Tankar

Är det okej att ta sig själv i första hand?

Lofsan frågade mig, hur mycket jag var tvungen till att köpslå med mig själv för att få ihop min träningsvecka. ”Inte speciellt mycket” blev mitt svar. I måndags skrev jag om måndagspusslet för att få eftermiddagen/kvällen att gå ihop.

”Du skapar pusslet själv. Är du verkligen tvungen att träna så Molly måste äta där”.

En fullt rimlig kommentar, för visst skapade jag pusslet själv! Och nej, jag var verkligen inte tvungen att träna igår men det var ett val. Ett val jag tog, som kändes okej i magen. Jag går alltid på min magkänsla när jag köpslår med mig själv!

-Jag vill fostra en familj som har empati för varandra. Jag vill fostra en familj som ser till inte bara ens egna behov, utan allas

Måndagar är generellt kluriga. Fotbollsmåndag där träningen börjar kl 16. Jag förstår faktiskt inte hur föräldrar med fasta arbetstider hinner, vi som har fria arbetstider tycker alltid att just måndagar är roddig. Hur sjutton hinner ni till träningar som börjar kl 16?

Vanligtvis är Hugo hemma måndagseftermiddagar men i måndags var det mässa med Clean. Så barnen påverkas inte utav min träning som just är kvällstid på måndagar, men det är svårt att ta hänsyn till. Hugo kan inte ta den hänsynen, vilket jag aldrig skulle kräva heller. ”Tyvärr Paula tränar på måndagskvällarna”. Hur skulle det låta??

Just i måndags var Hugo borta i arbete, just min egna måndag var fullspäckad av arbete och redan vid kl 15 var jag tvungen att avbryta min arbetsdag och kvällsjobba istället för att hinna med fotbollen. En uppoffring som jag gärna tar för mina barns skull. Just i måndags ville jag verkligen träna, det kliade i hela min själ efter vilodagar i Spanien. Så det kändes okej i magen, att köpslå och ta med ungarna till min träning. Det vart en bra eftermiddag och kväll trots allt.

Men det fick mig ändå att fundera. Hur mycket kan man köpslå med sina egna behov vs familjens? Generellt så brukar jag tänka lite som ett poängsystem. Jag boostar upp oss och tillbringar så mycket tid jag bara kan med barnen. Självklart för att jag vill, vår tid är nu. Varje dag är lika viktig. Men sen behöver jag mentala pauser, för att ladda om och komma tillbaka starkare. Återigen, känns det okej i magen för att jag vet att vi har haft en bra period känns det okej att göra planer utan dom också.

Och jag står fast vid att man som familj måste ge och ta. Beroende på antal medlemmar i familjen finns det också olika behov. Och att det är viktigt att man sinsemellan har förståelse för att en viss familjemedlem kan behöva mer i perioder. Givetvis bör barns behov komma i första hand, men vuxnas är också viktiga. Min inställning kring att köpslå, ge och ta grundar sig i kärlek. Kärlek till min familj, mina barn men också till mig själv. Min inställning gör mig dock selektiv. Jag kan ta med mina barn till en kvällsträning på en måndag, men inte på en fredag. Fredagar är heliga för oss som familj. Då är fredagsmyset och fångarna på fortet viktigast. Vad tänker du om det här?

-Köpslå med magkänslan. Den har oftast rätt, men glöm inte bort att du aldrig aldrig kan skämma bort dina barn med din tid♥️

28 Kommentarer

 1. Micaela

  All cred till dig Paula. Jag står helt bakom dina resonemang och val. Varför ska man inte kunna ha egna intressen eller prioriteringar? För mig med en 1,5 åring hemma blir det också en del pusslandes så jag förstår dina tankar, men det löser sig alltid så att alla är glada och nöjda. Vem säger att ens barn har roligare hemma i 1 timma än att exempelvis vara på kids 1 timma? Jag tror ju helt ärligt att barnet har roligare än hemma med en trött förälder som inte ens kan prioritera sig själv.

  Jag har tröttnat på föräldrar som säger att tiden inte räcker till, det gäller att prioritera och hitta en balans.

  Du är grym! Älskarrrr att följa dig och din träning 🙂

 2. Caroline

  Vi är två föräldrar som jobbar heltid, hämtar barnen 16.45 varje dag och efter det blir det middag och sova. Vill man träna så får vi turas om efter att barnen lagt sig. Barnen har inga hobbys änsålänge men vi kommer nog också att satsa på helgerna.

 3. N

  Alltså ni lever ett extremt privilegierat liv. Tror ni har svårt att förstå hur ”vanliga” familjer lever där två föräldrar arbetar heltid 7-16 respektive 8-17 i vårat fall. Det finns ingen tid att prioritera sig själv. Hinner knappt kamma håret på morgonen innan jobbet. De flesta jag känner tränar efter att barnen somnat, alltså mellan kanske 20-21. Helgerna går endast till barnens olika aktiviteter, även där får man träna eller ha ”egentid” när barnen somnat. Finns absolut inte en minut över att träna eller liknande innan dess. Vi kan inte välja aktiviteter som sker dagtid klockan 16, det är omöjligt om ingen av föräldrarna börjar arbeta deltid. Vi väljer aktiviteter som är på helger, simskola/handboll/fotboll på lördag och söndagsmornar. Då är båda föräldrar hemma och prioriterar barnen efter en lång arbetsvecka.

  1. Ina

   Fast det där beror ju helt på. Jag hae varit ensamstående med två barn varannan vecka. Båda mina barn tränar fotboll och innebandy. Samt har matcher på helger. Jag är själv tränare till det ena barnets lag. Jag tränar själv minimum 3 ggr i veckan för att orka och må bra, oftast fler gånger. Jag jobbar heltid och har nyligen avslutat studier som jag utfört på sidan av mitt heltidsjobb. jag ser däremot sällan på tv. Går aldrig ut på krogen osv. Jag håller efter hemma men har långt ifrån ett perfekt hem. Man väljer ju vad man prioriterar. Men är man två vuxna kan det knappast vara nått problem att hinna träna. Sen en grej är att hjälpas åt. Har barnen kompisar ta hem dem och kör alla barnen på träning. Nästa gång får du hjälp osv. Jag prioriterar barnens aktiviteter, min träning och böcker för både mig och barnen. Alla har 24 timmar på sitt dygn sen vad man gör med dem är olika.

   1. N

    Skrev ju inte att det var ett problem att träna utan att träning läggs kvällstid mellan 20-21. Vi har små barn som helst kräver varsin vuxen vid nattning, oftast nattar vi mellan 19-20. Tränar isåfall mellan 20-21. Sover senast 22. Vi kommer hem från jobb 17 och är klara med mat och bad av barn 18:30, sen läggdags. När skulle vi hinna träna om vi inte gjorde det efter nattning? Vi ser heller aldrig tv, hinner inte det! Däremot prioriterar vi sömn eftersom vi vaknar innan 06:00 7 dagar i veckan, så vi är i sängen senast 21:30 dagligen även helger. Så vad vi gör med våra 24 h är att jobba och rodda barn/mat/disk/tvätt/nattning/sova själv

    1. Jenna

     Jag har inga barn!
     Vill jag säga.
     Och det här är en nyfiken tanke/fråga från mig!
     Jag vet inte hur jag själv kommer göra i en framtid som kanske innehåller barn!
     Men….
     Är det inte en bra idé att välja att jobba deltid?
     Jag TROR (kan ju ändra mig med tiden och åldern…) att jag kommer att jobba som max 75% om jag har barn, eller kanske rent utav om jag bara har en pojkvän (är singel – har bara mig själv att tänka på!) men jag tror inte jag skulle välja att jobba 100%, utan jag kommer nog välja ett simplare liv – jag känner inget behov av dyra kläder, skor, osv utan tror jag kommer leva ett liv som inte kostar så mycket just pågrund av att ha tid med sånt som är viktigt för mig. Väljer en bostad med billig hyra hellre än min drömbostad t.ex….

