Dagens fråga

Är könsneutrala kläder ett måste?

I och med att vi var hos Gina Tricot tidigare i veckan för att pröva kläder ur den nya mini kollektionen fick jag frågan ”Är kläderna Unisex”?

Ginas nya mini kollektion har unisex kläder. Dom har till och med specialdesignade plagg i deras kollektion för deras samarbete med Childhood, där 10% av intäkterna går till Childhoods fantastiska arbete! Vilket SÅKLART är underbart!

-Men det fick mig ändå att fundera. Ponera att Gina inte hade valt unisexkläder. Hade kollektionen då blivit underkänd av konsumenterna?

Jag tolkade frågan som jag fick gällande unisex som avgörande. Hade jag svarat ”nej” så hade det inte varit godkänt. Måste alla barnplagg vara unisex? Kan inte en klänning bara få vara just en klänning? Så får man som flicka, eller pojke välja om man tycker om klänningen eller inte.

Och nu får ni inte missförstå mig! Jag har själv en dotter som är tokig i Spider-Man. Molly har sängkläder med Batman på. Jag begränsar INTE mina döttrar efter vilket kön dom tillhör utan låter dom välja själva. Leonore är i sin tur tokig i prinsessklänningar, klackskor och frost och givetvis handlar vi efter dom preferenserna till just henne.

Jag är för könsneutrala kläder men ser inte heller något problem i att det finna kläder i fack. ”Flickkläder” och ”pojkkläder”. Jag tycker om utbudet och att få välja själv efter just mina barns intressen och stil. Vad tycker du? Är könsneutrala kläder ett måste?

24 Kommentarer

 1. Elin

  Blev full i skratt av din konstiga och obegripliga kommentar. Tror du ingen mår bra av att tänka på så djupa saker som ”genusflum”? Nej jag förstår verkligen det, du kan väl bara tänka konkreta enkla tankar iaf ser det ut som så av din kommentar att döma 😂

 2. J

  Vilket genus flumm!!! Överdrift… låt barn vara barn! Tror faktiskt ingen mår bra att behöva fundera på så djupa saker, är jag en tjej eller en kille? Alltså vilken sjuk värld! Öppna era ögon och börja tänk? Vilken sjuk värld… fundera på sånt, stackars barn som måste själva ta ställning till det!? Nej vi lär då våra barn vad tjej/kille är och att du är en tjej osv!
  Varför har pyikist ohälsa eskalerat i våran tid? Jo just på allt sådant svammel,.. på riktigt… hoff!

  De är som att psykologen hade sagt till anorektikern att det är okej att tänka så… ja då hade hon dött! Nej de har vridit sig fel i skallen på dessa homo människor oxå, psykiskt ohälsa…

  ..vi alla människor behöver gud för att må bra på riktigt, känna äkta lycka och glädje !
  Sverige vänder GUD ryggen helt..de gör mig bekymrad!

 3. Ellen

  Klokt inlägg! Jätteviktigt att klänningar finns tycker jag. Desto mindre viktigt vem som bär dom. Precis som du skriver.

 4. Laura

  Världen förstör barnen med sitt klär pojkar som flickor . Vadå könsneutral . En pojke är en pojke och en flicka en flicka . Ni kan försöka rubba det men sanningen är fortforande sanningen .. Sverige har blivit koko på riktigt.

 5. Linnea

  Att det är sämre passform är ju jättemärkligt. Är inte som att 2åriga tjejer och killar har olika kroppsform så då måste de ju sitta dåligt även på tjejerna.
  Är just det jag har så stora problem med, varför är tex småtjejers tröjor insvängd?

 6. Sara

  Att det är uppdelat beror på att det finns 2 kön i världen och det har det alltid gjort. Sååå trött på alla vänster och PK-människor att jag spyr. Det ska SJÄLVKLART vara uppdelat. Lägg energi på viktiga saker istället för massa skit😂

 7. Emma

  What Fia said!
  Om jag hade ställt kommentaren om unisex hade de varit utifrån att jag undrat om Gina valt att återigen prata kill- & tjejkläder eller om de kort och gott gör barnkläder. Det du beskriver ovan är barnkläder. Delar de upp dem efter kön? Jag är så ofantligt trött på att det mesta går åt att tjejer ska ha lite ”coolare” kläder medan de på killavdelningar ofta saknas paljetter, glitter och volanger eller normbrytare tryck. Låt konsumenten välja? Please, va del av ett samhälle där det faktiskt är ett val!

 8. Katarina

  jag önskar att man bara kunde gå in i en affär och välja kläder efter storlek. varför ska alla ”tjejkläder” vara ljusa och gulliga och med paljetter och volanger medan ”killkläderna” har tuffa budskap och murriga färger? om man har en dotter som älskar grävmaskiner tex, kan man inte få köpa ett sånt plagg i en rolig färg rent generellt? måste det plagget vara mörkblått? ljusa kläder är ju dessutom svårare att hålla rena. förutsätts man som förälder till en dotter ha större lust att tvätta och fläckbehandla? sen tycker jag personligen inte om rosa som färg…måste så mycket vara i just den färgen? suck.

 9. Lollo

  Håller med till 200%!!!! Sjukt hur folk har så mycket tid och ork att bry sig.
  Klä barnen hur ni vill och känner för?

 10. Mikaela

  Jag tycker alla plagg ska finnas på en barnavdelning. Ingen uppdelning mellan ”flicka” och ”pojke”. Min son älskar leggings, han vägrar ta på något annat och leggings får vi oftast gå på ”tjejsidan” för att välja. Det börjar tack och lov komma större utbud där, gissar att det är tack vare ökad efterfrågan 👍😃 sonen älskar även rosa och andra klara färger. Tyvärr finns det sällan utan tryck med Disney eller så är det volang på, vilket han inte gillar. Dottern älskar rosa, lila, glitter och volang 😅 varje gång jag kommer med tex leggings i turkost så säger hon ”nej mamma lila”…vi har låtit barnen vara med och välja sina kläder sedan dom var riktigt små och jag tycker det är otroligt roligt att dom vet vad dom gillar och känner sig bekväma i 😃 så alla kläder ska få finnas, men bort med uppdelningen, häng alla kläder på en barnavdelning, uppdelat efter storlek 👍

 11. Johanna

  Jag tycker som du, att kläder absolut kan få vara ”flickiga” eller ”pojkiga” men tycker det är tråkigt när jag alltid måste köpa leggings till min 2 åriga son på tjej-avdelningen, då det inte finns några på kill-avdelningen 🤔 Vilket resulterar i lite sämre passform, då tjej-leggings har lägre midja, lite tajtare och längre ben.. Sen att alla färger på kill-avdelningen generellt är murriga medan de på tjej-avdelningen är klara och starka.

 12. Plopp

  Kläder är kläder och färger är färger. Det viktigaste är att de fyller sin funktion, håller barnet varmt, torrt, svalt osv.

 13. Kajsa

  Jag undrar nog mer över varför de flesta butiker väljer att ha pojk och flickkläder uppdelat i butiken istället för att bara ha det uppdelat efter ålderskategori. Då kan alla välja fritt vad det gillar utan redan förutbestämda åsikter om plagget är ett ”tjej” eller ”kill- plagg”.

 14. Fia

  Jag tycker inte att ”könsneutrala kläder” i den betydelsen du menar är ett måste. Alltså att en kollektion inte får innehålla rosa klänningar och blå t-shirts. Däremot önskar jag att båda dom nyss nämnda kommer att ses som könsneutrala kläder snart. Tycker inte det ska heta att ”Molly gillar killkläder och Leonore tjejkläder” till exempel. Utan att Molly gillar Spider-Man och Leonore klänning, och att båda delarna är lika mycket för en tjej. Och för en kille. Jag har tvåäggstvillingar, en tjej och en kille. Jag försöker klä dom helt oberoende kön, det är en utmaning men jag vill verkligen ge dom samma förutsättningar att gilla klänning/byxor/tröja osv i framtiden. Tycker inte att ”sonen får välja att ha klänning om han vill” håller om han aldrig haft en klänning på sig.

  Alltså… alla kläder borde vara könsneutrala. I den bemärkelsen att det inte finns några som inte kan gå under den benämningen 🙂

 15. Sofie

  Istället för att kategorisera allt i ”flick” eller ”pojk” kläder, där tex klänningar hänger på flickavdelningen och oftast superman/Spider-Man etc finns på pojkavdelningen, skulle man inte kunna som affär eller klädmärke kategorisera på ett annat sätt? Ett sätt där Molly inte behöver gå över till pojkavdelningen för att hitta sina Spider-Man tröjor eller en pojke inte behöver vara på flickavdelningen för köpa rosa plagg eller en klänning. Istället kan man väl dela upp i olika kategorier, antingen alla tröjor/byxor/klänningar etc var för sig men blandat när det gäller färger/tryck. På så vis kan dom som envisas med att klä sina barn i könsstereotypa kläder hitta något men man kan även säga att det är unisex eftersom alla tröjor hänger tillsammans. Bara en tanke..

 16. Linn

  Jag tycker del av problemet med pojk- respektive flickkläder är storlekar och budskap på kläderna. Är ju inte många flickkläder det står ex. superhero på. Sen upplever jag även att flickkläderna i samma storlek som pojkkläderna är mindre.

 17. Nathalie

  Tycker det är jättebra att det finns unisex kläder. Men jag som har en liten dotter på 5 månader älskar personligen att klä henne i rosa och i klänning vid speciella tillfällen. För det är det jag tycker är fint. Skulle aldrig begränsa henne när hon är större gällande val av kläder dock. Men nu när jag har möjlighet att bestämma så passar jag på. Jag resonerar som så att inget är mer eller mindre rätt, utan alla ska få klä sina barn så som man själv anser är fint.

 18. Nathalie

  Just därför tycker jag att facken inte behöver finnas. Allt borde vara unisex i den meningen så att barn oavsett kön kan köpa det de gillar. Annars blir det ändå lätt att den där spiderman tröjan är köpt på ”pojkavdelningen” och därför är ”pojkkläder”. Det borde bara finnas en barnavdelning 🙂

Visa alla 24 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com