BilderTips

Anslutit mig till kallbadsrörelsen

 

Jag har varit nervös inför dagens absolut första kallbad. När det väl var dags kände jag mig förberedd och gick in i min egen lilla bubbla.

Med i publiken fanns min mamma, min bror, Mikaela och mina barn. Dom ville för allt i världen INTE missa när mamma hoppade i sjön i minusgrader!

Jag förberedde mig väl och hade packat med underställ, stor handduk, badtofflor och hade på mig en mössa och ett par handskar.

Det var jag i min egen lilla bubbla trots att jag var omringad av familj. Jag var fastbesluten av att klara av detta och hittade något inom mig som gjorde att jag kunde koppla bort reaktionen kylan utsatte min kropp och mitt psyke.

Andas Paula, andas.

När jag var i tänkte jag att värmen kom från magen. Jag höll kvar i min lilla bubbla och stannade i vattnet i ca 10 sekunder innan jag långsamt vände upp. Det fick räcka för en första gång.

När jag kom upp tillät jag mig själv att känna efter. Det var SKITKALLT och stack i hela kroppen men det var också UNDERBART!

Mamma omfamnade mig med handduken

Jag kände mig levande och där när det var som allra kallast kände jag direkt ”Att detta vill jag göra fler gånger”.

Forskningen visar på flera hälsofördelar med just kallbad. Bland annat att den förbättrar hjärthälsan, minskar smärta, stärker immunförsvaret och förbättrar den kognitiva förmågan. Helt enkelt en kick för både hälsa och humör!

Hittade fler hälsofördelar hos ActiWay

Kylan får kroppen att frigöra stresshormonerna katekolaminer för att öka värmeproduktionen. I kombination med att blodkärlen drar ihop sig när man förlorar värme ökar hormonerna blodtrycket medan man är i kallt vatten, men det har i undersökningarna visat sig sänka blodtrycket i vila efteråt.

För att få upp värmen säger kroppen åt hjärtat att slå snabbare och att snabba upp andningen. Det sätter igång kroppen, jagar bort trötthet och gör oss piggare och mer aktiva.

Kylan frigör endorfiner (precis som när vi tränar) som minskar smärta och får oss att må bra.

Att bada i iskallt vatten utlöser en stressreaktion som aktiverar det sympatiska nervsystemet som i sin tur ökar utsöndringen av hormonet noradrenalin. Det ger bland annat en ökad reaktionsförmåga, bättre koncentration och trycker bort negativa känslor. En annan effekt är att stressen från regelbundna kallbad gör att man kan klara av annan stress bättre. Ungefär samma effekt som när man tränar, då träningens förhöjda nivåer av stresshormon gör att kroppen blir bättre på att reglera stresshormonerna i vardagen, lite som en stress-vaccination.

Jag kommer definitivt att vilja göra detta igen, helst snart. Till nästa gång ska jag utmana mig ytterligare genom att stanna längre i vattnet. Idag kände jag mig tuff och stark och det var roligt att visa tjejerna att mamma klarar allt hon bestämmer sig för.

Eller som mamma sa- Du har finskt blod och har SISU!

Efter kallbadet firade vi med varm choklad och fika

& en varm choklad och en bulle har aldrig smakat godare

Leoparden var helt inne i chokladbollen

// Antar ni utmaningen om att också ansluta er till kallbadsrörelsen? =)

11 Kommentarer

  1. Lin

    Ner med axlarna också nästa gång så gälls det. Nu var det som att du inte fullföljde. Starkt jobbat ändå såklart, men du klarar nog hela kroppen tror jag 💪

    1. Tia

      Så vitt jag vet finns det inga regler i kallbad. Sluta försöka va så duktig och lär dig att glädjas åt andra ist för att hitta onödiga fel.

Visa alla 11 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting