Dagens frågaTankar

Angående min uteblivna mens

Tack för all er kärlek om mitt inlägg kring utebliven mens tidigare i veckan. Det värmde hjärtat att läsa ert stöd. Det dök också upp frågor och påhopp bland kommentarerna, så tänkte att jag kunde besvara dom:

-Kosten

Jag gick på ett kostschema i våras, som sträckte sig över en period på 10 veckor. Det kaloriintaget var lägre än det jag förbrukade för att jag ville förlora fett och bygga muskler.

Sedan dess har jag käkat normalt. Givetvis tänker jag på att få i mig bra grejer för jag ser kroppen som en motor som jag förser med bra bränsle för att orka. Men det betyder inte att jag inte äter t.ex. en god pasta eller burgare för det gör jag också.

-Kroppen

När jag startade i våras vägde jag 65 kg. Idag ligger jag på stabila 60 kg. Jag kan pendla mellan 60-62 kg beroende på om det är en träningsdag eller vilodag.

Det var någon som skrev att jag såg mindre ut nu än vad jag gjorde innan jag fick barn och det stämmer inte. Min normalvikt innan barn var 57 kg, vilket betyder att jag väger 3-5 kg mer idag.

Det var min ökade muskelmassa kontra minskade fetthalt som ställde till det för mina hormoner. Och i kombination med stress!

Det är tufft att vara viljestark. Men jag är en mänsklig varelse och förståndet kom ikapp. Jag kunde inte tuta och köra, trots att jag ville. För jag tänker långsiktigt och på hälsan. Så för att bryta en ond cirkel fick jag ta ett steg tillbaka.

-p-piller

Jag har ätit p-piller som innehåller hormoner.

-Måendet

Stressen som släppte efter bröllopet gjorde massor- så om du står inför ett bröllop i år, lova mig att ta det lugnt! Stress är inte att leka med.

Det slog mig, att det måste vara en klassiker? Man har sin stora dag framför sig och tänker att man ska vara i ens bästa form någonsin. Man tränar för mycket, äter och sover för lite och stressar ihjäl sig?

När mensen uteblev mådde jag som sagt inte dåligt. Inga problem av några andra slag förutom att den bara försvann.

Nu har jag fått tillbaka min mens vilket jag är tacksam för, och den vill jag behålla. Så det finns en tid för allt. Jag hade gärna hoppat på en programmering, lagt in en extra växel i att bygga ännu mer styrkekapacitet, kört ett extrapass med en vän bara för att umgås, testat ett annat upplägg på kostschema för att utvecklas. Men just nu har jag inte råd med det, och jag vet om att det finns en tid för allt. Och nu ska jag hämma mig- trots att det är skitråkigt 🙈

det är ju det här som jag tycker är så satans kul!

15 Kommentarer

 1. Filippa

  En grej att prova är att träna utifrån sin mens! Läs den här artikeln på SVD https://www.svd.se/om/mens-och-traning. Beroende på var man befinner sig i sin cykel ska man träna på olika sätt och på så sätt maxa, eftersom att man samarbetar med kroppen och dess hormoner! Ashäftigt ju att mensen kan hjälpa en lyfta mer, springa längre och vara uthålligare – om man bara tränar rätt!

 2. Marre

  Oj, jag har inte haft mens sen jag var 16 år då jag började med minipiller (är 27 idag) och nu har jag spiral. Aldrig hört att det ska vara farligt att inte ha mens. Nu blev jag lite orolig!

 3. Tova

  Äter du p-piller nu? När jag åt dem försvann min mens helt, vilket jag tkt var vääldigt skönt. Men man kanske inte känner så om man inte använder p-piller ex som kan göra att den försvinner!

 4. Amanda

  Hade blivit så tacksam om du kunde svara på vilka träningsskor du använder dig av? Ser att det är Reebok men vilka utav alla? Haha! Jag tränar grit, bodypump, springer, gymmar osv och känns som du använder dina skor till all sorters träning!

 5. J

  För att var fjärde vecka var sockerpiller, dvs du hade egentligen en pillerfri vecka men många sorter har 28dgr alternativ för att man inte ska tappa rutinen att ta den eller glömma när man ska börja nästa karta. Så ingen vanlig mens.

 6. Martina

  Går man på p-piller äter man det regelbundet och gör man det får man ej riktig blödning(av sig själv) utan ”manipulerad”. Jag fick tidigt diagnosen PCOS, en diagnos som gör att man har sällan eller obefintlig mens. Därför fick jag börja med p-piller, idag yasminelle för att ens få en blödning varje månad. Min kropp kan ej producera en vanlig mens naturligt.

  Hur man lever påverkar också mensen. Beroende på hur mycket stress, press, belastning kroppen för mycket går igenom kan mensen utebli.

 7. Amanda

  Men alla äter olika piller oxå. Jag hade tex ingen pillerfri vecka utan fick mens som vanligt den 4:e veckan trots att jag åt p-piller

 8. Maria

  Det som är viktig med mens även om den existerar pga p-piller eller ”normal” mens är att man vill förenklat att slemhinnan i livmodern ska bytas ut. Detta för att minska risken för cancer och blödningen är ett kvitto att kroppen mår bra. Kvinmor med pco tex får p piller för att få mens regelbundet och minska risken för cancer.Tränar man mycket, går på ny diet, sover dåligt etc kan mensen utebli även om man äter p-piller. Sen beror det på volket p-piller man äter. Vad du menar med riktig mens är när du även förlorar ett ägg med blödningen. Det är inte nödvändigt i sammanhanget.

 9. Jen

  Tack snälla för att du tar upp detta! Äter du fortfarande p piller och om inte hur lång tid tog det innan den kom tillbaka efter att du slutat? Vore jättetacksam om du vill svara 🙂

 10. StrongMama

  Älskar dina träningsbilder, så peppande och man blir ju såå sugen på att träna, sjuk eller inte jag vill bara ställa mig på löpbandet, lyfta tungt och svettas hårt. 😀 Men självklart låter jag bli, måste bara bli frisk först.

 11. Annica

  Den kan försvinna av andra orsaker också.. Man kan tex hamna i så kallat tidigt klimakterium – bland annat orsakat av Turners syndrom (skrivit mycket om det på min blogg bland annat nu i februari då det är Turners syndrome awareness month)..

 12. Jen

  Vart har du köpt dina fina bruna leopardtröja du hade på dig när du på insta pratade om fluffig äggröra? ☺️
  Sååå fin på dig

Visa alla 15 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com