Pfft!

Paula: Ursäkta?

Kvinnan: Du kan ta dina lögner och dra åt helvete din invandrare.

Paula: Oherregud du är inte frisk.

Kvinnan: Du och ditt invandrarbarn har inget här och göra.

 

Hade inte Molly varit där så hade jag nog spottat henne i ansiktet. Molly blev obekväm så jag lät det gå. En gång när jag kanske var 12 år skulle jag åka pendeltåg till min pappa i Gnesta från Älvsjö station. Jag hade ingen klocka på så frågade en dam på torget. Då sa hon också något spydigt med invandrare.

 

Molly: Vad sa hon mamma?

Paula: Älskling, det är viktigt att du förstår att alla du möter är lika mycket värda.

Molly: Ah?

Paula: Alla kompisar på förskolan ser olika ut eller hur?

Molly: Ja?

Paula: Vi har brunt hår, andra har ljust. Du och jag är bruna, men Leonore är ljusare. Och Naomi har stort, vackert och lockigt hår.

Paula: Den kvinnan var arg för att vi inte såg likadana ut som henne. Men du och jag vet att det är bra att se ut som sig själv, eller hur?

Molly: Ja för när jag var liten hade jag blå ögon men nu har jag gröna!

Paula: Precis! Och båda är lika bra. Färger är bara färger. Glöm aldrig det.

 

Rasism är bara rädsla. Rädsla för andra kulturer och mentaliteter. Hur kul hade det varit om vi alla var likadana? Det är med stolthet som jag bär ett chilenskt arv. Jag är stolt över att också vara finsk. Jag är en stolt svensk och jag är en stolt individ som inte alls bär fördomar mot andra beroende på hur dom ser ut. Det som skrämmer mig är istället kroppsspråk och handlingar. Inte utseende och etnicitet.

 

Jag blev ledsen för att Molly var tvungen att skåda detta. Vi stod bara i kön på konsum. Det kvinnan  vet inte jag ser mig som svensk med utländskt ursprung. Jag är uppvuxen här, jag är född här och jag är formad efter Sverige. Det är tragiskt att hon inte hade tillräckligt mycket hyfs och valde att både kränka mig och min dotter.

Vad är då svenskt? Hur tacklar man sådana här situationer? Någon som har varit med om något liknande? 

21850434_10155384816286273_2046446968_n

Kommentarer

 1. Sandra Persson

  Men alltså fy fick ont i magen. Att folk kan säga sånna saker. Och vilket fint sätt av dig att prata med Molly om det.

 2. Sus

  Men detta har varit vardagsmat flr min mamma som kom till Sverige 1971 från Iran. Man har skrikit, spottat, knuffat henne framför mig sedan jag var ett litet barn. Hon trodde det blev bättre när hon blev tandläkare och pratade oklanderlig svenska, men då var det också fel för då fick hon höra att hon fått allt gratis, trots studier, ensamstående mamma och två extrajobb, ett som städare och ett inom hemtjänsten.

  Jag brukade fråga varför det stod BSS överallt eller vad hakkorset betydde och mamma hittade på ngt för att inte göra mig ledsen.

  Idag när jag stod på hållplatsen med min yngsta dotter på 5 år frågade hon varför inte jag också hade svart hår dom henne. Dö skämdes jag eftersom jag bleker håret för att smälta att smälta in bättre (jo tyvärr är det då att vi bedöms på vårt utseende). Jag sa att jag också hade svart hår men att jag hade förgat håret, men att jag tyckte svart hår var jättefint.

  Har många ggr tänkt att vi borde flytta till t ex Spanien där alla älskar våra barn, lyfter upp dem, ler mot dem och inte särbehandlar dem.

  En äldre kvinna frågade häromdagen om jag hade förgat min dotters hår svart eftersom hon är så ljushyad….

 3. Amanda Panahi

  Mår illa!!! Väntar bara på att det ska hända mig ovh hoppas jag kan i stundens hetta reagera som du och inte tappa det totales, för Chloés skull! Blir tillräckligt provocerad av frågan är hon din.. Bra jobbat Paula som tog det så bra och förklarade så vettigt för dina fina tjejer! 💗💗

 4. C

  Du skulle ha sagt hur mycket du tjänar och plattat till henne. Ibland får man sjunka lika lågt, speciellt när folk beter sig såhär mot barn.

 5. Elin Kungsman familjeyoutuber & mammabloggare

  Molly: Ja för när jag var liten hade jag blå ögon men nu har jag gröna!

  ååh fina älskade barn! jag önskar att man kunde få behålla ett barns tankesätt exakt HELA livet och inte påverkas av samhällets alla strukturer och idiotier.
  Kom direkt att tänka på låten 50 länder med Mohammed Ali! texten till den låten är så klockren till exakt det du skrive rom här att man är född i Svergie och ÄR svensk men ”ser ut” att komma från ett annat land.
  Du har så bra och kloka ord när du kommunicerar med dina barn Paula<3 fina kvinna!

 6. Matilda

  SHIT vad grym du är som hanterade situationen så bra och som förklarade så fint för Molly! Jag är livrädd för att min dotter (som är ”halvsvensk” ursprungsmässigt) någon gång ska behöva uppleva något så fruktansvärt som rasism. Att folk inte kan se förbi så löjliga saker som hur mörk eller ljus man är. Om alla bara kunde se att vi alla är människor så vore världen en mycket vackrare plats.
  Kram!

 7. Maria

  Hade jag stått i närheten och hört det där hade jag nog ärligt slagit till den kvinnan(iaf mentalt) men jag hade sagt till. Vem beter sig ens så? Ja hade bara frågat den kvinnan, vem har sårat dig? Vem har gjort dig till den du är när du beter dig såhär? Sen hade jag ifrågasatt vad du gjort henne bortsett från att säga att du stod först i kön.

  Lider med dig att Molly var med och fick se det där. Fruktansvärt!

 8. Nina

  Japp!
  En man spottade min mamma rakt i ansiktet när vi var små och skrek att hon var smutsig. När hon frågade vad han menade med det väste han samtidigt som han pekade på mig och min sysster som satt i vagnen – på grund av dem!
  Du har förått Sverige o blandat dig med dem. (Mamma svensk o pappa från väst Afrika)

  Jag grät flera nätter o kände sån skuld minns jag (10 årig) min mamma hade inte blivit behandlad så hade det inte varit för min färg..

  Fega och uneducated” folk finns det överallt.
  Ledsen att ni fick se det här i kön på Konsum. Hemskt!

  Bra iaf att du förklarade för din dotter.
  Det måste vi alla göra med nästa generation som växer upp.

  X

 9. Leila

  Såna saker upplever jag regelbundet. För jag är muslim och har på mig niqab ( täckt ansikte ) folk har attackerat mig höggravid, ute med bebis , ute med mina små barn, de har sagt hemska ssker till mina barn, försökt köra över oss med bilar . Allt på grund de hatar mitt klädesplagg. Och det har aldrig varit nån utländsk som har gjort dessa ssker utan alltid svenskar. Så ser det ut idag att ens liv inte har ett värde på grund av i mitt fall hatet till islam . Mina barns liv har inget värde och det kommer bara bli värre .

 10. Malin

  Det kan inte ha varit en frisk människa!! Tills för några månader sedan har jag alltid sett mig själv som svensk. Min pappa är adopterad och vi vet inget om hans bakgrund. Folk har alltid frågat vart jag kommer ifrån och jag har alltid svarat sverige, för det är det jag vet. Jag är mörkare än dig med brungröna ögon. Kan nu stolt säga att jag är grek, finsk och svensk. Jag är verkligen stolt över att kunna säga att jag är grek. Det känns som att jag har hittat ett hem för mina mörka fina drag. Jag är grek.

 11. Lisa

  Men alltså herregud HUR kan inte människor förstå att man inte är mindre värd bara för att man är född närmare ekvatorn?! Det är så sjukt. Hon har inte mer rätt än du att bo i Sverige bara för att hon anser att hon har ”starkare rötter”. Det är helt absurt. Man bor väl vart fan man själv vill oavsett hudfärg, religion eller etnicitet. Jag kokar. Jag är så ljus i hyn man kan bli med blåa ögon och brunblondt hår men vad skulle jag inte själv ge för lite mer färg? Hur mycket som helst. Alla människor är vackra som dom är och alla är lika värda. Du skötte detta väldigt snyggt. Hade jag befunnit mig i närheten så hade jag troligtvis ställt till en scen. Man beter sig inte sådär hur svårt kan det vara.

 12. Sofia

  När jag jobbade i Kanada så märkte en kvinna min engelska brytning och sa till mig med hög röst, -ni invandrare är bara här för att utnyttja våran hälsovård. osv osv
  Blev tyvärr för paff för att svara något smart i tid. Haters just want to hate med eller utan fakta

 13. Jenny

  Om jag hade observerat detta så hade jag puttat ur henne ur kön och skällt ut henne!

  Jag är blond och blåögd men mormor var från mongoliet och morfar tysk. Farfar från ryssland och farmor finsk! Har fått kämpa mot rasister sedan jag var barn och såg andra barn i min ålder (8-9års ålder) kalla mormor för svartskalle (hon pratade bara tyska på äldre dar pga begynnande demens). De kastade ägg på hennes fönster och förföljde henne! Jag blev så arg, mamma med. Hon gick hem till föräldrarna och berättade allt. Föräldrarna stod i hallen, framför min mamma och mig och sa att deras barn har rätt, hon är en svartskalle.. hon borde åka hem. Min mamma slog nästan till det lilla äcklet.. sedan dess har jag haft ett inneboende hat mot sån typ av svenskar (smygrasar som vågar vara öppet rasister när sd är stora).. fega äckel!

  Tycker du borde fråga Elaine vad man ska säga för mina råd är mindre trevliga! Skäms över hur köksrasismen når våra gator igen! Jag är verkligen ledsen över att ingen medmänniska agerade! 💛💛 usch blir så arg! Jag har skällt ut folk öppet som sagt sådär! Inte ok!

 14. Emily andrea

  Någon som inte har där att göra är HON med sina vrickade tankar och oförmåga att bete sig bland folk. Uh!

  När jag satt på spårvagnen med min son (jag är Halv chilenare också) så var det en kvinna som satt där med sitt barn (hon satt bakom oss) och sade till sin son att ”såna där svartskallar ska du akta dig för! Dom lever på oss, jävla äckel är vad dom är”

  Jag blev så ARG och ledsen och min son förstod ingenting. Jag kände tårarna bränna i mig och kan inte ens förstå hur man kan vara så hatisk. Kände då vad invandrare faktiskt får höra och gå igenom för att det finns såna som henne. Stackars människa som bär på så mycket hat!

 15. Anilorak

  Herregud vilket vidrigt beteende! Det är vidrigt mot vem som helst såklart, ung som gammal, men att man kan säga så speciellt till ett BARN, det är helt sjukt i huvudet. Tycker du bemötte situationen på ett oerhört moget sätt! Det är svårt att veta vad man ska säga i en sådan situation. Det finns ju saker man ”borde” säga kanske, men det är svårt att få fram, man blir ju så ställd av situationen också. Så hemskt att ni båda behövde vara med om detta. Jag var med om liknande när jag var liten, men fick höra från folk som kom från samma land som jag att jag inte alls ”fick” komma från det landet eftersom mitt namn och min religion inte var ”rätt”. Vilket är helt sjukt, inget barn (ingen människa i allmänhet) ska behöva få någon kränkande kommentar gällande ras/religion/utseende m.m. Din förklaring till Molly var guld värd. ”Färger är bara färger”, så klockrent. Så enkelt, men så sant. Det är folk som du som ger hopp till mänskligheten Paula!

 16. Emma

  Så hemskt men tyvärr ser ju samhället ut så, även om vi aldrig ska acceptera det. Tror din taktik är helt rätt, berätta för barnen att alla människor är lika mycket värde oavsett etnicitet, sexuelläggning osv lycka till fina!

 17. Nina

  Åh jag vad jag kan förstå din känsla! Man blir så arg och besviken på mänskligheten ibland. Var själv med om en händelse inne på Coop. Min son brukar alltid springa och sätta sig på sidohylan där man packar ihop varorna från bandet. Jag gick fram för att betala i kassan när min son rörde en tants varor (hon hade betalat inna mig och skulle gå och plocka ihop sina varor). Min son trodde att det var våra varor som hade rullat på löpbandet så han rörde de och räknade varorna. Helt plötsligt väser tanten ifrån sig: bort därifrån ungjävel och ta bort dina smutsiga händer från mina varor. Jag blev så arg och chockad där och då så jag fick bara ur mig men ojj han trodde att det var våra varor! Du kan väl säga det på ett trevligt sätt, du pratar till ett barn! Herregud! Och hon mumlade något för sig själv och gick. Min son förstod inte varför hon hade varit så elak så han frågade: mamma varför sa den kvinnan så argt till mig? Då fick jag förklara att alla människor tyvärr inte är snälla och trevliga men att vi alltid ska utgå ifrån att vara det. Samt att jag faktiskt inte vet varför hon sa på ett så dumt sätt men att det absolut inte är ok! Blir arg bara jag tänker på den händelsen. Det är sånt som tyvärr hänger kvar hos en. 😢

 18. Sofie

  Vilken fantastisk förklaring till Molly, Vilken enastående mamma du är ❤ jag hoppas att jag i samma situation hade gjort detsamma för mitt barn. Men jag tvivlar på att jag hade hållt mig så sansad som du. En rak höger skulle hon haft! Om de var fler människor runt omkring er som hörde detta hoppas jag innerligt att dom backade upp dig, bara att du valde att lämna de utanför din berättelse. Om inte, FYFAN! Vi måste backa varandra, stå upp för varandra i samhället. Mer kärlek främlingar emellan❤

 19. Angelica

  Jag har som du ett chilenskt påbrå, är lite mörkare än dig. Mamma från Chile och pappa svensk. Har alltid fått höra att jag tror att jag är svensk. Jag är född här, har ett svenskt namn, pratar svenska, jag är svensk men har turen att även ha något extra. Idag är min dotter liten men vet att vi också kommer stöta på det som hänt er. Känns så tråkigt att ha den känslan. Vill tacka dig för sättet du pratade med Molly, jag ska göra mitt bästa att komma ihåg dina ord när vi en dag stöter på en sån här tråkig människa.
  Tack!

 20. Iman

  Man blir lika arg varje gång. Japp, hänt mig med. Inte kul att bära slöja dessa dagar, men jag lär min son det som du lär din dotter : alla är lika värda och vi behandlar alla vi möter med respekt. Hat driver inte bort hat, bara kärlek gör det (Mandela).

 21. Annica

  Jag tycker att din förklaring till Molly var riktigt fin och kärleksfull. Jag har haft en som bland annat varvat bilmotorn och tvärbromsat bakom mig och barnen då vi gick på en väg där både bilar och gående måste samsas (liten grusväg), den kvinnan (japp, invandrarbakgrund) hotade med att slå sönder glasögonen och att hålla koll på barnen om jag ville ha dem kvar i livet (sedan varvade hon motorn igen). Fatta min panik! Men där höll jag mig lugn, gick lugnt på grusvägen fram. Sedan svängde jag av. Denna espiod finns kvar hos barnen – ännu trots att det gått 1,5 år sedan dess.

  1. Emily andrea

   Någon som inte har där att göra är HON med sina vrickade tankar och oförmåga att bete sig bland folk. Uh!

   När jag satt på spårvagnen med min son (jag är Halv chilenare också) så var det en kvinna som satt där med sitt barn (hon satt bakom oss) och sade till sin son att ”såna där svartskallar ska du akta dig för! Dom lever på oss, jävla äckel är vad dom är”

   Jag blev så ARG och ledsen och min son förstod ingenting. Jag kände tårarna bränna i mig och kan inte ens förstå hur man kan vara så hatisk. Kände då vad invandrare faktiskt får höra och gå igenom för att det finns såna som henne. Stackars människa som bär på så mycket hat!

 22. Nils mamma

  Fy fasiken vilken kvinna! Hade vi stått i kön att vi klippt till henne. Hemska hemska människa att säga så!!! 😶🙁😩

 23. Julia

  Usch blir så arg när jag läser om sånt här. Läskigt att en ”vuxen” människa kan ens bete sig sådär inkompetent! Hon skämmer bara ut sig själv. Måste tala om hur fint och otroligt bra jag tyckte du förklarade det hela för Molly!

 24. Emina

  I sådana situationer undrar jag bara var alla andra är runt omkring. Ingen som backar upp. Det är så tufft i sådana situationer och man nästan skäms även fast det inte är ens eget fel såklart. Försöker alltid att tänka på det själv. Att backa upp när någon behandlas illa. Civilkurage är så viktigt.

 25. Hanna

  Men herregud, vilken vidrig människa. Undra vad hon då säger till människor som ser mer invandrare ut än vad ni gör. Jag personligen skulle inte ens reagera på att ni ser icke-svenska ut, vill inte ens veta vad hon då är kapabel till att säga till människor med andra ursprung. Blir ledsen för er skull, var det ingen i er omgivning som hörde och sa något? Svarade du inget alls tillbaka? Förstår att du ville skydda Molly och jag hade antagligen gjort samma i den situationen men fyfan, det är så himla nedvärderande och vidrigt, blir tom på ord. Har faktiskt tänkt på den situationen många gånger, vad jag skulle göra om jag hörde något sådant riktat mot någon annan? Skulle vilja ha sån himla bra argumentation i korta meningar så att personen i fråga hade blivit helt stum, men hade antagligen skrikit något riktigt fult. Fan samhället måste börja reagera.

×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com