Du triggar min ångest

Jag såg att Underbaraclara skrev ett inlägg om förändringar hon gjort i hälsans tecken och att det blev världens storm i kommentarerna. Ätstört, kroppshatande & triggande skrev många. Det borde sättas triggervarning så alla som är/har varit/har någon i sin närhet som är/har varit ätstörda slipper obehaget! Jag såg hur Clara svarade rakt, ärligt och utan krusiduller att det inte blir någon TW (& annat klokt). 

Det jag tyckte var intressant med det hela var just det är med triggervarningar. Vem kan man avkräva det och vilka kan kräva det? För vem ska man vara respektfullt och försiktig och för vilka ska man inte det. Ska man triggervarna allt? Vart ska gränser gå? Och också, vart kom triggervarning från egentligen – jag kan inte minnas att man pratade om sånt när jag var tonåring. Idag tycker jag man hela tiden möts av ”du borde sätta TW på det där” eller ”det här triggar mig, tänk igenom ditt content”. Jag har fått otaliga kommentarer som menar på att det jag skrivit eller visat upp triggat någon och att jag borde ta mitt ansvar. Jag googlade triggervarning och hamnade på

”En innehållsdeklaration över innehåll som kan tänkas väcka anstöt är en så kallad triggervarning. Fenomenet har importerats till Sverige från USA. Tanken är att den som av personliga skäl inte vill ta del av material som kan väcka obehag ska kunna undvika det.”

Men det kan ju finnas hur många personliga skäl som helst att ta hänsyn till, ska man alltid sätta TW? Ska man triggervarna när man skriver om sin partner för att vissa inte har en relation, när man skriver om barn för att vissa är ofrivilligt barnlösa, när man skriver om att man är glad för att vissa är deprimerade, när man skriver om anhöriga för att vissa har anhöriga som gått bort, när man skriver om kakrecept för att vissa försöker skära ner på sött, när man skriver om ost för att vissa är laktosintoleranta och så vidare och så vidare. Ja nu blev det kanske fånigt i slutet men ändå, hur ska man bedöma vilka trauman som är ”skyldiga” en TW märkning och vilken ångest som är upp till mottagaren att dela med. Och vad skulle hända med oss som vi aldrig behövde ta in saker i vår närhet som ger oss obehag? Nu menar jag inte att man skulle vara en otrevlig människa och exempelvis skriva om kropp och utseende direkt till någon man vet dealar med en ätstörning, DET vore ju empatilöst och dumt. Men det är ju inte görbart att alltid vara skyddad från alla eventuella triggerpunkter i verkliga livet och på nätet. Jag tror inte det är bra för någon psyke att aldrig mötas av obehag eller av saker som säger emot det man själv tycker (för en del vill ju ha TW bara för att man är av olika åsikt) – hur gör man då sen på jobbet när något obehagligt dyker upp eller någon beter sig som ett arsle? Eller när barnen kommer hem med ett problem i skolan som påminner om ens egna barndom?

Nä, jag kommer nog aldrig börja använda mig av TW-märkningar för egen del. Däremot har jag full förståelse för att någon som går in här och mår dåligt av något jag skrivit slutar läsa bloggen/följa mig eller tar en paus från mitt content.

Det är helt rimligt. Men då tar man ju också ansvar för sitt egna mående istället för att utkräva det av någon främling som har massor av andra viljor som vill helt andra saker. Vi kan inte kräva att vår omgivning ska anpassa sig efter oss, men det står oss helt fritt att anpassa oss efter omgivningen – och välja bort det som får oss att må dåligt.

Vad tycker du om TW – borde vi varna mer eller skrota det helt? 

11
70

Helgstatus

Godmorgon måndag! Hoppas att ni har haft en fin helg. Vi har haft det bra och det har absolut varit en nedräkning. I veckan drar vi till Maldiverna så i vårat sovrum ligger halvpackade väskor. Jag är så så redo att byta ut vinterkläderna mot saronger och badkläder!

Glimtar ur helgen: 

Jag var hos Camiliah och gjorde bevarande kurer. Mitt hår var slitet efter nu vända med löss. 

Detoxade, klippte och la i en kall toning. Det ser mörkare ut just nu än vad det faktiskt är men det känns bara kul med en ny färg i håret. Jag är fortfarande ”arg” på mitt löshår och har inga planer på att sätta in det igen innan sommaren. Vi får se hur jag gör till hösten.

Packar med mig den här solserien med produkter för håret.

Väl hemma igen gjorde Molly lunchen i lördags. Leonore hackade falukorv och Molly stekte korven och kokade makaronerna.

Stolt❤️

På senare tid är det många som skriver och säger att Molly börjar bli mer lik mig. Hon har alltid varit en kopia av Hugo men visst är det så att sånt kan skifta i perioder.


Leonore var bjuden på kalas så vi åkte hem till mamma. Där skottade Molly snö från förrådstaket.

I söndags spelade Hugo hockey match. Vi åkte till morfars grav.

Det är vackert på Skogskyrkogården 


Precis intill morfars gravplats vilar Greta Garbo


Helgens film: I helgen så såg vi på ”Spiral” som är gjord av samma regissör som Saw. Den påminde absolut om Saw och det var riktigt vidriga scener. Dock så har jag alltid gillat Saw filmerna så Spiral fick en stark 3/5.

Ett sadistiskt geni skapar sin egen form av rättvisa i ”Spiral: From the Legacy of Saw”, det fasansfulla nya kapitlet i Saw-serien. I skuggan av den högaktade polisveteranen, tar kommissarie Ezekiel ”Zeke” Banks och hans oerfarna partner ansvar för utredningen på flera otäcka mord som påminner om stadens rysliga förflutna. Oavsiktligt fångad i ett alltmer förvirrande mysterium befinner sig Zeke plötsligt mitt i mördarens makabra och sjuka spel”.

Händer i veckan: Vi packar ihop och drar till Maldiverna. Sammanlagt är vi åtta familjer som åker och alla familjer har 1-3 barn. Snacka om att vi kommer att ha ett kollektiv fullt med barn🙈.

Vi har packat med oss cyklop, fotboll, padelrack och roliga spel. Jag tror att den här resan kommer att kvalificera sig som en utav dom allra bästa. Dels pga barnens nuvarande ålder men också för att vi reser med så många vänner, både barn och vuxna.

Idag: I eftermiddag kommer Mollys kompisars föräldrar hit. Vi ska söka kollo igen inför sommaren. Molly åkte på kollo för första gången i somras och den veckan var nog hennes roligaste vecka på hela sommarlovet. Håller mina tummar och tår att tjejerna kommer iväg även detta år. Någon mer som sökt kollo till ungarna?

Ha

: En fin måndag!

14
49

Fira fettisdagen med semmelkladdkaka

Varför firar man fettisdagen?

Firandet av fettisdagen kommer från den kristna högtiden fastlagen då man inför 40 dagars fasta innan påsk åt upp sig ordentligt. Under fastan skulle man leva spartanskt, inteäta kött eller frossa på något annat sätt, så det gällde att festa till det ordentligt på fettisdagen”.

Fettisdagen betyder helt enkelt fet tisdag och är en av våra mest firade matdagar då det äts semlor i nästan varje svenskt hem. Under hela säsongen hinner vi med runt 50 miljoner semlor i Sverige!

Så varför inte fira fettisdagen med en semmelkladdkaka i år?

Semmelkladdkakan var busenkel att göra 

För 10-12 bitar behöver du:

225 g smör

200 g  riven mandelmassa

1 msk malen kardemumma

4 dl strösocker

4 st ägg

3,75 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1 nypa salt

Garnering:

3 dl vispad grädde

1 dl rostade mandelflarn

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader och fodra en springform med bakplåtspapper.

Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll upp smöret i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna till kladdkakan. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Låt kladdkakan svalna innan du garnerar med vispgrädde och mandelflarn😋.

2
23