Tips

Alla har rätt till en säker abort

 

Inlägg i samarbete med RFSU

Vad gör du den 11 mars? Jag tänkte gå barnvagnsmarschen för andra året i rad. Det är RFSU som arrangerar detta för att belysa att saker och ting inte ser likadant ut världen över. Visste du att det dör 830 kvinnor VARJE dag för att de blir gravida? Det ska inte vara på det sättet… Det betyder att det dör en kvinna varannan minut.

Alla som har fött barn vet om vilken utsatt position man befinner sig i. När jag skulle föda Molly fick jag panik när barnmorskan lämnade rummet. ”Vad gör jag om bebisen kommer medans hon är hos någon annan?” ”Är det Hugo som kommer att vara tvungen att förlösa mig?” ”Tänk om något går fel nu”. Det var bara en bråkdel av alla tankar som flög förbi i mitt huvud. Barnmorskans närvaro gjorde mig lugn, jag behövde förlita mig på vårdpersonal och mina förlossningar var otroligt lyckliga tack vare fantastisk personal. Detta är tyvärr inte en självklarhet. Det är många länder och framförallt de lägre samhällsklasserna som inte har tillgång till mödrahälsovård.

Donald Trump meddelade på sin tredje dag som president att han tänker återinföra ”Global Gag Rule”. Det betyder att allt bistånd stryps till organisationer som inte uttalat tar avstånd från aborträttigheter. Jag blir så otroligt trött och ledsen. Varför får inte enskild kvinna bestämma över sin egen kropp? Valet ska inte ligga i någon annans händer, valet ska ligga hos den det berör. Denna regel kommer att slå hårt mot oss kvinnor, världen över.

67 miljoner unga flickor världen över blir bortgifta i tidig ålder, i samband med giftermålet blir de ofta gravida. Det kan uppstå komplikationer och lever du i ett fattigt land som saknar en säker abort kan du dö. I Sverige är risken att dö 1 på 12900. I Somalia är det 1 på 32. 47 000 miljoner kvinnor mister sitt liv på grund av osäkra aborter. En osäker abort som utförs av någon som inte har tillräckliga medicinska kunskaper, saknar modern utrustning och med dåliga hygieniska förhållanden.

Det är fruktansvärt att kvinnor med låg status inte kan bestämma över sina egna liv. Att dom inte får välja OM och NÄR de vill ha barn. Det är därför jag går barnvagnsmarschen. Jag vill visa att jag inte accepterar detta. Kvinnor bör prioriteras, världens ledare KAN göra något åt saken. Det går att förhindra genom bättre förlossningsvård, fler utbildade barnmorskor, rådgivning i preventivmedel, sexualupplysning och rätten till säkra aborter.

Marschen går över hela Sverige, idag är det 50 orter anmälda. Inne på barnvagnsmarschen.se hittar du hela listan med info om starttid och plats för marschen i just din ort.

Stockholm 11/3-17:
Start. Kl 13
Plats: Raoul Wallenbergs Torg

Låt oss enas för alla kvinnors rätt, låt oss gå denna marsch tillsammmans. Jag kommer att ta med båda ungarna för att visa att vi i denna familj engagerar oss i viktiga frågor som berör våra medmänniskor.

 

Förra året var vi på plats. Jag, barnen och farmor Fia

12798196_125970154461571_839566655_n 12834789_10208859670475713_51394958_n 12832477_849359571856176_6929112295443079496_n

IMG_4267

4 Kommentarer

    1. Linn

      Inlägget är ju i samarbete med RFSU så jag skulle tippa på att deras hemsida är källan 🙂 kika där vetja!

Visa alla 4 kommentarer
×

Paula Rosas

Hej på dig och välkommen till min blogg. Mitt namn är Paula Andrea Rosas och här kommer några korta meningar om mig. Jag är en 27årig tjej som lever mitt liv genom att göra det bästa av dagarna. Mitt liv kretsar kring mina fantastiska döttrar Molly-Elise och Leonore och min underbara man Hugo Rosas, familj och vänner. Jag är en glad, familjekär och envis tjej som älskar att skratta. I min blogg kommer ni få följa med mig i min vardag. Träning, äventyr, dilemman och utveckling i mammarollen, resor, giftermål, vänskap och utbildning. Samarbetsförfrågningar: paularosas.media@gmail.com

Powered by Cure - Influencer hosting