ANNONS
Integritet på Tailsweep

Funkar ballonger ur ett miljöperspektiv?

/

”Hej Paula!
Jättefina ballonger, men hur tänker du ur ett miljöperspektiv? Plastballonger är gjorda just av plast, och jag var genuint nyfiken på hur dina tankar går? Vi har själv börjat sålla bort mycket plast ur vardagen, då de har mycket påverkan på miljön.” 

Bra fråga! Personligen älskar jag när företag gör klimatsmarta val åt mig. Jag märkte till exempel att gräddfilsburkarna inte längre är plast utan papp (med plastlock förvisso men ändå) och det är en såna små men ändå stora (för hur mycket gräddfil säljs det inte) förändringar jag tycker är toppenbra. Jag vet att åsikten är att vi alla på individnivå borde göra optimala klimatval hela tiden men jag är ärlig i att säga att jag inte har ett konstant tänk på miljön. Jag är inte klimatsmarta Paula och har aldrig utgett mig för att vara. På vissa områden tänker jag mer och andra mindre. Därför tycker jag det är superbra när företag liksom gör tänket åt mig och det naturliga urvalet är miljövänligt. Jag ser gärna mer lagstiftning för miljön snarare än att alla individer ska ”göra sitt bästa” i dagliga livet, just för att vi alla har så olika förutsättningar.

Men för att komma till frågan!

Vår ballongskapelse är inte gjord av plastballonger utan av naturlatex – alltså latex som är helt nedbrytningsbar ❣️ Theo&jag använder inte plastballonger utan ballonger av naturlatex. Jag tyckte naturlatex lät bra och miljövänligt men i ärlighetens namn har jag inte läst på mer om det än att det är nedbrytningsbart och naturligt. Jag kikade vidare nu på nätet och hittade information om naturlatex:

”Latex urvinns ur gummiträd (Hevea brasilliensis). En bit bark huggs bort från trädet och den mjölkiga växtsaft som rinner ur fångas upp i en behållare – allt utan att skada trädet. Processen liknar mycket den som används för att samla upp lönnsirap. Gummiträdet har sitt ursprung i regnskogarna i Sydamerika och togs till Europa från Brasilien och växer nu planterat i många länder med tropiskt klimat. Eftersom latex är värdefullt, inte bara för tillverkning av ballonger utan andra viktiga gummiprodukter som t ex operationshandskar, så är gummiträden ekonomiskt värdefulla och hindrar på så sätt skövling av skogarna.”

Med handen på hjärtat så skulle jag nog inte skippa ballonger inför barnens födelsedagarna om det var plast heller, men jag tycker det är så så bra att det naturliga sortimentet nu verkar vara mer naturlatex. Som jag ser det är ballonger, plast eller inte, inte direkt något som är vanligt förekommande köp så att gå loss 2-3 ggr om året skulle jag inte tycka var världens grej miljömässigt med tanke på alla plastförpackningar som står i mataffären dag ut och dag in. Jag tänker också att genom att ge ballongerna längre liv med att skänka bort dom efter användning till någon annan som ska ha kalas både bidrar jag lite cirkulärt men också för dom som kanske inte har ekonomin till ballongbågar. Jag ser att många andra gör så också, alltså lägger upp att det är fri hämtning av ballongskapelser efter kalas och det tycker jag är ett bra sätt att maxa ballongglädjen – för jag älskar verkligen att se hur barnens ögon lyser upp av en festlig ballongkreation och det ger lite extra magi till födelsedagen.

Så mina tankar om ballonger; bra med nedbrytbara ballonger & jag ger gärna dom fina skapelserna längre liv genom att skänka vidare när vi är färdiga med firandet så det inte blir en så snabb slit och släng-grej utan får glädja flera. ❣️.

9
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00