ANNONS
Integritet på Tailsweep

Ingen tackar dig för att du jobbat ihjäl dig

/

Jag läste ett inlägg där en influencer fick en fråga om tips inför första dagen på ett nytt jobb och gav som svar att man ska jobba över 30-60 min varje dag i 3 månader för att göra succé. Det känns som att det inte är jättemånga som håller med om tipset & jag ställer mig nog på samma sida som dom. Jag kan förstå tänket i att visa att man är arbetssam, gärna hugger i osv. men tipset i sig känns mest som att det kommer leda till att arbetsgivaren kommer ta personen för givet och förutsätta att den jobbar gratis. Ska man börja gå i tid efter 3 månader och hur tas det emot?

Jag skulle säga som tips istället att: 

– var lyhörd och uppmärksam, snappa upp det som sägs!

– ta egna initiativ, om du hör att det är något borde göras men ingen har tid med och du har tid, gör det!

– fråga om det finns något du kan göra, visa att du gärna hjälper till med olika områden!

– kom i tid & gå i tid, sluta absolut när din arbetstid är slut och försök inte smita i förtid. MEN om arbetsgivaren säger att du kan gå tidigare så gör det – det kanske skapar mer stress att ha dig sittande sysslolös i slutet av dagen. Gå hem & kom tillbaka med ny energi nästa dag.

Överlag känner jag att det där tänket om att ge typ 120% är rätt skadligt sett till ett helt arbetsliv. Visst, om du driver eget företag och behöver investera massa tid för att få tillbaka så kör men som anställd – varför ska du arbeta ihjäl dig? Vem kommer tacka dig för obetalade övertidstimmar med sjukskrivning som följd? Självklart ska man visa framfötterna när man är ny på jobbet men man ska inte heller låta någon kliva på dom. Ge 100% under din arbetstid, var flexibel & tillmötesgående men gör inte avkall på sånt som återhämtning, fritid, avkoppling. Ibland behöver man jobba över men då ska man få betalt för det. ”Men om man vill avancera måste man slita i början” jag tycker det känns så förlegat att det ska ses som accepterat inom vissa branscher att jobba gratis för att SEN få komma någon stans. Många som sliter obetalt kommer ju inte ens vidare utan brakar in i väggen istället. Och när du sitter där, sjukskriven och mår dåligt över att inte kunna prestera, vem kommer tacka dig då för din obetalda övertid? Nä då kommer ju bara någon annan få göra ditt jobb istället. Så jobba hårt, absolut! Visa framfötterna på arbetstid och sitt inte och dräll. Men jobba inte ihjäl dig & sätt tydliga gränser mellan jobbliv och fritid.

Nu jobbar jag ju i en lite speciell bransch som många tycker inte är ”riktigt” jobb. Förr var jag enormt mån om att göra kunden nöjd i ett samarbete och kunde därför göra justering efter justering på ett utkast, ändra datum för publicering eller bjuda på extra nedslag. Även om det inte var jag som gjort någon miss gjorde jag massor av merarbete. Men det har jag faktiskt slutat med! För mig är det viktigt att sätta gränser och att inte böja mig åt alla möjliga håll för att inte upplevas som jobbig. Jag tar mitt jobb på allvar och strävar alltid efter att kunden ska vara nöjd, såklart, men om saker inte tagits med i briefen, kunden ändrar sig halvvägs eller kommer med sista minuten ändringar i ett redan godkänt nedslag så kan jag sätta ner foten och säga nej – det här är inte ett merjobb jag kommer göra. Självklart försöker man hitta en lösning och kommunicera men jag har blivit bättre på att sätta ner foten kring vad vi har att jobba med. Om vi har ett avtal på X nedslag kommer jag inte slänga med en extra gratis från ingenstans för att dom glömde något i briefen. Jag eftersträvar tydlighet, rakhet och bra planering helt enkelt. Det gör jag just för att gränsen mellan jobb och fritid måste få finnas och jag måste få checka ut. Som influencer gör du content av dig själv men det innebär inte att du är gjort av content så att säga.

Så nej, jag förstår tankesättet bakom att jobba gratis övertid i början på ett nytt jobb men håller inte med om att det är en bra taktik. Var istället arbetssam, intresserad, initiativtagande och trevlig på arbetstid och ge ditt allra bästa dom timmarna du jobbar. Sen går du hem och laddar om batterierna för att orka vara ditt bästa jag även dagen efter. Batterierna måste få laddas för att du ska orka länge, ett arbetsliv är ju ett matathon och inte en kort spört så ta inte ut dig i starten!


Vad säger ni, håller ni med?

12
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00