ANNONS
Integritet på Tailsweep

Hello hell-o-ween?

/

Även om vi svenskar verkar vara lite förvirrade kring den faktiska Halloween så är det alltså idag, 31 oktober, som är dagen D och dagen man ”ska” gå ut och trick or treata. Jag känner att det är samma förvirring som vid påsk när barn går påskkärring både skärtorsdag, påskafton och mitt i veckan. & som vid alla högtider finns det dom som tycker det är sak samma och dom som är riktiga generaler i att det måste följa tradition. Vilken skara tillhör du? 

Jag har sett kommentarer om att det är moraliskt förkastigt att ta med barnen på halloween-firanden på Kolmården och Grönan för att det är fira satan och jag vet inte vad. Jag blev faktiskt lite full i skratt för det känns som en sån gammelmodig inställning så långt från dagens samhälle på något sätt. Att man skulle vara jävulsdyrkare för att man klär ut sig med röda horn eller att man vill väcka döda till liv för att man tycker om att bli lite skrämd. Men vart kom halloween ifrån från början?

Varför firar vi halloween?

Halloween kom till Sverige från USA och började uppmärksammas ordentligt i början av 1990-talet. Till USA kom halloween med irländska invandrare på 1800-talet. Ursprungligen härstammar halloween från den keltiska helgen Samhain då de dödas själar ansågs återvända till jorden. Människorna klädde ut sig och gick och tiggde mat och dryck till festen. Ljusprydda pumpor sattes ut för att mota bort ondskan.

Ja starten verkar ju onekligen ha med döda själar att göra men jag tycker inte det verkar direkt satanistiskt? Jag tycker det är en mysig tradition vi importerat från USA som gör det läskiga och mörka lite mysrysigt och lekfullt för barnen. Det lite kittlande i något kusligt som man samtidigt vet inte är farligt på riktig. Halloween ska ju inte förväxlas med alla Helgona där man hedrar dom döda utan är i mina ögon en mer barnig högtid där stora som små får vara lite lekfulla och göra en trist och mörk tid på året lite roligare. Och om man tar bort det ruskiga är det himla fint med alla pumpor och lyktor och ja, rent estetiskt bara liksom varmt och mysigt. Dessutom tänker jag att leken med spöken och ”död” kan vara något som faktiskt avdramatiserar döden för barn? Att det öppnar upp för att döden inte är så farlig att den inte går att skämta om eller leka kring utan att den är välkommen att finnas med i livet, lite läskig men inte så hemsk att den är onämnbar. Självklart får man anpassa nivån med barnens ålder och inte göra det för läskigt men det är ju bara vanligt vett tänker jag.

Firar ni Halloween med bus eller godis, rysliga utklädnad och pumpapyssel eller tycker ni det är en högtid vi inte borde ha här i Sverige? & ser ni det som att man ägnar sig åt att lyfta fram ondska och skräck eller ser ni det också som mer barnsligt lekande med det ruskiga?

12

Följ mig på Instagram!

@paulas_me
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00