Dagens frågaTankar

Borde jag sluta misshandla språket?

Något jag väldigt väldigt ofta får kommentarer om är min stavning. Eller vad för ord jag väljer att använda eller att jag säger fel ord i fel sammanhang. Jag tänkte att vi tar itu med den här typen av kommentar en gång för alla.

Såhär tänker jag, det här är en blogg. Ingen myndighetstext eller nyhetsrapportering. Jag är en ”influencer” och det som karaktäriserar en sån är just att man influerar med sin person. Ni följer mig för att ni följer mig, så som jag är.
– Ja men du säger ju att det här är ditt jobb så ansträng dig mer med stavningen!

Ofta skriver jag mina inlägg från mobilen på fart, då kan telefonen vara boven som gör att ett ord autocorrectas till något helt annat. Jag läser för det mesta igenom mina inlägg innan jag publicerar men jag tror fler känner igen sig i att man blir ”blind” för sin egna text. Man läser för sig själv och rättar i huvudet utan att lägga märke till. Jag prioriterar att få upp många, innehållsrika inlägg så att det nästan alltid finns något nytt för er att läsa framför att jag ska sitta och korrläsa flera gånger eller lägga in texterna i worddokument och hålla på. Jag tycker inte det är någon fara på taket att det blir några slarvfel om ni i det stora hela förstår vad jag skriver.

Att jag ibland ”hittar på” ord som vuxligt och lyrrigt är också en del av vem jag är. Det är inte bara i text jag gör om ord utan i talet också. Hugo brukar skratta åt mig för att jag slänger mig med helt fel ord emellanåt. Det är en typisk Pulkangrej att istället för att fundera på ”hmm vad heter det där” så skarvar jag till med något som jag tycker känns rimligt. Ibland blir det tokigt men jag bjuder på det. Oftast tycker min omgivning det är roligt. Ett av talen på vårt bröllop jämförde till och med mig och Hugo där ”Där en har svårt att hitta orden emellanåt hittar den andra på egna”. Visst skulle jag kunna jobba på det här och sluta höfta med ord men det här är grejen, jag vill inte. Det är en del av min personlighet och det är inget som skadar varken mig, min omgivning eller är till nackdel för mitt jobb. Som sagt, det skulle kanske vara ett problem om jag jobbade på en myndighet och skulle skicka ut viktiga brev med torrt språk men det jag livnär mig på är att skriva en publik dagbok. På att bjuda på mitt liv, min personlighet och mina tankar. Det är mig ni får paketerade i en blogg och ett Instagramkonto och det är såhär jag är. Ni kan tycka att det är att ”misshandla språket” men jag tycker det är en lekfullhet med språket. Jag tar inte allt på så stort allvar och har inga problem med att bjuda på ett skratt åt min stavning ibland.

Om ni stör er på mitt sätt att skriva kan ni antingen:
– Sluta läsa om det känns jättejobbigt.
– Göra något kul av mina brister, typ en utmaning att göra 5 burpees varje gång jag hittar på ett ord och 5 armhävningar för varje stavfel. Då kommer ni både ha roligt och bli vältränade på ett kick! Pulkans stavningschallenge!

Jag hör vad ni säger, ni som vill att jag ska förbättra mig i språket och den senaste kommentaren jag fick om det här var verkligen inte otrevlig eller något men jag vill att ni ska veta min ställning i det här. Jag tycker inte mitt sätt att skriva förstör texterna utan snarare gör dom till ”mig”. Jag vill att ni ska känna att ni är inne på just min blogg och läser och att ni känner att det är jag som sitter bakom tangenterna. Jag är inte en perfekt skribent men jag lyckas engagera, väcka nyfikenhet och väcka känslor och med det så tycker jag att jag är en jäkligt bra skribent!

 

 

 

39 Kommentarer

 1. Emilia

  Tycker egna påhittade ord är roligast, gör samma själv! Någonting jag reagerat på sen i sommar är ditt användande av ordet ”just”, nu vet jag inte hur mycket du använder de men det ordet tycker jag mej läsa massor i en och samma text 😁 inget jag stör mej på alls, älskar ditt sätt att skriva! 💗

 2. Ronja

  Men alltså jag tycker det är SÅ KUL med språk och älskar när folk hittar på egna ord och är lite ”slarviga”. Det blir personligt och roligt och härligt. Jag gillar att läsa inlägg där det känns mer som om man pratar med den som skriver, än en uppsats skriven på universitet. FORTSÄTT vara DU Paula, Du är SÅ BRA och dessa språkpoliser kan ta sig nånstans. Herregud, livet är för kort för att haka upp sig på ett felstavat ord här och där.

 3. Ella

  Hahaha, åh herregud! Jag kommenterar sällan på sociala medier, men nu kände jag att folk är inte riktigt kloka. Kan man NÅGONSIN göra rätt?! Jag läser din blogg och har gjort i flera år, för du är en av få som fortfarande uppdaterar din blogg mycket och engagerat, med väldigt breda ämnen. Inte bara: ”Idag har jag på mig detta, ätit det här, men nu är jag jättestressad, hejdåååå”… Sen har jag inte egna barn ännu, men även allt om Molly och Leonore läser jag, för det är så mysiga inlägg. Vet ingen som skriver så långa och beskrivande bra texter som du, bjuder på sig själv, så skitsamma om det är talspråk? Man FATTAR vad du menar om man vill förstå 😉 (Hoppas folk stör sig på att jag skriver med versaler och kastar in smileys nu med.) Så att du inte tar ditt jobb seriöst var det dummaste jag hört. Tror de flesta som kommenterat faktiskt suttit på arbetstid, på arbeten de hatar och hatat på dig! Då kan de som klagar gå in på andra bloggare som uppdaterar en gång i månaden, eller bara lägger upp dåliga mobilbilder med kass kvalité. Där kan de sitta och läsa inlägg på korrekt svenska, men då blir det typ bara 1-2 inlägg i veckan också. För att de väntar på att deras text ska gå igenom någon copywriter. Inget är spontant eller äkta! Jag själv har arbetat åt ett företag i flera år med att sköta deras sociala medier, så jag vet hur det funkar. Kör ditt race och njut av proseccon i helgen, så hoppas jag dina läsare engagerar sig i sin familj, vänner, miljön, mobbning, eller något annat MENINGSFULLT än att ödsla sin tid på att kommentera någon annans ordval/stavning/meningsuppbyggnad på en BLOGG! Du är som sagt ingen myndighet, du har inte skrivit en bok och du har också gått ut skolan så detta är ingen svenska lektion som ska ha betyg. Wow, kärlek till alla som har tid att klaga på ALLT! Har ni ingen tvätt att sköta? 😉 Ta en go kopp kaffe och trevlig fredag!

 4. Carolin

  Tänker precis som dig. Det är din dagbok med dina ord! Hitta på hur många ord du vill det är bara kul. Man följer dig för att man gillar det du gör. Det är inte en bok vi läser här. Heja dig !

 5. Johanna

  Tycker det är charmigt, att det är du på något sätt. Just att du gör så gör ju bloggen personlig, man får en hint av DIG inte bara ditt liv.
  Fortsätt!

 6. Jennifer

  Jag gillar sättet du skriver, utrycker och formulerar dig på. Texterna till inläggen känns så levande och spännande även om ett inlägg är långt så håller det ändå engagemang från början till slut så att man orkar läsa klart 👏👏

 7. Iris

  Tycker det dåliga språket förstör väldigt mycket då det blir svårt att ta dig seriöst. Du får det till att framstå som att det är en rolig grej och en del av dig men det är tydligt att du tror det heter si eller så och inte har koll på stavningen och därför skämtar bort det. Nivån på bloggen blir låg och oseriös.

   1. Iris

    Men du FRIDA, nu skrev Paula ett inlägg om sitt språk och som du vet har alla rätt till sin åsikt därav kommentarsfältet och därav MIN SYN PÅ DET HELA. BUHUUUUU

  1. Petra

   Iris: Håller med dig. Att glömma ett ord och hitta på ett annat är en sak, men det lyser genom hela bloggen att det inte bara är autocorrect eller slarvfel.
   Paula, du är inspirerande på vissa sätt, men enligt mitt tycke är det gulligt hos småbarn när de kommer med nya ord eller annat inte helt språkligt korrekt. Hos en vuxen ser jag det som brist på ordförråd och inte så bra språkkänsla. Vilket – om det är sociala medier som går ut på att läsas – drar ner positiv upplevelse av personen som står bakom.

  2. Malin

   Iris: Läs inte Paulas blogg är mitt tips, låt henne inte förpesta din vardag och vem fan vill bli tagen seriöst?! Ingen. Hur FAN kan du säga att nivån är låg och oseriös?! Det är den STÖRSTA JÄVLA BLOGGEN I SVERIGE om du inte missat detta. Bara Kenza är större. Så du kan söka dig till andra bloggare som skriver som behagar dig. Bye bye IRIS!!!

 8. Elin

  Ha va olika man kan vara! Berättade idag för min syster att jag fått sådan fin bild av dig efter Lofsans intervju i podden probono. Att du var så otroligt duktig på att uttrycka dig genom både orden du valde och kärleken för det du tror på.
  Innehållet är det viktigaste, så fortsätt med det tjejen❤️
  Kram från en som jobbar som kommunikatör inom myndighet 😉👊🏻❤️❤️

 9. StrongerLife

  haha oj inte visste jag att de kunde vara så jobbiga, språkpoliserna! Jag tycker sånt kan bli en kul grej ibland, att se de roliga orden som tittar fram. Alla fattar väl innerst inne att det är en autokorrekt eller stress som gör att det blir fel. Jisses. Jaja, du är underbar med dina roliga påhitt. Pulkanschallange. Roligt.

 10. Marie

  Är det inte rimligare att bara skriva att du faktiskt inte är så bra på att stava och formulera dig, och att du kämpar med det? Istället för att skriva ett obstinat inlägg om att du ”minsann tycker du gör det bra ändå!”. Blir ju bara löjligt… Ödmjukhet kommer man långt med, vet du.

  1. Cristina

   Håller med dig men Paula tror stenhårt på att hon skriver bra texter. Hon har skrivit om det flera gånger, hur duktig hon är. Det är därför det blir så komiskt när man gång på gång ser hennes påhittade ord, särskrivningar, felstavningar osv.

   Visst det är hennes blogg och hon får skriva vad hon vill men då kan man inte skryta om hur bra man är 😆

  2. Malin

   Marie, du är ännu löjligare som säger att det blir löjligt. Finns det nåt som Paula Rosas ÄR så är det ödmjuk, så stoppa upp den kommentaren i r*ven! Det luktar bitterf*tta här!

 11. Petra

  Jag både förstår hur du menar och varför du skriver pratsvenska, men å andra sidan går det knappt ihop med att du presenterar dig som bokintresserad. De som är pålästa och gillar böcker har rikt ordförråd och lyckas förmedla sitt budskap utan konstig meningsbyggnad eller förvridna ord. Och ändå så är de lekfulla med språket och hittar på egna ord och uttryck.
  Jag tänker som så att en influenser påverkar sina följare både med formen (hur man får fram information) och innehållet. Att avskala språket är ju att smalna av tänkadet också (tänker på dina uttryck sjukt jobbigt, sjukt gott osv.). Lite synd, tycker jag, språket blir så torftigt.

  Å andra sidan så finns det välskrivna bloggar med flyt och nyanserad text, humor och det lilla extra, så man kan absolut söka sig dit i stället och inte störa sig på ditt skrivande.

 12. Josefine

  Hej Paula! Jag tycker att du är superhärlig och du verkar vara världens goaste tjej. Och som du säger, det finns inget fel i att du hittar på nya ord eller gör egen slang för saker i ditt liv. Jag undrar dock varför du inte ser mer allvarligt på det skriftliga språket då du många gånger skrivit om att du är intresserar av skrivande och att dina lärare i skolan gav dig komplimanger för ditt skrivande? Jag förstår personer som stör sig på oss ”språkpoliser”, men språket är något vi ska värna om. Och att skylla på autocorrect när du om och om igen stavar ”förkyld” som ”förskyld” funkar inte. Som sagt, jag tycker att du är helt fantastisk, men att skylla allting på att du är du funkar inte riktigt. Talspråk och slang i bloggtext är supermysigt till en viss gräns, men rena och skära felstavningar och särskrivningar om och om igen bör arbetas på.

 13. L

  Någon hänger i Bloggbevaknings kommentarsfält ser jag.
  Ta åt dig kritiken istället. Alla vuxna människor får kritik och feedback i arbetslivet, från chefer, kollegor och kunder/patienter/köpare/whatever.

  1. Ida

   Fast denna kommentar om att misshandla språket kommer från hennes egna blogg bland kommentarerna. Så mest troligtvis har hon läst sin egna bloggs kommentarer.

 14. Julia

  Du är så klok och jag älskar att du står fast vid det som är DU.
  Jag personligen följer hellre en person där man får se den sidan av myntet, få se vem DU är.
  You go! <3 Sluta aldrig med det du gör!

 15. Malin

  Jag har inte en enda gång tänk på detta, jag blir så förvånad att vuxna kvinnor stör sig på detta.

  Som du säger, det är ju du 💕

  Äsch strunta i dom där kvinnliga språkpoliserna!

 16. Anja

  Du menar alltså att du har läst inne på Bloggbevakning och nu försvarar dig? Varför skriver du inte bara att det kommer därifrån? 🙂

  1. S

   Jag tror snarare att Paula hade en kommentar från sin egen blogg i åtanke när hon skrev detta inlägget. Hon fick en kommentar där någon bad henne att sluta misshandla språket.

  2. Rebecka

   Va? Jag såg själv att hon fick kommentaren på ett eget inlägg. Och vad spelar det ens för roll? Haha så konstig grej att ens störa sig på det, om det nu var så att hon sett det någon annanstans.

 17. Johanna

  Haha så konstigt för jag tänker ALLTID hur välskrivna dina texter är. De har ett flyt och ”talspråk” som är trevligt att läsa i just ett bloggformat tycker jag! 🙂

 18. Leoni

  Jag respekterar det så mycket mer nu. Jag vet att du inte ska behöva förklara dig och allt det där, men jag är en av dom som faktiskt har stört mig på det (har dock inte sagt något om det i kommentar så en mer tyst störning haha), men nu när du har förklarat hur du ser på det så ser jag det från ditt perspektiv och har bättre förståelse. Det kommer inte att störa mig i framtida läsning nu, tack för att du tog dig tiden att bemöta konstruktiv kritik 🙂

 19. Malin

  Tack för en superblogg!
  Lyssnade idag på probono och avsnittet när du medverkade. Du svarade på varför du trodde att du blivit så poppis (eller något i den stilen) och svarade att många kan relatera till dig då du inte är en kändis som tränat hela livet, ja eller nått i den stilen och precis så känner jag.
  Även om du har mer pengar, ibland handlar dyrare saker, kan åka på mer semestrar etc så delar du också en bild där du använder saker från Gina, Lindex, ja mer kedjor som fler relaterar till. Du har visat att man kan bli stark även om du inte alltid tränat, de går bara man vill.
  Du lever de ”vanliga livet” med hämta, lämna pusslet och det är så skönt med din blogg. Du visar alla delar så man kan relatera till det.

  Om folk inte gillar de är de ju bara att sluta läsa. Följde en blogg innan där jag kände efter ett tag att dehär är inget för mig längre. Det blev som om världarna var så olika. Istället för att läsa de som inte passade mig längre så sluta jag läsa den.

  Sluta aldrig vara den du är för du är en sådan inspiration! Du visar att allt är möjligt men att man måste kämpa för det! Man får inget gratis.
  Extra kul att läsa också då jag har två döttrar i samma ålder:)

 20. Anna Lundkvist

  Hej Paula. Din granne här fr kajen och långbro. Jag är så satans imponerad av hur du bemöter alla kommentarer och svarar så sunt och klokt och bra så man tappar andan.
  Du är ju helt enkelt bäst! Och personligen älskar jag egna ord och uttal, haha…min man gör det inte lika mycket.

  Nu kommenterade jag här men när vi springer på varann ibland så försöker jag verkligen säga till både dig och Hugo hur fantastiska ni är. Som personer. Som familj. Och som föräldrar.

  All lycka!// Anna

 21. J

  Jag kan störa mig på felstavningar och påhittade ord, men skulle aldrig bemöda mig att påpeka detta, om det inte gällde mitt yrke. Har förstått att P ibland skriver lite tokigt, men det är ju hon, hennes stil, och hon ska inte definieras på bara detta. Det ska ingen. Det är en blogg, why so serious?? Snappla av, som min lilla tjej sa en gång! 😁

 22. Karin

  Hej! Då måste jag ju kontra med att skriva att jag faktiskt aldrig stört mig på ditt språk och ibland påhittade ord! Jag tycker att det är jättecharmigt! Och då kanske det bör tilläggas att JAGA arbetar på en myndighet och är van vid ett ganska så högtravande språk😃

 23. Nina

  Tycker du ska köra på exakt som du gör! Uppskattar så att där alltid är nya inlägg när man klickar in på din blogg något som faktiskt är väldigt unikt om man jämför med dina kollegor, eller ska vi köra en paula och skriva bloggegor 😉
  Kram

Visa alla 39 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting