Recept

Den nostalgiska finska laxsoppan

Vi har snaaaart käkat upp all lax vi fick för ett par veckor sen från fiskbilen.se

Jag älskar lax men känner mig just nu liiiite mätt på just lax (🙈). Vi har gjort laxpasta, lax i ugn, lax med pesto & fetaost, laxtacos och laxbiffar.

Idéerna började sina men då kom jag att tänka på den Finska laxsoppan!

Den här soppan är jag uppväxt med. Det var antingen den här eller korvsoppa som min mormor och morfar lagade. Supergod och enkel att göra. Tänker att jag sparar soppa och ger till min mormor ❣️.

För ca fyra portioner behöver du: 

Åtta skalade och skurna potatisar 

400 g laxfilé i tärningar 

1 dl valfria frysta grönsaker 

1 stor morot, skuren i bitar 

1 hackad gul lök 

2,5 dl grädde 

1/2 kruka finhackad dill

1/2 kruka finhackad gräslök 

Gör såhär: 

Koka grönsaker och morötter i ca 10-15 minuter. Tillsätt potatis och lök. Häll på vatten så att allt som kokas täcks och koka tills potatisen blir mjuk. Salta efter önskning.

Häll i lax, dill, gräslök och grädde. Koka i ca 10 minuter och önskar du mer vätska till soppan kan du addera mjölk.

12 Kommentarer

 1. Sarah

  Ååh Paula! Den finska laxsoppan är såå god, mitt ex mamma gjorde den, glad jag fick receptet!

  Men du Paula, du har ju talat såå mycket gott om din mormors korvsoppa, skulle du vilja dela med dig av det receptet?
  Jag skulle bli såå otroligt glad! Jag är så nyfiken att prova den efter alla dessa år du hurrat för den.

  Ta hand om dig! Fortsätt vara du.
  Kram & kärlek /Sarah
  ❤️

 2. Emma

  Amen gud vad gott. Åh vår finska laxsoppa från gammelmormor Maila görs såhär: kokar några potatisar & mycket lök, i vatten så det precis täcket, i med en påse med sommargrönsaker som kokas med, en burk Philadelphiaost ner och lite grädde, citron,dill och sist laxbitarna 👌🏻👌🏻 Så krämig och god!! Matiga soppor är så goda, bra i matlåda också! 😋 nä nu måste ja ha med det i vecko matsedeln 😽😽

 3. Josefine

  Vilka grönsaker la du i på ”valfria grönsaker” har så extremt dålig fantasi och vill verkligen testa detta recept 😅

 4. A-M

  Åh, den är så god. Oxå uppvuxen med den. Men vi kör soppgrönsaker i den samt mjölk istället för grädde. Och så utesluter vi gräslöken. Så gott att äta med surdegsbröd, nästan ett måste 😉

 5. Hanna

  Alltså jag måste fråga, kan ni inte låta lite lax ligga i frysen istället för att hetsäta lax under en period? Är ju toppen att ha i frysen och kunna ta fram när den behövs? Eller är det något jag inte fattar? 🙈

Visa alla 12 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting