Dagens fråga

Dagens fråga

Det är många som skriver mail och kommentarer om det här med bristningar. Om jag har fått några under graviditeten eller vad jag anser om bristningar rent generellt. Tyvärr är det helt naturligt att få bristningar under graviditeten. Man bär ett liv i sig som bara växer och växer och det tär på huden. Både kring magen men det kan även brista på höfter, brösten, rumpan och låren. Jag har fått bristningar på ena höften. När jag upptäckte dom brast det för mig. Jag grät och mådde skit den dagen. Man går och oroar sig för bristningar för någonstans är man fortfarande mån om sitt utseende, eller i alla fall jag. Det tog ett tag för mig att skita i bristningarna. Det tog ett tag för mig att inse att bristningarna visar att jag är grym och gjort något riktigt bra med min kropp. Det är alltså hormoner som skapar bristningar så det är inget vi rår för. När jag upptäckte små lila streck på den andra höften rörde det mig inte ryggen. ”Välkommen bristningar” tänkte jag andra gången.

Självklart hoppas jag att jag slipper några fler bristningar men om det kommer mer så får det göra det. Det jag gör för att förhindra bristningar så gott som det går är att smörja in mig med en olja. Oljan jag kör på kommer från Weleda och finns att köpa på bland annat Hälsokosten och kostar 229 kr. Det finns dem som säger att genom insmörjning så hjälper man kroppen att bilda bristningar. Sen finns det dom som säger att man ska smörja in kroppen för att göra huden mer tålig mot bristningar. Jag vet inte vad jag tror men jag kommer att smörja in mig hela vägen för att det hjälper mig psykiskt. Det får mig att känna att jag hjälper mig själv så gott som det går.

Dock så har jag inte varit duktig med insmörjningen under hela graviditeten. Jag erkänner att jag började vara noga med det den dagen som jag upptäckte bristningarna på höften. Det var för ca 6 veckor sedan. Nu tycker jag att det är ganska mysigt att smörja in magen varje kväll med oljan. På så sätt får jag klämma och känna lite på bebben varje dag. Jag märker att när jag trycker på magen så får jag sparkar tillbaka på samma ställe så insmörjningen får mig att ha lite kvalitetstid med Skorpan också .

Det är inte kul att få bristningar, jag förstår att man blir ledsen först för det blev jag också. Men tänk på hur grym du är istället, var stolt för bristningarna för det visar att du bärt och värnat om ditt barn!! Det är helt naturligt och vad jag har förstått det som så ljusnar dom senare efter att du har fött. Se det som att varje bristning är ett tecken på ditt barns liv istället, så tänker jag och det hjälper =)

20130325-124141.jpg

34 Kommentarer

 1. Jessica

  Jag har haft bristningar över insida lår, baksida lår, knäveck, vader och höfter enda sedan jag blev tonåring och på den tiden var jag väldigt underviktig, så det är inte något man får för att man är FET eller något bara för att ha det avklarat. Det kan uppstå av hormonförändringar eller en snabb växt på längden eller vad som helst och i stort sätt alla tjejer får det någon gång. Det är säkert skitjobbigt att få det om man inte är van och du får må dåligt över det såklart, och nu pratar jag inte om dig utan mer generellt. MEN alla här verkar göra en enormt big deal av det, som att man kommer dö ensam och oälskad pga några vita sträck. Nej! Det blir så farligt som ni gör det till och om ni inte pekar ut dem med lampa och förstoringsglas så kommer ingen att lägga märke till dem när de har bleknat. Tjejer behöver inte ännu en sak att må skit över och det finns så många värre saker som kan hända med kroppen 🙂

 2. Lina

  Alltså, bristningar under graviditet beror till stor del på hormoner och inte bara att huden blir uttänjd. Det har också med ärftlighet att göra.

 3. mia

  Jag fick aldrig några bristningar, hade en väldigt liten mage.
  Men kan verkligen förstå dem som har.

  Ps. Jag smörjde in magen med en jättefet kräm från TBS från den dagen jag fick veta att jag var gravid. Kram

 4. Fanny

  Sorry Paula jag tog inlägget för personligt. Jag verkligen hatar mina bristningar och skrev lite för hastigt, men jag förstår ditt inlägg 100%, kram!

 5. diana

  Det finns flera lösningar till PERMANENT ”bristningsfri”. Jo-laserbehandling. Jag jobbar i Malmö i en klinik som heter ”Lenhud”, och där har vi flera metoder och maskiner som tar bort ärr, bristningar, rodnader, tatueringar.. Ja allt…typ.
  Vh Läsare =)

 6. Stina

  Bio-oil ska tydligen vara bra. Man kan använda den i förebyggande syfte men den ska tydligen hjälpa till o ändra utseende på befintliga ärr och bristningar?!

 7. Emma

  Du kan vara lugn, vet att folk säger att bristningar inte går bort och det kan vara sant men dem bleks. Jag hade en depression och gick upp väldigt mycket i vikt under en kort tid, hade jättemycket bristningar på magen, höfterna, låren, rumpan osv. Men när jag tränat ett tag och börjar komma tillbaks i form så ”försvinner” dem sakta men säkert. Idag syns det verkligen ingenting.
  Hoppas allt går bra med den lille!
  Kram Emma

 8. Sara

  Jag lipade när jag såg min första lilla bristning. Sen mot slutet hade jag tydligen en hel del på ”undersidan” av magen och ner mot låren.. som jag inte såg. så då struntade jag i dom, men visst var jag ledsen och mådde dåligt. Jag kan säga att idag är min son 5 månader. och mina bristningar är jätte ljusa och mer ”ihop”.. Ser mycket bättre ut. och det blir nog bättre också. Jag själv skiter fullständigt i dom idag. Jag tänker att det är kärleks tatueringar från min son. haha låter kanske tokigt. men man får komma på något som gör att man inte bryr sig.

 9. Jasmine

  Jag smorde in mig varje dag med den oljan.
  Jag tänkte typ att även om det inte hjälper så blir magen len!
  🙂 fick typ en mini mini bristning som knappt syns!

  Vet inte om det var oljan eller gener men gick ändå upp 20 kg.

 10. Anna

  Jag upptäckte runt vecka 32 lila bristningar på insidan av låren. Mår väldigt dåligt. Ibland går jag på toa med lampan släckt för att slippa se dem….jag har även fått celluliter där.
  Är i vecka 37 nu… Bebisen har inte vänt sig så om en vecka ska jag gös en yttre vändning. Läskigt.. Jag Hr mentalt förberett mig att föda vaginalt.

 11. Jess

  Håller med Bella. Självklart är det lilla miraklet hemma värt allt i världen men att vara 23 år gammal med bristningar på lår ända ner till vad, mage, höfter, rumpa och bröst är inget att hurra över. Vissa säger att de bleknar. Mina blir djupare. Så kul har jag det!

 12. Bella

  Jag har bristningar från muffen upp till brösten, på magen, höfterna och runt bak på ryggen, utsida och insida lår. Så mycket lös hud att man inte kan se min navel. Jag är 26 år men ser ut som 86. Innan min graviditet så var jag vältränad och smal. Om jag vill gnälla och vara ledsen över detta så ska jag få vara det. Jätteglad för dig Frida som kan känna dig snygg och gilla läget. Jag kan verkligen tyvärr inte det, trots att jag har världens finaste son här hemma. Men det går inte em dag utan att jag tänker på min gamla fina kropp. Och jag är fan inte en sämre mamma för det!!! Det betyder inte att jag ångrar att jag skaffade barn!! Ibland känns det bara så orättvist att vissa ”klarar sig” och att man inte kan se alls på vissa att de fått barn…

 13. Frida

  Hej alla ”gnällspikar” där ute! Jag får höra så många tjejer som klagar över sina bristningar och verkligen blir ledsna över dem. Okej, jag kan först förstå er, för jag blev också ledsen när de började dyka upp i vecka 15. Men, efter ca 5000 bristningar senare som sträcker sig över exakt hela magen, höfter, lår, rumpa, knäveck och bröst så måste man inse att det inte går att göra något åt. Och du slutar inte vara sexig för det! Jag blir så less på alla som är bittra över sina bristningar. Jag har aldrig sett en 19-åring eller vilken mamma som helst för den delen med så mycket bristningar som jag har..men, jag är FAKTISKT snygg ändå! Och jag visar upp min kropp trots att jag har kvar massa lös hud på magen, det finns nog värre saker världen har skådat?! Jag tränar som en dåre och kickar de flesta på gymmet, jag känner mig som en riktig tiger! Jag har saker som faktiskt är bra med mig också trots alla bristningar, tro det eller ej. Sen det viktigaste, jag har en himla sprallig 1-åring som ger mig all glädje som man kan få. Så lägg ner tjatet om bristningar..det är inte värt det.

 14. Fanny

  Jag har många bristningar, jag väge 70kg och är idag vältränad och smal med hela 55kg. Alla får bristningar av olika saker och jag blir lite sur när dj känner att din värld går under för du har fått ett par fjuttiga sträck på höftet. Ska vi byta kropp? Jag har på båda höfterna, sträcker sig hela 5cm långa, jag har på låren, lila tjocka sträck sträcker sig över låren som jag HATAR att se varje gång jag tar av mig kläderna. Hade du haft min kropp hade du känt ångest varje dag för jag ser ut som en vandrade tiger 🙂 tack och lov att jag är iaf smal idag och gjord något åt saken men ärren är och kommer alltid att vara kvar. Be happy Paula

  1. paulas

   Hej Fanny och andra som verkar ha missuppfattat mitt inlägg. Läs om, läs rätt.

   Jag svarade på en fråga angående bristningar med erfarenheter som GRAVID. Hur ska jag skriva om det
   ur en annan synvinkel? Jag säger inte att man inte kan få det på något annat sätt än vid en graviditet men inlägget handlade om mina erfarenheter. Så jag har väl rätt att skriva om mina ”fnuttiga” bristningar precis som jag vill i min blogg.

   Likaväl som jag förstår att just du Fanny mår dåligt över dina bristningar så gör jag likaså. Jag, du eller ingen vet om det kommer dyka upp fler så varför ska du nedvärdera mina bristningar genom att kalla dom fnuttiga? Jag försöker ignorera dem och tycker att du ska göra likadant. Du lyckades gå ner 15 kilo och det är riktigt imponerade så fokusera på det istället.

 15. Petra

  Bristningar får man genom att man går upp för snabbt i vikt utan att huden hinner med. Så d är självklart att gravida, överviktiga o säkert hormoner i tonåren som gör att man ökar i vikt bidrar får dessa. Sen ligger d såklart i generna hur många man får, vart och hur mycket det syns.

  Sen Anonym så är detta Paulas upplevelse och blogg. Hon skriver ju själv att hon aldrig haft bristningar innan så vf ska hon skriva som att hon vet exakt vad det handlar om och att det finns folk som har sådana även fast d ej varit gravida? Skaffa en egen blogg istället.

 16. Emma

  Jag är gravid i v33 nu och har fått bristningar. Ingen av kvinnorna i min släkt har fått det som gravid, så jag höll tummarna. V20 såg jag små märken på magen. Magen hade inte börjat puta ut och jag hade gått upp 4-5 kilo tror jag. Jag började då smörja tre gånger om dagen med olja/body butter/belly butter. Sen har jag fått bristningar över hela magen! Verkligen hela! I början var jag ledsen, men nu inser jag att det inte finns mycket att göra åt det. Jag har haft jämn viktökning och som sagt smort 3 ggr/dag.
  Nu förra veckan fick jag bristningar på höfterna, de ser annorlunda ut och har kommit för att jag blivit stor och tung. Jag tror verkligen på det här med att bristningar kan vara hormonella, för de jag har på magen ser så annorlunda ut än de på höften.

 17. Anonym

  Alltså varför får du det att låta som det bara är okej att få bristningar när man är gravid? Jag har växt upp med bristningar, och jag är absolut inte överviktig eller något sånt, har bara det i generna. Jag har mått oerhört dåligt och skäms fortfarande för att visa mig utan kläder inför andra, men jag har börjat tycka att det är okej för jag vet att jag ändå inte kan göra det något åt det, och idag är jag 15 år och precis insett allt det där, så du kan ju ana hur mycket tankar och tid jag lagt ner på att försöka få bort/dölja dom.. Därför känns det bara.. Tråkigt.. På något sätt när du skriver som du skriver, jag har aldrig burit på ett barn men har ändå bristningar, för vissa är det faktiskt naturligt! Och ja, allt skulle väl bli otroligt mycket lättare för dom flesta om folk bara kunde inse det. Så snälla Paula, jag tycker verkligen du är den bästa bloggaren, och du är otroligt vacker, du kommer säkert bli en grym mamma, men tänk bara på hur du uttrycker dig ibland. Kram! 🙂

 18. Lisa

  Och om man får bristningar helt utan att det finns någon anledning som graviditet bakom det så tycker jag att vi kan börja ta och gilla läget och inse att vi är människor.

  .. Det ingår.

 19. Lisa

  Haha, jag har 30 cm ärr rakt över magen. Först var jag såååsåsåsåååå ledsen…. sen kom jag på att det är ett kvitto på att jag är awesome.

  Detsamma gäller bristningar tjejer.
  Det är ett kvitto.

  Ärret syns, har ett mindre också efter blindtarmsop, 30cm + 10cm… ärr! på magen! Sexyness MAGEN! Och jag är så stolt. Jag är grym.

  Det är ni med.

 20. Felicia

  Jag har ganska mycket bristningar på både höft och bröst och lår och jag är liksom 16 år, det är dock från min spurt i puberteten (när jag växte på längden) =) Jag vet att dem bleknar med åren och tillslut blir hudfärgade, så det är bara att vänta bort dem…

 21. Victoria

  Jag hade inte en enda bristning som gravid, men efter förlossningen och i samband med amning fick jag MASSOR på olika delar av kroppen. Var så nöjd innan förlossningen att jag klarat mig utan.. Men, de blir ljusare och ljusare och känns inte alls hemskt nu som det gjorde direkt vid upptäckten.

  Bra blogg förresten!

 22. C

  Förstår verkligen inte hur folk kan göra en sån stor grej av bristningar.. Plus att man kan få dom i MÅNGA andra sammanhang.. När mina bröst började växa i 12 års åldern så hade jag efter ett tag MÅÅÅNGA lila sträck på brösten. Dom är borta idag (är 21).. Däremot fick jag några för ett år sedan på höften.. Dom syns knappt idag och fick dom för jag la på mig lite .. Vägde 43 (160 lång) och nu väger jag 50! Vilket är en mkt bättre vikt för mig, känner mig mkt vackre och skiter fullständigt i några STRÄCK på kroppen som endå bleknar.. Så ja, förstår verkligen inte hur folk kan lägga energi på att vara ledsen över det, dom försvinner ju ändå.. och de är bara sträck! som nästa alla har.. DET ÄR NORMALT/VANLIGT. däremot är de inte normalt/vanlgt att se ut som en victoria secret modell utan ”ett enda fel” på kroppen…

 23. Veronica

  Jag har mycket bristningar över rumpan och höften trots att jag väger 55 kg mot mina 167 cm och har aldrig varit gravid. De kom i samband med puberteten, så jag tror också att det har att göra med hormonerna även om man också kan få bristningar om man går upp i vikt för snabbt just för att huden inte hänger med…

 24. Emelie vecka 35

  Hallå Paula 🙂 jag undrar om du börjat använda dig av förberedelseolja? Weleda har en som ska vara superbra och jag började nu för en vecka sedan. Lite drygt att sitta och smörja där nere när man har en stor mage i vägen men har hört mycket positivt om oljan så.. hehe. Får bara hoppas på att den hjälper mot bristningar vid förlossningen sen 🙂

  hoppas du får en bra dag i vårvädret!

 25. Amanda19år

  Kan rekommendera Apotekets olja för gravid magar! Har inte fått några bristningar och jag smörjer enbart in min mage när jag känner att sett börjar klia lite på den 🙂

 26. Josefin

  Det går att få bort bristningar idag 🙂 finns några olika metoder, tex via en lasermetod. Vet att det finns en salong i sthlm som gör det. Min kompis gjorde det och idag går det inte ens att skymta bristningarna!

 27. Ida

  Jag hade inte en enda bristning, men tre dagar EFTER förlossningen dök de upp.. Haha. Fan liksom. Men som tur är syns de pyttelite.

Visa alla 34 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting