TankarTips

Årets julklapp 2019

Igår presenterades årets julklapp. ”Årets julklapp” representerar den tid vi lever i och såhär har det sett ut de senaste åren:

2010: Surfplattan

2011: Den färdiga matkassen

2012: Hörlurarna

2013: Råsanftcentrifugen

2014: Aktivitetsarmbandet

2015: Robotdammsugaren

2016: VR-glasögonen

2017: Elcykeln

2018: Det återvunna plagget

2019- En parkeringsplats att lägga telefonen i

Visste du att 92% av befolkningen över 11 år har en smartphone? Och att vi svenskar i snitt spenderar över tre timmar om dagen framför skärmar?

Dessa siffror känner jag är skrämmande. Det är sorgligt att läsa att ungdomar sover i snitt en timme mindre per natt och att psykisk ohälsa ökar.

-Så årets julklapp är definitivt något jag kan tänka mig att vi köper till oss själva!

Slöskrollandet kan vi dra ner på, och istället använda telefonen till sånt den är bra på. Google är min bästa vän, och appen för väder. Och podd. Och kalkylatorn. Och sms. Ja telefonen den är bra till mycket men i tider som nu tycker jag att det är viktigt att vara medveten. Hur ska våra barn respektera skärmtid om vi själva inte håller dom?

Om det skulle vara så att du eller någon annan i familjen spenderar alldeles för mycket tid i telefonen och det blir ett problem hemma, då kommer här min lista för att minimera och få kontroll på mobilanvändandet:

–Avsätt mobilfria timmar. Mobilparkera och köp gärna en fysisk låda med t.ex. lås för att göra ett statement.

–Säg ifrån. Alltså jag kan gå från 0 till 100 om Hugo kommer hem och fastnar i sin telefon under vår familjetid

–Ladda ner en app för att få se svart på vitt hur mycket du använder din telefon. Det kanske blir ett wake up call.

–Stäng av notiser på din telefon, då lurar du din egna telefon och bestämmer själv när du vill kika och inte.

9 Kommentarer

 1. Josefin

  Gör det till en pysselaktivitet med familjen, att fixa ihop en låda och förklara syftet 🙂
  Kan ju finnas mkt på second hand till exempel.

 2. Louise

  Jag vet inte om du läst denna bok, men boken skörmhjärna är fantastiskt bra och pratar om hur mobiltelefonerna har tjuvkopplat våra hjärnor 🙂
  Hett boktips till julklapp eller bara att läsa 🙂

  Ha det fantastiskt bra!

 3. Sandra Augustinson

  Ta en gammal skokartong, klä den i något snyggt tyg som marmor kanske eller något. Limma fast en liten platta i botten med en liten tygbit ovanpå, sen har du en fin låda att lägga mobilen i. Du kan ju också limma fast bokstäver där det står mobilsemester på haha för lite skojs skull 🙂

 4. Ellen

  Ja men kul att du gillar idén! Som någon annan skrivit – varför inte ta något hemifrån? De flesta har väl någon slags förvaringsobjekt. Årets julklapp verkar enbart syfta till ökad konsumtion och det känns rätt tröttsamt år 2019. Var hållbart kreativ istället..
  Tack för en fin blogg!

 5. Alicia

  Tror inte att man behöver köpa en specifik låda för att lägga ifrån sig mobilen i om man verkligen vill det. Det är väl bara att lägga den på någon hylla 🙂

Visa alla 9 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting