ANNONS
Integritet på Tailsweep

Nä, det ÄR inte rättvist

/

Rätt ofta i samband med samarbeten kommer det kommentarer som vill poängtera att det är orättvist att man som influencers får så mycket gratis. Det kan typ vara kommentarer som denna:

Helt sjukt att ni influenser som har så mkt pengar även ska få saker gratis , blir det inte en avsmak tillslut , Herrgud hur mycket måste ni ha

Jag kan förstå att det sticker i ögonen och känns som att influencers får allt gratis. Och att det kan kännas orättvist när vissa barnfamiljer exempelvis inte har råd att köpa cyklar ens begagnat. Jag förstår känslan som uppstår! Men jag tror också att det på ett sätt är många som glömmer att jag/vi inte får en massa fina saker gratis som privatpersonen Paula, från massa snälla företag som bara vill att jag ska ha det bättre än barnfamiljen längre ner på gatan. Företagen som skickar ut bud eller gör reklam hos influencers gör det med ett väldigt tydligt syfte, en ordentlig beräkning och i syfte att tjäna pengar på det. Det är marknadsföring och betald reklam som skattas och faktureras för.

Influencers är en spalt i deras budget för marknadsföring. På samma sätt som ett företag kan lägga 700 000 kr (eller mer!) för en veckas placering på en reklamtavla i stan (där ska du också lägga på pengar för själva skärmen/annonsen och allt arbete bakom typ en plåtning eller redigering etc.) eller massor av pengar på en printannons i tidningen eller ännu större summor på att göra en ”riktig” reklamfilm för tv! Det rör sig om sjuka summor pengar bakom all ”vanlig” reklam man ser på tv, reklamskyltar eller skärmar längst med gatan. & just med det i tanke är det rätt billigt gör företag att göra reklam hos influencers. Där man kan mäta hur många som sett eller köpt, där man kan göra sista minuten ändringar och där det oftast är ganska direkt man ser resultat på sin kampanj. Vi får inte saker gratis – vi gör samarbeten där en del av arvodet består i produkter. 

Jag förstår som sagt att det kan upplevas orättvist och till stor del är det ju det – på samma sätt som det är orättvist att vissa föds i välmående Sverige och andra i fattigdom i andra delar av världen (om man drar det väldigt långt). Jag upplever att många kan avundas ”gratisdelen” av influencandet men gärna slipper resten av det hela. För det ligger ju en del jobb bakom, jobb som i att visa upp saken men också sig själv, att göra sig mottaglig för kritik för ens person, att bli granskad och dömd på ett annat sätt än vad man blir på ett ”vanligt” inte-offentligt-jobb. Inte som i att det är synd om influencers för det vi gör men bara för att bredda synen på det. I alla jobb säljer man sin tid för pengar men som influencer säljer man ju mycket av ens privatperson och fritid också.

Det är plus och minus helt enkelt.

Men för att svara på frågan hur mycket vi ”måste ha” egentligen? Jag känner inte avsmak för den konsumtion som visas här för den slutar inte hos mig och ligger på hög. Jag rensar mycket och ser till att allt får leva vidare cirkulärt – utom sånt som är supertrasigt såklart – men det är inte så ”slit och släng” som vissa vill få det till. Mycket lämnas vidare till släkt och vänner men vi lämnar också in till välgörenhet och andra insamlingar. Allt får leva länge och användas av många. Jag tycker såklart också att fler ska få ta del av ”gratisgrejer” och föreslår alltid giweaways i samband med publiceringarna när vi planerar med företagen och tycker alltid det känns så mycket roligare när jag får möjlighet att ge tillbaka lite direkt till dom som följer mig. Jag förstår att det är väldigt få i relation till hur många som följer mig men det är ändå något. Har ni något ni verkligen skulle vilja att jag hade möjligheten att tävla ut till mina följare? 

12

Följ mig på Instagram!

@paulas_me
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00