     Nyfiken: Vad är det som gör att många (du t.ex.) föredrar att jobba heltid fast det blir tight med tiden och ganska så stressigt? Är det pågrund av att du vill köpa vad du vill, vilken mat du vill, vilka kläder du vill osv?

     Från undrande mig 🙂

     1. N

      Angående varför vi arbetar heltid: Vi har helt enkelt inte råd att arbeta deltid, då hade vi gjort det! Vi bor i en 4:a på 96 kvadrat, en bostadsrätt, och det är inte billigt att bo i Göteborg (eller andra storstäder). Vi har absolut ingen lyxlägenhet och bor heller inte i ett superdyrt område, men landar ändå på en mycket hög boendekostnad med lån, amortering och hyra. Att bo i Göteborg eller Stockholm är SVINdyrt. 85% av våra inkomster går till endast boende. Hade vi valt att flytta ut på landet hade vi givetvis kunna arbeta deltid, men det är inget alternativ just nu då barnen har förskola/skola och kompisar i området. Som kompensation är vi med våra barn 100% av tiden på helgerna. Vi har aldrig barnvakt eller egentid på helgen, har haft barnvakt 2 ggr på 5 år. Vill inte lämna bort barnen på helgen när man knappt hinner träffa dem mån-fre. Tror livet ser ut såhär för de flesta som bor i städer där en liten lägenhet kostar många många miljoner.

     2. Anna

      Förstår att det är tufft att arbeta heltid och samtidigt ha små barn. Tror inte jag hade klarat det. Jag blev lite förvånad över att 85% av era inkomster går till boende, och då avgift, ränta och amortering. Om ni tjänar 30k tillsammans efter skatt innebär det 25.5k, och att ni har 4.5k kvar till annat varje månad. Det låter väldigt lite, hur får ni ihop det? Om ni istället får ut 40k innebär det att ni lägger 34k på boende varje månad och har 6k kvar. Det låter också väldigt dyrt. Kanske att lösningen för er är att byta till ett mindre boende för att kunna prioritera mer tid med barnen? Om det nu är det ni vill ha?

    2. Ina

     Ja ok då missförstod jag. Jag trodde inte barnen var så små eftersom de gick på handboll och grejer. Men det är klart när man har små barn då är det ju så ett tag. Men Paula har ju inte små barn längre

     1. Carro

      Alla människor har inte det valet, trots att man är två föräldrar som hjälps åt. Det jag är absolut säker på är att alla föräldrar (så gott som iaf) gör så gott de kan.

  2. Hanna

   N – fast det är ju valet i ert liv. Vi arbetar också heltid och har två små barn men har reglerat våra arbetstider så ena kan lämna och den andra hämta på förskolan, vilket frigör lite mer tid i vardagen. Och det är även ert val att viga helgerna åt att BARA göra saker för barnen. Jag älskar mina barn, jag älskar att umgås med dom och till 95% spenderar vi vår tid så men vi ser till att den andre får egentid genom att den ena föräldern tar BÅDA barnen med sig och gör saker alt är hemma ensam med båda barnen så den andre kan åka iväg.
   MEN om du inte kan avväga en enda minut åt egen aktivitet eller för den delen inkludera barnen i den aktiviteten så är det inte fel att någon annan gör så.

 4. Ina

  Antar att fotbollen bygger på ideel basis. Så hatten av för tränarna som hinner. Tyvärr är det ofta konkurrens om tiderna och då brukar det ofta bli sånna tider. Jag har två barn som tränar både fotboll och innebandy och det blir sånna tider flera gånger i veckan. Som föräldrar kan man hjälpas åt och ta med sig flera barn till träningen osv. Men tränarna behöver vara där jämt! Dessa hyllas sällan tyvärr.

