ANNONS
Integritet på Tailsweep

Ett studiebesök hos juvelkonstnärerna på GemArt

/

I samarbete med GemArt

En tidig marsmorgon kliver jag in i GemArts mysiga ateljé på Östermalm.

Trots kylan bjuder morgonen på sol och vårkänsla. Väl inne i ateljén är det varmt och välkomnande.

För mig som utomstående är miljön främmande men jag noterar att Kristina och Lisa rör sig vant bland olika stationer och verktyg i ateljén.

Jag är här för att göra ett studiebesök samt se hur det går i processen att skapa min nya vigselring. Men varför just här? 

2014 skolade jag in Molly på förskolan samtidigt som Kristina skolade in hennes jämnåriga son. Redan då fick jag veta att hon arbetar med juvelkonst och tillverkar smycken.

2022 korsars våga vägar igen, tack vare min nya ring som just nu är under tillverkning och beräknas att vara klar nu i vår. 

Så här ser själva ringen ut från början

Lisa visade hur man gjorde den rund och början utav processen

Jag är nyfiken på att se hur det går samt att prata mer med Kristina och Lisa som arbetar med juvelkonst. Hur går det till när man designar och tillverkar smycken?

Berätta om er bakgrund och utbildning? 

Kristina- Jag flyttade från Västkusten för att utbilda mig till guldsmed. Jag gick en kort kurs på ett år för att se om det var något för mig, då fastnade jag!

Men under den tiden fattade jag tyckte för juvelkonst och gick lärling i Stockholm under ett år hos en juvelfattare. Och.. ja sen blev jag gravid med mitt första barn. När han var ett år gammal gjorde jag en intensivutbildning på tre månader inom juvelfattning i Antwerpen, Belgien. Som kan ses som juvelernas mecka.

Därefter gick jag återigen lärling hos en juvelfattare i Stockholm och där träffade jag Lisa.

Lisa- Jag gjorde praktik hos en guldsmed när jag gick i åttonde klass. Min moster sa ”Ska du inte söka praktikplats hos en guldsmed?”. Där och då trodde jag aldrig att det skulle bli mitt framtida yrke för jag drömde om att arbeta på en teater.

Efter studenten började även jag som lärling hos en guldsmed i Tyskland, där tog jag även mitt gesällbrev. Ibland hade vi kunder vi talade engelska med och det kände jag att jag ville bli bättre på. Jag ville hamna i ett engelsktalande land men det blev Sverige istället. I Tyskland lovordades svenskarnas engelska. Jag fick ett stipendium från Tyskland att arbeta utomlands i tre månader, sen fyra, sen sex och till slut ”tills vidare”. I Stockholm började jag en utbildning till juvelfattare, och efter kanske fyra år startade jag eget.

Hur hittade ni varandra och hur började ni att skapa smycken tillsammans? 

Lisa- Jag och Kristina arbetade tillsammans i ett år, innan Kristina fick anställning på en annan plats. Då bestämde jag mig för att istället starta eget.

Lisa hade startat eget och Kristina var anställd men båda kvinnorna ville gärna arbeta tillsammans. 2017 anordnades en tävling inom branschen där man hade chans att visa sina smycken på Fashion Week 2018. Då bestämde sig Lisa och Kristina att skapa ett bidrag tillsammans.

Kristina- Vi började rita, skissa och skapa ett smycke som vi kom vidare med. Vi ville verkligen skapa juvelkonst så det kändes roligt att halsbandet tog oss hela vägen till Fashion Week  2018.

The Tree Of Life

Wow, wow, wow

Det vart också startskottet för oss att arbeta tillsammans. Vi jobbade med halsbandet ”The Tree Of Life” under ett helt år. Halsbandet symboliserar moderskap och då väcktes vår ide´ om att ta fram en kollektion med koppling till halsbandet. Kollektionen vi skapar och säljer idag heter ”Family Tree”.

Lövet symboliserar ”del av dig”

Dessa små löv är tänkta att man kan bygga upp sitt eget familjeträd med. Perfekt att gravera in barnens namn på halsbanden

Lisas och Kristinas vägar har gått lite parallellt i takt med utbildningar men dom fann varandra och halsbandet ”The Tree Of Life”blev deras första gemensamma hjärteprojekt som gjorde att GemArt blev till.

Förutom att designa smycken till deras egna kollektion arbetar dom också som guldsmeder samt tar fram unika smycken utifrån privatpersoners önskemål, därav vår relation.

Vad är roligast med att skapa smycken? 

Lisa- Att möta kunder! Alltså när man lämnar ut ett smycke och kunden börjar gråta… Det är så fint att se deras lycka.

(Kristina instämmer och tillägger…)

Kristina- Processen tycker jag. Det är roligt att visa kunden delar i arbetet, och att bjuda in dom i hantverket.

Vilken typ av smycken tillverkar ni? 

ALLT! Mycket förlovning och vigselringar.

Om man skulle vilja utbilda sig till guldsmed/julvelfattare. Vart vänder man sig då?

I Sverige är den allra bästa vägen att gå lärling hos riktigt bra guldsmed. Det finns också en guldsmedsskola i Köpenhamn.

Om en följare till mig skulle vara intresserad av att ni tillverkar t.ex. en vigselring, hur kommer man lättast i kontakt med er?

Kika gärna in GemArts hemsida eller @gemartstockholm på instagram.  Lättast att komma i kontakt med oss är via mail info@gemartstockholm.com . Då  bokar vi alltid in ett möte där du/ni är välkomna till ateljén för att föra dialogen vidare kring ert ärende. Varmt välkomna!

0
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00