AllmäntTips

Använd din röst!

Hörrni det drar ihop sig för val igen! Var det inte val i höstas? Yes, men nu är det EU-val! En kommentar från er fick mig uppmärksammad på att det är dags att använda rösträtten igen och självklart vill jag lyfta ämnet här med er också. Ska jag vara helt ärlig är jag inte så insatt i valet till EU. Precis som Hugo skrev tidigare i veckan känns EU lite diffust för mig och speciellt vad det är jag ska göra mitt val i! Men det är ingen ursäkt till att inte rösta eller att inte sätta mig in i det så nu har jag börjat efterforska i vad jag ska lägga min röst på.

Vad är EU-valet för något? Det är ett val där medborgarna i EU:s medlemsländer väljer vilka som ska representera dem i Europaparlamentet dom kommande 5 åren. I parlamentet beslutas det om vilka lagar och budgetar som ska gälla i hela EU. Det finns just nu 28 medlemsländer och 751 ledamöter (men när Storbritannien lämnar blir det 27 länder och 705 ledamöter!) – Sverige har 20 st ledamöter och det är dessa vi får välja nu nästa söndag, 26 maj. HÄR har Riksdagen samlat information om EU-valet på ett lättförståeligt sätt om du vill sätta dig in i det.

Några frågor som är viktiga för mig: 
Klimatet. Jag tycker EU ska jobba mot höga klimatmål och jag är positiv till en gemensam flygskatt till exempel. Jag älskar att resa men vill samtidigt att det ska bli jobbigare/dyrare så det inte är lika lätt att bara dra iväg. Jag tror det kan behövas att ”någon” bestämmer åt mig faktiskt.
Fri abort! Med tanke på dom hemska abortlagarna som röstats fram i USA känner jag mig rädd för utvecklingen. Går vi mot Handsmaids tale? Jag är för att en kvinna alltid ska ha rätten över sin egna kropp och inte tvingas genomgå en graviditet mot sin vilja.
Äktenskap för HBTQpersoner. Kärlek är kärlek och jag tycker det ska vara självklart att två vuxna människor ska få gifta sig och leva ihop oavsett om dom är man och kvinna, kvinna och kvinna, man och man eller något annat!

Har du bestämt dig för vad du ska rösta på och vad är viktigaste frågorna för dig? 

Sen finns det många frågor jag inte är så insatt i men som ändå känns viktiga. Jag är livrädd för terrorbrotten som ökat åt alla håll och kanter senaste åren samtidigt som jag tycker det är viktigt och bra med fri rörlighet. Jag tycker det är bra att alla som bor i EU-länder kan resa, arbeta och plugga i alla EU:s länder, för mig känns det som att det bidrar till en öppen syn på olika länder och kulturer att man ”fritt” kan ta del av alla dom! Men jag tycker det är klurigt att veta hur jag ligger till och det känns lite övermäktigt att söka upp alla partier och lusläsa och jämföra. Jag tycker Margaux gjorde ett så bra jobb förra året med Partitempen där hon intervjuade alla partiledarna. Verkar som att hon ska göra något liknande nu inför EUvalet eller har jag missförstått det? Toppen är det isåfall enligt mig!

Ett tips för er som, precis som jag, tycker det är klurigt att veta vad du ska rösta på är att göra SVT:s Valkompass som du hittar HÄR. Då får du ett hum om hur du ligger och så kan du ju välja dom du får överst och gå in och läsa mer om just dom på deras hemsidor för att få ännu mer info. Extra bra tycker jag det är att valkompassen inte bara säger vilka partier du stämmer bäst överens med utan också personer i partiet som kandiderar. Det känns som att det underlättar i valet vem som ska få min röst för att kunna göra sin röst hörd.

Valkompass

Hur häftigt är det inte att ”lilla Sverige” faktiskt är med och påverkar vad för lagar som ska gälla i 28 länder? Så se till att använda din röst och lägg den på den du tror gör bäst arbete i EU nästa söndag!

12 Kommentarer

 1. Anna

  Hade du verkligen slutat flyga? För du är ju redan medveten om hur det är idag, men reser ändå. Det har ju både du och Hugo sagt, att ni skiter i klimatet och reser så pass mycket som ni faktiskt gör eftersom ni VILL resa. Och det är ju helt okej, alla gör som dom själva vill. Men om flygskatten höjs så måste du väl förstå att den som drabbas är absolut inte du och din familj som höginkomsttagare och som reser VÄLDIGT mycket mer än normalsvensson. Ni kommer skita i den procentuellt lilla prisökningen jämfört mot era inkomster och resa ändå, såklart. De som istället drabbas är låginkomsttagare som kanske sparar ett helt år för att komma iväg en vecka på sommaren, om dom ens får råd och kommer iväg.

 2. Linnea

  Så himla bra att du lyfter valet Paula, det är superviktigt att vi utnyttjar möjligheten vi har att rösta och påverka!

 3. Viktoria

  Förlåt Paula, men för oss som studenter som vill kunna unna våra barn en utlandsresa någon gång så vill jag inte se ett högre pris på det. För höginkomsttagare kanske.

  1. Johanna

   Förlåt Viktoria men det är ingen mänsklig rättighet att flyga utomlands med sina barn. Med vänliga hälsningar en annan student.

 4. Ella

  Vad tror du flygskatten ska ge? Ser inte att det skulle minska flygande nämnvärt. De som har råd att flyga (ni bla) kommer fortsätta som vanligt. De som har tajtare ekonomi tvingas stanna hemma. Men de som inte har råd att flyga gör det ju inte nu heller?

   1. Ella

    Har tyvärr inget bättre förslag, önskade jag hade. Men att lägga skatt på allt och på så sätt öka klasskillnader kan inte vara rätt väg att gå. De rika fortsätter ändå som tidigare.

    1. Linn

     Ett förslag är att punkt-skatta, all extra skatt som är för flygen ska gå direkt till att subventionera för bättre alternativ, exempelvis billigare för oss att åka tåg och att pengarna går till bättre tågförbindelser osv. Det behövs vara dyrare att åka flyg än andra alternativ samtidigt som det ska finnas vettiga sådana.

Visa alla 12 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting