Dagens fråga

Barn och socker-hur gör man?

 

Gårdagens besök hos tandläkaren fick mig att fundera. På att jag ser socker som världens bov!

 

-Våra barn får ofta höra nej när dom frågar om glass eller godis

-”En glass om dagen” på sommarlovet tar emot

-Man ska inte luras av sockret som finns i frukt heller

Våra barn, båda två är världens gottegrisar. Precis som sin far. Jag är den enda som inte alls suktar efter sött. God mat är min grej. Och det beror helt och hållet på min uppväxt. Godis fanns hemma hela tiden. Små skålar med Marianne stod på köksbordet och jag fick ta choklad även om det var tisdag. Dom försökte med lördagsgodis också ett tag men jag var inte intresserad. Chips däremot.. det var mums!

-Jag som hade godis tillgängligt är idag inget big fan.

Hugo däremot. Han har berättat att de var lyx om dom fick en bit mörk choklad hemma. En gång hade Hugo gömt en chokladask hemma som hans föräldrar gjorde sig av med. Noll tolerans på socker, ingen läsk.

-Hugo är världens gottegris.

Nu är jag orolig över att vårt ”nej, nej, nej” redan har skapat två godismonster. När vi väl äter socker så vräks det, av alla tre. Idag skulle det inte funka att ställa en skål Marianne på köksbordet, det skulle ätas upp. Vi äter en glass varje dag på sommarlov, vi dricker saft och äter bullar på kalas, vi köper tårtor på födelsedagar och vi kör lördagsgodis. Vi har sånt som vi vet att barnen gillar, men vi försöker hela tiden ha balans.

Mitt tips till alla er som har smått-vänta med att introducera socker i alla dess former så länge som möjligt. När de väl har fått nys om det, glöms det aldrig bort! Det var mycket enklare med Molly. När hon var liten fanns det inga andra barn hemma som hon tog efter. Leonore däremot.. hon fick smaka på glass betydligt mycket tidigare än vad Molly fick.

En annan sak som förbryllar mig är när man t.ex. är i centrum och ser en bebis under året sitta i vagnen med ett russinpaket. Det är också socker! Jag säger inte att man dör av att ha lite russin i sin müsli men ett paket är lika illa som godis.

 

Godis i måtta.

Glass i måtta.

Frukt i måtta.

-Måtta. Något man måste öva sig på genom hela livet!

Hur gör ni med socker och kids?

22 Kommentarer

 1. Emma

  Äldsta sonen, en riktig tunnis, är 2,5 och får inte godis hemma men får fika om vi fikar hos andra. Och glass får han, helst isglass. Däremot är vi ganska liberala med russin när vi är ute på promenad/lekplats. Han springer mest hela tiden både ute och inne och då tänker jag att han kan behöva snabba kolhydrater emellanåt. Han älskar sötsaker (läs glass och bulle) men vi försöker hålla oss ifrån det så mycket som möjligt, han får mängder hos mormor, farmor och gammelmormor. Jag försöker förklara att det är viktigt att han får plats med riktig mat i magen också så att han orkar springa och busa.

 2. Patricia

  Min dotter blir 4 år i slutet på sommaren och har inte smakat godis än, (förutom 2 bitar på förskolan, jäkla nötter som bjöd på godis vid påsk!!), chips osv äter vi på helgerna. Glass blir det rätt ofta på sommarlovet dock ? Vill absolut vänta med godis tills hon är minst 4 år, gärna längre men kommer inte neka när det bjuds på kompiskalas osv sen

 3. Patricia Laukkanen

  Min dotter blir 4 år i slutet på sommaren och har inte smakat godis än, (förutom 2 bitar på förskolan, jäkla nötter som bjöd på godis vid påsk!!), chips osv äter vi på helgerna. Glass blir det rätt ofta på sommarlovet dock ? Vill absolut vänta med godis tills hon är minst 4 år, gärna längre men kommer inte neka när det bjuds på kompiskalas osv sen

 4. Cassandra

  Min son fick inget sött alls innan året. Då fick han lite russin ngn gång i bland och så fick han smaka glass den sommaren. När han var 1,5 blev han intresserad av vårt fika om han var med så då fick han smaka kaka och bullar. Nu är han lite mer än 2 år och får äta glass någon gång i bland, vara med och fika på helgerna och så får han lite russin till fredagsmys. Chips får han smaka om vi äter. Han får dricka en mer om vi är på utflykt. Läsk och saft är däremot banlyst. Han dricker vatten och mjölk. Han har smakat godis men det är inget vi köper till honom. Försöker få en balans mellan vardagslyx och att inte äta så mycket socker 🙂 frukt får han äta obegränsat.

 5. Anonym

  Fast på nyhetsmorgon sa ju barnläkaren att barn under 1 behöver fruktsocker för deras hjärnor och att man inte ska vara rädd att ge frukt. Barn som är överviktiga är nog inte det för att de ätit för mycket frukt direkt. Så du behöver nog inte bekymra dig om andra föräldrar ger sitt barn russin. Du vet ju inte om anledningen till att barnet fått ett russinpaket heller. När ska folk sluta lägga sig i hur andra föräldrar gör. Finns värre saker att bekymra sig över än russin om man nu känner för att lägga energi på hur andra föräldrar väljer att göra.

  1. Niki

   Ja fast då menar man färsk frukt inte torkad frukt. Russin kommer från vindruver och dom flesta vet nog att vindruvor innehåller väldigt mkt gift. Sen handlar det om att torkad frukt är precis lika illa som godis är för tänderna. Du borde göra lite mer efterforskning innan du uttalar dig. Finns INGEN som helst anledning att hävda att barn under ett år behöver äta russin för att få i sig frukt.

  2. Niki

   Ja fast då menar man färsk frukt inte torkad frukt. Russin kommer från vindruvor och dom flesta vet nog att vindruvor innehåller väldigt mkt gift. Sen handlar det om att torkad frukt är precis lika illa som godis är för tänderna. Du borde göra lite mer efterforskning innan du uttalar dig. Finns INGEN som helst anledning att hävda att barn under ett år behöver äta russin för att få i sig frukt.

 6. Mirela

  ehh ingen stor grej . ja har 2 slutar 4 år å en på 17 mån, äter ibland godis , kakor osv . De tjötas ej efter godis utan jag ger dem då å då behövs ej göra så stor sak av de ! upp till alla föräldrar hur de vill göra …

 7. Sara

  Som barn hade jag inte socker tillgängligt i vardagen utan bara lördagsgodis . Ett ständigt gnatande om hur dåligt socker var för tänder och kropp. När lördagen kom vräkte jag och min bror i oss allt på en gång och åt tills det var slut bara för att det var lördag och då måste man ju ta vara på det som bjuds eftersom det är så långt till nästa lördag. Vi åt tills vi var illamående helg efter helg. Detta beteende har jag hängt med från uppväxten och lämnat spår som hetsätning och ätstörningar , tror inte det är bra att förbjuda och säga nej. Avdramatisera socker och försök att inte äta när barnen är med . Mina barn får socker ibland, det spelar ingen roll om det är onsdag söndag eller fredag. Frågas det om en glass en solig dag efter dagis på affären så kan dom få det .säger jag nej är det och aldrig något tjat. erbjuds det godis tar dom några st och sen är det bra . Jsg hoppas dom inte får samma förhållning till godis som mig. Jag är galen i det och finns det framme kan jag inte kontrollera mig:) det e som knark för mig!

 8. Emma

  Jag håller min snart 3åriga dotter borta från socker. Får löjligt mycket kommentarer och skit av alla möjliga som tycker att ”glass ska man väl få” osv. Jag förbjuder henne inte, men ger henne alternativ. Ibland säger jag nej. Ibland får hon en tugga på en tårta. Men vi skulle ALDRIG ge en hel tårtbit, bulle eller en stor glass. Jag hoppas att vi håller fast vid det så länge så att det gynnar lillasyster när hon blir större och börjar äta mer av vår mat.

  Frukt däremot får hon – och är oftast det hon själv väljer om vi ska på kalas. Då brukar jag alltid fråga vilken fika hon vill ha och oftast är det ett päron eller äpple hon väljer. Vi ser också till att ha sockerfri glass eller muffins eller liknande hemma som alternativ och tar alltid med eget på kalas.

 9. Aldona

  Bra skrivet! Tror det bästa är att hålla barnen borta från socker så länge som möjligt. Går ju inte att undvika förevigt tyvärr men tycker fortfarande det är något som får räcka vid vissa dagar eller vid speciella tillfällen när de är lite äldre! Det är hemskt hur beroendeframkallande det är! Jag har själv graviditetsdiabetes och när jag fick reda på det för tre veckor sedan och skulle avvänja sockret i kosten insåg jag hur beroende jag är!! Det var hemskt att sluta men nu mår jag mycket bättre! Man kan bara tänka på hur det påverkar ett barn om det påverkar en vuxen så..

 10. Malin

  Huvudsaken är ju att man borstar tänderna morgon och kväll OCH att det går tre timmar mellan varje mål. Socker är värre för hälsan än för tänderna. En kexchoklad eller en macka är sak samma för tänderna, en syreattack uppstår hursomhelst. Saft och läsk är ju dock livsfarligt då man dricker det under en längre tid och syreattackerna blir fler. En syreattack var tredje timme klarar munnen av själv, fler sliter på tänkerna, enkelt. Ger alltid godis direkt efter maten på lördagar så det blir ett mål ist för två.

 11. Anna

  Jag undrar om jag aka godisråttan fått med fel barn från BB. Min 4 åring är helt oinstresserad. Vi har inte gett socker men inte förbjudit. Vi äter godis på helgen först för nån månad sedan han ville prova slickade på den och sa nej. Nu när det är varmt sa jag i affären ” Åh ska vi köpa glass!” Fick svaret ”mamma vi har äpple hemma” Ridå

 12. Tess

  Hahah ja jag blir så full i skratt när jag ser barn med russinpaket ? min dotters farmor köpte alltid det när min dotter vAr liten och kontra med att det va så bra. Fast vänta lite? Har ingen läst hur mycket socker det innehåller? ?

 13. Linda

  Ingen big deal hos oss och synen på socker är helt avdramatiserad. Kan bli efterrätt på en tisdag, choklad på en torsdag och frukt på helgen. Vi har dock aldrig infört lördagsgodis. Våra barn tjatar aldrig om godis och älskar frukt och bär mer än sötsaker.
  Vänner som har hårda förbud har kids som är sockerråttor och konstant tjattrar om godis, glass och kakor. Just saying!

 14. Erika

  Jag och min man är uppvuxna som du. Med godis tillgängligt. Vi är inte heller sådär jätteintresserad av godis. Vi köper godis på lördagar om vi inte har godis kvar. Som sen står framme tills det är slut (det kan dock ta några veckor då vi inte äter så mycket godis.) Så vi köper typ 1-2 gång i månaden. Våra barn har fått samma som oss. De är inte allt så jättesugna på godis då de vet att de finns. dem är mer för frukt och bär. Men det har vi också jämt hemma så det blir inte vräkande där heller. Men får de välja mellan en godis skål eller en skål med fruktsallad väljer de hellre frukten.

 15. Maria kaya

  Jag ger min 2 åring allt för att skapa ett så normalt förhållande till socker och mat generellt. Glass äter vi nästan aldrig. Hon får ibland en godisbit som mellanmål. Men oftast allt från mandariner till bebis chips. Knäckrbröd vindruvor. Jag tycker att du är en bra förebild, men dina nej kanske uppmuntrar dem mer? Kan också lägga till att jag växte upp utan godis och är som.dig. min pojkvän växte upp med godsaker och är som Hugo, min dotter äter också sämre brs med sin pappa som vill ge henne allt.

 16. Maria

  Jag ger min 2 åring allt för att skapa ett så normalt förhållande till socker och mat generellt. Glass äter vi nästan aldrig. Hon får ibland en godisbit som mellanmål. Men oftast allt från mandariner till bebis chips. Knäckrbröd vindruvor. Jag tycker att du är en bra förebild, men dina nej kanske uppmuntrar dem mer? Kan också lägga till att jag växte upp utan godis och är som.dig. min pojkvän växte upp med godsaker och är som Hugo, min dotter äter också sämre brs med sin pappa som vill ge henne allt.

 17. Helén

  Vi försöker såklart hålla nere det så mycket som det går, men ser det inte som en big deal om äldsta barnet (lika gammal som Molly) ber om en glass en onsdag. Därför tror jag inte heller hon gör sockret till en bit deal. Förbjuden frukt är väl alltid godast? 😉 Vi kan ”lyxa till det” en vardag med t.ex. fruktsallad om vi blir sugna på det också men vi försöker ändå hålla oss till helgerna till någon film eller så. Funkar bra för oss! 🙂

 18. Nathalie

  Jag äter själv inte socker för att jag mår inte bra av det. Visst kan det vara jobbigt ibland, men låter jag bli håller sig suget i schack och jag vet dessutom att min kropp tackar mig, men det är mitt val och man måste nog helt enkelt fråga sig själv vad man vill och tycker och sluta lyssna på vad andra säger. Skitsvårt då socker är ett känsligt ämne 😛

 19. saga

  Nu är hon knappt två år, men försöker att inte göra någon grej av det. Ibland äter man gott och ibland inte. Hon får smaka om vi fikar/är på kalas eller äter något gott hemma (ex om vi har gäster annars väntar vi tills hon sover om vi vill äta godis) men det händer inte att hon får godis/chips/kakor om ingen annan äter. Hon dricker bara vatten, ibland mjölk. Hon har aldrig smakat läsk och det är något vi kommer håll borta så länge vi bara kan. Saft har vi provat att ge när hon haft hög feber och inte velat dricka, men hon tycker inte om. Glass brukar jag göra egen, sockerfri såklart. Svårt när farmor/mormor eller andra i släkten vill ge något gott och man säger nej och får tillbaka ”men en liten kaka kan hon väl få, det är ju gott”. Eller ännu värre bara ger utan att fråga oss föräldrar. Sånt gör mig upprörd. När hon blir större kommer vi säkert att göra och tänka annorlunda men som det är just nu är jag glad att hon inte ständigt äter en massa onödigt socker. ?
  Vill också säga att alla är vi olika och jag respekterar fullt ut hur vida andra väljer att ge sina barn socker eller ej.

Visa alla 22 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting