ANNONS

Hälsolistan – då och nu

/

Mycket kan hända på några år. 1 maj 2019 skrev jag en hälsolista som jag tänkte att vi kunde utvärdera och se hur jag känner nu 2022.

Hur mår jag fysiskt, idag?

2019Just idag har jag träningsvärkens moder från ben och rumppasset från i måndags. Jag brukar lägga upp en plan för veckans träning på helgerna och jag visste om att vi skulle till Kolmården just idag. Därför planerade jag in en vilodag idag, där endast vardagsmotion får räcka för dagen.

Utöver träningsvärken så känner jag i livets form rent fysiskt. Jag har aldrig varit starkare än vad jag är just nu. Det är ganska coolt när jag tänker efter, vad jag har hunnit åstadkomma på drygt ett år. Om jag som två barnsmamma utan någon som helst träningsbakgrund kan- kan du!

2022:Jag känner mig starkare idag trots att jag inte alls är i samma fysiska form. Jag har landat i min träning visst är den fortfarande viktig men inte alls på samma nivå som när jag var nyfrälst. 

Att träna är lika naturligt som att andas. Att vila och äta ger bränsle till träningen vilket jag har landat i. Jag både vilar och äter mer vilket gör att jag känner mig starkare nu trots att jag inte är i samma fysiska form som 2019.

8BD57B3B-9ECB-45FF-8638-D0450EE6B520

Hur mår jag rent psykiskt, idag?

2019Idag känner jag mig lycklig och stark psykiskt. En röd dag som jag får spendera med mina prinsessor, familj och vänner. Jag känner att jag har en fin balans just nu i livet, och hinner med allt jag tar mig för. Hinner återhämta mig och hinner boosta med sådant som är viktigt för mig.

Att vi befinner oss i maj med sol, värme och ljus gör också mycket för mitt psykiska mående. I’m good!

2022Jag värderar lycka på samma sätt nu som då. Rent psykiskt så mår jag helt okej idag. Resan imorgon är en livlina efter att jag har känt mig låg efter tråkiga besked i förra veckan.

Det är så konstigt det där hur jag i en omställning kan känna mig så oerhört tom. Det är inte som att jag var olycklig innan eller inte kände mig tillfreds med mitt liv men jag var så inställd på ett annat fokus i vår. Semester med familj och vänner kommer att göra mig gott.

Vad är hälsa, enligt mig?

2019För mig är hälsa ett stort begrepp som innehåller många faktorer. Om jag skulle försöka summera min syn på hälsa med ord så skulle jag välja hållbarhet och balans.

Livet handlar om att hela tiden hitta balans. Hitta verktyg som gör att man orkar länge. Hälsa handlar inte bara om fysisk träning för mig, det handlar om psyket, balsam för själen. Jag tror att det är viktigt att man hela tiden håller koll på sitt känsloliv. Kollar dagsstatusen med sig själv. Vissa dagar är man glad och kreativ, får saker och ting gjorda. Andra dagar kan man bara behöva få somna om en stund till.

Jag strävar efter att leva hälsosamt där flera pusselbitar knyter samman. Att vara lycklig, ha fungerade relationer, leva i nuet, äta näringsrik mat men också unna sig det goda, träna, sova, känna samhörighet, jobba, njuta, vila, stanna upp osv. Vad är hälsa för dig?

2022Tycker att jag 2019 formulerade min syn rätt så bra. Ett tillägg skulle vara att vara sann mot sig själv och faktiskt våga tagga ner. Sen 2019 har jag blivit bättre på att inte multitaska och vända in och ut på mig själv för att få alla tårtbitar att falla samman. Nu gör jag mer en sak i taget och skjuter på sånt som för stunden inte är lika prioriterat för att inte stressa upp mitt inre.

C6623AF7-356A-493A-BF79-2DE7A1C39FBB

Vad borde jag göra mindre/mer av för att maximera/minimera min hälsa?

2019Jag borde tagga ner. Mitt krut tar sällan slut och jag trivs med många bollar i luften. Får jag en idé vill jag verkställa den nu, nu, nu! Men det har blivit bättre. Jag har blivit bättre på att planera och hitta struktur. Den enda som körs in i kaklet är jag. Det är ingen annan som sätter ribban för mig, utan jag gör det själv. Jag måste bli bättre på att sänka ribban gällande allt egentligen.

Hmm vad borde jag göra mer av? Jag har märkt att jag mår bra av att lära/testa nya saker.

Jag är nyfiken av mig och tycker att kunskap är kul. Det är lite terapi för mig att t.ex. leta inspiration till nya recept och sen testa. Så mer lära/testa nya saker!

2022: Ironin att denna fråga kom precis efter och att jag redan 2019 fattade att jag borde tagga ner😂.

Idag så känner jag att jag borde sova mer men det är svårt för den som är kvällspigg. Jag har också märkt tendenser till självkritik som börjat smyga på mig men jag har kunnat koppla bort det direkt. Det ska INTE bli en vana eller ett beteende att jag talar illa om mig själv med mig själv. Dock tillåter jag mig själv att dippa och tar inte så hårt på om en känslostorm når mig. Jag accepterar den, tar mig igenom den och släpper den.

AA7B81F8-BA9D-4FB5-9727-4B761EC2F989

Vilken är den värsta olyckan/skadan jag har varit med om i livet?

2019Det var nog när jag fick blodförgiftning av ett litet skrubbsår. Så himla typiskt att det hände fredag den 13e? Läs vad som hände HÄR

2022Peppar, peppar så har jag klarat mig genom livet relativt skadefritt.

I somras hände något med min ljumske så den har bråkat med mig hela hösten och en bit in i vintern. Tack vare Kalle är jag rehabiliterad och återställd.

Har jag någonsin åkt ambulans?

2019: Yes. När jag var 15 åkte vi skidor i Flottsbro. Det hade mörknat och vi missade att backen vi for ner i var avstängd pga att den var full med is. Jag kunde inte stanna och körde rakt in i ett träd. Där och då kändes det som att jag hade gått av. Lyckligtvis klarade jag mig lindrigt undan med brustna muskler i ryggen.

2022: Inga fler ambulansturer sen skidolyckan i Flottsbro. Senast jag besökte ett sjukhus var efter jullovet när Molly opererade bort blindtarmen.

E592BD50-4514-4BC8-B027-F0A4C7C4FF0E

Skulle jag helst vara skadad i musklerna och inte kunna träna på ett år eller konstant vara täppt i näsan?

2019: Konstant täppt i näsan?

2022: Konstant täppt i näsan!

Vad anser jag om Ipren?

2019: Åh svårt. Jag personligen tar ytterst sällan värktabletter. Jag är rätt så tålig mot smärta och brukar vänta ut värk. Däremot ger jag tjejerna febernedsättande direkt när febern pikar (livrädd för feberkramper). Vart står du i frågan?

2022: Tar fortfarande oerhört sällan värktabletter själv men ger barnen i samband med feber.

Är jag en morgon eller kvällsmänniska?

2019: Jag har alltid, alltid, alltid varit en kvällsmänniska. Den som inte är trött fören 00-01 på natten. Men under de senaste året har jag gått och blivit en morgonmänniska. Jag studsar inte upp ur sängen vid kl 07 en lördag, men jag uppskattar lugnet på morgonen. Morgonkaffe och helgfrukost lockar alltid.

Jag upplever en bättre start på dagen ju tidigare man kliver upp, dagen blir effektivare. Däremot är jag fortfarande den i familjen som somnar senast så jag är fortfarande relativt kvällspigg. Så jag kanske är någonstans mitt i mellan?

2022: Fortfarande en kvällsmänniska ✋🏼. Dock lockar alltid en lugn start under helgen med en kopp kaffe innan resten av familjen vaknar. Det är mysigt att känna ”vi har hela dagen framför oss” men på senare tid har jag inte kommit upp trots att morgonkänslan lockat.

Just nu är det mysigare att ligga kvar i sängen och dra sig och att istället komma ner med varsin frukostskål och äta frukosten i sängen.

07FF12F7-38BB-462D-B303-A28114147329

Hur får man mig på gott humör?

2019: Jag blir glad om du är med mig ”här och nu”. Ger mig 100% av din uppmärksamhet och ställer nyfikna frågor. Om du (med hjälp av mig såklart) för dialogen framåt.

I denna uppkopplade värld känner jag mig inte betydelsefull om du sitter med din telefon samtidigt som vi pratar. Just ”här och nu” är viktigt för mig.

2022: Resonerar likadant. Att vara här och nu gör mig allra gladast. För mig är lycka relationer och de jag värderar allra högst här i livet.

Springa, lyfta tungt eller yoga?

2019: Springa OCH lyfta tungt alla dagar i veckan!

2022: Springa OCH lyfta tungt alla dagar i veckan!

EA3A43FB-F449-4313-A88E-50CED6EA0ADE
5
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00