ANNONS
Integritet på Tailsweep

Varför ska kvinnor alltid ta så mycket ansvar?

/

Jag tänkte faktiskt fortsätta tanketråden från tidigare idag med det här med att träna 5 på morgonen. För av er som kommenterat verkar det inte vara några konstigheter att starta dagen tidigt med träning, någon körde redan 4:30 på morgonen! Och andra av er ska iväg till jobb och vill få träningen bortgjord.

Men det fick ändå igång mina tankar under dagen så jag klistrar in frågan i sin helhet:
”Hej Paula! Tack för en jättefin blogg. Jag har en fråga till dig. Förstår om du inte har möjlighet/lust att svara. Jag undrar hur du tänker kring att publicera att du tränar 05.00. För många skulle det anses som lite ”extremt”. Anledningen att jag frågar är därför att det finns en skara, oftast unga tjejer, som har kroppskomplex och kan bli triggade av detta. Givetvis har inte du ett ansvar för deras välmående, men jag skulle ändå uppskatta att höra dina tankar på området. För en ung tjej med kroppskomplex, som dessutom ser upp till dig, kan inlägget tolkas som att träning är AO- varje dag ska det ske. Har man en stressig dag så måste man ändå klämma in det, även om det är klockan 05.00. Jag tror även att synen på balans inom träning och hälsa ruckas lite genom det. Och frågan är väl egentligen också om det kan vara värt att ta en funderare kring om det är bra att publicera ett sådant inlägg.”

(Först och främst, inte för att det ska behöva klargöras egentligen, tar jag inte illa upp av frågan eller är kränkt eller liknande. Frågeställaren är jättetrevlig och allt sånt och det är alltid OK att fråga saker.)

När jag läst era andra svar tänker jag att funderingen kanske i mångt och mycket kommer från mitt jobb och att jag som influenser borde kunna träna under mer bekväma tider på dagen för jag ”gör ju ändå inget” medans det är mer rimligt att träna tidigt om man har ett 7-16 jobb att förhålla sig till?

Sen tänker jag att så mycket i frågeställningen handlar om att jag är en kvinna. Hugo skulle aldrig få en fråga om hur han ser på sitt ansvar gentemot andra när han tränar tidigt eller sent (typ padel kl 23 för det var bara då det fanns tider där i pandemitider). Eller när han hade utmaning förra året att genomföra 365 träningspass – ingen tyckte han hetsade då. Eller när Hugo gick på tredagarsfasta och bara fick hejarop under den tiden. Nu menar jag inte att han borde få skit såklart men det är ändå intressant hur olika vi tänker kring ansvarsutkrävande av män vs kvinnor? Kvinnor ska alltid tänka på alla andra helt enkelt. & män tränar inte på ett extremt sätt oavsett vad dom gör för dom tränar ju för att må bra/bli starkare medans kvinnor bara tränar för att bli smalare och smalare.

Hur ser jag då på mitt ansvar att trigga ångest egentligen? Jo men jag tänker väl ungefär likadant som jag skrivit om tidigare. Jag vill inte skapa obehag hos någon, det finns inget sånt syfte i mig.

Men jag kan ju inte gå runt och modifiera mitt liv för att inte stöta mig med någon.  Jag tycker det hade varit en sak om jag var en sån där som skrev typ ”inga ursäkter, ligg inte och lata dig i sängen utan ställ klockan, kötta på och se till att du maxat dagen innan alla andra vaknar! För att nå framgång gäller det att köra varje dag, no excuses”. Det hade varit något att tänka kring om man kanske ska låta bli… Men jag berättar ju bara om min vardag och i den ställde jag klockan för att gå upp och träna. Hade det varit bättre att utelämna klockslaget? Nä för mig känns det faktiskt bara ängsligt. För mig är träningen AochO i mitt liv som det ser ut idag. Jag gillar den rutinen men jag har inte heller något problem att avvika från den när kroppen säger ifrån eller jag verkligen inte kan rota fram lusten inför passet. Jag tycker det är bra att puscha sig själv till en viss gräns när det kommer till rörelse i vardagen, det gör en allra oftast gott och leder till mer energi och ork i allt det andra. Men man ska ju inte göra våld på sig själv. Vill man snooza och skita i träningen den dagen så gör det. Jag tycker inte träning och rörelse i sig är problematiskt, snarare något dom flesta skulle behöva få in mer av i sina liv. Sen kan det leda till ett ohälsosamt beteende absolut. Men så är det med mat också, både över och underätning och jag ser inte att jag gör något fel i att lägga upp i recept. Man kan ha ett shoppingmissbruk men jag kommer ändå lägga upp outfits. En alkoholist kanske blir triggad av en uppdatering från en aw och så vidare och så vidare.

Allt i livet som är normalt för en kan vara problematiskt för an annan och även om jag absolut är för att man ska visa hänsyn till sin omgivning kan vi inte linda in allt i silkespapper liksom. I grunden måste vi alla ta ansvar över oss själva och vad vi utsätter oss för/mår dåligt av så det inte blir en negativ spiral – alla förtjänar att ta hand om sig själv på bästa sätt. Gör det som känns bra för DIG! ❣️

9

Följ mig på Instagram!

@paulas_me
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00