ANNONS
Integritet på Tailsweep

Stör inte min semester!

/

Jag unnade mig själv en ordentlig semester från sociala medier i sommar och det är jag glad för, det känns som en investering i mig själv! Än så länge går jag på lite halvfart tills barnen börjat skolan men har ett diskussionsämne för kvällen öronmärkt sen i juli (!).

Det är det här inlägget hos Bloggbevakning där Anitha Clemence ryter ifrån till frågvisa följare som vill ha tips i DM med hänvisningen till att hon är på semester. Cam frågar sig också om det är rimligt att Anitha alltid ska svara på alla frågor om vad hon har på sig, vilken båt man ska hyra eller vilken drink man ska ta. Mitt självklara svar är: NEJ såklart är det inget krav att man som influencer ska agera någon slags kundservice 24/7 oavsett hur många följare man har och hur mycket man tjänar på sina sociala medier. Alla har rätt att checka ut och ta semester eller avsluta arbetsdagen eller vad som.

Men med det sagt så förstår jag inte behovet av att dels svara för att liksom trycka till lite och sen att göra det till någon instastory harang där man förfasar sig över att man inte vill vara kundtjänst eller jobba på semestern etc.

Det är väl bara att låta bli att svara alls? Det känns som att hon la ner betydligt mer tid och energi på sina negativa svar till följare än om hon hade 1. Svarat kort på frågan 2. Inte svarat alls.
Och tro mig, jag vet hur det är med att ”alla ställer samma fråga!” – om jag lägger upp en outfitbild (även från semestern) får jag alltid en drös med exakta likadana frågor á ”vart är skorna ifrån? 😍” eller ”Hugos skjorta, vad är det för märke?!” Det kan vara alltifrån 10-50 som undrar. När jag märker att det är många som frågar samma sak brukar jag lägga upp en ny story med exempelvis info om vart kläderna är ifrån eller länkar till dem. För jag orkar verkligen inte svara alla enskilt, tyvärr. Det är mig övermäktigt. Så jag svarar inte alltid på enskilda DM med samma fråga utan kör en ”ihopsamlad” svarsstory till alla. Jag tycker det är jättekul att folk ställer frågor men just att svara alla enskilt går inte, även om jag såklart svarar vissa när det finns tid och möjlighet!


Sen att bli arg för att folk inte respekterar att man är på semester… jag tror det är väldigt svårt för en följare att ”ha koll” på när en influencer postar som ett jobb eller när hen har vacation. En influencer jobbar ju med att influera och att dela med sig av sitt liv så hur ska en oinsatt veta att storys från dagen innan när man fick följa med på resan till semestermålet och allt som hände är jobb och att dagen efter när influencer än postar från hotellet är hen minsann på semester och ska lämnas ifred. Nä det blir väldigt svårt med en sån avgränsning. Jag ”löste” det genom att verkligen ta semester. Jag sa till här att nu tar jag semester i juli men kanske lägger upp något på IG, kravlöst. Sen uppdaterade jag minimalt och var knappt inne och kollade DM’s. Jag har inte upplevt att någon blivit arg för att jag inte svarat på dens fråga, antagligen för att den vet att den skriver till någon med tusentals följare och att det kan vara rätt mycket som samlas i inkorgen oavsett om det är sommar eller annan tid på året. 

Summa summarum, jag tycker inte att influencers har en skyldighet att svara på allt hela tiden för att de jobbar med just att influera.  Jag förstår verkligen Anithas känsla av att vissa saker är väl enklare att googla än att fråga en ”främling” (dock bygger ju relationen mellan en influencer och följare på att man upplever sig känna personen ifråga). Alla har rätt till sina arbetstider och att svara när eller om man har lust. Ingen kan tvinga dig att interagera med dina följare, men om du inte vill eller är direkt otrevlig kan du ju inte heller bli uppgiven om följarna lämnar och engagemanget avtar. Det är ett givande och ett tagande. Vill du checka ut och ta semester så var tydlig med det eller låt bli att uppdatera alls under den tiden så bespar du både dig själv och följarna eventuella frågetecken kring din digitala närvaro & slipper ryta ifrån om att bli störd i semestern!

Hur tänker ni? 

6
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00