Dagens fråga

Är allting samarbeten?

Något som alltid dyker upp som fråga när jag testar en produkt är om det är ett samarbete, som nu senast med Caias läppstift. Jag anser mig själv vara väldigt transparent ifråga om när det är samarbeten eller inte, eller när det är ett pressbud som ringer på dörren och lämnar av någon nyhet. Jag förstår att det kan kännas som att allt som dyker upp i bloggen är köpt reklamplats men så är det inte och därför tänkte jag fokusera lite på det i dagens inlägg.

Visst förekommer det mycket ”köpt utrymme” här inne i form av att företag betalar för att få synas. Jag anser själv att jag har en ganska hög produktionsnivå på bloggen med många varierande inlägg per dag och det är en liten del av den totala mängden inlägg som faktiskt är reklam. Själva ”trafiken” (alltså besöken) på bloggen ger väldigt lite pengar (var mycket högre i tidernas begynnelse när jag startade bloggen, då kunde man få en månadslön på bara trafiken!) trots att jag ligger i topplistan på välbesökta bloggar. Det är reklaminläggen som ger en inkomst jag kan ta ut en lön på.

När jag gör innehåll till bloggen försöker jag som sagt verkligen variera mig. Jag tycker om att ha något inlägg som fokuserar till en liten ”incheckning” där jag säger godmorgon, lyfter några punkter som ligger nära till hands och berättar om lite planer. Sen tycker jag om att ha med träning, matlagning och bakning, vardagliga tips och trix, lite inblickar i vardagen med pyssel, lek och barns funderingar (självklart får majoriteten av allt mina barn funderar och pratar om inte plats på bloggen, det jag delar med mig av är en väldigt liten del), egna funderingar om stort och smått, aktuella händelser och ja, varierande innehåll! Därför gillar jag också att göra innehåll om saker jag själv testar som nyfiken konsument och ger min ärliga syn på det i små recensioner. Dom här recensionerna, som inte markeras ut med något slags samarbete eller liknande får ingen markering för att dom helt enkelt inte är samarbeten. Det är produkter jag själv klickar hem, provar och delar med mig av vad jag tycker. Jag har ingen egen vinning i det bortsett från att jag får till lite extra ”content” till bloggen. Jag får ingen kickback, fakturerar ingenting och får inte produkterna gratis.

”Alltså Paula, hur kunde du åka till Södertälje för att köpa en jacka av en privatperson? Kunde du inte bara mailat deras pr-avdelning och fått en gratis? Speciellt med tanke på att du gör reklam för den… du borde fan fakturera!” sa en vän när jag fick drille på skogshuggarjackan från Nellys kollektion med Bianca som sålde slut på 5 sekunder.
– Det tog mig 20 minuter att köra till Södertälje så fick jag jackan på en gång och jag betalade gärna för den! svarade jag.

Ibland är det faktiskt väldigt skönt att bara köpa något själv och inte ha några krav på motprestationer på sig. Att sen ”bjuda” på den marknadsföringen det eventuellt innebär ser jag inte heller som ett problem. Visst är bloggen mitt jobb och jag ser självklart att man som profil som når ut till många ska kunna ta betalt för sitt jobb (man kan inte betala räkningarna med jackor) men för den sakens skull har jag inte någon policy om att allt som syns hos mig ska gå att fakturera.
Likaså med inlägg från olika matställen, jag flänger i vanliga fall runt mycket om dagarna och tycker om att prova olika matställen. När jag ätit på något ställe med trevlig miljö och god mat kommer jag antagligen tipsa om det. Inte för att jag fått betalt eller blivit bjuden på notan utan för att jag uppdaterar från mitt liv.

Sen är en annan aspekt också att jag jobbar visserligen med influencer marketing själv men det tar inte bort mig från att vara en mottagare av influencer marketing. Precis som ”vanliga” följare till konton som exempelvis Bianca blir jag också påverkad och lockad av marknadsföring i sociala medier. Jag får också köpsug och ha-begär, trots att jag jobbar med det själv och kanske borde veta bättre 😅

Så, en kort summering om hur jag skriver ut mina samarbeten;

 • Renodlade samarbeten där ett företag betalar mig för att marknadsföra deras produkter markeras alltid ut med ”I samarbete med/i annonssamarbete med/i betalt samarbete med”.
 • Om jag har ett samarbete där jag och företaget kommit överens om ex. 1 inlägg på Instagram men ändå tipsar om det på bloggen (till exempel om det är en tävling eller rabattkod som jag tror ni skulle gilla) så skriver jag ut att ”det här är ett samarbete på Instagram men…”. Jag får inte betalt av företaget för blogginlägget och har inga förväntningar på mig att skriva något på bloggen.
 • Pressbud som kommer brukar jag skriva ut att det är just bud som ringer på dörren men det är inte betalda samarbeten. Jag lägger upp om det är något jag faktiskt fastnar för och genuint gillar. Ibland frågar företagen innan om dom får skicka över något och ibland står det bara på trappen när jag kommer hem utan att jag har någon aning om det. Det jag inte vill ha skickas tillbaka till företaget/pr-byrån som skickat ut.
 • Adlinks jobbade jag med förut men kom av mig helt. Det är inte betalda samarbeten från företag utan går via en plattform som betalar ut en liten peng per klick när någon trycker på länken. När jag använt mig av adlinks markerar jag alltid ut det i början av inlägget/skriver ut det på storyn.
 • När jag gör inlägg om produkter, restauranger eller annat utan att skriva något om att det är samarbeten så är det för att det inte är det! 🙂

 

9 Kommentarer

 1. Carolin

  Oj va folk kan kommentera negativt. Själv Skulle jag aldrig ens komma på tanken att du inte har hövdingen på dig på nästa bild med cykeltur.. känns som man inte har andra saker att fundera på i livet om man analyserar en person man inte känner så intensivt.
  Tycker du sköter din blogg helt galant och jag är här för att fördriva tiden när jag pendlar med tåg. Om jag skulle ha massa åsikter skulle jag inte ens gå in här. Man väljer ju själv.
  Fortsätt vara dig själv för det gör du bäst. Kram från en som aldrig kommenterar

 2. Johanna

  Bra att du är tydlig o förklarar. Som du säger så märks det väldigt väl att du lägger ner mkt tid på din blogg för o skapa ett varierat o intressant innehåll. Din blogg är de enda jag läser varje dag o inte vill missa några inlägg ifrån 🙂

 3. Isabelle

  Men för några veckor sedan så gjorde du o Hugo reklam för hövding när ni är ute o cyklar. Sen förra veckan så ska ni ju cykla till en restaurang, o då lyser hövdingen med sin frånvaro? Det är ju sånt som gör att förtroendet för det du säljer in liksom blir platt. När du inte ens kan bemöda dig använda produkterna mer än på bilderna till reklamen

  1. Paula Rosas

   Hövding är grym och vår cykeltur kom spontant. Hövdingarna var urladdade och vi kände inte för att vänta in laddningen. Det är väl inte konstigt att livet kommer i mellan?

    1. Nyfiken

     Ja likaså kolmården tävlingen? Som läsare Går man spänt och väntar? När flertal läsare sedan kommenterar kring den , har du aldrig svarat ?

Visa alla 9 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting