ANNONS
Integritet på Tailsweep

Kränklimanger, feedback eller kritik?

/

Det kom en kommentar från Isa som jag tänkte får bli kvällens diskussionsinlägg:

”Hej 🙂 jag har en fråga du gärna får ta upp och diskutera vidare i tillsammans med andra som läser:
När får man ge en influenser kritik/feedback? Jag upplever att om en influenser blivit mindre trovärdig, inte lever upp till det hen skriver, kanske ändrar sitt sätt att vara på till något som jag upplever negativt så är det fel att påpeka det. Gör man det så är det personangrepp och man upplevs som en elak person. Jag menar, att arbeta som influenser kräver ju att vara personlig och dela med sig av sig själv och sitt liv, eller har jag fel? Hade jag gjort något i mitt arbete som upplevs som fel, störande eller stötande så hade jag självklart velat veta om det. Förstår du hur jag menar? När och får jag överhuvudtaget berätta för en influenser att jag tycker hens sätt att visa upp en produkt upplevs som ej trovärdig? Eller att jag tycker Hens sätt att influera har blivit sämre? Eller är jag en elak person då som ”ger mig på en annan människa”? Jag upplever att när många får denna typ av kommentarer är svaren ofta ganska snäsiga och i stil med ”sluta följa mig isf” eller ”det där är en kränklimang och det lyssnar jag inte på” Vill också påpeka att jag sitter inte och kommentarer fel hos influensers utan arbetar som lärare och arbetar mycket med etik/moral, vad man får göra och inte och tycker att detta är ett högaktuellt ämne för dagens ungdomar. Därför skulle det vara intressant med tankar från någon som faktiskt är i branschen (Japp, jag har ställt samma frågor till andra yrkesgrupper också).”

Copyright 2022. All rights reserved.

Jag vet att folk har en generell åsikt om att influencers inte kan ”ta” kritik, är känsliga, kallar allt för hatattacker osv. Visst i vissa fall är influencers väldigt snabba på att kalla kritik för hat MEN jag tycker också samma folk som tycker det ofta inte är sådär jättekonstruktiva i sin kritik. Men hur tänker jag kring huruvida man får kritisera influencers? 

Jag tänker att självklart ska det alltid vara okej att ge feedback eller komma med konstruktiv kritik till en influencer – till en rimlig gräns. Med rimligt menar jag både rimligt ifråga till mängd och vad man kritiserar för. Det ligger i mitt, och alla andra influencers intresse, att ha en relation till följarna där ni vill komma tillbaka till mitt innehåll och följa mig i livet. Så självklart ska vi kunna lyssna och ta in era åsikter, till rimlig gränser som sagt. Men rimlig gräns känns ju lite knepigt…

Först och främst måste vi skilja på kritik och kritik.
”Jag tycker det är tråkigt att du inte svarar på kommentarer, det gör att det känns som att du bara vill ha en envägskommunikation här.”Sån kritik har jag fått och den tycker jag är konstruktiv och något jag kan ta till mig. Jag vet att jag kan bli bättre på det. Det är en bra påminnelse om att ni önskar någon form av utbyte från mig. En annan kommentar jag fick nyligen (som jag inte godkände) var den här varianten:


”Nu har du skrivit ”pö om pö” tre gånger på en vecka. Din modersmålslärare som var så stolt över dig… Du ska kanske ”ta höjd” för att hamna ”i dialog med” henne närsomhelst nu.Det blir nog ”gossigt” ska du se.”


Det här är ”feedback” som jag inte tycker är konstruktiv utan bara nedrig, kanske rent utav en sån där kränklimang? Den vill trycka till och ogiltigförklara mina tidigare skolupplevelser där lärare gett mig beröm som jag delat med mig av.

Den vill håna med de markerade orden och ja… bara knäppa på näsan helt enkelt. Det här tycker jag faktiskt inte är rimlig kritik utan bara taskigt. Eller är jag känslig då?

Det är svårt med avgränsningen för om det vore ett ”vanligt jobb” skulle det ju kännas OK att en kollega eller chefen kommer med feedback under arbetsdagen men det skulle ju inte kännas så härligt att få ett sms kl 20 en lördag där en kollega berättar hur den tycker man missköter sitt arbete. Som influencer har du ju inga fasta arbetstider eller ramar som gör att tiden delas upp i tydliga jobb vs fritid-fack. Det är inte som att följare skulle kunna gå att begränsas i sitt tyckande till kontorstider direkt och det är väl lite en av nackdelarna som ingår i det här yrket. Så till viss del tycker jag man som influencer får tåla att folk kommer tycka och tänka i tid och otid.

Däremot tycker jag också det är upp till influencern vad den vill bemöta eller godkänna. Du som följare har möjligheten att skriva vad du vill till mig i kommentarerna, men det måste inte innebära att jag måste godkänna kommentaren eller besvara den. Du har möjligheten att något men det måste inte leda till att jag tar till mig det du vill säga. & där tror jag mycket landar i just hur man säger saker och ting. Det är skillnad på kritik och kritik & man kommer alltid längre genom att vara vänlig. Inte att man måste stryka medhårs eller gulla men att vara koncis och framföra det man vill utan gliringar eller hån. Som kommentaren från Isa – den känner jag är neutralt ställd, den smickrar verkligen inte men är samtidigt inte heller otrevlig. Min spontana känsla är att influencers borde ta till sig kritik på samma sätt som andra gör i sitt yrkesliv, men också få den framförd på samma sätt.

Om en kollega skulle säga att du är dum i huvudet och typiskt dig att alltid göra si skulle det antagligen bli någon form av problem för HR att ta tag i. Sen så är det ju en sak att ta kritik eller feedback men det måste ju inte leda till att influencern ifråga agerar på det. Alltså om läsare X tycker det är supertrist med träningsinlägg så är det absolut något jag kan ta in men det kommer ju inte betyda att jag slutar skriva dom, för det finns ju massor av andra läsare som gillar inläggen och jag gillar att skriva dom. Om jag skulle anpassa mig till alla olika viljor skulle det vara stört omöjligt att skriva något alls.

Så kort och gott; influencers ska absolut kritiseras! Men kritiken ska vara rimlig och framförd på samma sätt som du skulle prata med någon i verkliga livet/till en kollega. Det är en människa bakom skärmen på båda håll, ingen är fullkomlig men vi kan alltid utgå från att alla gör sitt bästa ❤️

Vad säger ni andra om Isas kommentar? 

14
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00