ANNONS
Integritet på Tailsweep

Detox istället för antidepp?

/

Känner du dig deppig, på dåligt humör eller ångestfylld? Då kanske ett veckas detox från sociala medier kan vara något för dig! Jag hittade en artikel om att man forskar på hur sociala medier påverkar psykisk ohälsa och än så länge har hittat positiv effekt redan efter så lite som en veckas ”detox” från mobilen och scrollandet. Något som fick mig att haja till var också att dom i studien som fått skippa sociala medier frigjorde i snitt 9 timmar i veckan att lägga på annat. NIO timmar som alltså bara är att scrolla! Fatta vad det slukar tid som man knappt ens märker. Om man ex aldrig har tid till träning, till att laga mat från grunden, till att gå och lägga sig i tid… den tiden kanske ofta läggs just på scrollandet?

Nu är det ju lite dubbelt för min egna del för mitt jobb går ju ut på att andra SKA konsumera sociala medier. Så jag borde ju uppmuntra till skärmtid. Och jag tycker ju det finns mycket som är fint, bra och viktigt med sociala medier, som jag skrev om tidigare.

Det är som en lägereld där vi kan samlas och berätta historier, lyssna på varandra, vara delaktiga. Jag tycker det är svårt att göra en tydlig avgränsning mellan ”IRL” och ”online” idag. Att prata med sina vänner via FaceTime, är inte det verkligt? Att plugga på universitetet och ha föreläsningar online, är inte det verkligt? Att lära känna någon på sociala medier som man sen kanske träffar fysiskt, är inte det verkligt? Sociala medier har absolut en plats i våra liv och kan berika det, tror jag. MEN jag tänker också att det är något som ska nyttjas måttligt och att det borde ägnas lite reflektion emellanåt. Att man frågar sig själv; vad gör jag när jag ligger med telefonen i soffan på kvällen? Kommunicerar jag med någon? Får jag ut något av det här? Är det bara skön avkoppling? Får det mig att må dåligt på något sätt?

Jag kom och tänka på det här idag när jag såg Antonia Mandirs storys där hon har på ”snyggfilter” och sen visar hur hon ser ut på riktigt. Skönt avdramatiserande! Hon ställde även frågan ”Kan du bli påverkad av att influencers använder filter? På vilket sätt isåfall?” till sina följare och svaren kändes ledsamma:


Här tänker jag att det absolut finns skäl för att ta sig en SoMe-detox om man blir påverkad i hur man ser på sig själv jämfört med dom profiler man följer. Filter är kul att leka med och jag använder det ibland, inte alltid, men får inte sudda ut gränsen till verklighet där vi tror att alla ser ut exakt som dom gör på sociala medier. Borde man som influencer vara tydligare med att filter används eller borde det ses som tillräckligt att (på storys) så syns det högst upp vilket filter man använder?  

För egen del känner jag att jag har ganska mycket distans till telefonen och sociala medier trots mitt yrke; jag har inga problem med att lägga bort telefonen och fokusera helhjärtat på familjemiddagen, kompishänget, soffmyset med barnen eller vad det kan vara. Men jag använder ju telefonen mycket i mitt jobb och ligger absolut och slöscrollar på kvällen i sängen. Jag försöker alltid tänka på att rikta mitt fokus mot den jag är med eller det jag gör och bara slöscrolla just när det inte är något annat som vill eller ska ta min tid och fokus. Men det är något man regelbundet får ta tempen på sig själv tänker jag.

– Vad skulle du göra med 9 extratimmar i veckan, känner du att du skulle behöva det?
– Känner du att du fastnar i slöscrollande?

& får influencers och filteranvändande dig att må dåligt över dig själv?

❤️

6

Följ mig på Instagram!

@paulas_me
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00