 5. Johanna

  Såklart man behöver ta med sina barn ibland, på olika saker och i olika sammanhang. Det tror jag bara är nyttigt och bra.
  Det jag reagerade över när jag läste var att du stressade både barnen och dig själv. Att du och Leonore sedan satt och frös under fotbollsträningen och hon även skulle äta i snålblåsten, det hade gått bort i min prio. Nu är mina barn äldre, 8 & 11 och tränar ca 3 resp 5 dagar/vecka vilket inte ger mig så mycket eget utrymme. Men vi är alla i olika faser av livet och olika i våra prioriteringar?

 6. Marie

  När jag var liten var vi dvs tre barn alltid med mamma och pappa på deras aktiviteter när det krockade och den andra föräldern jobbade. Vi hade så kul! Och det var innan paddor och mobiltelefonernas tid, vi hittade på någon lek eller hade med kritor och målarbok. Hjälp att vara förälder idag och behöva rättfärdiga varendaste liten sak och gå runt med dåligt samvete att ni orkar?

 7. Emmy

  Helt rätt, jag säger att om det känns rätt i magen så blir det bra. Vi måste lära våra barn att i bland sätta andras behöv först. För jag gissar nog att du alltid sätter dina barn först. En pigg och glad mamma är en bra mamma! ?

 8. L

  Jag hade gjort samma sak ? är själv uppvuxen med två elit idrottande föräldrar och minns tiden i friidrottshallen och badmintonhallen som så mysig ?

 9. Majja

  Jag har sj två barn i åldrarna 3 år och 6 månader. Jag hoppas att de senare när de är lite äldre vill följa med till gymmet. Bra att få se både mamma och pappa träna. Dessutom kan jag tycka det är väl ganska roligt att få följa med mamma & pappa på deras aktiviteter. Tycker verkligen inte det är konstigt att de följde med dig och tränade i måndags. Varför inte lixom? De har varit på skola/förskola hela dagen haft roligt umgåtts me vänner sen hade Molly träning. Att sen få följa med mamma på hennes träning är väl bara roligt. Fortsätt me de. Du ger dom något väldigt fint i livet att tidigt lära sig hur viktigt det är för både hjärna och kropp att röra på sig. Och de får dom gratis via dig och Hugo.

 10. Anna

  Man känner ju sina barn själv så funkar det för er är det väl ingen fara! Säkert lite kul för barnen att göra nåt annorlunda o följa med dig.

  Mina barn är jättetrötta efter förskolan, hämtar senast 16 (en 3-åring o en 6-åring). Det är inget alternativ att ha aktiviteter för dem vardagar, det kör vi på helgen (dans för 6-åringen nu).

  Träning för en själv kör min man på jobbet (han har friskvårdstimme) o jag när han nattar.

 11. Jenny

  Vad fint skrivet!! ❤️ Tror också verkligen att det viktigaste man kan ge sina barn är tid!! Många missar det och satsar på karriärer och en resa till Thailand per år istället. Jag tror att många barn behöver mer tid med sina föräldrar i vardagen. Kram och tack för en bra och mycket klok blogg ❤️

 12. Johanna

  Jag tycker absolut att det är helt okej. Jag tror inte Molly led speciellt av att hon fick äta där☺️ Men det är ju som du säger, man går ju på magkänsla – är det en bra dag och allt klaffar så tycker inte jag det är några problem. Klaffar det inte och någon sätter sig emot så hade man kanske tänkt om. Jag tror bara barnen tycker det är lite roligt när dagarna är lite annorlunda, spännande!!

 13. Jenny

  Jag håller med dig i ditt resonemang! Minns att min mamma ofta tog med oss till gymmet när hon styrketränade när vi var små. Det var kul!

  Workout känns ju ännu roligare, då det verkar vara mer familjeärt och mysigt.

  Min mamma var ensamstående så det fanns lixom inget val. Innan hon blev ensamstående så var min pappa ändå utomlands och jobbade i perioder.

 14. Jennie

  Jag har en 7 åring och en 4 åring, håller med dig om det mesta och alla gör som de vill såklart men nej jag hade inte tagit med dom.

Visa alla 28 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting