BröllopDagens fråga

Att ens pappa leder en fram till altaret?

Varför vill du att din pappa ska följa dig till altaret och överlämna dig till Hugo?

 

Fick denna fråga av många efter ett inlägg jag skrev i förra veckan (läs HÄR). Jag la ingen större fokus på det, utan avslutade mitt inlägg med den önskan. Många verkade provocerade av min önskan då det är en gammal amerikansk tradition. Men jag känner: och vad spelar det för roll?

Om jag ska vara ärlig är jag inte speciellt religös trots att jag är uppvuxen med troende föräldrar. En sida är katolsk och den andra protestantisk. Likaså Hugos föräldrar/familj/släkt. Kyrkan är viktig för många i vår familj, och vi tycker att kyrkan är en vacker plats. Så vi kände ”är det viktigt för våra familjer gifter vi oss i en kyrka”.

Likaså den amerikanska traditionen att låta min pappa gå med mig fram till altaret. Det handlar inte om att vi har en ojämställd relation utan mer en kärlekshandling. Framför allt till min pappa för att jag vet att han skulle känna sig hedrad. Han har två döttrar, mig och min lillasyster. Han var den första mannen i våra liv. Vår största manliga förebild. Ingen annan man, förutom Hugo har satt så mycket avtryck i mig som pappa. Han är min första manliga kärlek, och det är honom jag vill hålla min hand i dagen jag ska gå fram till altaret.

Hugo äger inte mig. Jag äger inte Hugo. Vi vet om det. Vi jobbar på en jämnlik relation varje vecka. Och det bästa med att vara vuxen är att man får ta beslut själv, vilket vi har gjort.

Visste du att kronprinsessan Victoria trots kritik valde att låta kungen leda henne fram till altaret? Den svenska traditionen säger att man ska gå jämnsides upp till altaret, sida vid sida. Men gör som ni vill. Gift er som ni vill <3

Som vi ska dansa, när dina föräldrar gifter sig

Leonore vägrade att kamma sig till min pappas bröllop hahaha

31 Kommentarer

 1. Sofia

  Vackert tycker jag, att din pappa får följa dig in i kyrkan. När jag och min man gifte oss för två år sedan nu i maj så ville jag gärna ha min far vid min sida på väg in i kyrkan. Jag ville det för jag älskar honom och han blev så lycklig och hedrad att han fick följa sin dotter mot sin blivande man. För mig var det ett oroligt stöd att ha honom där, mannen som alltid funnits vid min sida, den största dagen i mitt liv. Vackert tycker jag <3 kärlek till er!

 2. Sanna

  Jag håller inte alls med dig. Förstår att du ser det som en kärlekshandling men då kan väl likväl din mamma lämna dig? Det blir problematiskt när man tänker på vad det från början betydde och kommer ifrån. Att det ses som en fin tradition och att man fortfarande gör såhär bidrar tyvärr till en syn att tjejer är något som en man äger och ger bort. Respekterar dock ditt beslut och alla andra som väljer att göra så, men jag håller absolut inte med och tycker det är bra att svenska kyrkan aktivt försöker ta avstånd från detta.

  1. F

   Ingen bryr sig om vad du tycker Sanna. Allt bidrar snart till en dålig syn på tjejer, Är det okej att prästen är en man, eller måste det vara en kvinna? Är det okej att en man och en kvinna gifter sig Sanna? Eller ska bara kvinnor få gifta sig med varandra? Sluta dra in feminist snack i varje jävla situation på jorden. Du kommer sluta som en ensam sur bitterfitta när du är gammal om du fortsätter såhär Sanna.

 3. Julia

  Vi gick fram tillsammans det var så fint, hade tårar i ögonen hela vigseln. Du vet när man gråter så man blir helt snuvig? Så var jag, så jag fick liksom torka av snor i bröllopsbuketten lite diskret typ som att jag luktade på den haha! Sjukt varmt inne i kyrkan också plus att mina skor var osköna (prästen hade ett väldigt långt vigseltal) min ena brudtärna höll på att svimma! Det var tufft haha men helt perfekt 😉 Vårat bröllop var de bästa dagarna i mitt liv! Så roligt! Så kul att planera och ha det framför sig. Och dyrt!! Jag tror vi hade en budget på 200 men in the end of it all tror jag allt hamnade på det dubbla… Jag var så hög på lycka och kärlek denna dagen så igång både dagen innan och själva bröllopsdagen i 24 timmar var inga problem! Bakis i en vecka efter men VÄRT

 4. Isabelle

  Paula! En grej bara. Det stavas jämlik, inte jämnlik. Har sett dig stava fel på jämställdhet flera ggr så nu kunde jag inte hålla mig längre 🙂 #språkpolis

 5. Elin

  Vi gifter oss nästa år och vi har valt att han går in först och jag går in ensam. Det blir även första gången han ser mig. Jag ser inte problem i att gå med sin pappa. Jag tänker inte på handlingen i att en man lämnar över till en annan man utan jag ser det bara som något fint att få gå ner altargången med sin pappa om man vill 🙂

 6. Martina

  När jag gifte mig så hade jag & min man en diskussion kring detta. Vem ska leda mig fram till altaret. Men jag valde att tåga in själv, just för att jag gifter mig av egen vilja. Att ingen ”lämnar bort” mig till honom. Har dessutom ingen relation till min far idag så det påverkar säkert mitt tankesätt.

 7. Jennie Franzén

  Jag skulle ge min ena arm för att få gå med min pappa ner för altaret. Han gick bort för två år sen och jag saknar honom varje dag, varje minut av mitt liv! Jag var en riktig ”pappas flicka” när jag var liten och det hade varit en självklarhet att gå med honom upp till altaret!
  Man har inte kvar sina föräldrar för evigt och är det något som betyder mycket för dig så är det ju en självklarhet att din pappa ska följa dig uppför altaret.
  Att människor måste ha en åsikt om allt.. kan de inte hålla sina negativa åsikter för sig själva? Det är ert bröllop, gör det som känns rätt för er 🙂

 8. Nadine

  Så fint. Jag hade också velat att min pappa följer mig till altaret! 😍
  Paula, är Hugo din första riktiga kärlek? Växte den känslan fram under åren eller visste du det redan från början? I så fall hur?
  Det är superskoj när både du och Hugo delar med er av erfarenheter kring relationstips. Det uppskattas.
  Stor kram

 9. Hanna

  Klart att du får göra precis som du vill, det är inte det de handlar om. Men du säger att du är feminist och vill leva ett mer jämställt liv, att låta sin pappa (en man) lämna över dig till din andra man är inte feministiskt, det är totala motsatsen. Som feminist, blir en väldigt provocerad om du utger dig för att vara feminist när dina handlingar säger något helt annat.

   1. Libb

    Som feminist vill man väl att kvinnor ska ha en egen vilja och att kunna följa den? I detta fall önskar Paula att gå med sin pappa fram till altaret. Så varför kan hon inte ses som en förebild till andra istället för att se det som att hon gör motsatsen till Din tolkningar feminism.
    Allt är inte svart eller vitt, inte ens för feminister.

  1. Caroline

   Tanke. Har aldrig slagit dig att feminist för dig kanske inte har samma betydelse som för någon annan? :/ blir mörkrädd av alla dessa pekpinnar!

 10. Emma

  Men vilka löjliga kommentarer! Allafår väl gör som dev vill? Om jag gifter mig någon gång vill jag också att min pappa ska leda mig fram till altaret ❤️

 11. Malin

  Hej Paula! Tack för en riktigt bra blogg och vad härligt att ni äntligen ska gifta er!
  Jag minns att ni pratade om att ni inte ville gifta er förens ni hade så pass stort kapital så ni kunde ha en fest som pågick i flera dagar med bondtema? Eller har jag drömt?:) hur ser ni på detta nu? Blir det ett flerdagsfirande eller ”bara” ett dygn?
  Stor kram till dig och din fina familj

 12. Farah

  Jag förstår verkligen inte varför folk lägger sig i hur du vill gifta dig och på vilket sätt. Grymt bra svar och stort grattis till er 💕💕

 13. Trifah

  Hej Paula! Vill bara börja med att skriva att du är en otroligt inspirerande kvinna. Att du och Hugo har hålla ihop som ett starkt team, er humor och er fina familj. Ni är verkligen en inspiration!

  Och till kommentaren du fick om att det är ”en amerikansk tradition”. Det stämmer inte riktigt. Att fadern lämnar över sin dotter går så långt bak till innan Amerika ens blev en känd kontinent och det känns så bittert att någon ska kritisera dig för något som ses som vackert och som du önskar dig på din bröllopsdag. Jag läser din blogg rätt ofta och himlar ibland med ögonen över vilka onödiga kommenterare du får och blev nästan upprörd nu när folk väljer att kritisera en önskan du har på din bröllopsdag. En dag som är helt tillägnad för din och Hugos kärlek. Jag ville bara säga att oavsett dessa kommentarer så ska ni göra precis som ni vill. Människor älskar att vara åsiktspoliser och peka på allt nu för tiden.

  Önskar er en fantastisk dag på ert bröllop, det ska bli kul och se och följa på bloggen.

  Ha det jätte fint. Kram

 14. Anna

  Nja, Victoria gick halva altargången med sin pappa, och sen bytte hon till Daniel som hon gick fram till altaret med, en kompromiss, för att behålla den svenska traditionen delvis

 15. Ellen

  Han har två döttrar, mig och min lillasyster. Han var den första mannen i våra liv. Vår största manliga förebild. Ingen annan man, förutom Hugo har satt så mycket avtryck i mig som pappa. Men lowe då din mammas man har inte han funnits för dig? Tagit dig som sin egna dotter har inte han gjort avtryck i ditt liv?

 16. Daniela B

  Vackert skrivet!
  Jag gifter mej också i sommar! En sak som jag har haft klar sen planeringsdag 1 är att jag vill att min pappa leder mej upp till altaret. Inte många som har det nuförtiden men jag vill ha det så. För mej är det också en ren kärlekshandling!

   1. Jennifer

    Många väljer att gå med sin mamma, och vissa går med båda sina föräldrar. Låt de som gifter få bestämma hur de vill göra så får du göra som du vill. Ok?

    1. Emma

     Såklart alla får göra som de vill. Jag har inge emot det. Reagerade när hon skrev det för att JAG inte skulle göra det, men skulle aldrig skriva en kommentar om att det är fel bara för att hon gör det. Jag bemöter bara argumenten för det. Man kan liksom inte bara strunta i det faktum att traditionen kommer i från att pappan lämnar över dottern till en annan man. Det är så enkelt att säga att det går lika bra med mamman, med faktum är att så ser det inte ut. Oavsett val tycker jag man ska vara medveten om att traditionen bottnar i en djup ofeministisk syn, sedan får man göra vad man vill för det. Jag värderar inte det, däremot ställer jag mig frågande till förenklingen att det bara är en ”kärlekshandling” och att det skulle gått lika bra med mamma.

    2. Emma

     Såklart alla får göra som de vill. Jag har inge emot det. Reagerade när hon skrev det för att JAG inte skulle göra det, men skulle aldrig skriva en kommentar om att det är fel bara för att hon gör det. Jag bemöter bara argumenten för det. Man kan liksom inte bara strunta i det faktum att traditionen kommer i från att pappan lämnar över dottern till en annan man. Det är så enkelt att säga att det går lika bra med mamman, med faktum är att så ser det inte ut. Oavsett val tycker jag man ska vara medveten om att traditionen bottnar i en djup ofeministisk syn, sedan får man göra vad man vill för det. Jag värderar inte det, däremot ställer jag mig frågande till förenklingen att det bara är en ”kärlekshandling” och att det skulle gått lika bra med mamma.

Visa alla 31 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com