ANNONS
Integritet på Tailsweep

Varför är det så tabu med kön i Sverige?

/

Jag förstår faktiskt inte varför det nästintill är tabuu I sverige att flickor Ska vara flickor och pojkar ppjkar .Hälsningar från Spanien skoluniform med kjol till flickor och byxor till pojkar!

Efter min och Mollys shoppingrunda landade den här kommentaren under inlägget ☝🏻Jag funderade på om jag tycker det här stämmer…

(disclaimer så kommer jag skriva tjejigt/pojkigt om kläder, med det menas det som typiskt sett anses vara det. Jag vet att kläder inte ÄR tjejiga eller killiga utan att det är värderingar vi lägger in i dom)

Först och främst, om jag utgår från vår familj så är det snarare det individuella valet som gör att Molly väljer pojkigare kläder då att hon värdesätter komfort och funktion mer är utseende. Men hon gillar ju också mer tjejiga färger och accessoarer. Leonore å andra sidan är väl mer stereotypen för en tjej med klänningar, kjolar, klackskor, piff och fix. Det är två barn från samma familj som har samma uppfostran och samma ”tänk” från föräldrarna som ändå väljer helt olika utifrån sina individuella sidor. Jag tycker inte Molly ÄR mindre flicka för att hon inte väljer kjol heller. Könet sitter ju inte i vad för kläder man har på sig. Båda mina flickor tillåts vara flickor på precis det sätt dom själva vill oavsett om det är på fotbollsplan eller gymnastiksalen eller skaterampen eller shoppingrundan.

Sen så tycker jag faktiskt inte spaningen i sig stämmer i att man i Sverige ser det som tabu att ”låta flickor va flickor och pojkar pojkar”. Både i förskolan och i skolvärlden tycker jag majoriteten av barnen vi möter är rätt könsstereotypt klädda? Det enda är väl just att tjejerna kanske inte har kjol VARJE dag utan ibland bekväma mjukisar dom också. Jag tycker barnen absolut tillåts ”vara” sin kön men inte nödvändigtvis blir begränsade i någon form av klädkod. Kommentaren känns snarare som en såndär modern myt om att Sverige har blivit så PK att dittan&dattan utan att personen ifråga ens varit i kontakt med det hen pratar om.

Men kanske ser det annorlunda ut på andra håll i Sverige, håller ni med kommentaren ovan om att barn inte tillåts vara sina kön idag? 

11

Följ mig på Instagram!

@paulas_me
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00